Pages

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

“Καμπανάκι” Μαργέλη για την ανάγκη κάλυψης των μεγάλων οργανικών κενών στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας

 


“Καμπανάκι” Μαργέλη για την ανάγκη κάλυψης των μεγάλων οργανικών κενών: “Πανίσχυρο πλέον το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας αλλά απαιτείται ενίσχυση- Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματικότητά θα αποδειχθεί πολύ διαφορετική από τις υποσχέσεις”

Με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και την τελετή αγιασμού που έγινε χθες Πέμπτη στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του “πανίσχυρου πλέον Πρωτοδικείου Μεσσηνίας”, αλλά και τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που πρέπει να γίνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, “πολύ φοβάμαι ότι η πραγματικότητά θα αποδειχθεί πολύ διαφορετική από τις υποσχέσεις”, υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από κάλυψη των τεράστιων κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστές, αλλά και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Είχε προηγηθεί τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους των δικηγόρων Καλαμάτας, με αφορμή την έναρξη ισχύος του νέου δικαστικού χάρτη, χωρίς προηγουμένως όμως να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις.  Αναλυτικά ο χαιρετισμός του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Κ.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια νέα αφετηρία, την προ ολίγων ημερών, έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Η έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ταυτίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης.
Ως γνωστόν με το νέο δικαστικό χάρτη το Εφετείο Καλαμάτας ενδυναμώνεται, αφού πλέον στην αρμοδιότητα του υπάγονται οι υποθέσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, το δε πρώην Ειρηνοδικείο Πύλου έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακό Πρωτοδικείο.
Όλα τα νομοσχέδια οραματίζονται την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ωστόσο κάθε νομοθέτημα μέχρι σήμερα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα, ο πολίτης που προσφεύγει στη δικαιοσύνη να περιμένει για χρόνια.
Σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη είναι μια μεγάλη τομή στην απονομή της δικαιοσύνης, πλην όμως πολλά πράγματα έγιναν εκ του προχείρου.
Βέβαια το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, και όχι πλέον το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, είναι ένα πανίσχυρο Πρωτοδικείο. Καταργήθηκαν όλα τα Ειρηνοδικεία, και οι Ειρηνοδίκες θα ενεργούν πλέον ως Πρωτοδίκες.
Η Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, ήδη χαράσσει το πρόγραμμα εκδίκασης των υποθέσεων, ώστε κανείς πολίτης να μην ερημοδικαστεί.
Είναι βέβαιο ότι στην αρχή εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, ειδικά οι Δικαστές του πρώτου βαθμού, θα αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειές προσαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη και της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.
Είμαι βέβαιος ότι οι Δικαστές μας έχουν την νομική επάρκεια, τη διάθεση και τη δύναμη να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα και με πνεύμα συνεργασίας, το οποίο επιδεικνύει η νέα Διευθύνουσα και Πρόεδρος Πρωτοδικών Μεσσηνίας, τόσο με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, καθώς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους, θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης.
Το έργο της νέας Διευθύνουσας το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας είναι δύσκολο και επίπονο, απαιτεί υπερπροσπάθεια και αφοσίωση, όμως είμαι σίγουρος, από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της, ότι θα ανταποκριθεί επάξια.
Η 16η Σεπτεμβρίου 2024 σηματοδότησε την έναρξη εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, μιας μεταρρύθμισης, που υποτίθεται ότι θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης.

“Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πραγματικότητά θα αποδειχθεί πολύ διαφορετική από τις υποσχέσεις. Καμία επιτάχυνση στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως δεν καλυφθούν τα τεράστια κενά των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των δικαστικών λειτουργών”

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι στο παράλληλο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έχουν μείνει ελάχιστοι υπάλληλοι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, βρίσκεται στα όρια της και η λειτουργία της βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο και στην υπερπροσπάθεια των ελαχίστων δικαστικών υπαλλήλων.
Η Δικαιοσύνη, παρά τα προβλήματα, τις αστοχίες και τα λάθη της, τα οποία, οπωσδήποτε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αποδείξει με έργα, δηλαδή με τις αποφάσεις και τις θεσμικές της ενέργειες ότι αποτελεί προπύργιο της Δημοκρατίας.

Κύριες και Κύριοι Δικαστές,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Εύχομαι σε όλους σας υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ώστε μαζί με τους άμεσους συνεργάτες, όλων μας, και των Δικαστών και των Δικηγόρων, τους δικαστικούς υπαλλήλους, προς τους οποίους απευθύνω τις ίδιες ευχές, να συνεχίσουμε και στην διάρκεια αυτής της δικαστικής χρονιάς, με πνεύμα σύμπνοιας, αλληλοκατανόησης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού, να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του υψηλού μας λειτουργήματος.

Ευχαριστώ όλους σας για την σημερινή σας παρουσία.

Καλή δικαστική χρονιά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου