Pages

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην ατζέντα του το 2ο Συνέδριο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Κυπαρισσία

 


Σε εξέλιξη είναι το 2ο Συνέδριο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Κυπαρισσία, με καθηγητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στις εργασίες του.

Το θέμα του συνεδρίου, που εμπλουτίζεται και από παράλληλες δράσεις όπως προβολή ταινιών και Θερινό Σχολείο, είναι η γλώσσα και ελευθερία.

Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και όπως τόνισε η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά, προσδοκία είναι η δημιουργία μιας ακαδημίας στην περιοχή.

Χθες στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» έγινε το επίσημο καλωσόρισμα των συμμετεχόντων. Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά δήλωσε πανευτυχής που διοργανώνεται το 2ο συνέδριο σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, το ΜΕΣΚ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, με καταξιωμένους καθηγητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εκτός από τα συνέδρια περιλαμβάνει και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με προβολή ταινιών. «Προσδοκούμε και το 3ο συνέδριο να γίνει στην Τριφυλία, όπως και η δημιουργία μιας ακαδημίας στην περιοχή» σημείωσε κλείνοντας.

Από τους συμμετέχοντες οργανωτές του συνεδρίου, ο Κιρίλ Μαρτίνοφ επεσήμανε ότι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 2020, τότε που γινόταν εκκαθάριση στα ρώσικα πανεπιστήμια από τον Πούτιν σε καθηγητές που δεν ήθελαν να διδάξουν χωρίς κυβερνητικό έλεγχο. Τόνισε ότι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια ενδυναμώθηκε, η εγγραφή σε αυτό είναι απλή και τα μαθήματα δωρεάν, ενώ σήμερα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ακαδημαϊκή πλατφόρμα που λειτουργεί στα ρώσικα.

Ο Φίλιπ Σμέντεκε τόνισε πως η ιδέα για τη δημιουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι καταπληκτική στη σκοτεινή εποχή που ζούμε και επαίνεσε όλους αυτούς που εργάστηκαν για να το οργανώσουν. Μίλησε επίσης και για το γραφείο έκτακτης ανάγκης που στηρίζει φοιτητές που το χρειάζονται.

Ο Γκασάν Γκουσένοφ σημείωσε ότι πέρυσι στο 1ο συνέδριο που έγινε στην Κυπαρισσία συμμετείχαν 35 επιστήμονες από 16 χώρες και φέτος αυτός ο αριθμός έχει διπλασιαστεί. Τόνισε ότι παράλληλα λειτουργεί και Θερινό Σχολείο, καθώς και πολιτιστικό πρόγραμμα με προβολή ταινιών ανοιχτό στο κοινό. «Ένα από τα θέματα είναι η ελευθερία της γλώσσας, το δικαίωμα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα και αυτό έχει πολλές διαστάσεις» τόνισε.

Η Γκαλίνα Παχμιολκίνα ευχαρίστησε όλους για τη διοργάνωση και στάθηκε στη σημασία του διαλόγου, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά για τον πόλεμο.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Παναγοπούλου τους καλωσόρισε στο δήμο και εξέφρασε τη χαρά της που για 2η χρονιά γίνεται το συνέδριο στην Κυπαρισσία με πολύ περισσότερους καθηγητές, προτρέποντάς τους να πάρουν μαζί τους τις γεύσεις και τον πολιτισμό της περιοχής και να ξαναέρθουν.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Φρούσος τους καλωσόρισε και αυτός στο δήμο σημειώνοντας πως φέτος στο 2ο συνέδριο οι συμμετοχές διπλασιάστηκαν – «είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να ακούσουμε τις ιδέες σας» είπε.

eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου