Pages

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Αποκαλυπτήρια της προτομήςτου ήρωα ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα

 ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗ

Ταγματάρχη Πεζικού

 τη 28η Σεπτεμβρίου 2024 ημέρα Σάββατο και ώρα 11 π.μ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής στο ηρώο στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, Μεσσηνίας.

 Θα γίνει τρισάγιο και για τη δράση του τιμώμενου θα μιλήσει ο

Αντιστράτηγος ε.α  Παναγιώτης Γεωργακόπουλος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής.

 Θα αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα των Απελευθερωτικών Πολέμων 1912-13, του Α' Π.Π και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Αυτός εκτελέσθηκε από τον Γερμανικό Στρατό στις 14/10/1943 δια ριπών πολυβόλου.

 Στο πρόσωπο του τιμώνται όλοι οι ήρωες συμπολεμιστές του και εκείνοι που σκοτώθηκαν από τα Γερμανικά Στρατεύματα στον Β'Π.Π.

 Η όλη τελετή είναι υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου του Δήμου Τριφυλίας και θα ακολουθήσει δεξίωση.

 Την πληροφόρηση απευθύνουν τα παιδιά του Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (ΔΒ) Υποστράτηγος ε.α   Αθανάσιος Κωνσταντινίδης (ΠΖ) Υποστράτηγος ε.α. και η θυγατέρα του Ελένη Παπαγρηγοράκη.

 

 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Ξημέρωνε  η 14η Οκτωβρίου 1943. Οι Γερμανοί είχαν ακροβολιστεί στα υψώματα του   Σιδηροκάστρου, Τριφυλίας και έλεγχαν με πυρά τις εισόδους και   εξόδους του χωριού. Εμείς οι άμαχοι είχαμε  κρυφθεί από την προηγουμένη  στην περιοχή Λιτρουβιό,  σε ένα λόγγο  πίσω από το ύψωμα  Κάστρο. Με το πρώτο φως άκουσα  το κροτάλισμα    πολυβόλου. Ήταν σαν να με χτύπησε η σφαίρα στην καρδιά.  Πετάχτηκα  αλαφιασμένος από το θάμνο που είχα πλαγιάσει. Εκείνη τη στιγμή  άκουσα  τη φωνή κάποιου   που  φώναξε: «σκότωσαν τον Χρήστο Κωνσταντινίδη» Εγώ ήμουν τότε  14  ετών και αμέσως  έτρεξα  προς τον καταυλισμό των συγχωριανών . Αγωνιωδώς  ρωτούσα  μεγαλοφώνως  ποιος είπε την είδηση ότι σκότωσαν τον πατέρα μου; Όλοι ήταν ανήξεροι και η αγωνία μου μεγάλωνε. Και όμως, εγώ  είχα ακούσει πεντακάθαρα τη φωνή που ανήγγειλε τον θάνατο του πατέρα μου. Τελικά, τριγυρίζοντας μεταξύ των συγχωριανών κανένας  δεν είχε ακούσει τίποτα. Όμως για μένα είχε σκοτωθεί ο πατέρας μου. Νόμισα ότι  έκρυβαν την αλήθεια για να μη γίνουν άγγελοι κακής είδησης. Τελικά, ύστερα από μερικές ώρες ήρθε η πληροφορία ότι σκότωσαν τον Χρήστο Κωνσταντινίδη και άλλους τρεις συγχωριανούς μας. Τότε δεν είχαμε κινητά τηλέφωνα, ούτε βομβητές. Η είδηση για να φθάσει με πεζό ή έφιππο   θα χρειαζόταν τουλάχιστον 20-25’ κάτω από ομαλές συνθήκες.  Ακόμη και χωρίς την παρουσία των Γερμανών  κανείς δεν μπορούσε σε  χρόνο μηδέν να  μεταφέρει  την πληροφορία όπως την έλαβα εγώ. Τι  είχε συμβεί; Πώς έλαβα την πληροφορία σε χρόνο μηδέν; Από ποίον; Αυτό με βασάνιζε επίμονα και ζήτησα το 1950 την άποψη του διάσημου "πατέρα" των ψυχικών φαινομένων Άγγελου Τανάγρα. Κατά την άποψη του :   «Η ψυχή του πατέρα σου  όταν   ξεψυχούσε   επικοινώνησε με την ψυχή  σου και σε πληροφόρησε για το θάνατο του" Και γιατί προτίμηση εμένα τον ρώτησα: "Γιατί  εσύ   ήσουν  ευαίσθητος δέκτης για να λάβεις το μήνυμα». Τα συμπεράσματα δικά σας. Το γεγονός αυτό με έκανε να επιθυμώ να του τοποθετήσω την προτομή στο σημείο που εξέπνευσε, αλλά δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου. Ήρθαν όμως οι γιοί μου και χωρίς να τους το ζητήσω αποκρυπτογράφησαν την ψυχή μου και πραγματοποίησαν την επιθυμία μου.

 Τους είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ (22/9/24)

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 

Υποστράτηγος ε.α Συγγραφεύς 

(ετών 96)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου