Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, η Ελλάδα οφείλει να καταβάλλει τόκο υπερημερίας, ο οποίος θα υπολογίζεται στο 2%, υψηλότερα από το επιτόκιο Γιούριμπορ, με βάση την τελευταία δόση, που είχε εισπράξει.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι κάθε τρίμηνο θα αξιολογείται η οικονομία και δεν θα δίνονται οι δόσεις, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ εάν ζητηθεί πρόσθετη ενίσχυση θα πρέπει να συμφωνεί το Eurogroup και να λαμβάνονται νέα μέτρα εάν χρειάζονται.
Τέλος, θα υποθηκεύονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας για πιθανή πληρωμή υποχρεώσεων, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί μονομερώς να ακυρώσει όλες ή μέρος των διευκολύνσεων, που παρέχει στην Ελλάδα.
Πάντως, το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου, κάνοντας έτσι δεκτή την εισήγηση της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα την άμεση αποδέσμευση 1,65 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.
Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ που η Αθήνα είχε λάβει στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβληθεί από ΔΝΤ, παραμένουν οφειλόμενα στο Ταμείο και η Αθήνα θα πρέπει να τα επιστρέψει μεταξύ 2013 και 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου