Pages

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025

ΜΕ ποιο τρόπο τα υπολείμματα της ελιάς γίνονται ζωοτροφές, συσκευασίες και βιοαέριο


 
Η ελαιοκομία παράγει τόνους υπολειμμάτων — από ελαιοπυρήνα μέχρι φύλλα και κλαδέματα. Ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το OLIWA (Repurposing Olive Waste in Circular Economy Solutions for Feeds, Additives, Packaging and Biogas), θέλει να τα μετατρέψει σε προϊόντα υψηλής αξίας. Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, ενώ συμμετέχουν 25 φορείς από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αλγερία και Τυνησία, με στόχο να στηθεί μια πραγματική, μεσογειακή αλυσίδα κυκλικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τέσσερις πρακτικές κατευθύνσεις:
• ζωοτροφές και πρόσθετα: αξιοποίηση υποπροϊόντων της ελιάς στην εκτροφή εντόμων για παραγωγή αλευριού υψηλής ποιότητας, αλλά και ανάπτυξη φυσικών εκχυλισμάτων ελιάς ως πρόσθετα ή λειτουργικά συστατικά,
• συσκευασίες τροφίμων: δημιουργία βιώσιμων υλικών συσκευασίας από ελαιοπυρήνα —μέχρι και φιάλες και δισκάκια— που θα ελεγχθούν σε πραγματικές συνθήκες,
• βελτίωση συντήρησης τροφίμων: χρήση παραγώγων από έντομα για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων και να περιοριστούν οι απώλειες,
• ενέργεια: παραγωγή βιοαερίου από ελαιοπυρήνα σε συνδυασμό με ζωική ή εντομική κοπριά.

Κομβικός ρόλος στο σκέλος της συσκευασίας έχει το τεχνολογικό κέντρο AIMPLAS, που μελετά πώς υλικά από υπολείμματα ελαιώνα «δουλεύουν» σε συμβατικές γραμμές, όπως η εξώθηση, ώστε να παραχθούν πρωτότυπα άκαμπτων συσκευασιών (μπουκάλια, δισκάκια) και να ελεγχθεί η λειτουργικότητά τους. Παράλληλα, εξετάζεται η ικανότητα θερμοκόλλησης λεπτών φιλμ από τα ίδια υλικά για καπάκια δίσκων.

Ο τελικός στόχος είναι διπλός: να μειωθούν τουλάχιστον κατά 25% οι απώλειες και τα απορρίμματα τροφίμων και να δημιουργηθούν νέες, βιώσιμες ροές εσόδων για τον ελαιοκομικό κλάδο. Αν πετύχει, το OLIWA θα δείξει στην πράξη πώς τα «σκουπίδια» της ελιάς μπορούν να γίνουν προϊόντα που ανοίγουν αγορές — από τη ζωική διατροφή μέχρι τις πράσινες συσκευασίες.

πηγή: l’OlivoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου