Pages

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ως αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 700 υποθέσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις, καθώς και σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας σε όλους τους Δήμους εντός των ορίων της περιοχής ευθύνης της, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξ αυτών, έως τώρα 567 υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και οι πλήρεις φάκελοι έχουν αποσταλεί για εκτέλεση. Στην κατηγορία των αυθαιρέτων αυτών περιλαμβάνονται μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου περί αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, την κατεδάφισή τους αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην οποία έχουν διαβιβαστεί οι σχετικοί πίνακες των παραπάνω αυθαιρέτων.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ο αριθμός υποθέσεων που έχουν τελεσιδικήσει ανά περιφέρεια είναι ο εξής:
Πελοπόννησος 384
 Δυτική Ελλάδα 113
 Ιόνια Νησιά 70
Υπογραμμίζεται ότι προτεραιότητα θα λάβει η κατεδάφιση πολυτελών κτισμάτων και όχι μικρών οικημάτων, τα οποία ενδέχεται να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Χάνονται... εξεταστική και εξάμηνο στα πανεπιστήμι

Οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια φθίνουν συνεχώς αφού έχουν φθάσει ήδη στα 102 τμήματα, ωστόσο η εξεταστική, ακόμη και το εξάμηνο βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ξεπεράσει ήδη το όριο.
Παρόλ΄ αυτά σε πολλές σχολές λαμβάνονται αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων, όπως έγινε στη Νομική, όπου χθες βράδυ, σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές, αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης με οκτώ ψήφους διαφορά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ξανάκλεισαν όλα τα Τμήματα του Παντείου όπου είχαν λήξει οι καταλήψεις.
Το ΤΕΙ Αθήνας, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του, αν δεν λάβει πιστώσεις και δεν εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Σε σχετική επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δ. Νίνος αφού επισημαίνει ότι στο τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, με 28.000 σπουδαστές ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 60% περίπου, ενώ εγκρίθηκαν μόνο θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τονίζει: «Εάν εσείς δεν αντιμετωπίσετε άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του με τραγικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε».
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι καταλήψεις σε σχολεία, σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και καθημερινά ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων αποστέλλει βιβλία στα σχολεία και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει προωθηθεί το 40% των βιβλίων, οι μαθητές επικαλούνται την έλλειψή τους και συνεχίζουν τις καταλήψεις.
Σήμερα το μεσημέρι, οι φοιτητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προγραμματίζονται και νέες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια προγραμματίζουν και οι μαθητές για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς

Την ανάγκη να υπάρξει ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τα μέτρα που λαμβάνει δείχνει πως δεν κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στη θέση κορυφαίου Γερμανού πολιτικού και πρώην υπουργού οικονομικών πως με τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, “όχι μόνο δεν σηκώνεις τον ασθενή στα πόδια του, αλλά τον ρίχνεις στο φορείο," για να υπενθυμίσει τη δική του θέση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ριζική μείωση της φορολογίας.....
"Εγώ τι παραπάνω να πω; Αυτό δεν φωνάζω δύο χρόνια τώρα; Φαίνεται ότι έξω έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν. Μέσα τι θα γίνει; Εδώ, στην Ελλάδα, που δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα", τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως "πλέον ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι τραβάει ο κόσμος".

Συνάντηση Αποστολόπουλου- Νίκα για την διαχείριση πόρων

Με το Δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα συναντήθηκε χθες (29/9/11) το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος.
Η συνάντηση έγινε στο Δημοτικό Μέγαρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τη διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων πολιτών και φορέων σε θέματα με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες βρήκαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, ασχολήθηκαν με τοπικά προβλήματα, συμφώνησαν ότι οι καιροί απαιτούν συνέχεια και συνέπεια από όλες τις πλευρές και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα ανακουφίσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας συνεχάρη το Γενικό Γραμματέα για την πρωτοβουλία σύναψης προγραμματικής σύμβασης με του Δήμους της περιφέρειας και υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος ευχήθηκε καλή δύναμη στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Π.Ε.Δ. και τον ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Δήμο Καλαμάτας και μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. της Μεσσηνίας ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είναι άλλη μία αυτοδιοικητική βαθμίδα αλλά πρόκειται για την έκφραση του κράτους στην περιφέρεια. Τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και με τη λειτουργία του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται πράξη η αποκέντρωση του κράτους.
"Στο χέρι μας είναι να δουλέψουμε σκληρά, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνετε για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Δική μας ευθύνη είναι να συνεργασθούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς χωρίς αποκλεισμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την πορεία αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Εγκύκλιος για Χορήγηση αδειών για γεωτρήσεις και χρήσεις νερού

Ενημερώνουμε φορείς και πολίτες ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με αρ. οικ. 150559/16-6-2011 (Φ.Ε.Κ. 1440/Β΄/16-06-2011), όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, οι οποίες προϋφίστανται της 20-12-2005 και δεν έχουν :
 είτε άδεια εν γένει
 είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει
 είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της,
οφείλουν να εφοδιαστούν με άδεια χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Επισημαίνουμε ότι:
1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ανωτέρω ΚΥΑ, εντός δώδεκα μηνών (δηλαδή έως 16-06-2012), και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών (δηλαδή έως 16-12-2011).
2. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ.
3. Σε περίπτωση που οι παραπάνω προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή αιτήσεων, τότε η υδροληψία θεωρείται παράνομη με κυρώσεις όπως τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφή αυτής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι:
▪ Συμπληρωμένη αίτηση-δήλωση που οι υπόχρεοι μπορούν να βρουν στο Παράρτημα ΙΙ της Κ.Υ.Α. 150559/16-6-2011, η οποία συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 6 αυτής. Διευκρινίσεις σχετικά με την ορθή εφαρμογή της Κ.Υ.Α. για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού δίνονται στην εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. οικ. 150895/13-09-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ω0-ΝΗΟ), και θα τις βρουν στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Ιονίου και συγκεκριμένα: http://www.apd-depin.gov.gr/, επιλογή Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι αιτήσεις-δηλώσεις με τα στοιχεία και δικαιολογητικά που προβλέπονται, ανάλογα με τη θέση χρήσης του νερού, υποβάλλονται στα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Δεν χρωστάμε, δεν έχουμε, δεν πληρώνουμε » είπαν οι Καλαματιανοί

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία είχε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες βράδυ στην Κεντρική πλατεία της πόλης της Καλαμάτας με πολίτες από κάθε κοινωινκή τάξη!
«Δεν χρωστάμε, δεν έχουμε, δεν πληρώνουμε» ήταν το κεντρικό σύνθημα της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με αρκετά πανώ αλλά και βροντερά συνθήματα.
Οργανωτές της συγκέντρωσης που πήρε έντονα αντιμνημονιακό χαρακτήρα κατά των νέων σκληρών εισπρακτικών μέτρων της Κυβέρνησης ήταν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς. Οι οργανωτές κάλεσαν τους πολίτες να κάψουν τα ειδοποιητήρια, να μην πληρώσουν τα νέα «χαράτσια» και να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα που επιβάλουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και η τρόικα.

Ορθολογική διαχείριση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων ο κύριος στόχος

ΗΜΕΡΙΔΑ για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων αλλά και την ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων διεξήχθη στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο Φιλιατρών με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και ομιλητές ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι εστίασαν στο πρόβλημα της άρδευσης και της τάξης που τίθεται εφεξής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς τόνισε ότι "η γεωργία και ο τουρισμός είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και οι αγρότες μέσα από δράσεις και χρηματοδοτήσεις με κατάρτιση και επιμόρφωση μπορούν να καταφέρουν να πάνε ψηλά αλλά για να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία πρέπει να έχουμε καλούς φυσικούς πόρους με ανταγωνιστικά προιόντα σε ότι αφορά την τιμή και την ποιότητα" για να προσθέσει ότι "σε επίπεδο τιμών δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Ευρώπη όμως μπορούμε να τα αναδείξουμε με την ποιότητα και την επωνυμία αλλά και η προστιθέμενη αξία στο ράφι με βάση το κριτήριο της περιβαλλοντικής πολιτικής που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να έχουμε προιόντα με ταυτότητα". Εκτίμησε ότι απαιτούνται πόροι και "ως χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να είναι το ΕΣΠΑ, τα επιστημονικά εργαλεία όπως το Ιντσιτιούτο ΕΘΙΑΓΕ, οπότε αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολιτική για το νερό με ορθολογική χρήση, απαιτείται χρονοδιάγραμμα για το μέλλον και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι η Πολιτεία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές όταν υπάρχει απόφαση του 2000 που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, οι αγρότες έχουν αγωνίες και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή του με βάση την διαχείριση των υδάτων και σαφώς πρέπει να υπάρχουν κανόνες για χρήση του νερού". Παράλληλα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τα φράγματα αποτιμώντας την κατασκευή του Ασωπού και του Φιλιατρινού φράγματος, αλλά και στην συλλογική δράση των επιστημονικών φορέων για την επίτευξη των απαιτούμενων στόχων...
Ο κ Λεονάρδος.Τηνιακός εξήγησε ότι "οι χείμαρροι δίνουν αυξημένα ποσοστά νερών αλλά μπορούμε να κάνουμε ανταγωνιστική οικονομία αλλά σε επίπεδο Πελοποννήσου το 1996 ότι βάση μελέτης θα έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα με ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα τα νερά να χάνονται, οπότε τα φράγματα βοηθούν την κατάσταση" για να υπογραμμίσει ότι "πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κλιματική αλλαγή η οποία επιδρά αρνητικά στην συλλογή υδάτων με μείωση βροχοπτώσεων 20% σε μεμονωμένα επεισόδια βροχοπτώσεων όπου το νερό θα χάνεται, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη σύλληψη επιφανειακών νερών με φράγματα και ταμιευτήρες ώστε να μην πάει στην θάλασσα, την σωστή άρδευση με συλλογικά έργα σε εκτεταμένη βάση".
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ως διοργανωτής ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλαιτρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ο Διευθυντής της Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ στο τέλος τέθηκαν ερωτήματα αγροτών για τις αδειοδοτήσεις επι των γεωτρήσεων και τεχνικά ζητήματα...

Πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για κουνούπια και ελονοσία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δράσεις και πρωτοβουλίες που έλαβε έγκαιρα με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, ανακίνησε πρώτη, το θέμα που φορά την καταπολέμηση των κουνουπιών και την εκρίζωση της ελονοσίας. Η ελονοσία άλλωστε είναι μια ασθένεια που εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1975.
Η ύπαρξη σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τα τελευταία έτη, θεωρούνταν μεμονωμένα κρούσματα εισαγωγής από άτομα προερχόμενα από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία, γεγονός το οποίο δυστυχώς και εφησύχαζε το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες και εν πολλοίς δεν διενεργούσαν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν την νόσο.
Για το έτος 2011, προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην πρώτη εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, προϋπολογισμός για την Περιφέρεια υφίσταται μετά τον Μάιο του 2011 όπως προβλέπεται από τις διατάξεις. Για ποιά ολιγωρία των τοπικών αρχών γίνεται αναφορά όταν η προνυμφοκτονία πρέπει να ξεκινά το μήνα Φεβρουάριο με σκοπό την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών;
Παρά ταύτα η Περιφέρεια Πελοποννήσου – ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – γρήγορα αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και σε συνεργασία με τους Δήμους προέβη σε ψεκασμούς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή του Δήμου Ευρώτα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα ελονοσίας και όπου διαβιούν περίπου 3.000 λαθρομετανάστες από την Νοτιανατολική Ασία.
Από το 2008 είχαμε κρούσματα στην περιοχή και κανείς δεν παρενέβη. Εμείς πρώτοι διαγνώσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αντιληφθήκαμε την αγωνία του Δημάρχου Ευρώτα. Γι’ αυτό με εντολή Περιφερειάρχη, νωρίς το καλοκαίρι ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ενημέρωσαν πλήρως το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ και το Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησαν επίσημα τη συνδρομή του καθ’ ύλην Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έτσι ώστε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ανακόψουμε το πρόβλημα.
Περιμένοντας την ανταπόκρισή τους, και αφού εκδηλώθηκε το τρίτο κρούσμα για το 2011, αυτή τη φορά όχι σε μετανάστη, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα στην περιοχή του Ευρώτα, επανέρχεται με εμπιστευτική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, και με αυτόν τον τρόπο προκλήθηκε η σύγκληση μεγάλης σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία του Περιφερειάρχη, όλης της ηγεσίας του ΥΥΚΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του δημάρχου Ευρώτα κ.λ.π.
Έτσι επετεύχθη συντονισμένη κινητοποίηση και συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ήδη έχουν αναληφθεί από κοινού σημαντικές δράσεις έτσι ώστε η κατάσταση να μπορέσει να περιέλθει σε πλήρη έλεγχο ( εκ νέου ψεκασμοί, επιδημιολογική διερεύνηση περιβάλλοντος των κρουσμάτων, εξυγιαντικά μέτρα και ενημέρωση του πληθυσμού) .
Στις 22.09.2011 μετά από πρόσκληση και πάλι του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επαναλήφθηκε σύσκεψη στην Τρίπολη με συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας κ. Αηδόνη ως εκπροσώπου του Υπουργού Υγείας και συναρμόδιων Υπουργείων, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλου της Γενικής Διευθύντριας Δ.Υ. κ. Α. Πανταζοπούλου, του καθηγητή παρασιτολογίας κ. Ν. Βακάλη ως εκπροσώπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Δημάρχου Ευρώτα, του Περιφερειακού Διευθυντή της Ελληνικής Αυτονομίας κ. Η. Γεωργόπουλου, των Αντιπεριφερειαρχών, όλων των Περιφερειακών Συμβούλων Λακωνίας καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας όπου αξιολογήθηκε η σημερινή κατάσταση και συμφωνήθηκε ο τρόπος συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Ευρώτα, κινητής μονάδας ΚΕΕΛΠΝΟ, των Κέντρων Υγείας της περιοχής και των Νοσοκομείων στο επόμενο διάστημα. Ο Υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπρόσθετα ανέλαβε την δέσμευση για άμεση σύγκληση σύσκεψης των συναρμόδιων Υπουργείων στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Δημάρχου Ευρώτα. Σε ό,τι μεν αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την εφαρμογή της πρόσφατα εκδοθείσας Υγειονομικής διάταξης Υ1/ΓΠ/104254/11 (ΦΕΚ 2109 Β/21-9-11) και ό,τι δε αφορά το ΥΠΕΚΑ για τα αποστραγγιστικά έργα που είναι απαραίτητα στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουμε την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών.
Αυτή τη χρονική στιγμή στο Δήμο Ευρώτα δραστηριοποιείται αφενός κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διερεύνηση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση, αφετέρου διενεργούνται επιπλέον ψεκασμοί στους άυλιους χώρους των σπιτιών των οιακισμών της περιοχής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη από τώρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού ολοκληρωμένης μελέτης για την καταπολέμηση του νέου κύκλου ζωής των κουνουπιών έγκαιρα το 2012, προκειμένου να επιτύχουμε σύντομα την εκρίζωση της νόσου από την περιοχή.

Ανοιχτά σχολεία ζήτησε ο Περιφερειάρχης...

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ανοιχτά σχολεία και όχι από μαθητές έξω από τις αίθουσες. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαθητική μας νεολαία στην δύσκολη αυτή στιγμή της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις σχολείων, ενώ πρόσθεσε «Καλώ όλους τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ανοιχτά σχολεία και όχι από μαθητές έξω από τις αίθουσες».
Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η στάση τους αυτή θα αποτελέσει θετική παρακαταθήκη πολύ σημαντική για το μέλλον των ιδίων, αλλά και του τόπου.
Αναφερόμενος εντούτοις στο γενικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί κάλεσε όλους να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να σταθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, από κοινού, απέναντι σε όσους λειτουργούν με κομματική ιδιοτέλεια.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στείλε sms μέχρι την Κυριακή για να σώσεις το ακίνητό σου

Όσοι δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ακίνητης περιουσίας, ή έχουν μειωμένο συντελεστή (0,5 ευρώ ανα τ.μ) για να μην τους επιβληθεί το τέλος ή για να πάρουν τη μείωση, θα πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) και να το δηλώσουν! Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου μέχρι αυτή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, το μήνυμα θα πρέπει να έχει σταλεί… Συγκεκριμένα:
Το sms θα πρέπει να σταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον αριθμό της παροχής της ΔΕΗ, διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα.
Η Γ.Γ. Πληροφορικών συστημάτων, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, παραδίδει στη ΔΕΗ και στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος, λίστα με τα ονόματα όσων απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή δικαιούνται να πληρώσουν μειωμένο τέλος.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλουν την πρώτη δόση και να το στείλουν και αργότερα, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους μετά την έγκριση της αίτησης. Για ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον θα γίνει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι μείωση στο τέλος ακινήτων επέρχεται στις εξής περιπτώσεις:
I. H επιβολή ειδικού τέλους που ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
α) Πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του Ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του Ν. 1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994, Α΄ 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή
β) Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περιπτώσεως θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ (ολικώς τυφλοί και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%).

Παραδείσια – Τσακώνα του χρόνου και βλέπουμε...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ - 10 χρόνια έργα για μια κατολίσθηση 250 μέτρων !!
Μέχρι το φθινόπωρο του 2012 αναμένεται να δοθεί οριστικά στην κυκλοφορία το τμήμα Παραδεισίων – Τσακώνας του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας. Πριν το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα, (εκτός από τη μεγάλη γέφυρα) και το συγκεκριμένο τμήμα θα δοθεί στην κυκλοφορία με την κατασκευή παράκαμψης 600 μέτρων. Την άνοιξη του 2012 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι την περιοχή της Σπερχογείας. Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες ο προϊστάμενος των έργων του αυτοκινητοδρόμου Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη επισκέφθηκαν τα εργοτάξια.
newsmessinia

Κινδυνεύουν με κατάσχεση μισθοί και συντάξεις...

Αφού δεν τσιμπάει τους μεγαλοφειλέτες την πληρώνουν πάλι τα συνήθη θύματα ....μισθωτοί και συνταξιούχοι !!
Το μέτρο περιλαμβάνεται στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και όπως είναι φυσικό για μια ακόμη φορά ξεκινάει από τα εύκολα θύματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους
ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με μόνη πρόβλεψη ... το εναπομείναν υπόλοιπο της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά , πλέον η εφαρμογή αυτή θα είναι εντατική, υπο το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Είκοσι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχουν υποστεί ανάλογες κατασχέσεις, είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα” ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Β. Αλεβιζόπουλος
“Υπάρχουν δάνεια, παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία και υποχρεώσεις. Δεν είναι καθαρά αυτά τα χρήματα που μένουν στους εργαζόμενους. Το χαράτσι για τα σπίτια μας, θα είμαστε σε αδυναμία να το πληρώσουμε, όπως σε αδυναμία θα είμαστε να πληρώσουμε και το φόρο για τους ανέργους του 2010, όπως και την εκκαθάριση του 2011. Δεν έχει αντίρρηση κανείς να πληρώσει φόρους στο σημείο που είναι η χώρα. Αλλά αυτή η αναδρομικότητα των φόρων και το κράτος που έρχεται και σου παίρνει το εισόδημα διαβίωσης είναι ανάλγητο και απαράδεκτο και θα οδηγήσει στη φτώχεια των ίδιων των εργαζομένων και θα έχει ως αποτέλεσμα και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων”, ανέφερε.
Η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ-ΔΥΟ, Φρ.Σταυράκη, είπε στον ίδιο σταθμό πως “είναι ένα μέτρο που ισχύει πάρα πολλά χρόνια, και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και για τις επιχειρήσεις και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει ενεργοποιηθεί πιο πολύ, αλλά σε σχέση με τις περικοπές που υπάρχουν και είναι μεγάλες και δυσβάστακτες, αυτό το μέτρο γίνεται ακόμη πιο επώδυνο”.

Επερώτηση Παναγιωτόπουλου για την Ψηφιακή σύγκλιση στη Πελοπόννησο

Του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου,
Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου
Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Θέμα: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) Ψηφιακή Σύγκλιση»
Κύριε Περιφερειάρχα,
Από τις 19/9/2011 (Α.Π.:154.746/ΨΣ4646-Α2), η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (με τον Κωδικό Πρόσκλησης 30 & Τίτλο, Ψηφιακές Υπηρεσίες Αιρετών Περιφερειών), έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις Αιρετές Περιφέρειες, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π) «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Οι προτεινόμενες πράξεις θα πρέπει να εμπίπτουν σε έναν ή και περισσότερους τομείς παρέμβασης, όπως:
1. Εξυπηρέτηση πολιτών/Επιχειρήσεων
2. Προγραμματισμός και Διαχείριση
3. Έλεγχος και Εποπτεία
4. Πολιτισμός και Τουρισμός
Η υποβολή προτάσεων από τις Αιρετές περιφέρειες στο πλαίσιο της πρόσκλησης θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 2011. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους. Κάθε περιφέρεια δύναται να υποβάλλει ως φορέας πρότασης έως τρεις (3) προτεινόμενες πράξεις και ο μέγιστος διαθέσιμος προϋπολογισμός ένταξης των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται σε 2.000.000ευρώ ανά Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, είχα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του Συνδυασμού μας και είχα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας. Μάλιστα τότε είχα προτείνει και συγκεκριμένες δράσεις και έργα, αλλά και στενή συνεργασία στο πλαίσιο προγραμμάτων μεταξύ Περιφέρειας και Καλλικρατικών Δήμων. Αντικείμενο των ανωτέρω δράσεων και έργων θα ήταν η προβολή και αξιοποίηση του Πολιτιστικού και Φυσικού – Τουριστικού δυναμικού, η ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο είχα προβλέψει τους άξονες προτεραιότητας της πρόσφατης πρόσκλησης του αναφερόμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Πρόσφατα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, κάνατε λόγο για ενεργοποίηση όλων των δομών για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, κάνατε λόγο και για την ενεργοποίηση του Ινστιτούτου Μεταφοράς Τεχνολογίας και την πρόθεσή σας η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταστεί πρότυπο ψηφιακής Περιφέρειας και καινοτομίας στην Τεχνολογία.
Με δεδομένο ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας και επειδή υπό τις ειδικές σημερινές οικονομικές συνθήκες καθίσταται από αναγκαία έως απαραίτητη η εκμετάλλευση κάθε προγράμματος της Ε.Ε, επιθυμώ να πληροφορηθώ εάν η παρούσα πρόσκληση του Ε.Π. και οι κύριοι άξονες δράσεων που ανέφερα αποτελούν άμεσους στόχους για υποβολή προτάσεων εκ μέρους της Περιφέρειας προς την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Επίσης επιθυμώ να πληροφορηθώ τα εξής:
α) Αν προτίθεται και πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκμεταλλευτεί προς όφελος των κατοίκων της αυτό το Πρόγραμμα.
β) Αν ναι, ποιοι θα είναι οι άξονες προτεραιότητας που θα κατευθύνεται τις πιθανές υποβολές των προτάσεων έργων στην Περιφέρειά μας;

Επίσης θεωρώ, ότι είναι απαραίτητη και άμεση η δημιουργία ενός κεντρικού portal στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δικτύωση με αυτό όλων των Καλλικρατικών Δήμων σε θέματα εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρηματικότητας και διαχείρισης Πολιτιστικού και Τουριστικού δυναμικού. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό Πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό, όπως αυτό το οποίο στην Ευρώπη ονομάζεται σήμερα ως «έξυπνη Περιφέρεια». Επομένως το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π) δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία προς την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Τέλος θεωρώ, ότι όλα, σε όσα αναφέρθηκα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν δημιουργούν κανένα κόστος, αντιθέτως παρέχουν πολλά οφέλη τα οποία ειδικά στις μέρες μας θα μπορούσαν να αποτελούν στην κυριολεξία Επιχειρηματική Αιμοδοσία. Οι δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» αποτελούν μια καλή αρχή για τη δημιουργία της ¨έξυπνης Περιφέρειας¨.

Προσφυγή στο ΣτΕ από δικηγόρους για τα νέα χαράτσια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικής προσφυγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, άφησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κων. Μαργέλης.
Σε δημόσια παρέμβασή του σύμφωνα με το 'Θάρρος', ο κ. Μαργέλης είπε πως, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει δημοσίως επί του ζητήματος των «εισφορών» και «τελών» που είτε επιβλήθηκαν είτε πρόκειται να επιβληθούν, στο πλαίσιο των «επειγόντων μέτρων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής».
Αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική
Όπως επισήμανε, «αλλεπάλληλες φορές μέχρι τώρα αναγκαστήκαμε να σχολιάσουμε και να μεμφθούμε την αδιέξοδη μνημονιακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προσεγγίζοντάς την πρωτίστως από κοινωνικής άποψης. Τα νέα όμως εισπρακτικά μέτρα, πέραν της κοινωνικής, χρήζουν και νομικής προσέγγισης, καθόσον τυγχάνουν ελεγχόμενης νομιμότητας.
Με σοκ και δέος οι Έλληνες πολίτες υποδεχθήκαμε στη ζωή μας την “ειδική εισφορά αλληλεγγύης” και το “τέλος επιτηδεύματος” του Ν.3986/2011, ενώ αναμένεται και η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ».
Παρατήρησε ότι οι νέες αυτές επιβαρύνσεις, πέραν του ότι προάγουν την κοινωνική αδικία και οδηγούν σε απόγνωση τους ήδη οικονομικά αποκαμωμένους πολίτες, εξ αρχής προκάλεσαν τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, ως ελεγχόμενες για αποκλίσεις εκ των διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος και της νομιμότητας εν γένει.
Οι οριζόντιες ρυθμίσεις επιβολής τους, η μορφή κεφαλικών φόρων μεσαιωνικού τύπου που έλαβαν, η υποχρέωση συνεισφοράς ενός εκάστου ανεξαρτήτως της φοροδοτικής ικανότητάς του και οι ανεπίτρεπτοι περιορισμοί που εισάγουν, είναι ορισμένα μόνον από τα θέματα που σύντομα θα κληθεί να εξετάσει το ακυρωτικό Δικαστήριο, καλούμενο να αποφανθεί επί σχετικών προσφυγών».
Πρόσθεσε δε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Συλλόγους της χώρας, εξετάζοντας τις προοπτικές ακύρωσης και εξαφάνισης των πράξεων αυτών, κινούμενος πάντοτε εντός των πλαισίων λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που σε πείσμα των καιρών καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Τέλος επιτηδεύματος
Αναφερόμενος στο τέλος επιτηδεύματος, είπε πως δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο, καθώς η καταβολή του ούτε τελεί σε σχέση αντιστοιχίας έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας ούτε συνδέεται με την παροχή ειδικών ωφελειών στους υπόχρεους.
Πρόσθεσε πως παρά την καταχρηστική του ονομασία, αποτελεί γνήσια φορολογική επιβάρυνση, η οποία πρέπει να κριθεί υπό τους όρους των διατάξεων του Συντάγματος, ενώ μοναδικό κριτήριο της επιβολής του αποτελεί μια ιδιότητα, του επιτηδευματία ή του ελευθέρου επαγγελματία, χωρίς να συνδέεται με το εισόδημα, την περιουσία, τις δαπάνες ή τις συναλλαγές των προσώπων, τα οποία φέρουν την ιδιότητα αυτή.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι επιβάλλεται μια φορολογική επιβάρυνση στο σύνολο των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς περαιτέρω διακρίσεις, υπαγορευόμενες από τη διαφορετική φοροδοτική τους ικανότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ουσιώδεις παράγοντες προσδιορισμού της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των επιτηδευματιών, όπως το ετήσιο εισόδημά τους και γενικότερα οι ιδιαίτερες συνθήκες ή περιστάσεις, υπό τις οποίες ασκεί τη δραστηριότητά του έκαστος εξ αυτών.

«Μαφία» εργολάβων λυμαίνεται την Ολυμπία οδό

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της «Γαλαρίας» στην Καλαμάτα μαφία εργολάβων εμποδίζει την ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού μέχρι την Τσακώνα όπως έχει σχεδιαστεί δημιουργώντας συνεχώς εμπόδια προκειμένου να αποκομίσει και αλλά οφέλη από αυτά που τους έχουν δοθεί. Οι εργαζόμενοι της Ολυμπίας οδού καταγγέλλουν ότι ο δρόμος θα σταματήσει στην Πάτρα και κρούουν τον κώδωνα σε όλους τους υπεύθυνους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Γαλαρία» θ Τσελέπης καταγγέλλει ακόμα ότι έχει κατασκευαστεί το 35% και έχει πληρωθεί πολύ περισσότερο λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορείτε να φανταστείτε γιατί μαφία μιλάμε για κατασκευάστριες εταιρείες και εργολάβους πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για Μαφιόζους» Χαρακτηριστικά είναι και τα πρωτοσέλιδα σήμερα των εφημερίδων της Μεσσηνίας...

Στο κόκκινο τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας και ποιά η επόμενη ημέρα;

Είναι σχεδόν φανερό ότι στον νέο Δήμο Τριφυλίας η Δημοτική Αρχή έχει σχεδόν χάσει τον έλεγχο, έχει παραδώσει τα όπλα! Όπου κι’ αν πας, όπου κι’ αν σταθείς, ντόπιοι και επισκέπτες συζητούν για την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι τρείς μεγάλες Πόλεις...(τουλάχιστον) του Νέου Δήμου. Λακκούβες, σκουπίδια, χορτάρια, ξέχειλοι και ρυπαροί κάδοι, βρώμικες πλατείες , εγκαταλειμμένες παραλίες, σκοτεινοί δρόμοι, σπασμένα πεζοδρόμια κλπ. κλπ. Στη πρώτη νεροποντή πνίγηκαν τα Φιλιατρά και η Κυπαρισσία γιατί κανένας δεν σκέφτηκε να καθαρίσει τα φρεάτια. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι απαντούν (όταν βρίσκονται) με τη γνωστή διαχρονική δικαιολογία : «παραλάβαμε χάος, τα ταμεία είναι άδεια, φταίει ο «Καλλικράτης» δεν έχουμε προσωπικό» και άλλα… Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
i. Η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε από 1/1/2011 και το όποιο «χάος» το παρέλαβε από τους ίδιους ανθρώπους που και σήμερα διοικούν τον Δήμο, που είναι οι άμεσοι συνεργάτες του κ. Δημάρχου!
ii. Η νέα Δημοτική Αρχή στο διάστημα των 10 μηνών που διοικεί τον Δήμο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γνωρίζει τι προσωπικό υπάρχει, τι μηχανήματα διαθέτει και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, ποια είναι τα ανταποδοτικά τέλη που πρέπει να εισπράξει και να τα διαθέσει, όπως ο νόμος ορίζει, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ !!!
iii. Η νέα Δημοτική Αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει αναδιατάξει το ανθρώπινο δυναμικό των παλαιών Δήμων, να έχει αξιοποιήσει τα ικανά στελέχη, να έχει φροντίσει να πλαισιώσουν τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους αντί να προσλαμβάνει συμβούλους της συμφοράς (αποτυχημένους υποψηφίους) που κοστίζουν πανάκριβα στους Δημότες της Τριφυλίας.
iv. Η νέα Δημοτική Αρχή και ο κύριος Δήμαρχος προσωπικά πρέπει να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα που δεν επιλύονται γίνονται βρόχος στο λαιμό του Δήμου και είναι βέβαιο ότι θα τον πνίξουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο Δήμαρχος είναι μεν ο «πρώτος Πολίτης του Δήμου» αλλά ταυτόχρονα είναι και ο «πρώτος Υπηρέτης των πολιτών!!»
Καλές οι παρελάσεις, καλά τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις στα χωριά και τις πόλεις, αλλά αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες στα Φιλιατρά , την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και αλλού, είναι εικόνες ντροπής για όλους.
Ας αφήσουν λοιπόν τα κλαψουρίσματα και τις φτηνές δικαιολογίες, ας ανασκουμπωθούν όλοι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι που ζήτησαν την εμπιστοσύνη μας. Ο Χρόνος περνά.
Κύριε Δήμαρχε έχεις στη διάθεση σου 6 εξάμηνα. Ήδη καταναλώνεις το 2ο !! Είναι βέβαιο ότι κάθε μέρα τρείς τουλάχιστον δημότες διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.
Όμως κανένας πολίτης της Τριφυλίας δεν θα ήθελε να σε δει να βάζεις καπίστρι…
Ο Δημοδίαιτος.

Αδιαπραγμάτευτη η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Τρίπολη – Καλαμάτα

«Είναι αδιαπραγμάτευτη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του οδικού άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης εντός χρονοδιαγράμματος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα με εκπροσώπους του ΜΟΡΕΑ στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Εξίσου αδιαπραγμάτευτη, χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης και την ολοκλήρωση της Περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, η οποία εμπίπτει στις υποχρεώσεις της εταιρείας. Αίσθηση προκάλεσαν οι διευκρινίσεις που ζήτησε ο κ. Τατούλης σχετικά με την ανακοίνωση που αφορά την ένταξη του προβληματικού οδικού άξονα Παραδείσια – Τσακώνα τόσο στο ΕΣΠΑ με 57 εκατομμύρια ευρώ όσο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με 47 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά περίεργο.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε να ενισχυθεί η Ε΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, η οποία έχει επιφορτιστεί μεγάλο όγκο εργασιών, δεδομένων των 57 σημείων που χρήζουν παρέμβασης στο τμήμα αυτό.
Παρεμβάσεις ζήτησε ο Περιφερειάρχης και στο ζήτημα της σήμανσης των οδικών αξόνων, με προτεραιότητα στους βασικούς προορισμούς, στον κόμβο της Σπάρτης, ο οποίος θα πρέπει να επανασχεδιαστεί προκειμένου να καλύψει αυξημένες μελλοντικές ανάγκες της Περιφέρειας και την εξέταση της δυνατότητας σύνδεσης του εν λόγω οδικού άξονα με τις Κολλίνες, όπου εξελίσσεται σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και θα διευκολύνει τη μόχλευση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Τέλος, ο κ. Τατούλης κάλεσε την εταιρεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να αποκαταστήσει άμεσα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις βλάβες που έχει προξενήσει στους παράπλευρους δρόμους.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκέψεις Αποστολόπουλου στη Μεσσηνία για διάφορα θέματα

Τη Μεσσηνία επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη ο ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος και θα έχει επαφές με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο καθώς και με τους Δημάρχους Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και Μεσσήνης κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει ως εξής:
Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί στο Επισκοπείο με το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Σεβασμιότατος τον περασμένο Απρίλιο στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τρίπολη.
Αμέσως μετά ο κ. Αποστολόπουλος θα κατευθυνθεί προς το Δήμο Μεσσήνης όπου, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εκεί, θα συζητήσει τρέχοντα θέματα της περιοχής και θα συντονίσει τη διαδικασία διευθέτησης των εκκρεμών υποθέσεων του Δήμου μέσω της υπογραφής κοινής προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας που θα προβλέπει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Παράλληλα θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τη σύνταξη δασικών χαρτών και την αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές.
Ανάλογο κύκλο συναντήσεων θα έχει ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος στο Δήμο Καλαμάτας στις 2 μ.μ.

Άρχισαν οι εγγραφές στον Α.Γ.Σ. Taekwondo Κυπαρισσίας

ΜΕ έμφαση το Ολυμπιακό άθλημα που χάρισε μέρες νίκης και ελπίδας στη χώρα μας ξεκίνησαν οι εγγραφές στον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Ταεκβοντό Κυπαρισσίας που μόλις πρόσφατα συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής στην περιοχή μας κάνοντας πράξη την ευγενή άμιλλα. Παράλληλα ανέδειξε σημαντικούς Πρωταθλητές Ελλάδος όπως ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος και Φώτης Δικαίος αλλά και σοβαρές διακρίσεις που ανέδειξαν το άθλημα στην χώρα μας.
Οι εγγραφές διεξάγονται στα γραφεία του Συλλόγου κάθε Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή από 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ όπου διεξάγονται οι προπονήσεις των αθλητών του. Σύντομα μάλιστα συγκροτείται η Αγωνιστική ομάδα του Συλλόγου η οποία θα εκπροσωπεί την περιοχή σε Πανελλήνια και περιφερειακά πρωταθλήματα ενώ 2 φορές της εβδομάδα θα γίνεται προπόνηση της αγωνιστικής ομάδας στο Κλειστό Γυμναστήριο της Κυπαρισσίας στη τοποθεσία Ροντάκι. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο δάσκαλος των Πρωταθλητών Παναγιώτης Δικαίος θα είναι και φέτος στο τιμόνι της προετοιμασίας των αθλητών, ενώ θα υπάρξουν αθλητικές διοργανώσεις στη περιοχή μας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

"Ας με συλλάβει ο Βενιζέλος" ξεσπαθώνει ο Πάγκαλος

Μαινόμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι αδύναμος να πληρώσει το νέο χαράτσι ακινήτων. Δεν γνώριζε για το μέτρο αφαίμαξης με τις αποδείξεις. "Ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει", υπογράμμισε....
Με το μέρος όσων διαμαρτύρονται κατά των έκτακτων εισφορών, του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και των νέων μέτρων των αποδείξεων τάσσεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ δηλώνει επιβαρυμένος από τα νέα χαράτσια.
Σε πρωϊνή εκπομπή του Mega, ο ίδιος δήλωσε ότι για να μπορέσει να πληρώσει το φόρο μέσω της ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει ένα από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, καθώς ήδη το χαράτσι των ακινήτων που του αναλογούν έχει υπολογίσει ότι φτάνει τα 7.500 ευρώ.
Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε μάλιστα ότι λόγω των πολλών ακινήτων, τα οποία δεν αγόρασε μεν ο ίδιος αλλά περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά, του ήρθε συνολικός φόρος 17.500 ευρώ, περιλαμβανομένου και του τέλους ακίνητης περιουσίας.
"Για να μπορέσω να πληρώσω τον φόρο θα πρέπει να αναγκαστώ να πουλήσω ένα ακίνητο" είπε, ενώ στην ερώτηση τι θα κάνει εάν δεν βρεθεί αγοραστής απάντησε: "Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει".
Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο κ. Πάγκαλος ζήτησε να γίνει συζήτηση πριν την εφαρμογή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο.
"Νομίζω ότι πρέπει προφανώς εφόσον υπάρχει τέτοια αντίδραση να υπάρξει κάποια συζήτηση εκτενής και δεν νομίζω θα την αποφύγουμε, νομίζω θα την κάνουμε τη συζήτηση αυτή και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο", ανέφερε.
Και συνέχισε: "Οι αποδείξεις είναι μέτρο υπέρ του μισθωτού και υπέρ του φορολογουμένου και ιδιαίτερα υπέρ του μισθωτού. Είμαι υπέρ των αποδείξεων. Θεωρώ ότι η συλλογή αποδείξεων, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις να δίνουν αποδείξεις και δημιουργώντας ένα κίνητρο για αυτόν που συλλέγει αποδείξεις με μια μείωση του δικού του φορολογικού βάρους", πρόσθεσε.
Μίκα Κοντορούση

Οργή από τους πολίτες για τα αλλεπάλληλα χαράτσια με αιχμές για το πολιτικό σύστημα



ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ και εξοργισμένοι με τους...πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα με αφορμή τα χαράτσια εμφανίζεται σύμφωνα με το www.kyparissianews.com το εκλογικό σώμα στη Τριφυλία σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην αγορά της περιοχής για τις αντιδράσεις που ήρθαν με αφορμή το τσουνάμι σκληρών μέτρων που ψήφισαν οι βουλευτές του Νομού μας.
Στο κέντρο της αγοράς της πόλης ο κ. Κώστας Βλαχούλης μας δήλωσε ότι "η κρίση συνεχίζεται και ο κόσμος κλαίει από τα μέτρα, δεν έχει χρήματα οπότε δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, η αγορά είναι στο ναδίρ και ετοιμάζονται να βγουν πλέον στο δρόμο" ενώ για τα χαράτσια στα ακίνητα πρόσθεσε ότι "ο κόσμος έφτιαξε ένα σπιτάκι με χίλια βάσανα και αυτό με μεθοδικότητα σκοπεύουν να το πάρουν αφού πλέον είμαστε αναγκασμένοι όσοι τουλάχιστον έχουν χρήματα να πληρώσουν το χαράτσι και είναι ικανοί να μας πάρουν ακόμα τα σπίτια μας". Ο κ. Φώτης είπε ότι όλοι περνούν δύσκολα ενώ ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση λέγοντας χαριτολογώντας ότι "άμα θέλουν να βάλουν κι άλλα χαράτσια για να συμμορφωθούμε επιτέλους και όποιος δεν έχει να πληρώσει θα πάρει τον μπούλο, συστήνω στον κόσμο όμως ψυχραιμία".
Ο διανοούμενος κ. Γιώργος είπε ότι "στα ποιήματά μου μιλάω για την οικονομική κρίση που τσακίζει κόκαλα και δημοσιεύτηκαν στην Φωνή ιδίως εκείνο για τους αγανακτισμένους και το μόνο που ποντάρω είναι στον Θεό για την ύφεση που έχουμε προσπαθούν να επιβάλλουν την παγκόσμια Κυβέρνηση για να βάλουν στο χέρι, θεωρώντας ότι το χάος θα διατηρηθεί ως το 2013" προσθέτοντας ότι 'δεν πρέπει να μας απογοητεύουν για να πέσουμε στο λιμάνι να πνιγούμε όταν οι ίδιοι ευθύνονται για αυτό το χάλι που μας έφεραν....'. Ο κ. Χρήστος μας είπε ότι "μας στίψανε και να σηκωθούν να φύγουν αφού φέρουν τα κλεμμένα πίσω στην χώρα" ενώ ο κ. Αδαμόπουλος Γ. συμπλήρωσε ότι "να σηκωθούν επιτέλους να φύγουν οι απατεώνες, οι κλέφτες, οι ψευτοκουλτουριάρηδες που μας ξεζούμισαν και είμαστε αναγκασμένοι να τα πληρώσουμε οπότε να ξεκουμπιστούν να φύγουν από την χώρα τώρα, αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν ντρέπονται και δεν αισχύνονται για τα χάλια μας" ενώ ο κ. Παναγιώτης δήλωσε ότι "όχι μόνο γαιδούρια και γομάρια που είπε ο Ροντούλης στη Βουλή είναι οι πολιτικοί μας αλλά κάτι περισσότερο από όσα είπε ο κ.Ροντούλης μας κατάντησαν οι 300 της Βουλής να μιλάμε τόσο άσχημα για τα χάλια που μας οδήγησαν όταν παλιότερα ήμασταν καλύτερα". Αρκετοί βέβαια μας είπαν ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές ενώ ακούσαμε την φράση ότι "μας πήραν το σπίτι τώρα μας παίρνουν και τα κουφώματα'.
Αρκετοί πολίτες αμφιβάλλουν ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο όπως εξέφρασε ο κ. Γιώργος θεωρώντας ότι πλέον θα ακούμε 'σκληρά μέτρα χωρίς αποτέλεσμα οπότε να πάνε από εκεί που ήρθαν ενώ ο κόσμος γνωρίζει από τώρα τι τους περιμένει', ενώ ο κ. Κασσέρης είπε ότι 'δυστυχώς ξεμείναμε και μας κάνουν να πεταγόμαστε ακόμα και στον ύπνο μας'. Τέλος ο κ. Τάκης κατέληξε λέγοντας ότι "μας ξελιγώσανε στην πείνα και ας έρθουν εδώ να πάρουν τα 490 που λαμβάνω σύνταξη να πληρώσουν υποχρεώσεις και να επιβιώσουν, ενώ για τα χαράτσια τα έφαγαν όλοι μαζί και τώρα ζητούν από εμάς των 490 ευρώ να πάρουν τα ποσά που διεκδικούν παράνομα" ενώ μας εξομολογήθηκε ότι πολλές φορές επαφύεται στην καλή καρδιά των φίλων που του δίνουν χρήματα και όταν χρειαστεί τον βοηθούν να επιβιώσει...

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της Μαραθόλλακας...

Στην έκτακτη Γ.Σ. των μελών και φίλων της «Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο» στις 26.9.2011 και με δεδομένο πως στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου χρησιμοποιούνται και οι δύο χωματερές-παλιά και νέα Μαραθόλακκα από το Δήμο Καλαμάτας-αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Αν για την προγραμματισμένη τελική δίκη την 3η Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την νομιμότητα της παλιάς χωματερής, η οποία ήδη έχει κριθεί με τρεις δικαστικές αποφάσεις παράνομη, ο Δήμος Καλαμάτας καταθέσει προτάσεις και ζητήσει την επαναλειτουργία της, τότε θα αντιδράσουμε δυναμικά.
2. Να υποστηριχθεί και πάλι νομικά η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 27η Νοεμβρίου 2011 στο αίτημα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αλαγονίας για την ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την οποίαν παραχωρήθηκαν 31 στρ. δασικής έκτασης στη θέση νέα Μαραθόλακκα και τα οποία σήμερα χρησιμοποιεί η εταιρία RAM, ήδη δε ο χώρος αυτός είναι η νέα χωματερή.
3. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες της πόλης μας για το θέμα των χωματερών στον Ταΰγετο, να γίνουν ενημερωτικές επαφές με φορείς αλλά και για να προγραμματιστεί πορεία επίσκεψη-διαμαρτυρία σ’ αυτές.
4. Η αβελτηρία της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής, όπως και η κρυφή πρόθεσή τους να είναι για πάντα ο Ταΰγετος ο μοναδικός σκουπιδότοπος της περιοχής μας, παρ’ όλες τις κατά καιρούς εξαγγελίες για διαδικασίες εξεύρεσης νέας θέσης, μας κρατά σε εγρήγορση για νέους αγώνες αφού φτάσαμε στον 8ο χρόνο λειτουργίας του και ευτελισμού του βουνού μας.-

Αλβανός ο δολοφόνος του 79 χρονου στη Σπηλιά

Εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματικών Ερευνών Καλαμάτας, η ανθρωποκτονία του 79χρονου, που διαπράχθηκε στη Σπηλιά Μεσσηνίας. Ο 79χρονος είχε βρεθεί, σε ύπτια θέση από συγχωριανό του, νωρίς το πρωί της 10ης Μαΐου 2011, χωρίς να φέρει εμφανή τραύματα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας Αλβανός, ο οποίος, δύο μέρες πριν τον εντοπισμό του θύματος, την 8η Μαΐου 2011 το βράδυ, συναντήθηκε με το θύμα σε αγρόκτημα και αφού διαπληκτίστηκαν, για οικονομικούς λόγους, του προκάλεσε το θάνατο, συμπιέζοντας του τον τράχηλο, με άγνωστο αντικείμενο. Στη συνέχεια, ο δράστης, αφού πήρε τα κλειδιά από την τσέπη του παντελονιού του θύματος, πήγε στο σπίτι του, όπου και αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό.
Η δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος του αλλοδαπού, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας. Επιπλέον, σε βάρος του αλλοδαπού, εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Τρίπολης για ληστεία. Τις αστυνομικές έρευνες, καθώς και την προανάκριση, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας…

Την δημιουργία ταμείου εγγυήσεων για επενδύσεις πρότεινε ο Τατούλης

Στο συνέδριο «Επενδύοντας στις Πόλεις: Διαμορφώνοντας το Μέλλον» που διοργάνωσε το Urban Land Institute (ULI) Greece & Cyprus την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε μια ενδελεχής ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έγινε και μια εστίαση στο υπάρχον πλαίσιο επενδύσεων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια θεώρηση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και πως αυτά δημιουργούν αξία για τις πόλεις, τους επενδυτές και τις εταιρείες ανάπτυξης, καθώς και διερεύνηση της βιωσιμότητα και της αποτελεσματικότητα τους στις πόλεις της Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτηση του παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό τον οποίο υλοποιεί η πρώτη αιρετή διοίκηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "Ήδη την περασμένη εβδομάδα υποβάλλαμε στο τεχνικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Επίτροπο περιφερειακής πολιτικής Κύριο Hahn που επισκέφτηκε την Αθήνα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος μας ενώ ζητήσαμε την στενότερη δυνατή συνεργασία για να επισπεύσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης".
Ο κος Τατούλης αναφερόμενος συγκεκριμένα σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο του αντικειμένου του συνεδρίου υπογράμμισε ότι "Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντοπίσει ώριμα έργα που μπορούν να γίνουν έργα σημαίες του JESSICA και αφορούν κυρίως αποκατάσταση ανενεργών κτιριακών εγκαταστάσεων στη Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Κόρινθο, τη Σπάρτη, τη Καλαμάτα και άλλες πόλεις", σημειώνοντας ακόμα "με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα ότι σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία ταμείου εγγυήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας"
Το Urban Land Institute (ULI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και επιμόρφωσης με περισσότερα από 30.000 μέλη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε 95 χώρες σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το φάσμα αξιοποίησης γης και ανάπτυξης ακινήτων.

Πρόεδρος των Δημαρχών Πελοποννήσου ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Πριν λίγο τελείωσε η ψηφοφορία για την ΠΕΔ Πελοποννήσου με την Ν.Δ, Καλαμάτα και τον Π. Νίκα νικητές, με 12 ψήφους υπέρ και 8 λευκά.Αντιπρόεδρος ο Δ. Καμπόσος με 12 ψήφους έναντι 8 του Ανδριανάκου και γραμματέας Γιάννης Σμυρνιώτης με 12 ψήφους έναντι 8 του Γιάννη Γιαννόπουλου
Αξίζει να σημειωθεί ότι με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ανδριανάκο η ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει συναινετική επιτροπή λόγω της δύσκολης κατάστασης που περνά ο τόπος με το πρόσχημα του καθαρά αυτόδιοικητικού σκεπτικού όπως τόνισε ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος που ανήκει στην ίδια παράταξη.
Υποστηρίζοντας αυτό το σκεπτικό «η αυτοδιοίκηση σήμερα θα κριθή με το αν θα είναι αυτοδύναμη η θα αποτελεί όργανο κάποιας πολιτικής παράταξης» ανέφερε ο κ Γιαννόπουλος ενώ πρότεινε πρόεδρος να είναι ο πλειοψηφών Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και Αντιπρόεδρος ο κ Ανδριανάκος από την παράταξη του κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί η συμβολή σε αυτήν την νίκη και του έμπειρου Δημάρχου Πύλου Νέστορος Δ. Καφαντάρη που κυριολεκτικά «όργωσε» όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τι φοβήθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και δεν πήγε στην Τρίπολη;

Από τις 6 Σεπτεμβρίου είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση για τον εορτασμό της Επετείου της Άλωσης της Τρίπολης. Προφανώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που επρόκειτο να παραστεί φοβήθηκε τυχόν αντιδράσεις. Το θέμα της απουσίας εκπροσώπου της Κυβέρνησης στον εορτασμό της Επετείου της Άλωσης της Τρίπολης, συνεχίζει να συζητείται στην Τρίπολη. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που μένει κενή η συγκεκριμένη θέση στην εξέδρα των επισήμων.
Εντωμεταξύ τα σχετικά σχόλια δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο από μπλόγκερς. Σε αυτές τις αναφορές απάντησε το γραφείο τύπου της Περιφέρειας, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα την σχετική πρόσκληση: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν σε blog του διαδικτύου και τα οποία αφορούν την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης στον εορτασμό της Επετείου της Άλωσης της Τρίπολης, που έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την 23η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιεί με την παρούσα ενημέρωση την πρόσκληση που έχει αποσταλεί από τις 6 Σεπτεμβρίου στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ενημερώνοντας σχετικά για την εκδήλωση και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ζητώντας ορισμό του εκπροσώπου που θα παραστεί. Οποιαδήποτε ανώνυμα σχόλια και αναφορές σχετικές με ολιγωρία ενημέρωσης της κυβέρνησης με ευθύνη της Περιφέρειας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η οποία αφορά πέραν των άλλων μια γραφειοκρατική διαδικασία με ετήσια περιοδικότητα». Η φωτό είναι από το blog kalimera-arkadia

Τουρισμός με ευχολόγια δεν υπάρχει για το Νομό

Με αφορμή την αυριανή ημέρα τουρισμού!
«Η αυριανή ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τη Χώρα μας, μία κατ΄εξοχήν τουριστική Χώρα, σε κατάσταση δύσκολη από πλευράς οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής μέριμνας
.
Έχουμε τα εχέγγυα ,να πρωταγωνιστήσουμε ως Χώρα στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα, αρκεί εμπνευσμένες ηγεσίες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σ΄αυτόν τον πλουτοπαραγωγικό μας πλούτο.
Απαιτείται μία στρατηγικά σχεδιασμένη εθνική πολιτική, χωρίς παλινωδίες, εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, με αναπτυξιακά και ευέλικτα εργαλεία στα χέρια μας και με τον απαραίτητο θεσμικό εκσυγχρονισμό .
Το δυνατό εργαλείο στα χέρια της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση ,πρέπει και μπορεί να είναι ο Ελληνικός τουρισμός.
Μέχρι σήμερα είδαμε να έχουμε εγκαταλείψει το τιμόνι και να μας οδηγούν οι συγκυρίες , αλλά μέχρι πότε οι αναταραχές και η έλλειψη σταθερότητας στις χώρες των ανταγωνιστών μας, θα μας βοηθά;
Με οικονομικά μέτρα που παίρνονται στο πόδι και θίγουν τους επαγγελματίες του τουρισμού και αποδυναμώνουν τα πλεονεκτήματα της Τουριστικής Ελλάδας,με λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου π.χ. η πολιτική για τα ταξί, με πολιτική ηγεσία στο ρόλο απλού παρατηρητή, με αδιαφορία συσχέτισης του ισχυρού μας πλεονεκτήματος που είναι ο πολιτισμός και η ιστορία μας από τον τουρισμό, με την εγκατάλειψη και αδιαφορία για τα πολιτιστικά μας μνημεία , θέατρα, κάστρα κλπ. δεν εξυπηρετείται ο στόχος για μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού μας.
Η Ελλάδα προικίστηκε με πολλές δυνατότητες.Ας μην τις πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων και ας δώσουμε την ελπίδα στους Έλληνες ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Aντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Μέλος Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ.

Στο 1 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στα 0,98 - 1 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου), έναντι 65 - 70 λεπτών πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.
Κατήγγειλαν, επίσης, έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που -όπως είπαν - φθάνουν και το 30 %, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.....
Αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι, όπως είπαν, η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι διαμορφώνεται εφέτος στα 60 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Χ. Μαυράκης, τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης προκειμένου να παταχθεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. "Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας σε περίπτωση εξίσωσης των φόρων η τιμή του ντήζελ θέρμανσης θα φθάσει στο 1,4 ευρώ το λίτρο.
Τόνισε ακόμη ότι από πέρυσι πολλά νοικοκυριά περιόρισαν στο ελάχιστο τη χρήση του καυστήρα πετρελαίου, σε πολλές πολυκατοικίες η κεντρική θέρμανση "κλειδώθηκε" ενώ εκατοντάδες πρατηριούχοι, ακόμη, έχουν λαμβάνειν οφειλές από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσει νωρίτερα η εξίσωση των φόρων αν δημιουργηθεί ανάγκη για πρόσθετα έσοδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012.
Η ΠΟΠΕΚ επανέφερε το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις από τον προσεχή Οκτώβριο θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης καθώς υπάρχουν προφανή προβλήματα εφαρμογής, π.χ. σε πολυκατοικίες όπου συστεγάζονται διαμερίσματα με γραφεία και καταστήματα.
Για το θέμα της νοθείας, η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για έξαρση των εισαγωγών βιοαιθανόλης από Βουλγαρία και Ιταλία, με την οποία νοθεύεται η βενζίνη. Η βιοαιθανόλη είναι βιοκαύσιμο και αναμειγνύεται με τη βενζίνη (όπως το βιοντήζελ αναμειγνύεται με το πετρέλαιο) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η χρήση της στην Ελλάδα.

Δεν βάζει λουκέτο -πρός το παρόν- το ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε αναφορά που κατέθεσε ο κ. Κουσελάς στις 30-8-2011 για τη διατήρηση των υποδομών του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα και τη συνέχιση της δραστηριότητας του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία και των προβλημάτων αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, έστειλε την παρακάτω απάντηση:
«Α. Με τις διατάξεις των παρ. 1, περ. δ και παρ. 2 του άρθρου 14Β του Κ. 3429/2005 (ΦΕΚ 314/Α'), που προστέθηκε με την παρ. Ι του άρθρου 66 του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ 180/Α') ορίζεται ότι: Με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός -ΔΗΜΗΤΡΑ»» τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία: α) το «Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (Εβ.Ι.ΑΓ.Ε.>>, β) ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.)-«ΔΗΜΗΤΡΑ», γ) ο «Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.)» και δ) ο «Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)».
Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται η τύχη της περιουσίας του νομικού προσώπου που καταργείται, ο φορέας που καθίσταται διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τουΤ το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει σε περίπτωση συγχώνευσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.
Β. Συγκεκριμένα όσον αφορά στο ΕΘΙΑΓΕ, η δραστηριότητα του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας θα συνεχίσει να υφίσταται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση προκύψει, ενόψει της επικείμενης συνένωσης του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και οι ερευνητικές δραστηριότητες τόσο του Ινστιτούτου όσο και του Εργαστηρίου ελαιολάδου στην Καλαμάτα δεν θα ανασταλούν, αλλά, αντίθετα, θα καταβληθούν προσπάθειες να αναπτυχθούν περαιτέρω, προσφέροντας στήριξη στον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής,
Γ. Όσον αφορά στις αρδευτικές υδροληψίες, το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υφίσταται σχετικά με την έκδοση και ανανέωση των αδειών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με το οποίο απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και μειώνεται το κόστος ανανεώσεων ειδικά για τους γεωργούς.
Η νομική πράξη (ΚΥΑ 150559/2011) για τη διαδικασία αδειοδότησης των
αρδευτικών γεωτρήσεων, είναι ήδη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1440/Β' και με την άμεση εφαρμογή της, θα καταστεί δυνατή η καταγραφή και ο έλεγχος των γεωτρήσεων σε όλη τη χώρα, ώστε και οι γεωργοί να μπορούν να αρδεύουν και τα αποθέματα νερού να διαχειρίζονται ορθολογικά.
Η ΚΥΑ αυτή, καλύπτει την πλειοψηφία των γεωργών και των αρδευτικών
γεωτρήσεων, αφού προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση κατάρτισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα ετησίως.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι για τις γεωτρήσεις με τη δυναμικότητα αυτή θα υποβάλλεται μόνο μία τεχνική έκθεση από το γεωργό ή τον τεχνικό εκπρόσωπο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να εμπλακεί μελετητής οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά ο φάκελος της αίτησης αδειοδότησης μπορεί να προετοιμαστεί είτε από τον ίδιο το γεωργό ή από το γεωπόνο που τον συμβουλεύει ή από οποιονδήποτε σχετικό επιστήμονα.
Για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μεγαλύτερη των ΙΟΟ.ΟΟΟκ.μ ετησίως, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία θέτει υποχρέωση περιβαλλοντικής μελέτης για τις υδατοβόρες γεωτρήσεις, αφού το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για όλους.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι θέμα του ΥΠΕΚΑ, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.
Αναφορικά με τις προθεσμίες, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, τα δικαιολογητικά είναι αρκούντως απλά, ώστε να διευκολύνεται η σύντομη υποβολή της αίτησης από την πλευρά των γεωργών, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είναι ενήμεροι.
Επιπρόσθετα, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αδειοδότηση των γεωτρήσεων αποτελεί υποχρέωση των γεωργών και των υπόλοιπων πολιτών και, ως τέτοια, δεν είναι δυνατόν να επιδοτηθεί από καμία δράση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Τέλος, το ΥΠΑΑΤ είναι στη διάθεση των πολιτών για να επιλύει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, ωστόσο, οφείλει να επισημάνει ότι οι υπηρεσίες του δεν έχουν λάβει γνώση ιδιαίτερων δυσχερειών στην εφαρμογή της ΚΥΑ, ούτε από γεωργούς ούτε από τις κατά τόπους υπηρεσίες.
Καταλήγοντας θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η νέα ρύθμιση γίνεται προς απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του κόστους τόσο για το γεωργό όσο και για τη διοίκηση.»

Σχολεία, ΤΕΙ και τμήματα του Πανεπιστημίου υπο καταληψη

Υπό κατάληψη είναι, από χθες, όλες οι σχολές του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου οι σπουδαστές επιτρέπουν μόνο τις εγγραφές των νέων σπουδαστών του ιδρύματος. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύουν σε Καλαμάτα και Τρίπολη.
Εξάλλου, υπό κατάληψη για δεύτερη ημέρα τελούν το 1ο και 2ο γυμνάσιο - λύκειο Τρίπολης, καθώς και το γυμνάσιο 'Αστρους Κυνουρίας, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις, για δεύτερη εβδομάδα, στα περισσότερα λύκεια και γυμνάσια της Καλαμάτας.
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις βιβλίων και μέσων, που δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και έπεται συνέχεια στο θρίλερ...
newsmessinia

"Σκάνδαλο η μη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ και οι δεματοποιητές"

Σκάνδαλο χαρακτήρισε την προμήθεια των δεματοποιητών χωρίς να έχουν εξευρεθεί θέσεις για την τοποθέτησή τους, αλλά και τη μη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα, ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, Κων. Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη των οργάνων του ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας, παραμένουν στις θέσεις τους, περιμένοντας την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μιλώντας στο «Θάρρος», έκανε ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της πενταετούς μέχρι σήμερα θητείας του. Όπως μας είπε, θεωρεί ως σημαντικό έργο την επέκταση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή (ανακύκλωση) και στους υπόλοιπους καποδιστριακούς (τότε) Δήμους της Μεσσηνίας, αφού η Καλαμάτα είχε ήδη ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Συνέχισε δε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση των μελετών που είχε βρει από τον προκάτοχό του Κ. Αθανασόπουλο για την κατασκευή ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία, που παραδόθηκαν στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «ένα έργο που δεν ήταν εύκολο, καθώς υπήρχαν αρκετές εμπλοκές. Καταθέσαμε, τελικά, τη μελέτη και περιμέναμε την έγκρισή της, που αν δινόταν, θα ξεκινούσε και η κατασκευή του έργου».
Επίσης, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ, που παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΜΟΛΑΚ
Τώρα, ο ΦΟΔΣΑ λειτουργεί τον μπαλοποιητή της Πύλου, ενώ, όπως σημείωσε, «κατέβαλα προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία και η ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα, στέλνοντας σχετικές επιστολές τόσο στο δήμαρχο Παν. Νίκα όσο και στον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Καρατζέα, αλλά δεν είχα απάντηση. Η ΜΟΛΑΚ είναι μία από τις τρεις μονάδες αυτής της τεχνολογίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και η μοναδική που δε λειτουργεί. Έκανα παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ούτε και από αυτές υπήρξε αποτέλεσμα».
Επισήμανε ότι είναι επίκαιρη η χρήση της, καθώς πρόκειται για μία μονάδα που κόστισε αρκετά χρήματα, ελληνικά και κοινοτικά, και είναι η καλύτερη και οικονομικότερη λύση από αυτές που υπάρχουν σήμερα στη διαχείριση τω απορριμμάτων. Αν λειτουργούσε, δε θα υπήρχαν τα προβλήματα με τη «Μαραθόλακκα».
Κατά τα λεγόμενά του, η μονάδα έπρεπε να λειτουργεί βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού έως το 2020, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της Μεσσηνίας. «Κι αν υπήρχε πρόβλημα δυναμικότητας, θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια νέα επέκταση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες. Και παρατήρησε: «Επί της θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος είχε απαντήσει στη Βουλή, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πως η μονάδα λειτουργεί. Το ότι δε λειτουργεί σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια μονάδα που αναβαθμίστηκε, έγινε προκήρυξη για ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία της και η διαδικασία «κόλλησε» στο ποιος θα είναι ο ανάδοχος. «Αυτά είναι πράγματα πρωτάκουστα», τόνισε.
Δεν υπάρχει θέληση
Ο ίδιος εκτίμησε πως το πρόβλημα των απορριμμάτων παραμένει άλυτο, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη θέληση για τη λύση του. Ανέφερε ως παράδειγμα σχετική επένδυση που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κύπρο, με κεφάλαια από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να καλύπτει πλέον τις ανάγκες της Μεγαλονήσου. «Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρω γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει αποφασιστικότητα να κλείσουν τα θέματα. Έγιναν μελέτες και ποιο το αποτέλεσμα; Μπήκαμε σε μια χρονοβόρα διαδικασία και απορώ πώς δε λειτουργεί η ΜΟΛΑΚ, που θα έδινε μια ανάσα χρόνου έως τη λειτουργία πιο σύγχρονων μονάδων. Έτσι, κολλά η ΜΟΛΑΚ, κολλούν και οι βελτιωμένες λύσεις. Δεν υπάρχει η θέληση που θα έπρεπε κι έτσι καταλήξαμε σε ένα τέλμα, για το οποίο υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. Ευτυχώς, που η ανακύκλωση, κάλυψε ένα μέρος του προβλήματος».

Από τον λαοπλάνο Ανδρέα στο...αμαρτίες γονέων παιδεύουν Γιώργο

Με τον φροϋδικό τίτλο «Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», η ισπανική εφημερίδα «El Pays» επιχειρεί ένα ψυχογράφημα με οιδιπόδειες διαστάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Τον φέρνει αντιμέτωπο με την πολιτική (του πατέρα του) ο οποίος συνέβαλε, ίσως περισσότερο απ΄ όλους στην διαμόρφωση αυτού του πελατειακού κράτους –τέρατος, το οποίο σήμερα, ο γιός του καλείται να εκριζώσει από την ελληνική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Γνώστης της ελληνικής πολιτικής ζωής, ο αρθρογράφος ξεκινά την αφήγηση του από ένα γνωστό εστιατόριο των Βορείων Προαστίων στο οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός γευόταν φρέσκο ψάρι και το οποίο εδώ και μήνες δεν έχει επισκεφθεί. Προφανώς λάτρης του «Μονταλμπάν» ο Ισπανός αρθρογράφος επιχειρεί με μία εικόνα να εισάγει τον αναγνώστη της πατρίδας του στο σκηνικό της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας.
Διαβάστε το άρθρο σε μετάφραση από τα Ισπανικά:
«O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία αναφέρεται συχνά στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού της ισπανικής κοινής γνώμης υπάρχει ο φόβος της εισόδου της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. «Ο Έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του», γράφει χαρακτηριστικά.
Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή μιας παλιάς αλλά συνηθισμένης εικόνας. Ο πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει σε μια ψαροταβέρνα στα βόρεια προάστια, όπου προτού καθίσει για να φάει, μιλούσε με αρκετούς από τους πελάτες. Άλλοι τον πλησίαζαν για να ανταλλάξουν μερικά λόγια. Στη συνέχεια καθόταν με την οικογένειά του ήσυχα και έτρωγε.
«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του μαγαζιού θυμάται ότι την τελευταία φορά που πήγε ήταν μετά από μια Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ήταν εκείνους τους μήνες του Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο έβαλε «φωτιά» στους δρόμους. «Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν», είπε ο συγκεκριμένος θαμώνας, μιλώντας στην εφημερίδα.
Η εφημερίδα στο άρθρο της περιγράφει την αποστολή του πρωθυπουργού, η οποία θυμίζει κάτι από τραγωδία με πρωταγωνιστή τον Οιδίποδα. Είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος σε αυτό το υπετροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο με τόσο ενθουσιασμό κράτησαν ζωντανό οι διάδοχοί του. «Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος περιγράφει την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον πατέρα του, την άνοδό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τελικά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και την απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα συμβεί.
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και να αποφύγει έτσι έναν σεισμό με συνέπειες μη αναστρέψιμες».

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο δήμαρχος Ζαχάρως για την...καρέκλα του

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο τέως δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ζητώντας να δοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής τής από 9.9.2011 απόφασης του γενικού γραμματέα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου.
Παράλληλα, κατέθεσε προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του γενικού γραμματέα Πελοποννήσου.
Ο Π. Χρονόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση έκπτωσής του από το αξίωμα του δημάρχου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντισυνταγματική και παράνομη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, γιατί ως δήμαρχος Ζαχάρως το 2003 αποφάσισε να εργαστούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών, από 15.5.2003 έως 15.11.2004 συμβασιούχοι με σύμβαση μισθώσεως έργου, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως.
Απασχολήθηκαν παράνομα, καθώς δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι, που τα διέθεταν. Εξέδωσε, δε, χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των «παρανόμως» προσληφθέντων.
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο 'Αρειος Πάγος, με την υπ' αριθμ. 298/2011 απόφασή του επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου και έτσι πλέον αμετάκλητα ο Π. Χρονόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών. Με απόφαση του γενικού γραμματέα (7.7.2010) τέθηκε σε αργία και κατά αυτής της απόφασης εκκρεμεί από το ΣτΕ έκδοση άλλης, που συζητήθηκε στις 5.5.2011. Με την προσβαλλόμενη νέα απόφαση του γενικού γραμματέα, που εκδόθηκε κατ' επιταγήν του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), διαπιστώθηκε και πάλι η αυτοδίκαιη έκπτωσή του

Ενεργειακός κόμβος γίνεται η Πελοπόννησος

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η χώρα μας, μετά την πρόσφατη ένταξη τριών κορυφαίων έγων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στη νομοθεσία του fast track.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News (realplanet), τα τρία μεγάλα δίκτυα φωτοβολταϊκών πρόκειται να σημάνουν την ενίσχυση των ελληνικών παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και συνάμα, να αυξήσουν τον όγκο των χρημάτων που επενδύονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα μας.
Περισσότερα από 131 MW θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς ενός δικτύου από 39 φωτοβολταϊκά πάρα που θα κατασκευαστούν στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Ηλείας, Κορινθίας, Αχαΐας και Λακωνίας, ενώ ένα ακόμα έργο αφορά την εγκατάσταση ισχύος 126 ΜW στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
Τα έργα που αναμένεται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη στην Πελοπόννησο, είναι τα πρώτα που υπάγονται στη νομοθεσία fast track, τα οποία έχει αναλάβει η εταιρεία Solar Cells Hellas.
Συγκεκριμένα, τα 18 από τα 39 πάρκα θα κατασκευαστούν στο νομό Ηλείας (συνολική ισχύς γύρω στα 57,5 MW) και τα υπόλοιπα στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου που προαναφέραμε, καθώς επίσης και σε περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα και η Φθιώτιδα.
Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 126,82 ΜW στην Πελοπόννησο, έχει αναλάβει η ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε. με βασικούς μετόχους τις εταιρείες «Damko Energy A.E.» και «Διεθνής Κατασκευή ΑΤΤΝΕ». Τα έργα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 332,2 εκ. ευρώ και κατά την κατασκευή και λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 54 νέες θέσεις εργασίας.
Η ΣΙΛΣΙΟ ειδικεύεται στην παραγωγή πολυκρυσταλλικών φετών πυριτίου, φωτοβολταϊκών κυττάρων και πλαισίων.
Πρωτιά για την Πελοπόννησο
Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας realplanet, αναφέρεται πως η Πελοπόννησος είναι πρωταθλήτρια στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με ισχύ από 1 ΜW και άνω. Άδεια εγκατάστασης έχουν λάβει συνολικά 42 ηλιακά πάρκα σε όλους τους νομούς της διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν, θα προσθέσουν στο ηλεκτροπαραγωγικό δίκτυο της χώρας συνολικά 126,5 MW «πράσινης» ενέργειας.
Τη δεύτερη θέση, κατέχει η διοικητική Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με 27 αδειοδοτημένα πάρκα, ισχύος 64,1 MW. 'Κορινθιακή΄'

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΤΥΧΕ Η «ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ»

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην αξιολογότατη εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Πάτρας στην προστασία των δασών που διοργάνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και οι συνεργάτες του.
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του και υπερθεμάτισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της δημιουργίας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων πολιτών που θα συμβάλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών. Καθώς κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν δεκάδες μαθητές Γυμνασίων, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση ως στάση ζωής στις νεότερες γενιές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα ήταν ευχής έργο αν κάθε παιδί συμμετείχε σε εθελοντικές δεντροφυτεύσεις και κατ’ αυτό τον τρόπο υιοθετούσε ένα δέντρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα οικολογικής αφύπνισης που θα αγκάλιαζε ολόκληρη την κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα δασαρχεία που υπάγονται σε αυτή πλαισιώνουν κάθε προσπάθεια εθελοντικής αναδάσωσης και καλωσορίζουν ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που προέρχονται από τις αιρετές Περιφέρειες, τους Δήμους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους μαθητές να επισκεφθούν το μεγάλο φυτώριο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διατηρεί στην περιοχή Λάππα, προκειμένου να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από την χλωρίδα του τόπου μας.

Ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας σημαίνει ανεξέλεγκτη πτώχευση των Ελλήνων

- Τι διαφορά θα δείτε στις τσέπες σας μετά το ''κούρεμα'' – Οι συνέπειες στις καταθέσεις, στις τράπεζες και στα ακίνητα
- Πόσο κοντά είμαστε στο ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού χρέους
- Τα σενάρια πως δεν επιστρέφει η τρόικα ώσπου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο κουρέματος
- Γιατί πιέζουν προς τέτοια λύση η Κίνα και η Αμερική

Όσο και αν το αρνείται επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αν τα στόματα των αξιωματούχων στην Ευρωζώνη είναι ερμητικά κλειστά, το σχέδιο κουρέματος εως και 50% του ελληνικού χρέους είναι ΥΠΑΡΚΤΟ και μία ματιά στον διεθνή τύπο είναι αρκετή να πείσει όποιον αμφιβάλει......
Γιατί ΌΛΟΙ παραδέχονται πως είναι ανεξέλεγκτο το ελληνικό χρέος, γιατί ΌΛΟΙ ξέρουν πως είναι ικανό να βυθίσει σε ύφεση την Παγκόσμια Οικονομία.
Το BBC, η Die Welt και η Wall Street Journal όχι απλά το θεωρούν βέβαιο αλλά δημοσιεύουν και λεπτομέρειες του σχεδίου κουρέματος.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά συζητείται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με ταυτόχρονη γιγαντιαία ένεση ρευστότητας στο μηχανισμό ευρωπαικής στήριξης, EFSF, μέχρι και του ποσού των 2 τρισ. ευρώ αλλά και νέα ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στην Die Welt ουσιαστικά επιβεβαιώνει το σχέδιο αυτό ο Όλι Ρεν, ενώ η Wall Street Journal λέει με σιγουριά πως το κούρεμα θα έχει γίνει μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες.
Ποιές θα είναι οι συνέπειες του κουρέματος για τους Έλληνες
Το ελληνικό κράτος θα αισθανθεί μία τεράστια ελάφρυνση αφού θα απαλλαγεί από το χρέος που θα κουρευτεί. Όμως τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε ΌΛΟΙ αφού το κούρεμα συνοδεύεται ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από εσωτερική υποτίμηση.
Επειδή θα μείνουμε στο ευρώ και δεν θα έχουμε δραχμές για να τις υποτιμήσουμε όπως και όσο θέλουμε, θα πρέπει για να γίνουμε ανταγωνιστικοί να κουρευτεί άγρια το βιοτικό μας επίπεδο.
Δηλαδή οι μισθοί, οι συντάξεις, η αξία των ακινήτων μας.
Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα επηρεαστούν από το κούρεμα, οι τράπεζες όμως θα επηρεαστούν και θα επουλώσουν τα τραύματα τους μέσω ευρωπαικής βοήθειας.
Αυτό που μπορεί να συμβεί, πρόσκαιρα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να θέσουν οι τράπεζες ένα όριο υπερανάληψης μετρητών για να αποφευχθεί μια μαζική ανάληψη καταθέσεων.
Όσοι έχουν ομόλογα του ελληνικού χρέους θα υποστούν το κούρεμα στο ύψος που θα ανακοινωθεί, όσοι όμως έχουν ομόλογα τραπεζών λογικά δεν θα έχουν ανάλογο πρόβλημα, αν και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο.
Όσοι έχουν μετοχές, σύμφωνα με αναλυτές, θα υποστούν αρχικά ένα σοκ, βλέποντας την αξία τους να κατρακυλάει και άλλο, αν και υπάρχουν κάποιοι που λένε πως στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ήδη ''χωνευτεί'' μία τέτοια εξέλιξη.
Κάθετη όμως θα είναι η πτώση στην αξία των ακινήτων. Γιατί πολύ απλά κανείς μα κανείς δεν θα έχει την δύναμη να αγοράσει.Εδώ δεν γίνονται τώρα αγοραπωλησίες, σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν κουρευτούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις.
Γιατί μας κουρεύουν
Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως το κούρεμα αποτελεί χρεοκοπία, δηλαδή ουσιαστικά παραδεχόμαστε ΟΛΟΙ πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.
Επειδή τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδος της από το ευρώ θα σήμαινε παγκόσμιο ντόμινο, φαίνεται πως επέλεξαν για εμάς την ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή στο σβέρκο μας θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά οικονομικές πατέντες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αυτοί που πιέζουν για αυτή τη λύση απαιτώντας ουσιαστικά από τους ευρωπαίους το ελληνικό κούρεμα και την ενίσχυση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να τερματιστεί η επέκταση της κρίσης.
Μάλιστα πολλοί λένε πως στην πραγματικότητα η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κουρέματος.

Γιορτάστηκε η 177η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος βρέθηκε την Κυριακή 25/9/11 στην τοπική κοινότητα Ψαρίου του Δήμου Οιχαλίας προκειμένου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 177η επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834.
Μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και αφού ορίστηκε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος βρέθηκε από το πρωί της Κυριακής στο Δήμο Οιχαλίας, παρακολούθησε την επίσημη θεία λειτουργία, την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των αγωνιστών του Αγώνα Γιαννάκη Γρίτζαλη και Μητροπέτροβα και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο σπίτι του Γιαννάκη Γρίτζαλη που αποτελεί ιστορικό μνημείο για την περιοχή.
Οι εκδηλώσεις για την 177η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 συνεχίστηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας της τοπικής κοινότητας Ψαρίου με τον πανηγυρικό της ημέρας, την απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν τοπικά συγκροτήματα.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν οι Βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης (εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων), Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, όλες οι τοπικές αρχές καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.: "Έχουμε χρέος ως έθνος να τιμάμε τους Αγωνιστές που θυσιάστηκαν προκειμένου όλοι εμείς να απολαμβάνουμε σήμερα το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας. Το παράδειγμα των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα μας τονίζει ότι ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη είναι διαρκής και επίπονος. Το μήνυμα αυτής της ιστορικής επετείου σήμερα από ποτέ παραμένει επίκαιρο παράλληλα όμως και ελπιδοφόρο αφού οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι στις δύσκολες στιγμές βρίσκουν την ψυχική δύναμη να ενωθούν και να ξεπεράσουν όλοι μαζί οποιαδήποτε κρίση".