Pages

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Κούλης-- Σαμαράς: Στο ναδίρ οι σχέσεις τους - Από τον μεζέ της Καλαμάτας στις «εκρήξεις»

 Οι διακυμάνσεις στην πολιτική σχέση που διατηρούσαν Κυριάκος Μητσοτάκης  και Αντώνης Σαμαράς , την έκαναν να μοιάζει με καρδιογράφημα. Σε ένα μεζεδοπωλείο στην Καλαμάτα, ακριβώς έναν μήνα πριν από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και εξήντα ημέρες μακριά από τον εκλογικό θρίαμβο του 41%, οι φωτογραφικές μηχανές θα τραβούσαν το τελευταίο καρέ του οικοδεσπότη πρώην με τον νυν Πρόεδο της Νέας Δημοκρατίας , σε χαλαρή και φιλική διάθεση...

Μία από τις τελευταίες χαλαρές και φιλικές στιγμές ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σαμαρά
Μία από τις τελευταίες χαλαρές και φιλικές στιγμές ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

Κάποιοι θεώρησαν ότι εκείνη η συνάντηση, της 21η Απριλίου του 2023, στην έδρα του Αντώνη Σαμαρά, θα έκλεινε τουλάχιστον για τον μεσσήνιο πολιτικό, τις ρωγμές στη σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως έμελλε να είναι και η τελευταία, πριν ο «στρατιώτης της παράταξης» Αντώνης Σαμαράς, βγει στο «αντάρτικο» όπως του καταλογίζεται, απέναντι στην κυβέρνηση.

Στοχευμένα χτυπήματα στον Μητσοτάκη 

Ο Αντώνης Σαμαράς, ήδη από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 2022, επέκρινε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί έστριβε το πηδάλιο του κόμματος αποκλειστικά προς το κέντρο, μαζί με τις μεταγραφές «πασοκογενών» και «ποταμίσιων». Οι αναφορές ότι «η Ν.Δ. δεν θα γίνει Ποτάμι» και ότι «Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει», θα αποτελούσαν μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση, απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του Προέδρου του Κόμματος.

Αλλοτε κριτικάροντας δημόσια την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά και άλλοτε «μαυρίζοντας» νομοσχέδια, όπως θα έκανε λίγους μήνες μετά το γεύμα στον «Θίασο», όταν τον Νοέμβριο καταψήφιζε την περιβόητη τροπολογία τους μετανάστες. Η κλιμάκωση με την ηχηρή παρέμβαση στο Πολεμικό Μουσείο, αντάμα με τον Κώστα Καραμανλή, και η κοινή «πόρτα» στην επετειακή εκδήλωση για τα 50α γενέθλια του κόμματος, απλώς επιβεβαίωσαν τον παγετό στις σχέσεις και των δυο με τον Πρωθυπουργό.

Στο θέμα των υποκλοπών, η άποψη του Αντώνη Σαμαρά θα ευθυγραμμιζόταν με τον Κώστα Καραμανλή. Στην παρέμβαση του μάλιστα, κατά την τελετή εγκαινίων του ιδρύματος του, τον Δεκέμβριου του 2023, θα ανέβαζε κλίμακα στην κριτική Καραμανλή από τα Ανώγεια, με την επισήμανση ότι: «Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

Καραμανλής και Σαμαράς στην εκδήλωση του ΕΕΑ / Eurokinissi
Καραμανλής και Σαμαράς στην εκδήλωση του ΕΕΑ / Eurokinissi

Από τα ομόφυλα ζευγάρια στην ψυχρολουσία των ευρωεκλογών

Το βαρομετρικό χαμηλό θα επιδεινώσει η προώθηση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σκληρό ροκ που υιοθέτησε ο Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στην προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες βουλευτές να απόσχουν, τον έβαλε στα χαρακώματα με το Μαξίμου, και τον ίδιο να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δια αντιπροσώπων. Αμέσως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής με την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, θα αλλάξουν πίστα στην αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκης

Η πύρινη ομιλία Σαμαρά στη Βουλή για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών / Eurokinissi
Η πύρινη ομιλία Σαμαρά στη Βουλή για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών / Eurokinissi

Ο Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του, είχε χρησιμοποιήσει σαφώς υψηλότερα ντεσιμπέλ, από τη μια με την αναφορά, στο «ηχηρό χαστούκι» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, και από την άλλη για τη «μικρότερη και πιο φοβική» Νέα Δημοκρατία των τελευταίων δεκαετιών. Τα πυρά του κ. Σαμαρά είχαν στραφεί και κατά του επιτελικού κράτους, «το μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο», για το οποίο είχε διερωτηθεί εάν με τα 63 μέλη υπουργικού συμβουλίου.

«…Με ανακυκλούμενους υπουργούς, είναι επιτυχημένο». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε καρφώσει την ηγεσία του κόμματος, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο Κώστας Καραμανλής, στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση. «Φθάσαμε στο σημείο,να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε σταθερά υψωμένο το λάβαρο αμφισβήτησης «των ήρεμων νερών» με την Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς, με μια συνέντευξή του στην Καθημερινή, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθύμιζε για τα νέα τετελεσμένα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για να αιτιολογήσει γιατί δεν έπρεπε να στρωθεί το κόκκινο χαλί της υποδοχής στον Ταγίπ Ερντογάν. «Οσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καμία θετική ατζέντα».

Προειδοποιούσε και πάλι μάλιστα την ηγεσία του κόμματος για τη στρατηγική της διεύρυνσης, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απειλείται από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, αλλά κινδυνεύει «…Μόνο από τον εαυτό της» και συμπλήρωνε: «Οταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».

Οργή Κούλη και απάντηση από τις Βρυξέλλες 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες

Η τελευταία παρέμβαση στην Κύπρο και οι ανησυχίες για τις «άδικες και καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται σε Αιγαίο και Κύπρο», έφερε την πρώτη ονομαστική αναφορά Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής στιςάς Βρυξέλλες, παρότι είχε διαχωρίσει τον Αντώνη Σαμαρά, από τις υπόλοιπες ακραίες φωνές στην Ελλάδα, είχε χρησιμοποιήσει την αιχμή

flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου