Pages

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025

Άνοδος στις τιμές παραγωγού του ελαιολάδου – Αυξημένη ζήτηση αλλά με μειωμένες προσδοκίες

 


Η περιορισμένη διαθεσιμότητα και η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά διατηρούν υψηλές τις τιμές σε όλες τις κατηγορίες, με τον κλάδο σε αναμονή μέχρι το φθινόπωρο

Παρά την αρχική εκτίμηση ότι ο Αύγουστος θα κυλούσε ήρεμα, οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης. Οι τελευταίες συνεδριάσεις της αγοράς έδειξαν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες, γεγονός που αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: καλές εξαγωγικές επιδόσεις τους προηγούμενους μήνες, υψηλές προσδοκίες για τον Ιούλιο, μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής για την επόμενη καμπάνια και χαμηλότερη διαθεσιμότητα σε άλλες παραγωγικές χώρες.

Η έλλειψη διάθεσης για πώληση από την πλευρά πολλών παραγωγών και εμπόρων έχει ενισχύσει περαιτέρω τη σταθερότητα προς τα πάνω των τιμών. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ένταση στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, όταν θα αποσαφηνιστεί ο όγκος αποθεμάτων που θα περάσουν στην επόμενη χρονιά, αλλά και οι πραγματικές προοπτικές της νέας συγκομιδής.


Τιμές ανά κατηγορία

  • Lampante: 3,10 €/κιλό
  • Παρθένο: 3,40 €/κιλό
  • Έξτρα παρθένο: από 3,50 €/κιλό και άνω, ανάλογα με την ποιότητα

Η εύρεση έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας παραμένει δύσκολη, ενώ οι βιολογικές κατηγορίες είναι ακόμη πιο σπάνιες.

Περιορισμοί στην προσφορά

Στην περίπτωση του lampante, η σημερινή έλλειψη ήταν αναμενόμενη, καθώς η φετινή παραγωγή επικεντρώθηκε κυρίως στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, να μειωθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα νέου λαμπάντε για τις διυλιστήριες μονάδες.

Αναμονή για τα στοιχεία Ιουλίου

Τα στοιχεία εξαγωγών και πωλήσεων του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη κι αν επιβεβαιώσουν θετική πορεία, η αγορά θα παραμείνει σε κλίμα αναμονής και έντασης μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι τελικές προοπτικές της παραγωγής 2024/25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου