Pages

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Δ.Σ. Τριφυλίας: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρεύμα που κόπηκε στο αντλιοστάσιο της Αυλώνας

 


«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο διευθυντή των μεγάλων πελατών, στην Αθήνα, και μας έχει πει: “όταν υπάρχει όχληση, έτσι, για διακοπή ρεύματος, να με ειδοποιείτε να αναστέλλεται αμέσως”. Εκεί δεν έγινε έγκαιρα η ειδοποίηση…», ανέφερε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος, απαντώντας σε ερώτηση του Περικλή Κανελλόπουλου για το ρεύμα που κόπηκε στο αντλιοστάσιο Αυλώνας εξαιτίας οφειλής της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ.

Ο κ. Κανελλόπουλος είπε στο Σώμα συγκεκριμένα: «Μία Κοινότητα (σ.σ. Δ.Κ. Αυλώνας), ένα χωριό, έμεινε από νερό, όχι για λόγω βλάβης, αλλά για λόγο μη καταβολής του αντιτίμου της ΔΕΗ. Νομίζω πως αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έχει γίνει αυτό. Ήταν αμέλεια; Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά νομίζω πως πριν από δύο χρόνια πάλι είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, στον Αετό. Νομίζω πως είναι απαράδεκτη αυτή η εικόνα. Και μιλάμε για μια Κοινότητα που όλο το καλοκαίρι είχε ήδη πρόβλημα με την ανομβρία, είχε πολλά προβλήματα με το νερό. Παρακαλώ να μου απαντήσει ο κατάλληλος αντιδήμαρχος».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος ανέφερε: «Επειδή ασχολήθηκα με το θέμα, είναι πολύ σωστή η παρατήρηση του συνάδελφου, του κ. Κανελλόπουλου, αλλά δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε πολιτικά.

Αυτή τη στιγμή είναι παγκοίνως γνωστό ότι η ΔΕΥΑΤ χρωστάει κάποια σοβαρά χρήματα στη ΔΕΗ. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο διευθυντή των μεγάλων πελατών, στην Αθήνα, και μας έχει πει: “όταν υπάρχει όχληση, έτσι, για διακοπή ρεύματος, να με ειδοποιείτε να αναστέλλεται αμέσως”.

Εκεί δεν έγινε έγκαιρα η ειδοποίηση, γιατί μεσολάβησε κάποια καθυστέρηση. Και ήρθε το ρεύμα, ήρθε από την προηγούμενη μέρα, αλλά είχε κατέβει ο γενικός. Το είδανε την επόμενη μέρα και επανήλθε η λειτουργία.

Είναι σωστό το θέμα, αντιμετωπίζεται, θα δούμε και στην πορεία τι μπορεί να γίνει με τη ρύθμιση των ΔΕΥΑ. Ήδη αυτή τη στιγμή φημολογείται ότι θα γίνει μία ΔΕΥΑ σε κάθε νομό. Περιμένουμε, επομένως, αυτή την ενσωμάτωση για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν σε σχέση με τις οφειλές…».

Λόγω και της εργασίας του στον ΔΕΔΔΗΕ, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Πρεβεζάνος εξήγησε στο Σώμα ότι με τους καινούργιους μετρητές γίνεται η διακοπή από τα κεντρικά, αλλά όταν ξαναδώσουν ρεύμα, πρέπει να σηκωθεί ο «γενικός» στον πίνακα.

Παρεμβαίνοντας η Κατερίνα Τσιγκάνου αναρωτήθηκε γιατί να κοπεί πρώτα το ρεύμα και μετά να το πληρώσουν, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Φιλντίσης τόνισε ότι η «η Αυλώνα έχει ένα μεγάλο θέμα, έχει υδατόπυργο, ο οποίος παίρνει μόνο 25 κυβικά…», συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει άμεσα να βάλουμε μεγάλη δεξαμενή».

Από την όλη συζήτηση του θέματος ωστόσο, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο αντλιοστάσιο της Αυλώνας λόγω οφειλής της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ. Σε τι ποσό ανέρχεται η οφειλή για το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο; Πότε δημιουργήθηκε η οφειλή; Πόσο καιρό είναι ανεξόφλητη; Γιατί ενώ οι κάτοικοι της Αυλώνας πληρώνουν – εξοφλούν τους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΤ, η ΔΕΥΑΤ δεν πληρώνει – εξοφλεί τη ΔΕΗ; Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει και σε άλλα αντλιοστάσια διακοπές ρεύματος εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ; Υπάρχει ζήτημα μη έγκαιρης καταβολής τυχόν συμφωνηθέντος ποσού σε διακανονισμό της ΔΕΥΑΤ με τη ΔΕΗ;

Σήμερα, πόσα χρήματα χρωστάει η ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου