Pages

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

«Πρωταθλήτρια» στις μέγιστες θερμοκρασίες η Μεσσηνία το καλοκαίρι του 2024

 


Στοιχεία, σχετικά με τις μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που κατέγραψε το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) το καλοκαίρι του 2024, δημοσιοποίησε το meteo.gr.

Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού, σημειώνεται σε σχετικό κείμενο του meteo.gr, ήταν ότι για πολλές ημέρες, σε αρκετές περιοχές της χώρας, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37  °C.

Σε πίνακα με τις 10 περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφηκαν οι περισσότερες μέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, την πρώτη θέση μοιράζονται δύο περιοχές της χώρας, με τη μια να είναι στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, στη Γαβαλού Αιτ/νίας καθώς και στη Σκάλα του δήμου Οιχαλίας η μέγιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε τους 37 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα βασικά συμπεράσματα, από την ανάλυση των μέγιστων θερμοκρασιών, προκύπτει ότι οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας το καλοκαίρι 2024 ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ότι στο 22%  του συνόλου των μετεωρολογικών σταθμών (500) η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες, ότι στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για  45 ημέρες και για 30 ημέρες στην περιοχή του Πειραιά, ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 31 ημέρες στην περιοχή της Σίνδου και για 21 ημέρες στην περιοχή του Κορδελιού.

Σύμφωνα με τα ίδια συμπεράσματα, ανεπηρέαστη από τα κύματα καύσωνα έμεινε η περιοχή του Αιγαίου, λόγω της επίδρασης του μελτεμιού, με ελάχιστους σταθμούς να καταγράφουν τιμές θερμοκρασίας υψηλότερες των 37 °C για περισσότερες από 4-6 ημέρες. Το ίδιο και στην Κρήτη (κυρίως στα βόρεια), με μοναδική εξαίρεση τις περιοχές της Μεσαράς στη Νότια Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου