Pages

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Στέγνωσαν οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας λέει το Επιμελητήριο

Ημέρα με την ημέρα οι αριθμοί αλλά και η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας αποδεικνύουν ότι οι Μεσσήνιοι δεν έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν για τους επόμενους μήνες. Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται σε γεγονότα και εκτιμήσεις που έρχονται από διάφορες πηγές. Το καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο και τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις χθες.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2010 της έρευνας οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη Μεσσηνία, η κατάσταση στις περισσότερες επιχειρήσεις του νομού δείχνει μια μείωση στις πωλήσεις, στο τέλος του 2010, που φτάνει το 40%. Αρνητικό ήταν το πρόσημο και τα τρία προηγούμενα τρίμηνα: 31% το πρώτο, 39% το δεύτερο, 47% το τρίτο.




Αρνητικό και το πρόσημο της παραγωγής την αντίστοιχη περίοδο, που έφτασε στο 25%, ενώ η απασχόληση με τη σειρά της παρουσίασε μια μείωση της τάξης του 11%.
Τα ίδια και μάλλον χειρότερα οι επιχειρηματίες προσδοκούν ότι θα συμβούν μέσα στο 2011. Οι πωλήσεις προβλέπεται να σημειώσουν περαιτέρω κάμψη της τάξης του 25%, ενώ η απασχόληση θα πέσει ακόμα 20%!
Σύμφωνα με την ανάλυση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «η οικονομία της Μεσσηνίας παραμένει σε φάση συρρίκνωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Παρ’ όλα αυτά, περαιτέρω πτώσεις στη γενική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτές, ενδεχομένως υποδεικνύοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα πλησιάζει ή βρίσκεται ήδη στον οικονομικό πυθμένα.
Αυτή η κατάσταση, βέβαια, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι. Όσο η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα υποτονική και οι τράπεζες αυστηρά επιλεκτικές, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντλούν από τα ήδη περιορισμένα αποθεματικά τους, οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν και τα ποσοστά χρεοκοπιών παραμένουν υψηλά.
Το τελευταίο τρίμηνο του ’10, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να δηλώνει μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν πτώση είναι μικρότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.
Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής αύξηση του κόστους υλικών ή φορολογικών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, συνεχίζει να είναι αγκάθι στην απόδοση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν και το δ’ τρίμηνο του ‘10.
Το πρώτο τρίμηνο του 2010 φαίνεται να ήταν το σημείο καμπής στον τραπεζικό δανεισμό, δεδομένου ότι έκτοτε η χρηματοπιστωτική δραστηριότητα ξαναμπήκε σε αρνητική τροχιά.
Ενώ, όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν και το δ’ τρίμηνο του 2010 αυστηρώς επιλεκτικά, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ήταν ελαφρώς καλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο.

Οριακή βελτίωση παρατηρείται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και στα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν δυσκολία αποπληρωμής δανείων.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και οι όροι δανεισμού το δ’ τρίμηνο του 2010 φαίνεται να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην περιορισμένη ζήτηση δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου