Pages

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο Περιμετρικός της Καλαμάτας σε κίνδυνο

1986 – 2011. Μετράμε 25 χρόνια μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας.
Όλοι, όσοι ζήσαμε εκείνες τις τραγικές στιγμές αλλά και τα επακολουθήσαντα επί σειρά ετών μέχρι να ορθοποδήσει η πόλη, απευχόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά η σεισμικότητα της περιοχής μας είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ και αυτή η πιθανότητα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη σε όλους τους σχεδιασμούς μας.
Οι Ιάπωνες γνωρίζοντας τη σεισμικότητα της χώρας τους έχουν σχεδιάσει έτσι τις υποδομές τους ώστε να καλύπτουν με ασφάλεια τις οικοδομές τους. Ακόμη και οι 9 βαθμοί Ρίχτερ, αν δεν ακολουθούσε το τσουνάμι, που έσπειρε την καταστροφή, δεν θα την είχαν επηρεάσει. Αυτό που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ήταν η ένταση του τσουνάμι. Γεγονός σπάνιο αλλά και στατιστικά πιθανό.
Εμείς, στην Καλαμάτα, το αυτονόητο, – τον Βόρειο Περιμετρικό της Πόλη μας – το έχουμε ήδη προβλέψει και σχεδιάσει από το 1986γιατί δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε επί εικοσιπέντε χρόνια τώρα; Το έχουμε προβλέψει! Αλλά το έχουμε παραπέμψει στις «Ελληνικές καλένδες». Γιατί;
Μετά τους φοβερούς σεισμούς της Καλαμάτας ο Περιμετρικός της πόλης, που σχεδιάστηκε και γι΄αυτό το λόγο, δηλ. να δώσει τη φυσική διέξοδο σωτηρίας στους κατοίκους της πόλης, μας λένε σήμερα με μισόλογα ότι θα γίνει, δεν θα γίνει, ότι μπορεί να γίνει ή να μη γίνει…
Και η πιο αστεία δικαιολογία που προβάλλεται είναι: το μέγεθος των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται !!
Ο Περιμετρικός της Καλαμάτας προβλέφθηκε πριν από το γεγονός των σεισμών για την αποφυγή των διαμπερών κινήσεων των οχημάτων μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, όπως σχεδιάζονται τέτοιες παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Ο μετασεισμικός σχεδιασμός του ΓΠΣ της πόλης

Το τελευταίο ταξίδι του Στράτου στο Μάραθο μετά απο υποβρύχια αλιεία

ΤΗΝ αγάπη του για την υποβρύχια αλιεία πληρωσε ακριβά ένας έμπειρος αυτοδύτης απο την Μαραθούπολη Τριφυλίας κοντά στην νήσο Πρώτη. Νεκρός εντοπίστηκε τελικά ο 23χρονος υποβρύχιος αλιέας στη θαλάσσια περιοχή «Νήσου Μαραθούπολη στη Μεσσηνία.
Ο 23χρονος Στράτος Δημητρακόπουλος παίκτης του Τέλλου Άγρα ήταν ιδαίτερα αγαπητό παιδί σε όλους αλλά και στο σταθμό μας απο παλιά μέσω των φίλων του. Ηταν έμεπριος δύτης και δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρούσε στο συγκεκριμένο σημείο όπου το βάθος αγγίζει τα 20 μέτρα. Ομως έμελε στη βόλτα με αλιευτικό σκάφος μαζί με τον αδερφό του και ένα φίλο του να ήταν η μοιραία καθώς φαίνεται ότι έχασε τια αισθήσεις λόγω της πίεσης θαλασσίων ρευμάτων και αναζητήθηκε απο τους οικείους του με την συνδρομή αλιευτικού σκάφους που τον ανέσυραν απο την θάλασσα.
Ο άτυχος νεαρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής θα αναλάβει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πύλου. Ο Στράτος φοίτησε στο Τ.Ε.Ε. Κυπαρισσίας και μάλιστα έτρεφε ιδαίτερη αγάπη στην θάλασσα ενώ ασχολιόταν κάθε χρόνο με το άθλημα χωρίς προβλήματα. Η συνοδεία στην τελευταία του κατοικία έγινε στην Μαραθούπολη όπου κατακλύστηκε απο κόσμο που δεν μπορούσαν να πιστέψουν το τραγικό γεγονός....

Το «κοινωνικό» πρόσωπο του προέδρου του Λιμενικού ταμείου

Το «κοινωνικό» του χαρακτήρα παρουσιάζει για ακόμη φορά το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας προκειμένου να έχει και άλλα έσοδα! Αγνοώντας για ακόμα φορά τον κόσμο που περνά την μεγαλύτερη κρίση εδώ και πολλά χρόνια ο κ Ν. Τζάνες προκαλεί για ακόμα μια φορά με τα καμώματά του «γράφοντας» όλους κάτι που το κάνει συχνά στην διαδρομή της Μεγάλης του σχεδόν ισόβιας! Να τον χαίρεστε κύριοι και αφήστε τον να ολοκλήρωση…! το έργο του και μετά να φύγει όποτε θέλει αυτός. Το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΦΩΝΗ» που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό για ακόμη μια φορά.
«Το Λιμενικό Ταμείο διώχνει τους μικρούς αλιείς απ’ το λιμάνι;Το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι μόνο για να εισπράττει όπως και το λιμάνι δεν είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν και τα «ακουμπάνε». Το σημειώνουμε γιατί μάθαμε ότι το Λιμενικό Ταμείο προτίθεται να διώξει τους ερασιτέχνες αλιείς που έχουν νοικιάσει θέσεις για μικρό χρονικό διάστημα στο δυτικό τμήμα της προβλήτας του «Πανελληνίου». Ειδικότερα, πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου στο συγκεκριμένο τμήμα θα δίνονται θέσεις μόνο σε εκείνους τους αλιείς που θα πληρώνουν 12 μήνες το χρόνο. Όσοι λοιπόν έχουν ένα μικρό βαρκάκι και ανοίγονται στη θάλασσα παίρνοντας ζωή από αυτή τη βαρκάδα ας το αφήσουν αυτό το χόμπι και ας κλειστούν για τα καλά στο σπίτι τους.»

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Με τα Ματ και τους Κουκουλοφόρος πέρασαν το μεσοπρόθεσμο

Αν είναι δυνατόν στην πολιτισμένη… Ελλάδα να μην αφήνουν τους απλούς πολίτες από όλη την χώρα, να φτάσουν στην Βουλή για να φωνάξουν ειρηνικά για την αντίθετη τους άποψη στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Με τον αποκλεισμό από τα ΜΑΤ των γύρω δρόμων από το σύνταγμα ενώ όσοι ήταν μέσα από αυτό τους έδιωξαν τα καπνογόνα και οι κουκουλοφόροι όπως άριστα είχαν σχεδιάσει οι υπεύθυνοι, έδειξε το «σύστημα» το πρόσωπο του και ποια εννοούν Δημοκρατία..Γυναίκες με παιδιά, νέοι άνθρωποι, συνταξιούχοι κλπ έγιναν τροφή στα σχέδια των υπευθύνων προκειμένου να μην εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στην Βουλή.Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα έξω από την βουλή οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ατάραχοι! ψήφισαν την «υποδουλώσει» της Ελλάδας στους «παγκόσμιους τοκογλύφους» αψηφώντας τον κόσμο που ζητά αυτός! να δώσει την εντολή για την τύχη του, ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα!Χαρακτηριστικό των ανωτέρω είναι ότι στο υπόγειο του Μετρό στο Σύνταγμα γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε πάνω από 500 άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας του «Μεσοπρόθεσμου».

Όλα του Μεσοπόθεσμου δύσκολα με τους δανειστές μας να χαίρονται...

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ μετά πόνου και Βουλής το Μεσοπρόθεσμο όπου είχαμε και μια ανεξαρτητοποίηση επειδή η κα Έλσα η οποία μάλλον λησμονεί την Πελοποννησιακή της καταγωγή και προφανώς θα απολογηθεί πλέον στους ψηφοφόρους της....
Ταυτόχρονα θέτει τον εαυτόν της εκτός ΝΔ και συνεχίζει σαν ανεξάρτητη !
Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Κατά την τοποθέτησή της στην Βουλή τόνισε ότι «το 'όχι' δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, το 'παρόν' είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το όχι υπό όρους δεν αφορά την δική μου λογική».
«'Ναι' λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης» προσέθεσε η κ.Παπαδημητρίου, εκφράζοντας την ελπίδα «έστω και με μια ψήφο, να είναι η σπορά της ελπίδας για μια συναινετική πορεία και για την ανάκτηση του κύρους της Ελλάδας απέναντι στους αλληλέγγυους εταίρους μας, όπως τους βλέπω εγώ».
Όπως ανέφερε «θα ξεπεράσω τις μικρές μου δυνατότητες ως ανεξάρτητη και μόνη βουλευτής για να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ αναφερθείσα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είπε ότι «είναι μια λύση -καλή, κακή, κακίστη θα δείξει, απαραίτητη όμως», ενώ σημείωσε: «Μακάρι να είχε την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων». To Σύνταγμα θυμίζει πάντως εμπόλεμη ζώνη...

Στο Σύνταγμα εργαζόμενοι της Πελοποννήσου

Εργαζόμενοι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από Μεγαλόπολη, Τρίπολη, 'Αργος και Ναύπλιο, με μισθωμένα λεωφορεία, από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, κατευθύνονται αυτή την ώρα προς την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη προχώρησε νωρίτερα το πρωί, για δύο ώρες, σε συμβολική κατάληψη της εισόδου της Αγροτικής Τράπεζας. Ανάλογες κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ σημειώθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, με περιφρούρηση της απεργίας σε υπηρεσίες και πολυκαταστήματα, ενώ στο Ναύπλιο έχουν καταλάβει από χθες την πλατεία Καποδίστρια και θα παραμείνουν εκεί μέχρι σήμερα το απόγευμα.
Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη προχώρησε νωρίτερα το πρωί, για δύο ώρες, σε συμβολική κατάληψη της εισόδου της Αγροτικής Τράπεζας.....

Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο

Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουλάς και αφορά τη «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε για το θέμα ότι χρέος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην τόσο δύσκολή αυτή χρονική συγκυρία για τη χώρα είναι η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που παρουσιάζεται προς την κατεύθυνση της απασχόλησης και για το σκοπό αυτό συντονίζονται οι προσπάθειες του ίδιου με όλους τις δυνάμεις του τόπου.
Ο εισηγητής κ. Πουλάς ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό «τη διευκόλυνση στην πρόσβαση της απασχόλησης μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αλλά και της ανάπτυξης συνεργασίας μέσω τοπικών φορέων, προάγοντας τον κοινωνικό διάλογο και τη συνέργεια». Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι «να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και αφετέρου να θεμελιωθεί μια διαφορετική κουλτούρα αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας». Δικαιούχοι φορείς είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και αφορά 4200 νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης για άλλη μια φορά εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συναίνεση και το επίπεδο συνεργασίας που επιδεικνύουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό, που απασχολούν τον τόπο και εκτίμησε ότι το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Συμβουλίου θα αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ- ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΜΕ σκληρή γλώσσα αναλύουν τις τρέχουσες εξελίξεις για το Μεσοπρόθεσμο οι επαγγελματίες της Τριφυλίας για τα άδικα αντικοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να θεωρούν όπως τονίζουν...ανεπιθύμητους τους βουλυτές του Νομού μας που ψηφίζουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γιατί όπως αναλύουν θα φέρει ταφόπλακα στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για δεκάδες επαγγέλματα αλλά και προσωπικό αδειάζοντας τις τσέπες των καταναλωτών...
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Μπινίσκος απο το καφέ Onore στη πλατεία Κυπαρισσίας που είναι και η παλιότερη στην περιοχή μας τόνισε ότι "έχουμε φτάσει στα όριά μας οδηγώντας την αγορά σε ταφόπλακα στη δουλειά και είμαστε πλήρως εξοργισμένοι και δηλώνουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι όλοι στην πόλη μας αν ψηφίσουν το Μεσοπόθεσμο πρόγραμμα και να μην τολμήσει να πατησει κανένας στην πόλη μας, καθώς βρισκομαστε πέρα απο τα όρια μας" για να προσθέσει ότι "η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά απο τις απανωτές αυξήσεις σε ΦΠΑ και προιόντα απορροφώντας τις αυξήσεις και βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος που δεν μπορούμε να άφομοιώσουμε τις αυξήσεις καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν είνα ιεύκολο κάθε χρόνο να απορροφάμε τα πάντα" λέγοντας ότι το προσωπικό μειώνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση υπολογίζοντας βέβαια το υψηλό κόστος λειτουργίας.
Ο Νίκος Μπούκαλης απο το Mojo που έχει επενδύσει στον τόπο μας επιβεβαιώνοντας ότι 'με τις αλλεπάλληες αυξήσεις του ΦΠΑ προσπαθούν με τα λίγα οικονομικά δεδομένα που ξέρω θα οδηγηθούν σε κλείσιμο αρκετα μαγαζιά μετά την απορρόφηση του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο με το νέο χτύπημα για 3η φορά, τώρα βλέπουμε ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στην αγορά πολύ σύντομα εκτός αν κάποιοι έχουν χρήμα να σταθούν για λίγο καιρό για να εξηγήσει ότι "όλο αυτό το σκηνικό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις παντού και βλέπουμε ότι τώρα που έχουμε μέσο όρο 10 άτομα κυλιόμενα έχουμε μείωση καταναλωσης οπότε πρέπει να βρούμε τρόπο πως θα απορροφήσουμε την αύξηση" . Υπογράμμισε ότι "αν βάλουμε αύξηση στο πελάτη θα μας πάρουν με τις ντομάτες, αν την υποστούμε εμείς θα χάσουμε την δουλειά μας οπότε μοιραία πρέπει να συμβει κατι σοβαρό απο την Πολιτεία με χρυσή τομή αφού η αύξηση δεν οφελεί πουθενά την ανάπτυξη και το ορθό για μένα είναι να υπήρχε 10% ΦΠΑ με αυστηρές κυρώσεις όποιος φοροδιαφύγει" βλέποντας ότι 'οι οικοδομές έχουν μειωθεί το τελευταίο χρόνο και τα προιόντα απο τους αγρότες είναι σε άσχημο χάλι".
Ο κ. Νίκος Χρυσανθόπουλος απο τον Ιανό που ασχολείται 19 χρόνια με καταστήματα εστίασης θεωρεί ότι θα είναι καταστροφή οδηγώντας τους επαγγελματίες σε πτώχευση αφού έουμε υψηλά ενοίκια και φορολόγηση όταν ένα μαγαζί μαζί με πάγια έξοδα φτάνει μηναίως 12.000 ευρώ το μήνα με την αύξηση του ΦΠΑ θα υποστεί μεγαλύτερο προβλημα καταλήγοντας ότι έχει απορροφηθέι η αύξηση του ΦΠΑ με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και θεωρεί ότι η επένδυση που έκανε στον τόπο ύψους 300.000 ευρώ δεν πρόκειται ποτέ να αποσβεστει. Εκτίμησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παρά την συγκυρία βοηθάει χωρίς αυξήσεις δημοτικών τελών και αυτό μας απαλύνει κάπως τον πόνο, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είνα δύσκολοι και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα νέα μετρα είναι για όλους μας ανεπιθύμητοι....

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ομόφωνη έγκριση από το ΠΣ του ψηφίσματος για τους πολύτεκνους

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου, εγκρίθηκε το ψήφισμα για στήριξη του Συλλόγου Πολυτέκνων της Αρκαδίας, καθώς και η εισήγηση για διεύρυνση του όρου, δηλώνοντας της συμπαράσταση του ΠΣ και προς τις τρίτεκνες οικογένειες.
O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι το πρόβλημα δημογραφικής πολιτικής είναι σημαντικό, ενώ η έλλειψη ευαίσθητων πολιτών είναι πολιτική ευθύνη. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου υψώνει τη φωνή της, αν και δεν έχει αρμοδιότητα να αγγίξει αυτά τα ζητήματα, με σκοπό να κινητοποιήσει τους πολίτες και να συμπαρασταθεί στις πολύτεκνες οικογένειες.
Σύμφωνα με το ψήφισμα το οποίο εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου «χρέος κάθε πολιτικού φορέα είναι η στήριξη του βασικού αυτού θεσμού της ελληνικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δηλώνει απερίφραστα τη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Αρκαδίας και κατ’ επέκταση σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο με υπεύθυνη στάση συνηγορεί υπέρ του σεβασμού των οικογενειακών επιδομάτων των πολύτεκνων οικογενειών και ζητεί τη διευκόλυνση της διαδικασίας μετεγγραφής των φοιτητών που ανήκουν σε αυτές τις οικογένειες.
Ύστερα από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουλά στο ψήφισμα αυτό συμπεριλήφθηκε η στήριξη και προς τις τρίτεκνες οικογένειες.

Οι δήμοι δηλώνουν….αδυναμία πληρωμών

Παύση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους έχουν κηρύξει ουσιαστικά δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα καθώς οδεύουμε προς το β εξάμηνο του 2011.
Μέχρι στιγμής δεν τους έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, χρήματα που κατευθύνονται σε επενδυτικές δαπάνες. Παρά το γεγονός ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργείου Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών που υπεγράφη στις 2 Μαΐου προβλέπει κατανομή 600 εκ. ευρώ, το ποσό ή μέρος αυτού δεν εκταμιεύτηκε ποτέ μιας και το υπουργείο Οικονομίας που έπρεπε να το καταβάλει δήλωνε αδυναμία!
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, καθώς ούτε το 2010 δόθηκε η τελευταία από τις τέσσερις δόσεις με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν να πάρουν τέτοιου είδους κονδύλια από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο. Όλο αυτό διάστημα οι συγκεκριμένοι χρεωστικοί λογαριασμοί συνεχώς φουσκώνουν…

να μην αποφασιστεί από το ΥΠΕΚΑ το Ειδικό Χωροταξικό Περιφερειακό Πλαίσιο

"Ζητάμε να μην αποφασιστεί από το ΥΠΕΚΑ το Ειδικό Χωροταξικό Περιφερειακό Πλαίσιο χωρίς να έχουμε εμείς λόγο για την διαδικασία" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εισήγηση του για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού που συζητήθηκε στο 11ο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου στην Τρίπολη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η ευθύνη βάση του Καλλικράτη ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία οφείλει να αναπτύξει το στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο στην πέμπτη προγραμματική περίοδο των επιχορηγήσεων. "Αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας να συγκροτήσει το δικό της 5ετές Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για να είναι έτοιμη κατά την 5η Προγραμματική Περίοδο" σημείωσε ο κος Τατούλης. "Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και άμεση πολιτική ευθύνη της νέας αιρετής αρχής που πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή αναθεώρησης ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της επιτροπής αναπτυξιακού σχεδιασμού" προσέθεσε ο Περιφερειάρχης καταλήγοντας "Οι δύο αυτές επιτροπές και η πολιτική πρωτοβουλία αποτελεί το μέλλον του θεσμού".


Ο κος Τατούλης πρότεινε ακόμα να διευρυνθεί η συμμετοχή σε αυτές τις επιτροπές με Περιφερειακούς Συμβούλους για περισσότερη δημοκρατικότητα στη λειτουργία τους, αλλά και ευθύνη.
"Χρέος του Συμβουλίου είναι να καταδείξει στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τις νέες αιρετές Περιφέρειες" σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει καμία πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με Εθνικό ή Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο να ληφθεί χωρίς την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Άλλωστε σημείωσε ο κος Τατούλης "μπορεί το ΥΠΕΚΑ να δίνει το πλαίσιο, η ευθύνη της υλοποίησης ωστόσο ανήκει στην Περιφερειακή διοίκηση. Καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει ερήμην της τοπικής διοίκησης και των πολιτών. Δεν πρόκειται τίποτα να γίνει ερήμην των συμπολιτών μας. Η ασφαλιστική δικλείδα είναι η ευθύνη της Περιφέρειας"
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρόσθεσε ότι καμία αδειοδότηση για αλιεία δεν θα γίνει χωρίς την έγκριση της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του χωροταξικού. Επιπρόσθετα ο κ. Τατούλης έκρινε ως αναγκαία πριν την οποιαδήποτε ενέργεια την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια θα προβεί σε σχετική μελέτη και θα ζητήσει την αρμόδια γνώμη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Χωροταξικό θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τον αριθμό των αδειών, την παραγόμενη ποσότητα των υδατοκαλλιεργειών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας προβλέπει μεταξύ άλλων και το σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διευκρίνισε ότι μιλά για ολοκληρωμένη μεθοδολογία και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ψηφίζει την ΚΥΑ, αλλά παίρνει θέση απέναντί της. Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι η στάση της Περιφέρειας είναι βαθιά πολιτική. Δεν αποτελεί συλλογικό όργανο, αλλά έχει δική της θέση και άποψη και κανείς δεν μπορεί να της επιβάλλει τίποτα που δεν έχει ψηφίσει.

Νεκρός βρέθηκε 41χρονος Ρουμάνος απο Κυπαρισσία

Είχε έλθει για ψάρεμα στον Αλφειό από την Κυπαρισσίααλλά ήταν άτυχος...Θανάσιμα τραυματίστηκε σε τροχαίο που έγινε στην περιοχή της Αλφειούσας, ένας υπήκοος Ρουμανίας 41 ετών ο οποίος είχε έλθει από την Κυπαρισσία προκειμένου να ψαρέψει στον Αλφειό ποταμό…
Ο άτυχος αλλοδαπός κατέπεσε με το μηχανάκι που οδηγούσε σε παρακείμενο από το δρόμο αυλάκι και βρέθηκε νεκρός αρκετές ώρες αργότερα. Ο 41χρονος έφυγε από την Κυπαρισσία στις 25 Ιουνίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του με συνέπεια οι δικοί του να ανησυχήσουν και νʼ αρχίσουν να τον αναζητούν…

Οι Ελληνες λενε το μεγάλο ΟΧΙ, η Βουλή θα ακολουθήσει;

''Αγανακτισμένοι'' και αποφασισμένοι για νέα περικύκλωση και το καινούργιο ΟΧΙ στην ιστορία της Ελλάδας
Για 34η ημέρα οι ''Αγανακτισμένοι'' συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. Διαβάστε τι σχεδιάζουν
Έχουν κλείσει πάνω από ένα μήνα στους δρόμους, συγκεκριμένα 34 ημέρες, αλλά δεν έχουν σκοπό να τα παρατήσουν την πιο κρίσιμη εβδομάδα, όπως οι ίδιοι λένε. Οι ''Αγανακτισμένοι'' πολίτες βρέθηκαν για μία ακόμη συνεχόμενη ημέρα στο Σύνταγμα και προετοιμάζονται εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Το διήμερο που ακολουθεί, θα σχηματίσουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της περιμετρικά της Βουλής, με στόχο να μην καταφέρουν οι βουλευτές να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και επομένως να μην ψηφίσουν τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Έχουν δημιουργήσει αφίσα με τα σημεία συγκέντρωσης, την οποία έχουν αναρτήσει σε στάσεις λεωφορείων σε όλο το κέντρο της πόλης. Καλούν όλους τους πολίτες να βρεθούν στην πλατεία, στο ύψος της Ρηγίλλης και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να υλοποιηθεί η απόφαση για περικύκλωση.
Το πρόγραμμα των "αγανακτισμένων" κινητοποιήσεων
Οι ''Αγανακτισμένοι'' προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν στις 28 Ιουνίου στις 9:00 πμ στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό να συνενωθούν με διαδηλωτές των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ στις 6:00 μμ προγραμματίζεται και συναυλία που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.
Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, οι λαϊκές συνελεύσεις των βορείων προαστίων δίνουν ραντεβού στις 8:00 πμ στο μετρό Ευαγγελισμός με ενδεικτικούς συμμετέχοντες από τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας, Γκύζη, Πειραιά, Αμπελοκήπων-Ερυθρού Σταυρού- Πολυγώνου.
Οι λαϊκές συνελεύσεις των νοτίων και ανατολικών προαστίων αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 8:00 πμ στο Καλλιμάρμαρο, με συμμετέχοντες από την Ν. Σμύρνη, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριο, Βούλα-Βάρη, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα, Θησείο, Κουκάκι, Ελληνικό.
Οι δυτικές συνοικίες καλούνται να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα (Αμαλίας και Β. Σοφίας) όπου και αναμένεται να εκπροσωπηθούν η Πετρούπολη, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι λαϊκές συνελεύσεις από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης.
Αυτή τη φορά οι ''Αγανακτισμένοι'' είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Φέρονται διατεθειμένοι να ρίξουν μέχρι και το μεταλλικό τείχος για να καταφέρουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στη Βουλή.
Στο ψήφισμά τους οι ''Αγανακτισμένοι'' αναφέρουν ότι ''Τώρα πια ξέρουμε ότι το δίλημμα δεν είναι Μνημόνια ή χρεοκοπία γιατί τα Μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της κοινωνίας''.
Στα σχέδια του αποκλεισμού, περιλαμβάνεται και ένα αυτοκινητιστικό μπλόκο, η επονομαζόμενη ''λευκή κυκλοφοριακή διαδήλωση''. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μεγάλη ουρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα που θα κινούνται διαρκώς με 10-20 χλμ την ώρα στην Κηφισίας, την Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος που θα εμποδίσει την πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή.
Εκτός από τις πεζές κινητοποιήσεις, οργανώνεται ξεχωριστή κινητοποίηση με μηχανές και μοτοσικλέτες από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πομπή από τον Λευκό Πύργο (Θεσσαλονίκη) με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος.
Τα μέτρα της αστυνομίας αναμένονται δρακόντεια και οι εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι ''ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση'', ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων συμμετέχει στον αγώνα

Συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ΔΕΗ. Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχετε σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της. Είναι υποχρέωση όλων μας να υπάρχει και αύριο η δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για όλους αυτούς που την χρειάζονται (κοινωνικά τιμολόγια, αγροτικά , παραμεθόρια, ΑΜΕΑ, πολύτεκνων κ.α).
Τον χαρακτήρα αυτό εγγυάται μόνο η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού παρέχοντας το ηλεκτρικό και στον ποιο απομακρυσμένο πολίτη – παραγωγό αυτής της χώρας. Παράλληλα νοιώθουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας σε όσες και όσους βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, σε όσους αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η 10η συνάντηση Φιλαρμονικών στα Φιλιατρά

Ξεκινούν την Παρασκευή 1 Ιουλίου στα Φιλιατρά οι καθιερωμένες πια πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2011 - 10Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ». Ο φετινός κύκλος των ΒΛΑΧΕΡΝΙΩΝ αφοράσυ ναυλίες φιλαρμονικών της περιοχής και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου καιτης παράδοσης που υπάρχει σ` αυτές και την ανάγκη στήριξής τους από την πολιτεία στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν μουσική παιδεία και να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις τελετές του τόπουτους.
Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στο Πάρκο της Βλαχέρνας την Παρασκευή το βράδυ, στις 10.00 μ.μ. με συναυλία ενός αξιόλογου μουσικού σχήματος που γεννήθηκε από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Καλαμάτας.
Η επόμενη συναυλία θα δοθεί στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, το Σάββατο 2 Ιουλίου με τη Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου Νέστορος.
Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2011 θα κλείσουν με συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Ο Απόλλων» και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Κεντρική πλατεία Φιλιατρών.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Τριφυλίας και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ γίνονται παράλληλα με τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων, την εορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας στις 2 Ιουλίου. Φέτος θα ακολουθηθεί το εξής πρόγραμμα: Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 7.30 θα γίνει Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Στις 8.45 θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας. Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ., και θα ακολουθήσει Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Συνάντηση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με Γερμανό Υφυπουργό Οικονομίας

Με αντικείμενο την αμοιβαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης μεταξύ την Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Ναύπλιο συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομίας και Τουρισμού κ. Ernst Burgbacher και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Ανάπτυξης κας Κωνσταντίνας Μπέη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. De La Croix, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου, κ. Πουλάς, κ. Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Γερμανικής αποστολής στην Ελλάδα.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται στην Πελοπόννησο και το Ναύπλιο τον Γερμανό Υφυπουργό, τον κ. De La Croix και την «καλή φίλη» κα Μπέη. Ο Περιφερειάρχης τόνισε εξαρχής ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την εργατικότητα και τη φιλοτιμία της. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση παρέχει την ευκαιρία, ιδίως στις συνθήκες κρίσης που υφίστανται το παρόν διάστημα, να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτόνομη οικονομικά, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών περιφερειών.
Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ύψιστο αγαθό και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής τη φιλία μεταξύ όλων των λαών των χωρών – μελών της, όπως των Γερμανών, στη χώρα των οποίων έχουν φιλοξενηθεί αλλά και προοδεύσει στις επιστήμες και στις τέχνες πολλοί Έλληνες κατά το παρελθόν.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει τα προβλήματα με εξωστρέφεια, συνεργασίες και συνέργειες προκειμένου να αναπτύξει τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού, της φιλοσοφικής σκέψης, της πολιτικής αντίληψης, των ποιοτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας που διαπνέουν τους πολίτες της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος, η κοιτίδα του πολιτισμού του Ελληνικού Έθνους, αποτελεί τόπο όμορφο, με ιστορικότητα, πολιτιστικό απόθεμα, φιλόξενους και φιλεργατικούς ανθρώπους, οι οποίοι καταθέτουν τον εαυτό τους για τη λύση των προβλημάτων.
Όπως τόνισε ο κ. Τατούλης η Πελοπόννησος προσφέρει απόλυτη ηρεμία και απόλυτη ασφάλεια, σεβασμό και εγκάρδια φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες της. Η Περιφέρεια, επίσης, εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να μπει μπροστά από τα προβλήματα, ενώ έχει επιτύχει υψηλό επίπεδο συναίνεσης και συνεννόησης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υφίστανται τα πολιτικά προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις της υπόλοιπης χώρας. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι πρώτιστο ενδιαφέρον είναι η εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, για σύγχρονες μεθόδους, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και δημιουργία σταθερών δικτύων εξαγωγών, και του τουρισμού, με εξαιρετικού κάλλους τοπία, αγάπη για την παράδοση, καλοσυνάτους ανθρώπους και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Βασική φιλοσοφία του επιχειρείν στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης, απεγκλωβίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα των αγκυλώσεων της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα μόχλευσης μέσα από την αυτοχρηματοδότηση σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είναι και ο ΕΟΤ, ο οποίος με την ικανότητα γρήγορης προσαρμογής που διαθέτει, αποτελεί εγγύηση αγαστής συνεργασίας.
Ο Γερμανός υφυπουργός κ. Burgbacher, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πολιτισμό, την ιστορία και τα τοπία της Πελοποννήσου, ενώ έκανε ειδική αναφορά για την αρχαία ελληνική ιστορία του Άργους και των Μυκηνών. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι εξαρχής ένιωσε άνετα και ευχάριστα που παραβρίσκεται σε ένα τόσο όμορφο και φιλόξενο μέρος, με τόσο ωραίο καιρό. Συμφώνησε με τον κ. Τατούλη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ύψιστο αγαθό και τόνισε το ελληνικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι πως θα αυξηθεί ο αριθμός των γερμανών τουριστών, μιας πολύ σημαντικής αγοράς για την Ελλάδα, στην Ελλάδα, ιδίως στην Πελοπόννησο. Ο κ. Burgbacher, ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη του στο Υπουργείο, συστάθηκε ομάδα εργασίας για να εξετάσει τα ζητήματα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων στο τουρισμό, της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, και της βιωσιμότητας – φιλικότητας προς το περιβάλλον, ζητήματα πολύ σημαντικά για τον γερμανό τουρίστα. Ο κ. De La Croix αφού συνηγόρησε στις θέσεις του κ. Υφυπουργού, πρόσθεσε ότι θεωρεί τον κ. Τατούλη σημαντικό φίλο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του για συνάντηση και συνεργασία στην Πελοπόννησο.
Η κα. Μπέη εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται κοντά σε ένα φίλο, τον κ. Τατούλη, ο οποίος είναι ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήλωσε τη στήριξή της στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ως πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης της χώρας. Τόνισε ότι γίνεται πράξη η αποκέντρωση της αναπτυξιακής πολιτικής σε όλα τα ζητήματα και ασφαλώς και στον τουρισμό. Με απόφαση μάλιστα του Υπουργού ετοιμάζεται η μεταφορά τμήματος της τουριστικής πολιτικής της χώρας στις αιρετές Περιφέρειες. Σκοπός του Υπουργείου είναι η προώθηση του θεματικού τουρισμού και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται σχετικά νομοσχέδια. Η κα. Μπέη, αφού ανέφερε ότι ήταν επιθυμία της Γερμανικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τον κ. Περιφερειάρχη, σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε επίσης, την Πελοπόννησο ως ιδιαίτερα προνομιούχα τουριστική περιοχή, με τους ωραιότερους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η Γενική Γραμματέας πρότεινε μάλιστα τη συμμετοχή εκπροσώπου της αιρετής Περιφέρειας στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο Υπουργείο με τους Γερμανούς εκπροσώπους, ως σημαντικού παράγοντα προώθησης της τουριστικής πολιτικής.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση αυτή θα αποδώσει συγκεκριμένους και άμεσους καρπούς και την ισχυρή πολιτική βούληση για γρήγορες διαδικασίες ενδυνάμωσης των υποδομών και δημιουργίας ισχυρού brand name Πελοπόννησος για το τουριστικό και αγροτικό προϊόν. «Οι συνθήκες της σημερινής κρίσης μας παρέχουν την ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε εξ ανάγκης. Σκοπός μας είναι η εξωστρέφεια και η απόλυτη και σταθερή συνεργασία με ομοειδείς διεθνείς φορείς. Η θέση μας στη Μεσόγειο μας δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσουμε σημαντικό επίνειο για την όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο». Μετά από την πρόταση της κας Μπέη, πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά για εξαιρετικά και γρήγορα αποτελέσματα. Η ευελιξία της Περιφέρειας ανοίγει νέες προοπτικές, όπως με το νέο αεροδρόμιο της Τρίπολης που θα λειτουργήσει σύντομα δίπλα σε αυτό της Καλαμάτας.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα ισχύουν νέα δεδομένα στο θεματικό τουρισμό της Πελοποννήσου.

Διασώζεται έργο του ΕΟΧ με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ένα έργο του ΕΟΧ, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ που κινδύνευε να χάσει την χρηματοδότηση του λόγω αδυναμίας υλοποίηση του μέχρι το τέλος Απριλίου 2011, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη διασώζεται και ξεκινούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας υλοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Παρακολούθησης Λοιπών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, σχετικά με το φορέα υλοποίησης και την πορεία του έργου «Αποκατάσταση δασών όρους Πάρνωνα και κατευθύνσεις διατήρησης του όρους Ταϋγέτου» στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2004-2009. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, του Δασαρχείου Σπάρτης και του Μουσείου Γουλανδρή.
Σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ξεπερνά το ύψος των 2.000.000 €, καθίσταται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και την προηγούμενη εβδομάδα σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου έγινε ενημέρωση πάνω στα προβλήματα, τις εκκρεμότητες και την εξέλιξη του έργου.
Μέρος του προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί και αφορά αναδασώσεις, χωρίς όμως να έχουν καταβληθεί τα σχετικά κονδύλια. Σε περίπτωση που σταματήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, λόγω χρηματοδότησης, κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα 29 έργα του προγράμματος αυτού.
Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να σωθεί το έργο αυτό και να υλοποιηθεί σωστά, αποτελεσματικά και γρήγορα. Αποφασίστηκε να οριστεί τάχιστα νέα επιτροπή παρακολούθησης του έργου με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας όπου καθίσταται σαφές ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν την καίρια αντιμετώπιση ζητημάτων με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του έργου, ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε για την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσθέντων έργων. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η συνέχιση και υλοποίηση και των υπόλοιπων 29 έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό και παρέχεται η δυνατότητα δυναμικής εκκίνησης του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ. Δόθηκε τέλος παράταση ενός χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, το οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου του 2011.

Οι εργαζόμενοι της Πελοποννήσου απεργούν

Με μισθωμένα λεωφορεία από τα Εργατικά Κέντρα, οι εργαζόμενοι της Πελοποννήσου ανεβαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία που οργανώνεται στο Σύνταγμα. Μεθαύριο Τετάρτη, ανεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της Αρκαδίας με λεωφορεία που δρομολογούνται από τη Μεγαλόπολη και την κεντρική πλατεία στις 8.00 το πρωί και από την Τρίπολη στις 8.30 το πρωί από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
Στην Αθήνα ανεβαίνουν με λεωφορεία και οι εργαζόμενοι της Αργολίδας και της Κορινθίας αύριο το πρωί. Τα λεωφορεία της Κορίνθου θα ξεκινήσουν στις 8.30 το πρωί από τα Περιβολάκια και της Αργολίδας στις 7.30 το πρωί από την πλατεία της Αγοράς στο 'Αργος.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται αύριο και μεθαύριο από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα στην Καλαμάτα και την Σπάρτη.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Κλείδωσαν στην τουαλέτα κοσμηματοπώλη αδειάζοντας το μαγαζί

ΑΛΛΗ μια σοβαρή ληστεία κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της πόλης ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της εγκληματικότητας. Πιο αναλυτικά την Παρασκευή το απόγευμα ο ηλικιωμένος κοσμηματοπώλης πέρασε την δύσκολη ημέρα της ζωής του όταν έμεινε στο καταστημά του για εργασίες μετά απο παραγγελία πελατών για να εργαστεί. Ομως ξαφνικά απο τη πόρτα μπούκαραν 2 νεαροί ληστές στον εσωτερικό χώρο και ο ένας από αυτούς κρατώντας αντικείμενο το οποίο έμοιαζε με όπλο τον οδήγησε με την βία στην τουαλέτα όπου και τον κλείδωσε ενώ ο δεύτερος ληστής έπιασε δουλειά αρχιζοντας να αφαιρεί απο το κατάστημα και τις προθήκες απο χρυσαφικά . Η αξία των κλαπέντων ξεπερνά τα 100.000 ευρώ . Ο άτυχος κοσμηματοπώλης μετά απο ώρα κατάφερε να λυθεί βγάινοντας από την τουαλέτα τις νυχτερινές ώρες όταν γειτόνισσα του άκουσε τις φωνές του που καλούσε σε βοήθεια και αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών με προανάκριση να διενεργεί το Α.Τ. Γαργαλιάνων.

κίνημα...δεν πληρώνω λογαριασμούς

Το κίνημα «δεν πληρώνω» που εδώ και πολλούς μήνες έχει κάνει αισθητή την παρουσία του έρχεται να κλιμακώσει τη δράση του. Μετά τα διόδια και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οργανώνονται για μη ανταπόκριση στα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, όχι μόνο από αντίδραση αλλά και επειδή πολλοί εξ αυτών δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν.
Όπως αναφέρει η Real News ήδη αναζητούνται δικηγόροι οι οποίοι θα υποστηρίξουν την προσπάθεια για μη καταβολή των φόρων, ενώ αμέσως μετά το καλοκαίρι, προγραμματίζονται οι πρώτες αρνήσεις στην πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το κίνημα «Δεν πληρώνω» μετά από όσα έχουν περάσει τα μέλη του (δεν πάει πολύς καιρός που τους έστελναν αγωγές οι κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους), συνεχίζουν να αντιστέκονται απτόητοι στην ακρίβεια και στη φοροκαταιγίδα.
Έστειλαν τους Έλληνες στα συσσίτια
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που έγινε για την μη κυβερνητική οργάνωση της εκκλησίας «Αποστολή», αφού οι Έλληνες που συμμετέχουν στα συσσίτια ξεπέρασαν τους μετανάστες. Άνθρωποι ηλικίας από 31-50 ετών, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Μέχρι τώρα οι περισσότεροι που κατέφευγαν στο συσσίτιο ήταν μετανάστες και ηλικιωμένοι. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες είναι περισσότεροι και οι ηλικίες που αναγκάζονται να πάρουν συσσίτιο διαρκώς χαμηλώνουν.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική και επιδεινώνεται διαρκώς. Ας σκεφτούμε πως ακόμη το Μεσοπρόθεσμο που θα αναγκάσει τους Έλληνες να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι δεν έχει ψηφιστεί. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Πόλος έλξης για surfing ο Λαγκούβαρδος..

ΟΙ καταπληκτικές παραλίες της Τριφυλίας δεν είναι μοναδικές για την χάρη και την ψιλή άμμο τους με τα καταγάλανα νερά αλλά και το γεγονός ότι αποτελούν πόλο έλξης για καλοκαιρινά σπόρ που κεντρίζουν το ενδιαφέρον ή τουλάχιστον για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε κάποια παραλία, μέρες που είναι τουλάχιστον.
Γνωρίζουμε ότι πόλο έλξης αποτελεί μια παραλία που παροτι δεν έχει υποδομές είναι κατάλληλα για θαλάσσια σπόρ και μάλιστα σύντομα θα διαθέτει ναυαγοσώστη για τους λουόμενους που κατακλύζουν την περιοχή απο πολλές γωνιές της Ελλάδας. Για του λόγου το αληθές στην περιοχή αυτή φτάνουν αρκετοί φίλοι του serfing, από όλη την Ελλάδα για να απολαύσουν τα κύματα στον Λαγκούβαρδο που αποτελεί ένα φυσικό σημείο ορόσημο για όσους θέλουν να νιώσουν την αδρεναλίνη και την περιπέτεια στο αίμα τους αφού προσφέρεται για τον σκοπό αυτό και απο ότι δείχνει οι επισκέπτες θα αυξηθούν αρκετά φέτος το καοκαίρι....

Οι Αγανακτισμένοι της Μεσσηνίας δίνουν το παρών...

Δηλώσεις συμμετοχής, προκειμένου να κλείσουν λεωφορείο ή ακόμη και λεωφορεία, με φθηνό εισιτήριο, για τη μετάβαση διαδηλωτών στην Αθήνα την Τρίτη, ημέρα έναρξης της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, δέχονται οι Αγανακτισμένοι της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συγκέντρωσης, όπου συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, την ομιλία του οποίου παρακολούθησε με ενδιαφέρον αρκετός κόσμος.
Περικύκλωση της Βουλής
Εν τω μεταξύ, οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα για 48ωρη κινητοποίηση και περικύκλωση της Βουλής, την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. “Την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου περικυκλώνουμε τη Βουλή, στέλνουμε το μήνυμα ότι ο λαός το απορρίπτει” αναφέρεται στο ψήφισμά τους.
Επίσης, καλούν την Αστυνομία “να σεβαστεί αυτή τη φορά τη θέληση του λαού και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λαϊκή κυριαρχία. Τους προειδοποιούμε να μη διανοηθούν καν να εφαρμόσουν παράνομες διαταγές από μια έκπτωτη κυβέρνηση, που έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα της Ελλάδας και έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στην Τρόικα, στο ΔΝΤ και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό - τραπεζικό σύστημα” σημειώνουν σε άλλο σημείο.
Απο το 'Θάρρος' και τη 'Φωνή'

Daily Mail: Θεωρεί τσαμπατζήδες και χασομέρηδες τους Έλληνες!

Ένα ιδιαίτερα καυστικό και προκλητικό άρθρο φιλοξενεί η βρετανική Daily Mail, η οποία κάνει λόγο για άπληστους, τσαμπατζήδες και χασομέρηδες Έλληνες, αναλύοντας σε βάθος τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Η αλ΄θεια ειναι ότι το Αγγλοσαξωνικό λόμπι με την βοήθεια οικονομικών δυνάμεων θέλουν να ελέγχουν την παγκόσμια πραγματικότητα και για αυτό τον λόγοι οι μεγάλες επιθέσεις προς την χώρα μας.
Η «έρευνα» και τα κακεντρεχή σχόλια της βρετανικής εφημερίδας πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το μετρό της Αθήνας. «Ακόμα και μια αποπνικτικά ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, το μετρό της Αθήνας αποτελεί απόλαυση. Έχει κλιματισμό και οθόνες πλάσμα για τη διασκέδαση των επιβατών, όση ώρα περιμένουν στις δροσερές σπηλαιώδεις αποβάθρες –και οι συρμοί έρχονται στην ώρα τους. Υπάρχει και ένα ακόμα bonus για τους επιβάτες αυτού του τελευταίας τεχνολογίας μεταφορικού συστήματος: είναι -στην πράξη- δωρεάν για τα πέντε εκατομμύρια Έλληνες της ελληνικής πρωτεύουσας», αναφέρει στην αρχή του άρθρου, ο συντάκτης του Andrew Malone.
To γεγονός της μη ακύρωσης των εισιτηρίων, συνεχίζει το δημοσίευμα, «δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το χάσιμο χρόνου γίνεται σε "ηράκλεια κλίμακα" –από τον ιδιοκτήτη του πιο μικρού καταστήματος μέχρι τις πιο ισχυρές προσωπικότητες των επιχειρήσεων και της πολιτικής- και αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων, όπως το ούζο και οι ελιές».
Παράλληλα, δεν παραλείπει να σχολιάσει τα ποσά των αμοιβών των εργαζομένων στο μετρό, από τους μηχανοδηγούς μέχρι τις καθαρίστριες, ενώ τονίζεται ότι οι Έλληνες δεν πλήρωσαν για την κατασκευή του, η οποία υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ως εκ τούτου πλήρωσαν γι’ αυτή οι Βρετανοί φορολογούμενοι. Επισημαίνει επίσης ότι το μετρό δημιουργήθηκε για να αποσυμφορήσει τους αθηναϊκούς δρόμους από τα απίστευτα μποτιλιαρίσματα, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Ο αρθρογράφος της Daily Mail συγκρίνει τους ελληνικούς μισθούς με τους αντίστοιχους βρετανικούς, υπογραμμίζοντας ότι ο αρθρογράφος ότι κάθε βρετανική οικογένεια μπορεί να «φεσωθεί» ένα λογαριασμό ύψους 15.000 ευρώ για να πληρώσει την ελληνική οικονομική κρίση. Παράλληλα, κάνει αναφορά και στο περιβόητο «φακελάκι» ("fakelaki" όπως έγραψε χαρακτηριστικά) το οποίο λύνει κάθε... παρεξήγηση με τους εφοριακού, όπως και για τις καμουφλαρισμένες αδήλωτες πισίνες που δεν μπορούν να εντοπίσουν ούτε τα ελικόπτερα, ούτε το Google Earth!
Παράλληλα, συνεχίζει ο Malone, η απειλή της πτώχευσης έβγαλε πολλά χρήματα εκτός Ελλάδος, σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λιχτενστάιν, οι Μπαχάμες και η Κύπρος, ενώ αναφέρεται και στην αύξηση των αγορών ακινήτων στο Λονδίνο από Έλληνες, η οποία στοχεύει «στην απόκρυψη εισοδημάτων από τις ελληνικές αρχές».
Αναφορά κάνει και στους Αγανακτισμένους -τους οποίους και επισκέφθηκε- τονίζοντας ότι πρέπει να στρέψουν την οργή τους πιο κοντά στο σπίτι τους, σε εκείνους τους Έλληνες που για πολλά χρόνια «έκαναν τους χαζούς», αρνούμενοι να δώσουν στη χώρα τους, ό,τι όφειλαν.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ελεος με μαχαίρι και στα επιδόματα ανεργίας

AYΣTHPOTEPEΣ γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η κατοχύρωση δικαιώματος στην επιδότηση ανεργίας για πλήθος εργαζομένων.Σύμφωνα με το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου, ο ασφαλισμένος άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ογδόντα ημερομίσθια κατ' έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης τρία έτη, ενώ έως τώρα ήταν δύο έτη.
Ακόμη, για τους επιδοτούμενους που διακόπτουν την επιδότησή τους, απαιτούνται για την εκ νέου κατοχύρωση επιδότησης τουλάχιστον εκατόν πενήντα ημερομίσθια από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης, με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση, αντί 125 που ίσχυε έως τώρα. Παράλληλα, από 1ης Αυγούστου .....
θεσμοθετείται μηνιαία εισφορά ποσού ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ασφαλιστικών οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του κλάδου αυτού και αυξάνονται κατά 0,5% οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου αντίστοιχα.

Υπο μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Πολυθέα Αετού

ΥΠΟ μερικό έλεγχο από αργά το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην περιοχή Πολυθέα Αετού καίοντας σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις περισσότερα απο 40 στρέμματα δασικής έκτασης.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και είναι ευτύχημα που δεν έπνεαν άνεμοι στην περιοχή χωρίς όμως αυτό να διευκολύνει ιδίατερα το έργο των επίγειων δυνάμεων. Πιο αναλυτικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 40 πυροσβέστες, 5 οχήματα τα οποία νωρίς το μεσημέρι ήταν περισσότερα, 2 αεροσκάφη Πεζετέλ που συνέδραμαν την κατάσβεση απο αέρος, ενώ τα επιγεια τμήματα προέρχονταν απο το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυπαρισσίας που κατέβαλε φιλότιμες προσπάθεεις, τους Γαργαλιάνους και τον Μελιγαλά. Στη μάχη της κατάσβεσης τέθηκαν με την αρωγή του Δημάρχου Τριφυλίας υδροφόρα οχήματα που ήρθαν ακόμα και απο Καλαμάτα μαζί με εθελονιτκές ομάδες του Δήμου, ενώ τον συντονισμό της κατάσβεσης είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αρχ/χος Κωνσταντίνος Δεσιμιώτης.

Δίωρες διακοπές χωρίς πρόγραμμα- Στο έλεος των συνδικαλιστών η χώρα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η ταλαιπωρία των καταναλαωτών, επαγγελματιών ακόμα και τουριστών απο την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστάδων της ΔΕΗ που κρατούν με όπλο τους τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας την κοινωνία σε μια ιδιότυπη ομηρία χωρίς να γνωρίουμε πότε θα πραγματοποιούνται διακοπές ηλεκτροδότησης.
Αξίζει να τονίσουμε ότι απο σήμερα οι διακοπές είναι δίωρες και βάλε όπως το μεσημέρι απο 13.30 μέχρι 15.40 περίπου στην περιοχή Κυπαρισσίας ενώ το απόγευμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει διακοπές στον άξονα Καλονερό- Τσακώνα- Καλαμάτα κατανοώντας ότι έχουμε ήδη ρεύμα με..δελτίο. Το απίστευτο μπάχαλο είναι ότι ακόμα και οι εκπρόσωποι των τοπικών πρακτορείων του οργανισμού δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης αφού οι αλλαγές εκ περιτροπής είναι δεδομένες ενώ ακόμα και η επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ με τις ανακοινώσεις υπο μορφή Δελτίων τύπου δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες ώστε να υπάρξει ουσιαστικός προγραμματισμος. Αν μη τι άλλο άντε να ξεπουληθεί η ΔΕΗ να γλυτώσουμε έστω απο τους συνδικαλιστάδες και όχι φυσικά απο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής όπως όσοι εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες. Οπότε τώρα ετοιμαστείτε για αγανακτισμένους επαγγελματίες...

170 άτομα εμπλέκονται στο νέο σκάνδαλο και ίσως με άρωμα Μεσσηνίας

Νέο σκάνδαλο μεγατόνων αναμένεται να συνταράξει τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας «Goal news» του Σαββάτου, μετά τις συλλήψεις για το κύκλωμα με τους στημένους αγώνες, η δικαιοσύνη ερευνά ένα νέο σκάνδαλο, το οποίο αφορά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λευκά συμβόλαια και κατ' επέκταση φοροδιαφυγή. Μια υπόθεση, που σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα θα φέρει στη δικαιοσύνη άλλα 170 άτομα! Στην υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται άτομα που είναι αναμεμειγμένα και στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.
OI πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και Μεσσηνιακά ονόματα που πιθανόν να προκαλέσουν πάταγο.Σύμφωνα με το δημοσίευμα όσοι παράγοντες εμπλέκονται, προωθούσαν τα παράνομα κερδισμένα (μεγάλα) ποσά στις ΠΑΕ που διοικούσαν, συμφωνώντας με ποδοσφαιριστές που αγόραζαν στις ομάδες τους στη σύναψη «λευκών» συμβολαίων. Τα χρήματα τα έδιναν, αλλά κάτω από το τραπέζι. Η φοροδιαφυγή έγκειται στο γεγονός ότι στα συμβόλαια αναγραφόταν μόνο ο μισθός του παίκτη με αποτέλεσμα να αποδίδονται στην εφορία ελάχιστοι φόροι.
Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το Σάββατο η Καθημερινή, η νομιμοποίηση των κερδών από τον παράνομο στοιχηματισμό σε στημένους αγώνες γινόταν μέσω δικτύου υπεράκτιων εταιρειών με έδρα χώρες της Άπω Ανατολής. Ταυτόχρονα, διασυνδέσεις φέρεται να προκύπτουν μεταξύ της μαφίας του πδοσαφαίρου και του παραδικαστικού κυκλώματος.
Σύμφωνα με πηγές της «Κ», 9 από τους αρχικά 15 κατηγορουμένους για τα στημένα παιχνίδια περιφερειακά μέλη του παραδικαστικού. Στο μεταξύ, αναζητούνται από την Παρασκευή πέντε από τους 83 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Ψωμιάδης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Μπουρούση και τον αστυνομικό διευθυντή Αχαΐας Αντώνη Αγγελόπουλο.
Στα χέρια του αθλητικού εισαγγελέα Ανδρέα Φάκου θα περιέλθει την ερχόμενη εβδομάδα όλη η δικογραφία της υπόθεσης, ώστε η αθλητική δικαιοσύνη να κινηθεί παράλληλα με την ποινική διαδικασία.

23 εκατ. ευρώ σε δήμους για πυροπροστασία

ΧΡΗΜΑΤΑ περίμεναν εδώ και καιρό οι Δήμοι για την αντπυρικη΄προστασία και τελικά θα την έχουν..... Οικονομική ενίσχυση 23 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον καθαρισμό περιαστικών δασών, καθαρισμό και έλεγχο χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο δήμου, τον εξοπλισμό και λειτουργικά έξοδα.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Έρχεται η ομάδα ΔΙΑΣ της Πυροσβεστικής

Στόχος των Πυροσβεστών με τις μοτοσικλέτες να εντοπίζουν τις εστίες πυρκαγιών, να ενημερώσουν αμέσως και να επεμβαίνουν για την κατάσβεσή τους.
Οι δικυκλιστές πυροσβέστες θα δρουν κατά τα πρότυπα της "Ομάδας Δέλτα" της Ελληνικής Αστυνομίας και θα πραγματοποιούν περιπολίες σε δάση για να προλαμβάνουν το κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι πυροσβέστες μόλις εντοπίζουν εστία πυρκαγιάς θα ενημερώνουν αμέσως το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, θα δίνουν στο στίγμα της περιοχής και τις αναγκαίες πληροφορίες, όπως είναι η έκταση της πυρκαγιάς, η εξέλιξή της, η πυκνότητα του δάσους, το εάν υπάρχουν κοντά κατοικημένες περιοχές κ.λπ....
Επίσης, εάν αυτό είναι δυνατό θα πραγματοποιούν και επεμβάσεις με δικά τους μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί, ενώ στη συνέχεια θα καθοδηγούν από το συντομότερο δρόμο τα πυροσβεστικά οχήματα στον τόπο της εστίας.
Από το Επιχειρησιακό Κέντρο οι δικυκλιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συνεχή άντληση πληροφοριών αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Υποχρεωτικά θα φορούν κράνος και πρέπει να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ πρέπει να επιδεικνύουν την κατάλληλη οδική συμπεριφορά κατά τη διέλευσή τους από τους δασικούς, μη ασφαλτοστρωμένους, δρόμουςΟι δικυκλιστές θα ενημερώνουν τα άτομα που κινούνται κατά τη θερινή περίοδο μέσα στις δασικές εκτάσεις για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και την προστασία του δάσους.
Τέλος, οι πυροσβέστες που θα περιπολούν στα δάση είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση των μηχανών τους και σε περίπτωση βλάβης πρέπει να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γ Σπίνος για το ΓΠΣ

Η εντιμότητά μου, το ήθος μου, το να μη φοβάμαι να λέω και να υποστηρίζω την άποψή μου δημόσια καθώς και να αναλαμβάνω τις όποιες πολιτικές ευθύνες μου αναλογούν, ήταν τα βασικά στοιχεία που με χαρακτήριζαν κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά.
Αυτά τα στοιχεία, ακόμα και σήμερα που δεν συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο με κάνουν να θέλω να τοποθετηθώ δημόσια για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το ΓΠΣ, η έγκριση του οποίου δικαιολογημένα έχει δημιουργήσει κοινωνική δυσαρέσκεια και αντίδραση. Πόσο μάλλον αφού και εγώ συμμετείχα στην διαχείριση του θέματος κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας.
Εκτιμώ βαθιά την έως τώρα στάση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων διότι δεν ακολούθησαν την εύκολη λύση και να μου καταλογίσουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της θέσης που κατείχα, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αυτό δεν είναι ορθό.
Όμως, δεν είναι του χαρακτήρα μου να κρύβομαι και σε κάθε περίπτωση πάνω από την πολιτική μου οντότητα βάζω την κοινωνική μου υπόσταση. Δεν ανέχομαι να μεταφέρεται στον αγανακτισμένο κόσμο, είτε από άγνοια είτε από άλλη σκοπιμότητα, ότι εγώ υπήρξα ο κύριος υπεύθυνος της εικόνας που έχει σήμερα η μελέτη του ΓΠΣ.
Η μέχρι σήμερα σιωπή μου δεν υποδηλώνει αδυναμία θέσης ή έλλειψη άποψης γι’ αυτό και νοιώθω την ανάγκη να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους.
Με απόφαση του Δημάρχου ανέλαβα τη διαχείριση του ΓΠΣ κατά την θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών 1-1-07/31-12-2010 όπου και παρέλαβα την σύμβαση που είχε υπογραφεί με τους μελετητές σε προηγούμενο χρόνο.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε τους ρόλους των εμπλεκομένων μερών που απορρέουν από την συγκεκριμένη σύμβαση και διέπονται από τους νόμους περί εκπόνησης μελετών των ΓΠΣ.

Με απλά λόγια :

• το Υπουργείο και οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεργάζονται και δίνουν κατευθύνσεις στους μελετητές που ανέλαβαν το έργο.

• Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ως ρόλο να ελέγχει αν τηρείται η ως άνω σύμβαση και να διευκολύνει τους μελετητές στην παροχή στοιχείων.

• Η Δημοτική αρχή έχει την ευθύνη της Δημόσιας διαβούλευσης.

• Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ΤΕΛΙΚΑ

• Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δίνει την τελική και καθοριστική έγκριση λαμβάνοντας υπ’ όψη ΤΟΥ την πρόταση των μελετητών, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας.
Πριν την επίσημη παρουσίαση της τελικής πρότασης από τους μελετητές και κατά την διάρκεια παροχής στοιχείων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από τον Δήμαρχο κ. Νίκα, σε συζητήσεις μαζί τους, καταστήσαμε σαφές και ξεκάθαρο ότι η Δημοτική Αρχή είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε πρότασή τους για κατάργηση της εκτός σχεδίου Δόμησης και συγχρόνως πέραν των επεκτάσεων οι περιοχές να μείνουν «ως έχουν» όσον αφορά την χρήση και τη δόμηση.
Η Δημοτική αρχή ως όφειλε, όταν κατατέθηκε επίσημα η τελική πρόταση των μελετητών, ξεκίνησε την διαδικασία παρουσίασης και δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κράτησε ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου πολύ περισσότερο από το σύνηθες, περίπου 6 μήνες.
Τον Μάιο του 2008 ο Δήμαρχος στέλνει στις τοπικές εφημερίδες πρόσκληση έναρξης της Δημόσιας διαβούλευσης η οποία και δημοσιεύτηκε, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες και να μπορούν διατυπώσουν τυχόν ενστάσεις τους.
Το Ιούλιο του ιδίου έτους γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο η παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Αμέσως μετά επαναλήφθηκε η παρουσίαση της μελέτης τόσο στους επικεφαλής των παρατάξεων όσο και στην Τεχνική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας η οποία αποτελούνταν από Ιδιώτες Μηχανικούς της Πόλης.
Η τελική πρόταση των μελετητών δόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή σε 20 περίπου αρμόδιους φορείς του Νομού, επιστημονικούς και μη (ΤΕΕ, Επιμελητήριο, Δασαρχείο, τοπικές κοινότητες, Υπουργείο Πολιτισμού κλπ) από τους οποίους ζητήθηκαν οι απόψεις τους αναφορικά με το σχέδιο.
Αναρτήθηκε το σχέδιο στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, όπου κλιμάκιο μηχανικών έδινε τις απαραίτητες διευκρινήσεις σε δημότες – ιδιοκτήτες, ώστε να μπορέσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις όποιες ενστάσεις τους.
Τέλος εγώ προσωπικά, σε πλήθος τηλεοπτικών συνεντεύξεων ενημέρωνα τους Δημότες για τα στάδια τα οποία βρισκόταν η Δημόσια διαβούλευση, καθώς και την πορεία των ενστάσεων που ήδη είχαν κατατεθεί από κατοίκους διαφόρων περιοχών.
Αξίζει να αναφέρω τρεις περιοχές Γουλιμίδες, Ακοβίτικα, Πανταζοπουλέϊκα - περιοχή Πανεπιστημίου, που όταν οι κάτοικοι έκαναν γνωστό στην Δημοτική Αρχή ότι η πρόταση των μελετητών ήταν η κατάργηση της χρήσης κατοικίας, δράσαμε άμεσα και αποτελεσματικά και ανατρέψαμε την συγκεκριμένη πρόταση αφού έγινε αποδεκτή και από την Περιφέρεια.
Το ίδιο δυστυχώς δεν επετεύχθη για την περιοχή του Κορδία, αφού παρ’ ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση –εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή ακυρώθηκε από την Περιφέρεια.
Καθ’ όλη την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή ένσταση από κανένα φορέα ή ιδιώτη, για τις προτάσεις των μελετητών στις περιοχές Βέργας, Μ. Μαντίνειας, Ελαιοχωρίου, Καρβελίου, Καλλιθέας, Τούρλες Αγ. Αννα, αναφορικά με την δόμηση και την κατάργηση της χρήσης κατοικίας, τόσο σε εμένα όσο και στον Δήμαρχο άλλα και από όσο γνωρίζω και στους επικεφαλείς των παρατάξεων.
Αυτό, δυστυχώς, είχε σαν συνέπεια να μην συζητηθούν μεμονωμένα οι παραπάνω περιοχές και οι προτάσεις των μελετητών επ’ αυτών στη συνεδρίαση του Δ.Σ, αλλά αντ’ αυτού να ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (μετά από δική μου εισήγηση) περί μη κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης στο σύνολο των ορίων του σχεδίου του ΓΠΣ.
Η προσωπική μου άποψη για την παράληψη λήψης απόφασης από το Δ.Σ. για κάθε μία ξεχωριστά από τις ως άνω περιοχές επί των προτάσεων των μελετητών (ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της περιφέρειας) ήταν:

• η ελλιπής έως κακή ενημέρωση από τους μελετητές, όπου σε κανένα στάδιο παρουσίασης των προτάσεών τους δεν θίχτηκαν οι σημαντικές αυτές παρεμβάσεις και

• η αδράνεια όλων των επιτροπών και εμπλεκομένων μερών που είχαν υποχρέωση και όφειλαν να παρατηρήσουν μέχρι και την τελευταία σπιθαμή γης που τροποποιείτο δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται στο πόδι ακόμη και σε σοβαρά θέματα όπως αυτό και το κύριο μέλημά μας κατόπιν εορτής είναι η ρίψη ευθυνών.
Στη συνέχεια ο φάκελος με την απόφαση του Δ.Σ. και τις προτάσεις των μελετητών απεστάλη στην Περιφέρεια για το τελικό στάδιο έγκρισης του.
Έμεινε κάτι λιγότερο από 2 έτη στα συρτάρια του Γενικού Γραμματέα και δεν προσκληθήκαμε ποτέ να συζητήσουμε μαζί τους και να ενημερωθούμε για τις προθέσεις τους επί των προτάσεων αυτών, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις που είχαν λάβει από το Υπουργείο.
Όταν τον Δεκέμβριο του 2010 και λίγο πριν παραδώσω, μαθαίνουμε ως Δημοτική αρχή ότι το σχέδιο του ΓΠΣ θα περάσει από το ΣΧΟΠ της Περιφέρειας και αφού ήδη είχαν αρχίσει να εντοπίζονται προβλήματα σε κατά τόπους περιοχές, ζήτησα να παραβρεθώ εγώ προσωπικά συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου στην εν λόγω συνεδρίαση, ώστε να υπερασπιστούμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τότε δυστυχώς φάνηκαν οι προθέσεις της Πολιτείας αφενός με την απαγόρευση της εισόδου μου στην συνεδρίαση (σε αντίθεση με τους μελετητές) και αφετέρου με την αποδοχή της πρότασης των μελετητών σχετικά με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (αλλαγή χρήσης γης, κατάργηση κατοικίας, αύξηση αρτιότητας κλπ).
Άμεσα και με το πέρας της συνεδρίασης ενημέρωσα τηλεφωνικά το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη σοβαρότητα του προβλήματος και μετά από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των ανωτέρω όπου και τους ενημέρωσα πληρέστερα.
Από ‘κει και ύστερα τόνισα δημόσια ότι το θέμα του ΓΠΣ, είναι πια θέμα πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε άμεσα να ενημερωθεί ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, καθώς και οι βουλευτές του Νομού ώστε να υπάρξει συλλογική και άμεση αντίδραση.
Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πριν την λήξη της θητείας μου, ενημέρωσα το σώμα για την σοβαρότητα του θέματος και ότι θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα προς συζήτηση από το νέο δημοτικό συμβούλιο πριν υπογραφεί το σχέδιο του ΓΠΣ από τον Γενικό Γραμματέα.
Η τοποθέτησή μου αυτή έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Συνεδρίασης και μάλιστα για τις παραπάνω θέσεις μου εκείνη την περίοδο κατηγορήθηκα από αρκετούς ότι κινδυνολογώ και προκαλώ πανικό, ίσως γιατί αγνοούσαν τις δυσάρεστες εξελίξεις που θα είχαμε στον Δήμο μας.
Σήμερα ως παρατηρητής πια όλων των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν μετά το πέρας της θητείας μου και με δεδομένες τις δυσμενείς εξελίξεις, αφού υπεγράφη εν τέλει το σχέδιο του ΓΠΣ από τον Γενικό Γραμματέα τον περασμένο Μάρτιο με τα αρνητικά του στοιχεία, επιβεβαιώνεται η άποψη μου ότι θέμα ήταν και είναι πολιτικό με την Δημοτική αρχή να είναι ανυπεράσπιστη αυτή την χρονική περίοδο. Κάποιοι θέλουν να εφαρμόσουν στον Δήμο Καλαμάτας ένα πολεοδομικό μνημόνιο και να τον κάνουν πειραματόζωο στον βωμό της πράσινης ανάπτυξης.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή αντί να έχει ένα ΓΠΣ που θα ήταν εργαλείο ανάπτυξης, παίρνει ένα ΓΠΣ υποβάθμισης, οικονομικής μιζέριας και κοινωνικής αναταραχής. Λίγο πριν την κατάθεση προσφυγής του Δήμου Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό από όλους ιθύνοντες και μη, ότι πρέπει να είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, ανεξαρτήτως ευθυνών και να συστρατευτούμε στην ύστατη προσπάθεια του Δήμου για την ανατροπή της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Γεώργιος Φ. Σπίνος

Διαφημιστική καμπάνια για διακοπές στην Ελλάδα

Προσπάθειες για την τόνωση του τουρισμού Με το σύνθημα «Πάμε Ελλάδα» ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει διαφημιστική εκστρατεία, προκειμένου οι Κύπριοι, που θα επιλέξουν το εξωτερικό για διακοπές, να προτιμήσουν την Ελλάδα. Η εκστρατεία θα αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις σε καθημερινές εφημερίδες και πινακίδες στους δρόμους και θα χρηματοδοτείται από 19 εταιρείες μέλη του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου -Ελλάδας.
Φυσικα και οι τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας έχουν ετοιμάσει δράσεις όπως η πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας 'Ψωνίζω Μεσσσηνιακά' ενώ σε ρυθμό καλών προθέσεων βρίσκονται οι Εμπορικοί σύλλογοι της Τριφυλίας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις...

Στημένα παιχνίδια στη Καλαμάτα την μαύρη εποχή της 'Θύελλας'

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται για τα "στημένα" παιχνίδια σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα είναι οι Αχιλλέας Μπέος, Γεώργιος Τσακογιάννης, Χαράλαμπος Ψωμιάδης, Νικόλας Ζαμάνης, Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτριος Ζαβαντίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωργιτσάκος, Αθανάσιος Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Νικόλαος Παντέλης, Σταύρος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπακώστας.
Οι Μπέος-Τσακογιάννης κατηγορούνται "για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, με δομημένη και διαρκή δράση- η οποία σημειωτέον συνεχίζεται μέχρι σήμερα- με σκοπό την διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων, όπως δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, παράβαση περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα) τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην εν λόγω πράξη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης. Οι άλλοι...
13 κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα με δομημένη διαρκή δράση, με σκοπό την διάπραξη των περισσότερων κακουργημάτων, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράβαση περί δελτίων στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης".
Κατηγορούνται ακόμη οι:
Ευάγγελος Μαρινάκης, Αθανάσιος Κανελλόπουλος για "απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος, τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση"
και οι: Θωμάς Μητρόπουλος, Ιωάννης Κομπότης, Σπυρίδωνας Καλογιάννης, Αντώνιος Μανίκας, Ευάγγελος Κιοτζένης, Άγγελος Τραυλός, Γεώργιος Πουλόπουλος, Ευστάθιος Προβατίδης, Πέτρος Ρουντζιέρης, Τάκης Γιαννόπουλος, Γιώργος Μποροβίλος, Δημήτριος Μπάκος, Ιωάννης Ναυρινιάδης, Βασίλειος Αδαμάκης, Ιωάννης Αρφάνης, Αθανάσιος Γιάχος, Γεώργιος Λυπαντσής, Περικλής Αμανατίδης, Παύλος Δήμου, Παναγιώτης Σπάρταλης, Γεώργιος Σαλαμαστράκης, Χοσέ Λουίς Ρέγες, Μαρσέλο Γκούντμαν, Ιωάννης Τσιγιάννης, Δημήτριος Καλόπουλος, Σπυρίδωνας Τρύφωνα, Άκης Πάσαρης, Γεώργιος Χριστοβασίλης, Γεώργιος Γρηγορόπουλος, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, Ιωάννης Σπάθας που κατηγορούνται γα δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Τέλος οι Γεώργιος Γεωργιάδης, Έλενα Νεούζα Θεόσογλου, Ζοζέ Λορένσο, Λουκάς Αποστολίδης, Γεώργιος Πράττος, Γεώργιος Βαρούτσικος, Γεώργιος Τόρης, Ιωάννης Τσιγιάννης, Ευθύμιος Σιδηρόπουλος, Δημήτριος Μουστάκας, Ανθιμος Καραμανίδης, Λουκάς Καραμάνης, Δημήτρης Δημητρίου, Γεώργιος Χαβενετίδης, Ευάγγελος Δήμου, Σταμάτιος Φασουλής, Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, Ιωάννης Οικονομίδης, Νικόλαος Λυράκης, Σάββας Παντελίδης, Χρήστος Σφήκας, Νικόλαος Θεοχαρίδης, Λεωνίδας Παπασταθόπουλος, Ιωάννης Καλυβίτης, Κωνσταντίνος Μενδρινός, Δημήτριος Βίλλας, Μιχαήλ Τζιβελέκης, Μιχαήλ Αλβέρτης, Γιαννάκης Ανδρέου, Μάριος Μπουλουγουρής, Μαρία Αυγίδου, Διονύσιος Κοτίνης, Μαρία Βυθοπούλου, Αθανάσιος Κωστουλέας κατηγορούνται για παράβαση περί δελτίωσν στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα) τελεσθείσα από κοινού κατ΄εξακολούθηση, απάτη ο υπαίτιος της οποίας ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος, ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ΄εξακολούθθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Με 3,1% προηγείται η Ν.Δ. σε γκάλοπ της MRB

Στο 3,1% ανεβαίνει η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής ψήφου στη συνδρομητική δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί με κάλπη για τις Εξαμηνιαίες Tάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB.
Στην ίδια δημοσκόπηση η διαφορά στην πρόθεση ψήφου στην οποία δεν έχει γίνει αναγωγή των εγκύρων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι στο 2,1%.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης η ΝΔ συγκεντρώνει 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 20,8%, το ΚΚΕ 8%, ο ΛΑΟΣ 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,3% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,3%.
Στην εκτίμηση ψήφου - δηλαδή στον μαθηματικό υπολογισμό της ερώτησης της πρόθεσης ψήφου - η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, το ΠΑΣΟΚ 30,1%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΛΑΟΣ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,7% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των εδρών στην περίπτωση που θα προέκυπτε, από τις εκλογές, Βουλή με 6 κόμματα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είχε 87 έδρες, η ΝΔ 145 έδρες, το ΚΚΕ 27, ο ΛΑΟΣ 18, ο ΣΥΡΙΖΑ 13 έδρες και οι Οικολόγοι Πράσινοι 10 έδρες.

Ψηφίστηκε με ενστάσεις το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

ΣΕ έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα απο τις τοποθετήσεις επικεφαλής των παρατάξεων ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία το Τεχνικο Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2011
Ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιες το χαρακτήρισε ρεαλιστικό, θετικό με ισορροπίες ανάμεσα σε Δ.Ε, αλλά είμαστε πραγματιστέςτονίζοντας ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Επιτροπής Δαιβούλευσης οι οποίες ήταν ομόφωνες. Τα τεχνικά στοιχεία του σχεδίου Τεχνικού προγράμματος έθεσε ο Αντιδήμαρχο ςκ. Παν. Τσίγγανος ο οποίος είπε ότι το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο σε οικονομικά δεδομένα βάση των δημοσιονομικών περικοπών όπως η απούσα ΣΑΤΑ, η έλλειψη Κεντρικών αυτοτελών πόρων, με τεράστια περικοπή εισροών.
Ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι η Δημοτική αρχή δεν σηματοδοτεί την ταυτότητά της σε δύσκολες οικονομικές εποχές, λέγοντας ότι οι ίδιοι πόροι με 4 εκ. Ευρώ είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, απότην στιγμή που δεν υπάρχει απογραφή ως αναπτυξιακή πυξίδα. Εθεσε ερωτήσεις για πολλές αναθέσεις έργων 24.000 ευρώ στο Δήμο.
Ο κ. Κουκούμης εκτίμησε ότι κινείται σε πλαίσια υποχρεωτικής λιτότητας λέγοντας ότι τα κόμματα εξουσίας μείωναν τους κεντρικούς πόρους αυξάνοντας τον δανεισμό με αποτέλεσμα να μειώσουν πόρους και δυνατότητες ώστε να δώσουν πνοή στη λαική οικογένεια, ζητώντας μέριμναγια το κοινωνικό σύνολο, θέτοντας προτάσεις για ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Παρατηρήσεις υπέβαλλαν οι κ. Βασιλόπουλος Γιάννης, Δριμής Γ. Για θέματα των περιοχών που εκπροσωπούν. Επιφανειακό χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Κατσαργύρης λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα θυμίζειεπικήδειο χωρίς όραμα και χωρίς τη γνώμη τοπικών συμβουλίων αλλά και επιτροπής διαβούλευσηςγια τα έργα ύψους 6.925 ευρώ καταψηφίζοντας το στο σύνολό του.
Ο κ. Ευστ. Ανδρινόπουλοςε ξήγησε ότι λήφθηκαν υπόψη όλα τα συνεχιζόμενα έργα, την συντήρηση αγροτικής καιδημοτικής οδοποιίας, την συντήρηση ή κατασκευή έργων με προσωπικό και μέσα του Δήμου,εξοπλισμοί γεωτρήσεων, αλλά και σημαντικά έργα με ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Ο κ. Σαμπαζιώτης πιστεύει ότι το τεχνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με έργα από εκρεμμότητεςμέσω Θησέα και ΕΣΠΑ, αλλά εξήγησε ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΅Ελλάδα" να διαχειριστούμεένα νέο τεχνικό πρόγραμμα με πραγματική αναπτυξιακή βάση, προσθέτοντας ότι τα τοπικά διαμερίσματα υλοποιούν δράσεις με τα μικρά ποσά απευθείας αναθέσεων που είναι νομιμότατα.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. κρίνεται ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει οικονομικός απολογισμόςλέγοντας ότι για εμάς η κορυφή της ουσίας φαίνεται στο Τεχνικό πρόγραμμα και στονΠρουπολογισμό συμφωνώντας με τον κ. Ανδρινόπουλο για το στίγμα που έθεσε στο πυλώνατης ανάπτυξης, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε κάθε ενότητα του Δήμου καταλήγονταςότι αποτελεί ομολογία αποτυχίας της πλειοψηφίας. Δήλωσε ότι τον καταψηφίζει και εγκρίνει μόνο το πρόγραμμα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, προβλέποντας ότι ο Δήμος δεν θαέχει αποτέλεσμα ουσίας και ύπαρξης.
Ο κ. Παν. Τσίγγανος εκτίμησε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν συνεχής με πολλές θέσεις αλλά την επέκρινε δριμύτατα λέγοντας ότι δεν ακούσαμεπροτάσεις και δράσεις από την μεριά της.
Ο κ. Κόλλιας συμφώνησε ότι το Τεχνικό δεν έχει όραμα από την στιγμή που γίνεται διαχείριση οικονομικής κρίσης στο Δήμο με συμμάζεμα στο Δήμο αλλά η αναπτυξιακή προοπτική θα γίνει στον επανασχεδιασμό που θα υλοποιηθεί αλλά αυτό προυποθέτει τα οικονομικά του Δήμου θα βελτιωθούν. Είπε ότι δεν μπορούμε να κοροιδεύουμε το κόσμο καθώς είναι πρόγραμμα ανάγκης και επιφυλασσόμαστε για το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε προεκλογικά σε βάση πραγματικών και όχι ουτοπικών δεδομένων για αυτό φέτος καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες κάθε ενότητας. Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Αίτημα 6μηνης παράτασης αναστολής πλειστηριασμών

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εξάμηνη παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για την κύρια ή μοναδική κατοικία των δανειοληπτών ή για ποσό που ανέρχεται έως τις 200.000 ευρώ προτείνει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ με σχετική επιστολή θα ενημερωθούν τόσο ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι το αίτημα μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τροπολογία που να επικυρωθεί από τη Βουλή. Πάντως, όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, με την οποία ζητεί την αναστολή των πλειστηριασμών για 1 έτος ακόμα, «οι τράπεζες έχουν προσδιορίσει δεκάδες πλειστηριασμούς, ήδη από την πρώτη Τετάρτη του Ιουλίου, δηλαδή στις 6 του μήνα».

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ Ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΣΕ ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Ευρώπη στα πλαίσια Κοινοτικής πρωτοβουλίας θα συμμετέχει ο οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης 'Δήμητρα' Κυπαρισσίας μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου οι αγρότες μας να επιμορφωθούν στις νέες τάσεις της γεωργικής πρακτικής και θερμοκηπιακών καλλιεργειών αλλά και να δείξουμε την εξωστρέφεια της περιοχής μας καθώς η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιειται για πρώτη φορά και είνα πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα με την υποβολή αιτήσεων να εκκινεί σύντομα.
Πιο αναλυτικά όπως δήλωσε ο Διευθυντής του τοπικού παραρτήματος κ. Γιώργος Τσουμάνης "Δεκαεννέα παραγωγοί Θερμοκηπιακών προϊόντων από τηνευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ισπανία προκειμένου να καταρτιστούν στις νέες τάσεις που αφορούν τον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Αυτούτου είδους κατάρτιση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η κατάρτιση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί στην Αλμερία της Ισπανίας σε συγκεκριμένες περιοχές με καλλιέργειες στα τέλη Οκτωβρίου 2011.
Υπεύθυνοςγια την υλοποίηση του προγράμματος είναι ο Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας.
Ηκατάρτιση των παραγωγών εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης,που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, και συγκεκριμένα στη δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (LeonardoDa Vinci), που αφορά την κινητικότητα ατόμων σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ( PLM Mobility).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένοπρόγραμμα είχαν υποβληθεί 73 προτάσεις και εγκρίθηκαν οι 32, ενώ τούψος του ποσού που θα δαπανηθείείναι περί τα 52.680.000 ευρώ. Όλες οι δαπάνες του προγράμματος είναιεπιδοτούμενες σε ποσοστό 100%. Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι :
· Γλωσσικήπροετοιμασία των παραγωγών στην Αγγλική Γλώσσα (ορολογία θερμοκηπίων καικαλλιεργειών) στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας
· Μετακίνηση από και προς τα αεροδρόμια
· Αεροπορικά εισιτήρια
· Διαμονή και διατροφή στην Ισπανία
· Παρουσίασητων αποτελεσμάτων της κατάρτισης και κατάθεση των εμπειριών των συμμετεχόντων, σε ημερίδα που θα γίνει μετά το τέλοςτου προγράμματος στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας
Τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων είναι :
· Ηλικία 25 έως 45 ετών
· Χρόνια κτήσης θερμοκηπιακής εκμετάλλευσης
· Κατάρτιση σε προγράμματα του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.«ΔΗΜΗΤΡΑ» σε σχετικό γνωστικό αντικείμενο.'
Προτεραιότητα συμμετοχής θα έχουν οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνη Γεώργιο, που θα είναι και ο συνοδός της αποστολής, στο τηλέφωνο 27610 22116.

Ημαρτον: οι άνεργοι περισσότεροι από όσους εργάζονται στις νέες ηλικίες

Μειωμένος κατά 2,7% (120 χιλ. άτομα) εμφανίζεται ο μέσος αριθμός των απασχολούμενων το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Icap Group (με τη χρήση στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ) στην οποία επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τους μη οικονομικά ενεργούς.
Ειδικότερα, το εργατικό δυναμικό των 5,01 εκατ. ατόμων της Ελλάδος αντιστοιχούσε στο 53,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (άτομα ηλικίας > 15 ετών), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,30 εκατ. άτομα (δ΄ τρίμηνο 2010) αντιστοιχεί στο 46,1% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας.
Από την άλλη πλευρά, 4,31 εκατ. άτομα (το 46,2% του παραγωγικού πληθυσμού) δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας είναι δηλαδή οικονομικά μη ενεργό ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 η διαφορά διευρύνεται κι άλλο.
Μεγάλο πλήγμα στους μισθωτούς
Η αρνητική οικονομική συγκυρία φαίνεται να έπληξε κυρίως τους μισθωτούς απασχολούμενους ενώ από το γ΄τρίμηνο του 2009 παρατηρείται σημαντική μείωση και στην κατηγορία των (μικρο)εργοδοτών (απασχολούμενοι με προσωπικό).
Αντίστοιχα ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια είναι η συνεχής αύξηση του ποσοστού των προσωρινά απασχολουμένων.
Συγκεκριμένα το ποσοστό της προσωρινής εργασίας (ως προς το σύνολο των μισθωτών) ανήλθε το δ΄τρίμηνο του 2010 σε 12,3% ενώ το κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008 ήταν 11,8%.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της έρευνας και με δεδομένο ότι η προσωρινή εργασία παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, παρατηρείται αύξηση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε χρονιάς κι αυτό λόγω τουρισμού.
Δεν υπάρχουν πλέον δουλειές για ανειδίκευτους
Εξετάζοντας τις μεταβολές της απασχόλησης ανά μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι κατά κύριο λόγο μειώνονται οι απασχολούμενοι με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και αυτοί με απολυτήριο δημοτικού, ενώ αυξάνονται οι απασχολούμενοι με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό.
Εκτίναξη των ανέργων το 2011
Eίναι χαρακτηριστικό οτι το δ΄τρίμηνο του 2010, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 712.605 άτομα, αυξημένος κατά 14,5% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του έτους και κατά 38,4% έναντι του δ΄τριμήνου του 2009 (514.401 άνεργοι), υπήρξε δηλαδή απώλεια 198.200 θέσεων εργασίας.

Ήρωες οι Σπαρτιάτες Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα

Με θερμούς εναγκαλισμούς, χειροκροτήματα και μεγάλα χαμόγελα υποδέχθηκαν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν πεζή από την πατρίδα τους την Κυρικακή με προορισμό το Σύνταγμα, προκειμένου να αποστείλουν το μήνυμα ότι «Ελλάδα δεν ξεπουλιέται».
Ο κόσμος είχε στραμμένα τα μάτια του στην οδό Σταδίου και ανέμενε με ανυπομονησία τους γενναίους Σπαρτιάτες, ενώ κλίμα συγκίνησης και χαράς επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας. Με χαμόγελα, οι Σπαρτιάτες ξεκίνησαν από τον τελευταίο σταθμό τους, την πλ. Ομονοίας και σε λίγα λεπτά κατέφθασαν στην πλ. Συντάγματος.
Με το μήνυμα «Βαδίζουμε και θυμίζουμε ότι η ελευθερία απαιτεί αγώνα» η ηρωική ομάδα των Σπαρτιατών που ξεκίνησε, την Κυριακή, την πορεία της από τη Σπάρτη προς την πλατεία Συντάγματος, συνεχίζει τη δράση της.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιστολή για την διαβούλευση περί μονάδων υγείας στην Τριφυλία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ κ. Γκούμα για την περίφημη διαβουλευση σχετικά με τις μονάδες υγείας στην Τριφυλία έστειλε ο Δήμος Τριφυλίας σημειώνοντας την ουσία του διαλόγου. Πιο αναλυτικά στην επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας αναφέρει ότι
"ασφαλώς θα είσθε ενήμερος των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, το οποίο ενστερνιζόμενο και τη δική σας επισήμανση, ότι «σε μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει ν’ ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών και σήμερα που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, το Δημόσιο σύστημα Υγείας αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης», είχε εκφράσει ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάργησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών καθώς και σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.
Προκειμένου ν’ απαντήσουμε περισσότερο εξειδικευμένα και τεκμηριωμένα στο αίτημά σας συγκαλέσαμε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων υγείας και ειδικότερα: του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Π. Μπόζου, του Διοικητή του ΚΑΦΚΑ κ. Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, τους συντονιστές των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων κ. Παν. Κατσίβελα και Φιλιατρών κ. Κων. Λίτσα, του Αντιδημάρχου επί θεμάτων υγείας και γιατρού του ΕΣΥ στο Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Τάσου Πούλου, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και γιατρού του ΕΣΥ κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σαράντου Κουκούμη
.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής ήταν η διατύπωση της ομόφωνης άποψης ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να λειτουργήσει με αυτονομία και αυτοδιοίκηση.
Πέραν από τους προφανείς κοινωνικούς λόγους, που και σεις επικαλείσθε, η ομόφωνη αυτή απόφαση τεκμηριώνεται και από τους παρακάτω λόγους:
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 ύστερα από δωρεά του Γ. Αλεξόπουλου το 1932. Διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Καρδιολογική κλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο. Διαθέτει επίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Οι δύο (2) Χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δε Μ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO.
Στην επιστολή σημειώνεται παράληλλα ότι "Ο τομέας ευθύνης του νοσοκομείου είναι κατά κύριο μέρος ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό περίπου 30-40 χιλιάδες, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται. Επί πλέον το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της Επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και μέρος της επαρχίας Πύλου προσέρχεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών παρ’ ότι υγειονομικώς καλύπτονται από τα Νοσοκομεία Κρεστένων, Πύργου και Καλαμάτας. Από το καλοκαίρι του 2010 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας η μεγάλη Τουριστική μονάδα «Costa Navarino», η οποία καλύπτεται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Θεωρούμε σ’ αυτό το σημείο αναγκαίο να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχει και λειτουργεί χάρις την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων ευεργετών και δωρητών. Όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η ΜΤΝ, τα Χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, έγιναν χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον ο αείμνηστος Αλεξόπουλος έχει «προικίσει» το Νοσοκομείο με σημαντικότατη ακίνητη περιουσία η οποία ωστόσο «ρημάζει». Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των πολιτών.
Στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου και σε απόσταση 15km από αυτό στα Φιλιατρά, λειτουργεί μονάδα Κ.Α.Φ.Κ.Α. Θεωρούμε σκόπιμο να ενοποιηθούν οι λειτουργίες των δύο (2) μονάδων και για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, αλλά κυρίως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους του Κ.Α.Φ.Κ.Α. και τους τραυματίες ασθενείς που εξέρχονται του Νοσοκομείου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο «Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας». Επίσης, επειδή όλη η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ακάλυπτη από υπηρεσίες ΕΚΑΒ, έχουμε προτείνει να ιδρυθεί σύγχρονος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά (όπου προσφέρονται έτοιμες σχεδόν εγκαταστάσεις) για να καλύψει το κενό από την Πυλία έως τα όρια της Ηλείας.
Καταλήγοντας θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η κοινωνική προσφορά του Νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ανυπολόγιστη. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται η ύπαρξη και η λειτουργία του όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται η αναβάθμισή του, η ενίσχυσή του και σε άλλους τομείς ώστε οι πολίτες τουλάχιστον στο θέμα της υγείας να νοιώθουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 60 χλμ από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ από την περιοχή των Γαργαλιάνων.
Εξίσου σημαντικά τεκμηριωμένα και αξιόπιστα είναι και επιχειρήματα για τη διατήρηση των δύο Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, όπως διατυπώνονται στα συνημμένα ενημερωτικά σημειώματα των συντονιστών τους. Τέλος όσον αφορά το ΚΑΦΚΑ την αναγκαιότητα όχι μόνο της ύπαρξης αλλά και της αναβάθμισης του σας παραπέμπουμε στις προτάσεις του Διοικητική του και τις διεργασίες που βρίσκονται στην Υπηρεσίας σας."
Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση προς τον κ. Γκούμα ότι 'Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κοινωνία του Δήμου μας αλλά και της γύρω περιοχής είναι ανάστατη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και των κέντρων υγείας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι για όλους μας caucus belli! Γιατί όλοι εκτιμούμε ότι το αγαθό της υγείας δεν μπορεί να μπει στον προκρούστη οικονομίστικων λογικών. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου η διαβούλευση να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς μάλιστα η «πρόταση» για «κύκλους» και «επικεφαλής» Νοσοκομείο και ασαφής είναι και δεκτική πολλών επικίνδυνων ερμηνειών, παρακαλούμε να έχουμε μια άμεση συνάντηση και μαζί σας και με τον κ. Υπουργό, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν."

Αλλα λόγια να αγαπιόματε απο το Επιμελητήριο..

Την στιγμή που όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο και οι Μεσσηνιακές επιχειρήσεις κλείνουν μία μετά την άλλη αφού δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και το ρεύμα τους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με μεγάλη εμπειρία στα ξενοδοχειακά ασχολείται με επιστολές που σίγουρα δεν θα τις διαβάσει κανείς από αυτούς που τις στέλνει αλλά θα κλείσουν κάποιες σελίδες των εφημερίδων όπως κάνουν συνήθως όλες οι επιτολές του. Έλεος ..!! ρε Γιώργο πια..
H όλη επιστολή έχει ως εξής:
Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Κοιν.:
1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη
2. Περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη
3. ΜΜΕ
Θέμα: «Γη υψηλής παραγωγικότητας στη Μεσσηνία και ισόρροπη ανάπτυξη»
Κύριε Υπουργέ
,
Αφού σας ευχηθούμε «κάθε επιτυχία» στο δύσκολο έργο, που μόλις αναλάβατε, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας, με αφορμή συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα της περιοχής μας, κάποιες σκέψεις για την ανάπτυξή της.

Η Κ.Υ.Α της προκατόχου σας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό εκτάσεων ως Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΦΕΚ 1528 Β 2010), όπως διευκρινίστηκε με μεταγενέστερη ίδια (ΦΕΚ 555 Β 2011), οδηγεί ήδη στην περιοχή μας σε καταχρηστική εφαρμογή των εν λόγω κριτηρίων και εν τέλει σε …παραγωγική αχρήστευση σημαντικού, και δη παραθαλάσσιου, τμήματος της Μεσσηνίας και εκμηδενισμό της αξίας του.
Ανάμεσα στις εκτάσεις, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, συγκαταλέγονται ακόμη και χέρσες εκτάσεις, που δεν έχουν καλλιεργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ούτε βέβαια αναμένεται να καλλιεργηθούν, βραχώδεις εκτάσεις ή εκτάσεις με ελάχιστη αυτοφυή φυτοκάλυψη. Συγκαταλέγονται επίσης, γήπεδα στα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα ή και κατοικίες, των οποίων η επέκταση πλέον παντελώς αποκλείεται….. Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρα τμήματα της Μεσσηνίας καταδικάζονται σε υπανάπτυξη, γεγονός που έχει δίκαια αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες.
Η άποψή μας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας συνοψίζεται στα ακόλουθα:
Η κυρίαρχη κατεύθυνση, που εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσδιορίζει ποσοτικά και ποιοτικά της ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας, αυτών δηλαδή που τη διαφοροποιούν από άλλες περιοχές και είναι δυνατόν να αποτελέσουν τη σταθερή αναπτυξιακή της βάση. Δεδομένου μάλιστα, ότι η Μεσσηνία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων (και του πρωτογενούς και της μεταποίησης και του τουρισμού και γενικά των υπηρεσιών), η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οδηγεί σε μια κατά το δυνατόν ισόρροπη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων, ώστε η τοπική οικονομία να μην έχει στο μέλλον καθοριστική εξάρτηση από ένα μόνο παραγωγικό τομέα και να μην υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενων διακυμάνσεων στον τομέα αυτό.
Θεωρούμε, επίσης, προφανές, ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της Μεσσηνίας θα πρέπει να τηρεί απόλυτα τις αρχές της αειφορίας, να είναι δηλαδή βιώσιμη όσον αφορά στο φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και στην οικονομική της διάσταση. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελέσει γνώμονα στο σχεδιασμό έργων και δραστηριοτήτων, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, αλλά γιατί έχει καταστεί πλέον συνείδηση, ότι η μη τήρηση των αρχών της αειφορίας, στην πράξη οδηγεί σε βραχυχρόνια και αμφίβολα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα χειροκροτούσαμε παρεμβάσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που παράλληλα θα εξασφάλιζαν την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.
Στην περίπτωση, όμως της καταχρηστικής εφαρμογής των κριτηρίων καθορισμού εκτάσεων ως Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο χαρακτηρισμό, αφού στόχος της προστασίας δεν είναι η αγροτική γη, αλλά το φυσικό περιβάλλον, που προσεγγίζεται με τρόπο γενικό, χωρίς μέριμνα για την παραγωγική χρήση των χαρακτηριζόμενων εκτάσεων.
Όταν, η Πολιτεία δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει να λάβει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, προβαίνει σε γενικές «δεσμεύσεις» εκτάσεων, που στην ουσία τις αχρηστεύει… Ας σημειωθεί, ότι ακόμη και σε άμεσα προστατευόμενες από τη σκοπιά του φυσικού περιβάλλοντος περιοχές (π.χ. εντός των ορίων των περιοχών Natura), που συγκεντρώνουν πολύτιμους φυσικούς πόρους, δεν αποκλείεται παντελώς η παραγωγικής χρήση (π.χ. τουριστικές εγκαταστάσεις) αλλά περιορίζεται με συγκεκριμένες διατάξεις.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη αντίφαση, αφού στις εκτάσεις Υψηλής Παραγωγικότητας αποκλείεται κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, πλην της Γεωργίας, που δεν μπορούμε πλέον ρεαλιστικά να θεωρούμε ότι θα επανέλθει στις εν λόγω περιοχές και θα στηρίξει την ανάπτυξή τους. Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί και πιστεύουμε ότι ουδείς σήμερα τους αμφισβητεί…
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να παρέμβετε για την επίσπευση της σύνταξης των σχετικών χαρτών, που να καθορίζουν τα όρια της Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας με κριτήρια, που να ισχύουν στην πράξη (υφιστάμενη κατάσταση), και γενικά για τον καθορισμό των χρήσεων γης στη Μεσσηνία, μέσω της αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χ.Σ.Α.Α, με τρόπο ρεαλιστικό, που να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και δυνατότητες ανάπτυξης των επί μέρους περιοχών. Μέχρι τότε, θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες στις υπηρεσίες εφαρμογής, ώστε να άρουν όλες τις υπερβολές και αδικίες της μέχρι σήμερα εφαρμογής της επίμαχης ΚΥΑ