Pages

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκίνησαν τα …παρασκήνια στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας – Από 5 έως 8 Δεκεμβρίου οι εκλογές


 Έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ενόψει εκλογών στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Έως 4 Νοεμβρίου η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου προέδρου του Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας εισέρχεται ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού, καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Τα πρόσωπα

Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι που αναμένεται να πράξει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, αν και εφόσον ο κ. Ξυγκώρος αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές είναι βέβαιο ότι στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχουν δύο συνδυασμοί. Αν και εφόσον δεν είναι υποψήφιος τότε το σενάριο να υπάρξει ακόμα και ένας συνδυασμός είναι στο τραπέζι και φαίνεται ότι απασχολεί σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου.

Η προκήρυξη των εκλογών

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου θα διεξαχθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες ως εξής:

Πέμπτη 5η Δεκεμβρίου 2024, στην Κυπαρισσία (Δημαρχείο Τριφυλίας) & ώρες από  12:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.

Παρασκευή 6η Δεκεμβρίου 2024, στην Πύλο (Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος) & ώρες  από 12:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.

Σάββατο 7η Δεκεμβρίου 2024, στην Καλαμάτα (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) & ώρες από 10:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.

Κυριακή 8η Δεκεμβρίου 2024, στην Καλαμάτα (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) & ώρες από 10:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.

Ο συνολικός αριθμός των Αντιπροσώπων (Εδρών) που θα εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι Είκοσι Ένα (21) και η κατανομή ανά Τμήμα του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

  • Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΚΟ / 6 έδρες
  • Τμήμα ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ) / 5 έδρες
  • Τμήμα ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ) / 5 έδρες
  • Τμήμα ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ / 2 έδρες
  • Τμήμα ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ / 1 έδρα
  • Τμήμα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / 2 έδρες

Στους εκλογικούς καταλόγους θα συμπεριληφθούν τα μέλη που έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο εγγραφής τους στο Επιμελητήριο, της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών (δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί μέχρι και την 4/12/2023) και έχουν τακτοποιήσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις.

Ταμειακώς ενήμερα θεωρούνται τα Νομικά Πρόσωπα, μέλη του Επιμελητηρίου, που έχουν καταβάλλει τα τέλη τήρησης μερίδας ΓΕ.Μ.Η. μέχρι και το προηγούμενο των εκλογών έτος 2023, ενώ οι Ατομικές Επιχειρήσεις θεωρούνται ταμειακώς ενήμερες, εφόσον έχουν καταβάλλει τα τέλη τήρησης μερίδας ΓΕ.Μ.Η. μέχρι και το προηγούμενο των εκλογών έτος 2023 ή την ετήσια συνδρομή έτους 2023 στο Επιμελητήριο, καθώς και τυχόν οφειλόμενες υποχρεωτικές συνδρομές παρελθουσών χρήσεων.

Όσα Μέλη του Επιμελητηρίου επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα ή να ψηφίσουν, πρέπει να τακτοποιήσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις το αργότερο μέχρι την 25-10-2024 ώρα 15.00μ.μ. καταληκτική ημερομηνία.

Τα Νομικά Πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Αστικές Μ.Κ., Κοινοπραξίες, Συν.Π.Ε., Κοιν.ΣΕΠ., Κοιν.ΣΠΕ. κλπ., καθώς και Υποκαταστήματα αυτών), οι οποίες σύμφωνα με το νόμο εκπροσωπούνται στις εκλογές με νόμιμους αντιπροσώπους τους, δύναται να τους υποδείξουν εγγράφως με εξουσιοδότηση μέχρι 29-10-2024 (ημερομηνία σύνταξης προσωρινών εκλογικών καταλόγων) και το αργότερο μέχρι 12-11-2024 (ημερομηνία σύνταξης οριστικών εκλογικών καταλόγων), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, προκειμένου να ελεγχθούν και συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους). Η καταληκτική προθεσμία Υποβολής Εξουσιοδοτήσεων για τους εκπροσώπους είναι επτά (7) ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή μέχρι τις 27/11/2024 (άρθρο 3, παρ. 2, του π.δ. 372/1992).

Οι υποψήφιοι κατέρχονται στις εκλογές κατά συνδυασμούς. Το ψηφοδέλτιο ενός συνδυασμού περιλαμβάνει για κάθε τμήμα του Επιμελητηρίου τουλάχιστον τον διπλάσιο του αριθμού των εδρών του οικείου τμήματος. Ο αριθμός των υποψηφίων ανά συνδυασμό από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.  Για τον επικεφαλής του συνδυασμού δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που έχουν τα προσόντα του εκλογέα βάσει των άρθρα 72 & 73 του ν. 4497/2017 (Α΄171) της επιμελητηριακής νομοθεσίας, διατελούν μέλη του Επιμελητηρίου, είτε ατομικά είτε ως μέλη εταιρειών τουλάχιστον για τα δύο (2) συνεχόμενα τελευταία έτη (χωρίς διακοπές), πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ή διατελούν μέλη του Επιμελητηρίου για τρία (3) συνολικά έτη, (είτε συνεχόμενα, είτε διακεκομμένα), αθροιζόμενα την 5ετία πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Κάθε αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από γραμμάτιο είσπραξης του Επιμελητηρίου ποσού 50,00 ευρώ και υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 (για προϋποθέσεις και ασυμβίβαστα σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 372/92 και το άρθρο 73, παρ. 1, του ν. 4497/2017).

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από τον επικεφαλής του συνδυασμού στη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής (στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Πλ. 23ης Μαρτίου – Καλαμάτα), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τελευταία προθεσμία κατάθεσης υποψηφιότητας 04-11-2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου