Pages

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Έλεγχοι για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα

Έλεγχοι για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα θα συνεχίζουν να γίνονται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, ώστε τα προϊόντα να φτάνουν στον καταναλωτή πιο σίγουρα, επισημαίνει η αντιπεριφέρεια Αργολίδας.
Προσθέτει ακόμα ότι κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα ελέγχων για το 2012 από το Υπ.Α.Α.Τ και αφορά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου αλλά και άλλα Περιφερειακά Κέντρα όπως των Ιωαννίνων, του Πειραιά τα οποία και αυτά δέχονται για έλεγχο προϊόντα της Αργολίδας. Σύμφωνα με αυτό, για τη φετινή χρονιά από το Μ.Φ.Ι θα ελεγχθούν Μελιτζάνες, μπανάνες κουνουπίδι ή μπρόκολο, επιτραπέζια σταφύλια, χυμός πορτοκάλι, αρακάς φρέσκος, πιπεριές, σιτάρι, παρθένο ελαιόλαδο, αμπελόφυλλα, παιδικές τροφές φυτικές προέλευσης και βιολογικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Από το Π.Κ.Π.Φ &Π.Ε Ναυπλίου, θα ελεγχθούν μανταρίνια, πορτοκάλια, μαρούλια, σπανάκια.
Σημειώνεται ότι, η κατανομή των δειγμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε περιοχή να ελέγχει τα προϊόντα που κυρίως παράγει, χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση ελέγχων και άλλων προϊόντων ή προϊόντων που προέρχονται από άλλες περιοχές. Αυτό βέβαια θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τα διάφορα εργαστήρια και τη δυνατότητα που έχουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Αναφορικά τώρα με τα άλλα σημεία πώλησης γεωργικών προϊόντων όπως είναι, τα διάφορα Super markets, η αρμόδια υπηρεσία τονίζει ότι θα πρέπει και αυτά να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σύμφωνα με τα συστήματα ελέγχου που διαθέτουν, ενώ τα καταστήματα της Λαχαναγοράς και τα Οπωροπωλεία, να προμηθεύονται προϊόντα με εξασφαλισμένη ιχνηλασιμότητα, δηλαδή να είναι δυνατός ο εντοπισμός του παραγωγού που τα διέθεσε σε περίπτωση που κάποιο προϊόν βρεθεί με υπολείμματα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, η οποιαδήποτε ποινή θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου