Pages

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΛΨΗΣ


«Η Περιστεριά αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο-τεκμήριο της ιστορίας και της προϊστορίας της Μεσσηνίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Η αποκατάσταση και ανάδειξη των μυκηναϊκών θολωτών τάφων, των κυρίως αρχαιολογικών καταλοίπων του χώρου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της επέμβασης, με σκοπό την επίλυση των αισθητικών και των δομικών προβλημάτων, παράλληλα με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, προς τους επισκέπτες του χώρου. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη αποκατάστασης των ταφικών μνημείων, πρόταση χωροθέτησης των κτισμάτων υποστηρικτικών λειτουργιών, πρόταση διαμόρφωσης της πορείας των επισκεπτών και ανάδειξης των τριών ταφικών μνημείων. Στόχος των επεμβάσεων είναι η προστασία των καταλοίπων και η βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς τους, όπου καθίστανται δυσδιάκριτα. Με την αναβάθμιση της εισόδου και των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου αυτά τα, εν πολλοίς άγνωστα μυκηναϊκά μνημεία εισάγουν δυναμικά τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς στον πολιτιστικό χάρτη της Μεσσηνίας».

Τα ταφικά μνημεία της Περιστεριάς από ψηλά.
Τα ταφικά μνημεία της Περιστεριάς από ψηλά.
Υπουργείο Πολιτισμού
Ταφικό μνημείο 2.
Ταφικό μνημείο 2.
Υπουργείο Πολιτισμού

Ποια είναι η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου

Στη σημερινή κατάσταση των μνημείων, ως προς την παθολογία τους, διαφέρει για κάθε μνημείο του χώρουΣτο θολωτό τάφο 1, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εισροή των όμβριων υδάτων στο εσωτερικό του ταφικού θαλάμου. Ο θολωτός τάφος 2 ήταν από την περίοδο της αποχωμάτωσης του σε επικίνδυνη κατάσταση και η τοιχοποιία του ταφικού θαλάμου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Ο θολωτός τάφος 3 έχει αντίστοιχα προβλήματα με το θολωτό τάφο 2, ενώ σημαντική είναι και η έλλειψη αναγνωσιμότητας.

Ως προς τις υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο, οι εγκεκριμένες εγκαταστάσεις εισόδου και στάθμευσης, χωροθετούνται νοτιότερα της επαρχιακής οδού με στόχο τη διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων. Το κτήριο Α’ στεγάζει το εκδοτήριο-φυλάκιο και το πωλητήριο και το κτήριο Β’ στεγάζει σημείο πληροφόρησης και χώρους υγιεινής. Ανάμεσα στους κτηριακούς όγκους διαμορφώνεται αυλή στεγασμένη με πέργκολα. Η αυλή λειτουργεί ως χώρος εισόδου και συγκέντρωσης κοινού.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της εισόδου και των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς (1).
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της εισόδου και των
υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς (1).
Υπουργείο Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου