Pages

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Φιλιατρινό φράγμα: Ένα έργο πνοής σε πλήρη αδράνεια με απουσία πολιτικής βουλησης

 


Το Φιλιατρινό φράγμα κατασκευάστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αγροτικών αναγκών του κάμπου των Φιλιατρών, μιας περιοχής με έντονη αγροτική δραστηριότητα, κυρίως, ελαιοπαραγωγική, θερμοκηπιακή, αλλά και υπαίθρια. Παρότι όμως κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την τοπική αγροτική παραγωγή, από μεγαλόπνοο έργο πρωταγωνιστικής σημασίας για την περιοχή έχει καταντήσει απλό σκηνικό για φωτογραφίες περαστικών ταξιδιωτών.

Κατά την ολοκλήρωση του έργου το έτος 2017, εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Δεκέμβριο του 2019. Τότε και εντάχθηκε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έως σήμερα οι παραγωγοί    περιμένουν το νερό να φτάσει στις καλλιέργειές τους. Στα ελαιοπερίβολα, τα καρπουζοχώραφα, τα θερμοκήπια με υπαίθριες καλλιέργειες εν μέσω καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες. Παραγωγή που μένει χωρίς επαρκή άρδευση, γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή καλλιεργειών.

Η απουσία λειτουργικού φράγματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Χάνονται περίπου 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργειών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος Κορόβιλας, εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών για την κατάσταση. «Είναι απαράδεκτο να μην έχει λειτουργήσει ακόμη το φράγμα», δηλώνει στα “ΝΕΑ”. «Ο σύλλογός μας έχει στείλει αναρίθμητες επιστολές σε υπουργεία και πολιτικούς, αλλά δυστυχώς όλα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση του έργου, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με γεωτρήσεις, οι οποίες όμως δεν επαρκούν και σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό είναι ακατάλληλο λόγω αλατότητας. Εάν αρδευόταν σωστά ο κάμπος της Τριφυλίας, η ζημιά θα περιοριζόταν κατά πολύ.

Όλοι οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει το 2018, δεν έχουν γίνει! Δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο για τα δίκτυα διανομής και δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί. Και η προειδοποίηση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων: «Ο κάμπος θα ξεραθεί. Φέτος, έχουν κόψει τις πάνω κλάρες για να αντέξουν τα ελαιόδεντρα. Τα περιθώρια τελείωσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου