Pages

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Νέο ράλι στις τιμές του χρυσού -Υποτονική η αγοραπωλησία λίρας στη Μεσσηνία

 


Αντίστροφη εικόνα για την υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζουν τα ποσοστά της Τράπεζας της Ελλάδος

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρει τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χρυσές λίρες, καθώς φαίνεται ότι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπειτα και από το χθεσινό δελτίο τιμών χρυσού (22/10), η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τη χρυσή λίρα στα 574,26 ευρώ, και την πουλάει στα 673,04 ευρώ.

Αντίστοιχα στοιχεία για το πρώτο ενιάμηνο του 2024 παρουσιάζουν ότι οι πωλήσεις λιρών είναι για μια ακόμη χρονιά πολλαπλάσιες έναντι των αγορών τους. Ενδεικτικό είναι ότι στο εννιάμηνο του 2024 η ΤτΕ έχει αγοράσει από πολίτες 35.972 χρυσές λίρες (9.795 τεμάχια το πρώτο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο).

Στον αντίποδα, το τρίτο τρίμηνο του 2024 πωλήθηκαν από την ΤτΕ 1.558 χρυσές λίρες, το δεύτερο τρίμηνο 1.533 και το πρώτο τρίμηνο 1.581. Συνολικά, δηλαδή, στο εννεάμηνο του 2024 η ΤτΕ πούλησε 4.672 χρυσές λίρες.

Λόγοι αύξησης τιμής

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, πίσω από το «άλμα» στην τιμή της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ακόμα και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες, στέλνοντας έτσι πολλούς από τους επενδυτές στο ασφαλές «καταφύγιο» του χρυσού.

Μεσσηνία και λίρες...

Από την άλλη, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που οδηγούν αρκετούς να πουλήσουν λίρες που κατέχουν, η Μεσσηνία φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τα μεγάλα ποσοστά αγοραπωλησίας χρυσού που καταγράφονται πανελλαδικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ακόμα και στην Καλαμάτα υπήρξε μια περίοδος υψηλής «άνθισης» των ενεχυροδανειστηρίων, τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου που διατηρεί δύο καταστήματα στην Καλαμάτα, η εικόνα τόσο στην αγορά όσο και στην πώληση της χρυσής λίρας παραμένει σχεδόν «παγωμένη» εδώ και αρκετό διάστημα. Όπως εξηγεί, στη Μεσσηνία την τελευταία δεκαπενταετία δεν παρατηρείται κάποια τρομερή άνοδος στην πώληση ή αγορά χρυσού από τους ντόπιους: «Όσοι διέθεταν έστω και λίγες λίρες τις πούλησαν σταδιακά, ενώ αυτοί που εξακολουθούν να έχουν λίρες είναι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη να τις πουλήσουν για να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους».

Σε ό,τι αφορά την αγορά ή πώληση χρυσού, παρόμοια εικόνα δίνει και το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, καθώς σύμφωνα με τους υπευθύνους του: «Πολύς κόσμος έρχεται συχνά και ρωτά για την τιμή της λίρας, παρόλα αυτά δε θα λέγαμε ότι υπάρχει κινητικότητα στην προτίμηση αγοράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει πώληση χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος μόνο σε κεντρικά καταστήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης. Συνεπώς σαφής εικόνα για την τραπεζική πώληση χρυσής λίρας δεν μπορεί να σχηματιστεί σε επίπεδο Μεσσηνίας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου