Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η «Ημερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας» που συνδιοργανώθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (Φο.Δ.Σ.Α.) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2024, στην Καλαμάτα (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας – “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”, Αίθουσα: Αναγνωστήριο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».
Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Συγκεκριμένα, η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, με περισσότερους από 85 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικούς φορείς του γεωργικού κλάδου αλλά και του τουριστικού, καθώς και επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, ΜΚΟ κ.α., ενώ παρουσιάστηκε το έργο LIFE-IP CEI-Greece και αναδείχθηκαν επιτυχημένες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στον Δήμο Καλαμάτας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Κατά την έναρξη της Ημερίδας, απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο κ. Πτωχός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και τοπικών κοινωνιών για την επιτυχή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Πελοπόννησο, καθώς και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η κυκλική οικονομία, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για την αξία της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση σε σχέση με την ανακύκλωση, ενώ ανέφερε και τη σημαντική συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.
Επιπλέον, διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη από την κα Κέλλη Κολιγιώργα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του LIFE-IP CEI-Greece στο Πράσινο Ταμείο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, στο ρόλο του Πράσινου Ταμείου στο έργο LIFE όχι μόνο ως συνδικαιούχος, αλλά και ως συγχρηματοδότης για τους υπόλοιπους συνδικαιούχους του, ενώ παρουσίασε τον καταλυτικό ρόλο του φορέα στον συντονισμό και την υλοποίηση σημαντικών δράσεων του έργου όπως είναι η αποτίμηση δυνατοτήτων διαχείρισης αγροδιατροφικών αποβλήτων και η ανάπτυξη τοπικών ή/και περιφερειακών συμμαχιών για την αξιοποίησή τους, η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και οι δράσεις ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης δυναμικού, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονται εργαστήρια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών, η κα Κέλλη Κολιγιώργα, ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς για τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας για την υποστήριξή τους.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, ο οποίος επισήμανε τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο με την σημερινή μορφή του θα έχει ισχύ μέχρι το 2030.
Ακολούθως, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε παρουσίαση για τις βασικές προτεραιότητες στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας, ενώ στη συνέχεια η κα Φαίη Νάκου, Εμπειρογνώμων του έργου LIFE-IP CEI-Greece στο ΥΠΕΝ, παρουσίασε την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την προώθηση του θέματος της αξιοποίησης των αγροτικών αποβλήτων στη Μεσσηνία. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου