Pages

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Καμπανάκι ανησυχίας από τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου


 
Μεγάλη είναι η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά και την επιβεβαίωση εμφάνισης εστίας πανώλης σε αιγοπρόβατα στην ΠΕ Κορινθίας, στο Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων. Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 27/07/2024 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κορινθία και η ενημέρωση σταμάτησε εκεί.

Από τις 27 Ιουλίου που η υποστελεχωμένη Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιεί ελέγχους γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή δημιουργεί Ζώνες Προστασίας ακτίνας 3 χλμ. και στην συνέχεια 10 χλμ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Βουρλίτη Βασίλη γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου πληροφορηθήκαμε ότι κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει στα κοπάδια των περιφερειακών ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας.

Η ανησυχία μας για το τι θα γίνει είναι μεγάλη αφού δεν έχουμε κάποια νέα ενημέρωση, ούτε κάποιος κτηνοτρόφος, εκτός της Κορινθίας, δεν έχει αναφέρει την ύπαρξη κρούσματος.

Η εμφάνιση πανώλης στη χώρας μας οφείλεται στις αθρόες εισαγωγές, που γίνονται. Τα μολυσμένα ζώα «μπήκαν» από Ρουμανία, πήγαν στη Θεσσαλία, στην Αττική και έφτασαν στην Κόρινθο.

Περίπου 10 μέρες μετά την εμφάνιση της εστίας Πανώλης Αιγοπροβάτων σε εκτροφή της ΠΕ Κορινθίας, στο Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων δεν υπάρχει κάποια επίσημη νέα ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και πιθανή ύπαρξη νέων κρουσμάτων στην Κορινθία. Οπωσδήποτε και η υποστελεχωμένη κτηνιατρική υπηρεσία, καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία ζωνών και τον έλεγχο εκατοντάδων ζώων, αλλά οι αρμόδιοι πρέπει να ενημερώσουν το κοινό και τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την υπάρχουσα κατάσταση και τον βαθμό επικινδυνότητας.

Οι οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους είναι:

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει:

Α) Να αποφεύγουν:

Την άμεση επαφή των ζώων άλλες με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.

Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Β) Να μην κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου:

Γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή δημιουργήθηκε Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες:

Ζώνη Προστασίας 3 χλμ.: Μεσινό, Μοσιά, Φενεός, Γκούρα

Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ.: Δροσοπηγή, Καστανιά, Κάτω Ταρσός, Μάτι, Πανόραμα

Μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς της νόσου:

Ιδρύεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας στην ΠΕ Κορινθίας και Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας για την προστασία όλου του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γύρω από την μολυσμένη εκτροφή δημιουργείται Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.

Επιβάλλεται περιορισμός όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

Γύρω από την Ζώνη Προστασίας, ιδρύεται δεύτερη Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ. εντός της οποίας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο οδικό δίκτυο με εξαίρεση τις οδούς που οδηγούν σε βοσκότοπους ή στις εγκαταστάσεις ενσταβλισμού των εκτροφών καθώς και την διέλευση ζώων χωρίς στάση ή εκφόρτωση, μετά από απόφαση του Τοπικού Κέντρου.

Την μετακίνηση εντός της ζώνης επιτήρησης των ευαίσθητων ειδών ζώων, μόνο κατόπιν άδειας των αρμόδιων τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

Τον περιορισμό των ευαίσθητων ειδών ζώων εντός της ζώνης για χρονικό διάστημα ίσο με την ανώτατη χρονική περίοδο της νόσου (30 ημέρες).

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

Στην θετική εκτροφή ήδη έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά στην υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων της εκτροφής, στην υγειονομική τους ταφή και στις ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου