Κώστας Γυφτάκης: «Φεύγει κόσμος από την κτηνοτροφία, γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Κώστας Γυφτάκης: «Φεύγει κόσμος από την κτηνοτροφία, γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει»

Της Μαρίας Νίκα 
 Πολύ χαμηλές συγκριτικά με το κόστος παραγωγής χαρακτηρίζει τις τιμές, στις οποίες πουλάνε αρνί και κατσίκι οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας εν όψει Πάσχα, ο εκπρόσωπός τους Κώστας Γυφτάκης. «Οι τιμές δεν είναι καθόλου καλές σε σύγκριση με τα δεδομένα, αλλά και με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή τα αμνοερίφια έχουν από 5 μέχρι 5,30 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 50%. Πέρυσι οι τιμές ήταν λίγο καλύτερες, περίπου 50 λεπτά πιο πάνω. Αλλά ακόμη και τα 50 λεπτά, σε ένα σφάγιο των 10 κιλών είναι 5 ευρώ. Είναι κι αυτό κάτι για τον παραγωγό».
Ο κ. Γυφτάκης σημειώνει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. «Όταν οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω σε αυτό το βαθμό, κανένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες. Όταν πουλάγαμε 4 με  4,50 ευρώ το κιλό πριν από ένα ή ενάμιση μήνα, και τώρα πουλάμε 5, δε μιλάμε για τιμές. Και δεν πρέπει να αφήνουμε τον πρωτογενή τομέα να φθίνει, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός ο τόπος, που πλέον πρέπει να παράγουμε κι όχι να σβήνουμε την παραγωγή».
Σχετικά με την επάρκεια: «Υπάρχει ένα κομμάτι που απορροφάται από το νομό, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει επάρκεια. Η εγχώρια παραγωγή είναι γνωστό ότι δεν καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση. Ένας νομός μπορεί να καλύψει το νομό του και αν. Υπάρχει, όμως, μια πρωτεύουσα με κάπου 6 εκατομμύρια λαό. Δεν μπορεί να μιλάμε για επάρκεια ελληνικού προϊόντος. Δεν είμαστε κατά της εισαγωγής, αλλά να ξέρει ο καταναλωτής τι παίρνει. Παίρνω π.χ. Βουλγαρίας ή Ρουμανίας, αλλά το πληρώνω σε χαμηλότερη τιμή, γιατί και το κόστος του είναι χαμηλότερο». 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages