Της Μαρίας Νίκα
Πολύ χαμηλές συγκριτικά με το κόστος παραγωγής χαρακτηρίζει τις τιμές, στις οποίες πουλάνε αρνί και κατσίκι οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας εν όψει Πάσχα, ο εκπρόσωπός τους Κώστας Γυφτάκης. «Οι τιμές δεν είναι καθόλου καλές σε σύγκριση με τα δεδομένα, αλλά και με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή τα αμνοερίφια έχουν από 5 μέχρι 5,30 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 50%. Πέρυσι οι τιμές ήταν λίγο καλύτερες, περίπου 50 λεπτά πιο πάνω. Αλλά ακόμη και τα 50 λεπτά, σε ένα σφάγιο των 10 κιλών είναι 5 ευρώ. Είναι κι αυτό κάτι για τον παραγωγό».
Ο κ. Γυφτάκης σημειώνει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. «Όταν οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω σε αυτό το βαθμό, κανένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες. Όταν πουλάγαμε 4 με 4,50 ευρώ το κιλό πριν από ένα ή ενάμιση μήνα, και τώρα πουλάμε 5, δε μιλάμε για τιμές. Και δεν πρέπει να αφήνουμε τον πρωτογενή τομέα να φθίνει, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός ο τόπος, που πλέον πρέπει να παράγουμε κι όχι να σβήνουμε την παραγωγή».
Σχετικά με την επάρκεια: «Υπάρχει ένα κομμάτι που απορροφάται από το νομό, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει επάρκεια. Η εγχώρια παραγωγή είναι γνωστό ότι δεν καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση. Ένας νομός μπορεί να καλύψει το νομό του και αν. Υπάρχει, όμως, μια πρωτεύουσα με κάπου 6 εκατομμύρια λαό. Δεν μπορεί να μιλάμε για επάρκεια ελληνικού προϊόντος. Δεν είμαστε κατά της εισαγωγής, αλλά να ξέρει ο καταναλωτής τι παίρνει. Παίρνω π.χ. Βουλγαρίας ή Ρουμανίας, αλλά το πληρώνω σε χαμηλότερη τιμή, γιατί και το κόστος του είναι χαμηλότερο». 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου