Pages

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιστολή για την διαβούλευση περί μονάδων υγείας στην Τριφυλία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ κ. Γκούμα για την περίφημη διαβουλευση σχετικά με τις μονάδες υγείας στην Τριφυλία έστειλε ο Δήμος Τριφυλίας σημειώνοντας την ουσία του διαλόγου. Πιο αναλυτικά στην επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας αναφέρει ότι
"ασφαλώς θα είσθε ενήμερος των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, το οποίο ενστερνιζόμενο και τη δική σας επισήμανση, ότι «σε μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει ν’ ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών και σήμερα που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, το Δημόσιο σύστημα Υγείας αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης», είχε εκφράσει ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάργησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών καθώς και σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.
Προκειμένου ν’ απαντήσουμε περισσότερο εξειδικευμένα και τεκμηριωμένα στο αίτημά σας συγκαλέσαμε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων υγείας και ειδικότερα: του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Π. Μπόζου, του Διοικητή του ΚΑΦΚΑ κ. Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, τους συντονιστές των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων κ. Παν. Κατσίβελα και Φιλιατρών κ. Κων. Λίτσα, του Αντιδημάρχου επί θεμάτων υγείας και γιατρού του ΕΣΥ στο Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Τάσου Πούλου, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και γιατρού του ΕΣΥ κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σαράντου Κουκούμη
.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής ήταν η διατύπωση της ομόφωνης άποψης ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να λειτουργήσει με αυτονομία και αυτοδιοίκηση.
Πέραν από τους προφανείς κοινωνικούς λόγους, που και σεις επικαλείσθε, η ομόφωνη αυτή απόφαση τεκμηριώνεται και από τους παρακάτω λόγους:
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 ύστερα από δωρεά του Γ. Αλεξόπουλου το 1932. Διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Καρδιολογική κλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο. Διαθέτει επίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Οι δύο (2) Χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δε Μ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO.
Στην επιστολή σημειώνεται παράληλλα ότι "Ο τομέας ευθύνης του νοσοκομείου είναι κατά κύριο μέρος ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό περίπου 30-40 χιλιάδες, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται. Επί πλέον το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της Επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και μέρος της επαρχίας Πύλου προσέρχεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών παρ’ ότι υγειονομικώς καλύπτονται από τα Νοσοκομεία Κρεστένων, Πύργου και Καλαμάτας. Από το καλοκαίρι του 2010 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας η μεγάλη Τουριστική μονάδα «Costa Navarino», η οποία καλύπτεται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Θεωρούμε σ’ αυτό το σημείο αναγκαίο να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχει και λειτουργεί χάρις την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων ευεργετών και δωρητών. Όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η ΜΤΝ, τα Χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, έγιναν χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον ο αείμνηστος Αλεξόπουλος έχει «προικίσει» το Νοσοκομείο με σημαντικότατη ακίνητη περιουσία η οποία ωστόσο «ρημάζει». Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των πολιτών.
Στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου και σε απόσταση 15km από αυτό στα Φιλιατρά, λειτουργεί μονάδα Κ.Α.Φ.Κ.Α. Θεωρούμε σκόπιμο να ενοποιηθούν οι λειτουργίες των δύο (2) μονάδων και για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, αλλά κυρίως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους του Κ.Α.Φ.Κ.Α. και τους τραυματίες ασθενείς που εξέρχονται του Νοσοκομείου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο «Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας». Επίσης, επειδή όλη η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ακάλυπτη από υπηρεσίες ΕΚΑΒ, έχουμε προτείνει να ιδρυθεί σύγχρονος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά (όπου προσφέρονται έτοιμες σχεδόν εγκαταστάσεις) για να καλύψει το κενό από την Πυλία έως τα όρια της Ηλείας.
Καταλήγοντας θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η κοινωνική προσφορά του Νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ανυπολόγιστη. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται η ύπαρξη και η λειτουργία του όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται η αναβάθμισή του, η ενίσχυσή του και σε άλλους τομείς ώστε οι πολίτες τουλάχιστον στο θέμα της υγείας να νοιώθουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 60 χλμ από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ από την περιοχή των Γαργαλιάνων.
Εξίσου σημαντικά τεκμηριωμένα και αξιόπιστα είναι και επιχειρήματα για τη διατήρηση των δύο Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, όπως διατυπώνονται στα συνημμένα ενημερωτικά σημειώματα των συντονιστών τους. Τέλος όσον αφορά το ΚΑΦΚΑ την αναγκαιότητα όχι μόνο της ύπαρξης αλλά και της αναβάθμισης του σας παραπέμπουμε στις προτάσεις του Διοικητική του και τις διεργασίες που βρίσκονται στην Υπηρεσίας σας."
Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση προς τον κ. Γκούμα ότι 'Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κοινωνία του Δήμου μας αλλά και της γύρω περιοχής είναι ανάστατη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και των κέντρων υγείας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι για όλους μας caucus belli! Γιατί όλοι εκτιμούμε ότι το αγαθό της υγείας δεν μπορεί να μπει στον προκρούστη οικονομίστικων λογικών. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου η διαβούλευση να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς μάλιστα η «πρόταση» για «κύκλους» και «επικεφαλής» Νοσοκομείο και ασαφής είναι και δεκτική πολλών επικίνδυνων ερμηνειών, παρακαλούμε να έχουμε μια άμεση συνάντηση και μαζί σας και με τον κ. Υπουργό, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου