Pages

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Α. Σαμαράς: «Παραμένω και μάχιμος και παρών -Προαποφασισμένη η διαγραφή μου ,τους χαλάω τη… σούπα"

 


«Παραμένω και μάχιμος και παρών -Τους χαλάω τη… σούπα του δικαιωματισμού, του κατευνασμού, της ακρίβειας και της μετάλλαξης της ΝΔ σε… Ποτάμι -Πλήρης εγκατάλειψη της Εξωτερικής πολιτικής -Αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας και επιλέγουμε τον κατευνασμό -Αφήνουμε την Τουρκία να καταπατά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική -Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με μια παρέμβαση «βόμβα» για τα εθνικά θέματα ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποδόμησε τις… ανορθογραφίες στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική υπό το πρίσμα της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα “Το Βήμα” σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και δεν ήταν μόνο τα εθνικά ήταν και τα όσα τέθηκαν στον διάλογο με τον Δημήτρη Απόκη όπου με έναν καταιγιστικό τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς προσεγγίζοντας την ιστορικότητα, ανέδειξε την πραγματικότητα

«Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική»

«Υποστηρίζω ότι έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική» ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός. «Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική» εξηγούσε επίσης.

«Πυρά» κατά Γεραπετρίτη

Για τον διάλογο με την Τουρκία, τον οποίο ο ίδιος στηλίτευσε με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς διερωτήθηκε «Τι συζητούν ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν επί ώρες;» για να προσθέσει ότι «είναι ο ίδιος υπουργός που είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν τον πουν μειοδότη» ανέφερε και ζήτησε την παραίτηση του Γεραπετρίτη. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψε την Κύπρο τονίζοντας ότι «Κινδυνεύουμε να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος ως κανονικό κράτος».

«H ειρήνη δεν υπηρετείται από υποκλίσεις»

«Η ειρήνη δεν υπηρετείται από υποκλίσεις» είχε πει ακόμη επαναλαμβάνοντας τις αιχμές για τον νυν υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως «έχουμε εγκαταλείψει την Κύπρο». «Με δύο λόγια αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το διεθνές δίκαιο, φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία, δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής» είχε υποστηρίξει.

Επιβεβαίωση-«βόμβα» για το ιταλικό ερευνητικό

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση, ήταν η επιβεβαίωση ότι το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Jevoli Relume» πήρε άδεια από την Τουρκία για εργασία σε διακηρυγμένη Ελληνική ΑΟΖ: «Είχαμε λέει ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού», συμπλήρωσε. «Υιοθετούμε την αποτροπή και εφαρμόζουμε τον κατευνασμό. Υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρ όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία. Γιατί ρώτησε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει;» Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «όταν βάζεις κόκκινη γραμμή τα 6 μίλια, δίνεις άδεια στον Τούρκο για να παραβιάσει τα κυριαρχικά σου δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να ψηφίσει τον ανθέλληνα Τούρκο Σινιριογλου. Ότι δηλαδή ο Γεραπετρίτης υποχρέωσε την Κύπρο να ψηφίσει τον κατακτητή της στον ΟΑΣΕ: «Στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Αυτόν που μιλάει για γκρίζες ζώνες τον ψηφίσαμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη».

«Τους χαλάω την σούπα… Παραμένω και μάχιμος και παρών»

«Νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ, δεν θα ενοχλούσα κανένα. Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα. Τη σούπα του δικαιωματισμού, τη σούπα του κατευνασμού. Τη σούπα της ακρίβειας. Στην ομιλία μου στη Βουλή τα είπα όλα και ο κόσμος άκουσε μια άλλη άποψη.

Ήταν κάτι προαποφασισμένο. Η ιστορία του καθενός μας δεν διαγράφεται. Ξέρω ότι έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Σαμαρά και Καραμανλή είχαν απήχηση 50% και ότι 40% διαφωνούσε με τη διαγραφή» αποκρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε μετά την αρχική τοποθέτησή του για την αποπομπή του.

«Οι παραιτήσεις δεν είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Θα σας πω ότι 1,3 εκατομμύριο Νεοδημοκράτες παραιτήθηκαν από το να ψηφίσουν. Δεν ψήφισαν, γιατί λίγο πλέον η ΝΔ μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών» συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς στέλνοντας μήνυμα για το πολιτικό μέλλον του.

«Γεωπολιτική ένταξη σημαίνει να χτίζεις συμμαχίες όχι να αναζητάς προστάτες»

«Η εκλογή Τραμπ σηματοδοτεί μεταξύ άλλων την επιστροφή στους υδρογονοάνθρακες εκεί που η Ελλάδα κατέχει το ανεκτίμητο γεωστρατηγικό άσετ που μπορεί να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη. Με την εκλογή Τραμπ είναι ώρα να κλείσουν τα σύνορα και να προχωρήσουν οι επαναπροωθήσεις των παρανόμων. Το Ισραήλ νιώθει ανακουφισμένο που διαλύθηκε το προπύργιο του Ιράν. Το Ισραήλ διαπιστώνει ταυτόχρονα ότι βόρεια των συνόρων του μπορεί να υπάρξει μία νέα Γάζα. Στη Συρία έπεσε ένα καθεστώς αλλά άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου. Το Κουρδικό πλέον έρχεται ορμητικά στο προσκήνιο. Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές και χτυπάει τους Κούρδους» είχε τονίσει επίσης στην ομιλία του.

Κατά την άποψη του κ. Σαμαρά «γεωπολιτική ένταξη σημαίνει να χτίζεις συμμαχίες όχι να αναζητάς προστάτες. Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική. Να γνωρίζει η Τουρκία ότι εάν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια θα πάρει ρίσκο ανυπολόγιστο. Είναι σαφές ότι η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δε θέλει να υποταχθεί. Λέγεται αποτροπή γιατί όταν γίνεται σωστά αποθαρρύνει τον επιτιθέμενο και διασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη.

Όπως είχε επισημάνει επίσης «μόνο που η αποτροπή απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία. Να έχεις τα μέσα να επιβάλεις μεγάλο κόστος και ρίσκο στον επιτιθέμενο και αξιοπιστία να δείχνεις ότι αυτά που έχει στη διάθεσή σου είσαι αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσεις αν προκληθείς. Η αποτροπή μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζονται συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε πολλά μέτωπα. Άλλοτε της βγαίνει και άλλοτε δεν της βγαίνει. Πάντως σίγουρα επιμένει. Δημιουργεί περισσότερου εχθρούς απ’ όσους μπορεί να αντιμετωπίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου