Pages

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

TA ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το 3ο Κέντρο θερμοκηπίων στη χώρα βρίσκεται στα Φιλιατρά με δυναμική προοπτική για το μέλλον. Όπως δηλώνει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος τα Φιλιατρά αποτελεί το κέντρο παραγωγικής δραστηριότητας με παραδοσιακούς ελαιώνας  με μεγάλο όγκο παραγωγής ενώ το μεγαλύτερο θερμοκήπιο της Πελοποννήσου βρίσκεται στην τριφυλιακή πόλη με μέσο όρο έκτασης 8-10 στέμματα. 
Η περιοχή, έχει επενδύσει κατά πολύ, σε αυτά με 1500 στρέμματα να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο με ρυθμό αύξησης ετησίως κοντά στο 10%. Η παραγωγή είναι ιδιαιτέρα ικανοποιητική με τους αγρότες να δουλεύουν σκληρά και το αποτέλεσμα να τους αποζημιώνει όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος στο Radio936 Greece, ενώ υπάρχουν 20 μονάδες με έκταση έκαστη 25 στρεμμάτων. Πρόσθεσε ότι η πρωιμότητα της περιοχής με καλές καιρικές συνθήκες και το μεράκι των παραγωγών με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις έχουν αναδείξει την Τριφυλίας πρώτη τόσο στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας όσο και στο πεδίο της αξιολόγησης νέων υβριδίων και ποικιλιών με σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της καλλιέργειας. Μίλησε για την χωροταξία των θερμοκηπίων έγινε χωρίς ζωνοποίηση με άμεσο στόχο να οριοθετηθούν οι χρήσεις γης για να μην έχουμε προβλήματα με τις ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, ενώ έχει ενδιαφέρον ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο των κλάδο των πρώιμων κηπευτικών στην περιοχή της Τριφυλίας. Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου που βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και παραγωγής....ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


ΜΕ επισημότητα παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου Τριφυλίας στη Κυπαρισσία με έργα που θα εκτίθεται ως τις 5 Οκτωβρίου.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας για την δεύτερη έκθεση των μαθητών τόνισε ότι "αποτελεί συλλογική δουλειά ενώ ο Δήμος συνεχίζει την πρωτοβουλία δράσης του εργαστηρίου" συγχαίροντας τους αρωγούς της παρουσίας όπως τον δάσκαλο κ. Ζαχαρίου. Φέτος εγγράφηκαν 35 νέοι μαθητές και 20 ενήλικες με τη προσπάθεια να διευρύνεται ενώ τόνισε ότι "στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η ψυχή μας δεν θα στεγνώσει από πολιτισμό ενώ επίκειται το 10ήμερο Τριφυλιακής λογοτεχνίας". 
Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης κα Βιβή Παντελάκη είπε ότι "το εργαστήρι βρίσκεται σε ένα τόπο αυθεντικής πολιτιστικής παραγωγής της Τριφυλίας για το οποίο παράγει πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα μετουσιώνοντας την δράση του σε όλη τη κοινωνία" ενώ για την έκθεση πρόσθεσε ότι θα είναι ανοικτή ως την Παρασκευή με έργα κεραμικής, αγιογραφίας, ζωγραφικής ενώ εξήρε το έξοχο έργο του δάσκαλου Νίκου Ζαχαρίου ο οποίος είναι η ψυχή της όασης πολιτισμού και ο οποίος πολλές φορές εργάζεται εθελοντικά πέρα από τις πρωτοβουλίες του...
ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ
Για το Εργαστήριο αναφέρθηκε ο Γιώργος Σαμπαζιώτης που δημιουργήθηκε επι των ημερών του με ταξίδι τα έργα των μαθητών αλλά και στην εμμονή να διατηρηθεί η παρουσία της τέχνης στο τόπο μας. Ο Υπεύθυνος του εργαστηρίου Νίκος Ζαχαρίου υπογράμμισε ότι η έκθεση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των δημιουργών της ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές για την προσπάθειά τους, ενώ φέτος διδάσκεται σχέδιο, ζωγραφική με χρώμα, αγιογραφίες, κεραμική και θα ακολουθήσουν νέες τεχνικές όπως χαρακτική. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών ως ενήλικες ενώ το μάθημα γίνεται σε βάθος με απόκτηση δεξιοτήτων και εμβάθυνσης για την πινελιά των μαθητών στα έργα τους. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να χάσει το Πάτρα – Πύργος

Αλλαγή πλεύσης για το θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται να προσανατολίζεται στη δημοπράτηση του τμήματος ως δημοσίου έργου, «αφαιρώντας» το από τις κατασκευαστικές υποχρεώσεις της Ολυμπίας Οδού. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα γίνει η «χειρουργική επέμβαση». Το τμήμα Πάτρας – Πύργου έχει μήκος 76 χλμ. και κατασκευάζεται σε νέα χάραξη. Σε ποια φάση βρίσκεται; Οσον αφορά την προετοιμασία:
- Οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί (έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 50 εκατ. ευρώ). Απομένει να εκδικαστούν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις ύψους 24 εκατ. ευρώ.
- Οι αρχαιολογικές έρευνες και οι βασικές μετακινήσεις δικτύων έχουν ολοκληρωθεί. Οσον αφορά την κατασκευή:
- Στα πρώτα 20 χιλιόμετρα (Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαγιά) δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες. Αιτία είναι η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ ενάντια στη χάραξη του δρόμου, η οποία τελικά απερρίφθη.
- Στο υπόλοιπο τμήμα η πρόοδος των εργασιών φθάνει ανά σημεία και το 50%. Για παράδειγμα, έχει κατασκευαστεί η γέφυρα Πηνειού, μήκους 220 μέτρων. Σύμφωνα με την προσφορά της Ολυμπίας Οδού, το τμήμα Πάτρας – Πύργου αξιολογούνταν ότι θα κόστιζε περί τα 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κατασκευαστικές εργασίες αξίας 90 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι, εφόσον το έργο προκηρυχθεί, ο προϋπολογισμός του θα είναι πολύ μικρότερος του αρχικώς εκτιμηθέντος.

ΕΣΠΑ – Απορροφήσεις: Τελευταία η Πελοπόννησος στην Υπερπεριφέρεια

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, που εκτελούνται στις τρεις Περιφέρειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσίασε, στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007 – 2013», ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.

Στην αρχή της εισήγησής του ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι, συνολικά, για όλη τη χώρα, υπάρχουν ακόμα αδιάθετα περίπου 9 δις ευρώ, για τα οποία πρέπει να γίνει «αγώνας δρόμου» προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Για τη συνολική πορεία υλοποίησης του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ, ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, έχει απορροφηθεί μόλις το 56,95% των συμβάσεων, συνολικής δαπάνης 523.047.122 ευρώ, επί προϋπολογισμού ενταγμένων έργων 1.670.868.228 ευρώ. 
Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αγγελάκας ενημέρωσε ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων της συνολικής χρηματοδότησης του Προγράμματος φθάνει, σήμερα, το 53,04%, που αντιστοιχεί στο ποσό των 224.000.281 ευρώ.
 Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απορρόφηση ανέρχεται σε ποσοστό 44,1%, ποσού 162.268.837 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%, ποσού 136.778.004 ευρώ.
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είπε ότι η χώρα έχει, ήδη, διασφαλίσει κονδύλια ύψους 20,4 δις ευρώ, τονίζοντας, χαρακτηριστικά ότι η συγκρότηση της νέας πρότασης για τη ΔΕΠΙΝ θα πρέπει, απαραίτητα, να βασίζεται: 
- Στην αντικειμενική ανάλυση των πραγματικών αναγκών και στον κατάλληλο σχεδιασμό.
- Στη συμμετοχή των πραγματικά ενδιαφερομένων (πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιμελητήρια) στη διαμόρφωση της πρότασης.
- Σε λίγα έργα, αλλά σωστά μελετημένα.
- Στην αξιοποίηση όλων των πόρων που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
«Μόνο έτσι -συνέχισε- το νέο ΕΣΠΑ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και θα υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Διέξοδο από τη κρίση είδε το 2014 ο Άδωνις- Ούτε κουβέντα για τα εκτός λίστας φάρμακα

ΥΠΑΡΧΕΙ διέξοδος από την κρίση στην οποία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που παραβρέθηκε στο συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα στο ξενοδοχείο ELITE το Σαββατοκύριακο. Με παρέμβαση δυναμική όσο και μαχητική και με εύστοχο χιούμορ ο υπουργός εξέφρασε τη βούλησή του να δοθεί οπωσδήποτε λύση στον πολύπαθο τομέα της Υγείας μέχρι τέλος του χρόνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο πλέον. Τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο με όλους τους φορείς για οριστικές αποφάσεις. Θα δημιουργήσουμε Ενιαίο Πυλώνα Πρωτοβάθμιας Υγείας για όλους τους πολίτες.
Ο ΕΟΠΥΥ παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει αν και έγινε με καθυστέρηση έχει παρουσιάσει έργο, αλλά χρειάζεται μεταρρύθμιση και από τις αρχές του 2014 θα μπει σε νέα τροχιά». Για τα προβλήματα στο χώρο των φαρμάκων ο υπουργός τόνισε με έμφαση πως θα μπουν καθαροί κανόνες εξ αρχής ενώ ο εθνικός στόχος και όχι ο μνημονιακός είναι να φθάσουμε το 60% των γενοσήμων. Η παρέμβαση Γεωργιάδη περιλαμβάνει και αναφορά στην Τρόικα όπου τόνισε με έμφαση πως: «εμείς είμαστε οι επισπεύδοντες και όχι η Τρόικα. Όταν προσπαθούμε να την πείσουμε με επιχειρήματα, αλλάζει άποψη». Το ζήτημα της κινητικότητας, είπε ο υπουργός ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και χαρακτήρισε ως «τρίχες» την έκταση που έχει δοθεί από τα ΜΜΕ.

Αυθεντική παραδοσιακή γιορτή στο ορεινό χωριό Στάσιμο

Δικαίωσε και φέτος τη φήμη του το πανηγύρι του Στάσιμου, στον πρώην Δήμο Είρας. Στο μικρό αυτό ορεινό χωριό, που ατενίζει τον σκεπασμένο Επικούριο Απόλλωνα και ακούει από χαμηλά τη Νέδα ενώ ρέει προς τη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε και πάλι χθες ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πανηγύρι… Ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας των Απανταχού Στασιμαίων διοργάνωσε και φέτος, για τον εορτασμό της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μια γιορτή που θα μείνει αξέχαστη.
Σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, λίγο ψηλότερα από το χωριό, σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, τελέστηκε με ευλάβεια η λειτουργία και ακολούθως προσφέρθηκε στον κόσμο πεντανόστιμο ψητό από φούρνο με ξύλα, ζυμωτό ψωμί, χωριάτικοι κουραμπιέδες, ενώ στην εξέδρα ανέβηκαν εξαιρετικοί μουσικοί και έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδα, σε μια περιοχή που έχει μεγάλη παράδοση στο δημοτικό τραγούδι και ιδίως στα τραγούδια της τάβλας. Τραγούδησαν ο Γιάννης Τσιαμούλης -αδελφός του κορυφαίου μουσικού Χρήστου Τσιαμούλη, που είναι Στασιμαίος αλλά ένα πρόβλημα δεν του επέτρεψε να πάει στο πανηγύρι- η Μαρία Θεοφανίδου και ο Παναγιώτης Παππάς, λαούτο έπαιξε ο Στέλιος Κατσιάνης, κλαρίνο ο Τάσος Μαγκλάρας.
Η «ψυχή» του πανηγυριού, που δίκαια έχει τη φήμη ως του αυθεντικότερου που γίνεται στη Μεσσηνία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγορία Καραμπάτσου-Αθανασοπούλου, στην ομιλία της ήταν έντονα επικριτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της. Μίλησε για πραγματική εξαθλίωση, καταλόγισε ευθύνες στους πολιτικούς, τόνισε όμως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τη χριστιανική πίστη και με την επιστροφή στις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνικού λαού. Στ. Μαρτίνος

Ανώμαλη προσγείωση με σκληρά μέτρα περιμένει τη κοινωνία μετά το...σήριαλ της Χ.Α.

Σενάρια για περικοπές συντάξεων αλλά και νέα μέτρα στον ορίζοντα...
Περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, προβάλλουν και πάλι στον ορίζοντα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μολονότι το 2013 δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή εμπλοκή στην πληρωμή συντάξεων και λοιπών παροχών (αν και τα αποτελέσματα των Ταμείων συν τον ΕΟΠΥΥ είναι μείον τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του κρατικού προϋπολογισμού), είναι βέβαιο ότι το 2014 θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.
Για το επόμενο έτος, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί τρόπο να κλείσει η τρύπα ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ, που θα επιφέρει η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και η εφαρμογή της δεύτερης φάσης μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το εύστοχο σχόλιο από την Καθημερινή.

Κύπελλο Μεσσηνίας: Τα αποτελέσματα της προημιτελικής φάσης

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι αγώνες για την προημιτελική φάση όπου στους 4 προκρίθηκαν η Εράνη, η Κυπαρισσία, η Σπερχογεία και ο ΑΟ Διαβολιτσίου.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΕΡΑΝΗ – Ολυμπιακός 1-1 Πανθουριακός – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 0-6 Πάμισος – ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ 1-2 Τέλλος Άγρας – ΑΟ Διαβολιτσίου 1-1 Μετά και τα σημερινά αποτελέσματα τα ζευγάρια που διαμορφώθηκαν για την ημιτελική φάση έχουν ως εξής: ΑΟ Διαβολιτσίου – Κυπαρισσία Εράνη – Σπερχογεία

Συνάντηση τη Δευτέρα στην Τρίπολη για τα έργα ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00, στην Τρίπολη, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την ενημέρωση και την αποτελεσματική ανταπόκριση των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ. Η συνάντηση εργασίας οργανώνεται από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου. Η εκδήλωση έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό - ενημερωτικό και απευθύνεται στους Δημάρχους και στα αρμόδια στελέχη των Δήμων που χειρίζονται έργα ΕΣΠΑ, με έμφαση σε έργα που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο των προσκλήσεων του Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κύκλωμα παραποιούσε οχήματα σε Μεσσηνία και Ηλεία...

Υπόθεση παραποίησης κλεμμένων οχημάτων και στοιχείων τους ερευνούν το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, έχοντας ήδη βρει πέντε τέτοια οχήματα, ενώ μέχρι στιγμής η δικογραφία που έχει σχηματισθεί περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 άτομα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά και την παρόμοια υπόθεση που αποκαλύφθηκε στη Λαμία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους όπως δείχνουν τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η Αστυνομία είχε πληροφορίες για συνεργείο οχημάτων στην Καλαμάτα το οποίο παραποιεί τα στοιχεία κλεμμένων αυτοκινήτων.
Κατά τα μέσα Αυγούστου αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν σε έλεγχο στο εν λόγω συνεργείο στην περιοχή του Ασπροχώματος, όπου εντόπισαν ένα αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε, είχε κλαπεί από την Αρκαδία. Η κλοπή είχε δηλωθεί στο Α.Τ. Κρεστένων Ηλείας. Μάλιστα, το όχημα έχει ήδη αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Επίσης, βρέθηκε άλλο ένα όχημα με παραποιημένα στοιχεία και ερευνάται η προέλευσή του. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, στις 24 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εντόπισαν τρία ύποπτα οχήματα – αγροτικά, τα οποία οδηγούσαν τσιγγάνοι. Αυτά κατασχέθηκαν και χθες ταυτοποιήθηκε ότι φέρουν παραποιημένα στοιχεία.

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ
ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ έφηβος και...ενεργός πολίτης αυτοπροσδιορίζεται στις αποκλειστικές του δηλώσεις στο Radio936 Greece ο καταξιωμένος Βασίλης Παπκωνσταντίνου που φιλοξενήθηκε στη Κυπαρισσίας με την συναυλία στο Τρενοτεχνείο του Νίκου Καλογερόπουλου.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος αποκάλυψε ότι τον συνδέει 40 χρόνια φιλίας με τον καλλιτέχνη μέσα από κοινές δημιουργίες και μουσικές εκφράσεις κάνοντας λόγο για ένα μουσικό που κατάφερε να γαλουχήσει γενιές μέσα από τα διαχρονικά του τραγούδια κάνοντας ιδιαίτερη τιμή στον ίδιο.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι αρνείται να..μεγαλώσει, θέλει να είναι μέσα στα πράγματα για να διαμορφώσει μαζί με όλο τον κόσμο το μέλλον που μας ανήκει, δηλώνει ότι δεν έχει παραιτηθεί αλλά είναι παρών στην κοινωνία σε πόλεις και χωριά λαμβάνοντας θέση μέσα στα πράγματα δηλώνοντας ότι είναι Ενεργός πολίτης και θα συνεχίσει ως το τέλος...
Δηλώνει ακτιβιστής σε δράσεις ενώ εξήρε το ταλέντο του Νίκου ο οποίος έχει ξεχάσει τις περγαμηνές του διαλέγοντας ένα χώρο μοναδικό φέρνοντας τις μνήμες από την κουλτούρα του σιδηρόδρομου που συνδέει το κόσμο με τις μνήμες. Επισημαίνει ότι τώρα "που κοντεύουμε να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα με ήθη και έθιμα είναι καιρός να γυρίσουμε πίσω" ενώ για τα τραγούδια του επιβεβαιώνει ότι μεγάλωσαν γενιές αλλά δηλώνει ότι αρκετά τραγούδια είναι διαχρονικά και προφητικά.....φέρνοντας το τραγούδι του "για μια Ελλάδα της παράγκας" φέρνοντας στίχους του Νικόλα Άσιμου.
Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΑ ΘΛΕΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ...ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΦΟΛΑ!
Υπογράμμισε ότι έχει να έρθει στη Κυπαρισσία εδώ και 40 χρόνια ενώ η ελληνική περιφέρεια έχει καρδιά και αλληλεγγύη λέγοντας ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον. Για του νέους ανθρώπους δηλώνει ότι η νέα γενιά έχει διαφορετικά βιώματα από άλλες εποχές και φοβάται ότι η γενιά δεν έχει πολιτικοποιηθεί οπότε "χρειάζεται πολύ δουλειά από τους νέους που έχουν αποδείξει ότι έχουν μια απίστευτη τρυφερότητα που εκφράζεται με αλληλεγγύη η οποία πρέπει να διαμορφώσει το αύριο", σε αυτούς τους νέους λέει ότι τα παιδιά που τα θέλουν όλα "δεν τρώνε τελικά την φόλα".

Δυτική Ελλάδα: "Μην κουνηθεί κανείς" η εντολή στους αστυνομικούς-Σε επιφυλακή και οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής

"Μην κουνηθεί κανείς από τη θέση του" Αυτή είναι η προφορική εντολή που έχει δοθεί από την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας προς τους επιτελείς της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα 
Η γενική επιφυλακή έχει διαταχθεί με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις με τις 18 συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε ισχυρή επιφυλακή βρίσκονταικαι οι στρατιωτικές μονάδςες της περιοχής, ενώ αύριο ξεκινά καιη διακλαδική άσκηση "Παρμενίων" που είχε να πραγματοποιηθεί για πολύ καιρό λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Σοβαρές αλλαγές με πρεμούρα στα κόμματα για τις Δημοτικές εκλογές

Την πρόθεση της συγκυβέρνησης να αλλάξει τα δεδομένα στις τοπικές εκλογές με την αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικού συμβούλου επανέφερε στο προσκήνιο ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ. Με αυτό τον τρόπο η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αλλοιώσει τον βαθιά πολιτικό χαρακτήρα των τοπικών εκλογών για να μην εκφραστεί στο σύνολό της η λαϊκή καταδίκη της πολιτικής που φορτώνει την κρίση στο λαό. «Οι δημότες θα πρέπει να μπορούν να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους ανεξάρτητα από το δήμαρχο», σημείωσε ο Λ. Γρηγοράκος, ενώ έκανε ορατή τη στόχευση της συγκυβέρνησης για την καλλιέργεια του εδάφους των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας πως «οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων που αποβλέπουν στην εμπέδωση ευρύτερων συνεργασιών».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, οι ευρύτερες συνεργασίες είναι επιβεβλημένες, διότι πρέπει να στηριχθούν αντιλαϊκές επιλογές στην Τοπική Διοίκηση που αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση πως το μοντέλο που προτείνει η συγκυβέρνηση «επιβάλλει συνεργασίες που είναι απαραίτητες για αλλαγές σε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τις τακτικές του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων που μέχρι τώρα προσανατόλιζαν τον εκάστοτε δήμαρχο στη λογική της εξυπηρέτησης του δημότη – πελάτη, εμποδίζοντάς τον να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα της κοινωνίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΕΚΑΒ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΙΜΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Τη λειτουργία Ειδικής Πνευμονολογικής Μονάδας τους επόμενους 2-3 μήνες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αναγγέλλει στη συνέντευξή του στην “Ελευθερία” ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, όπως και τη “μετακόμιση” μέσα στην Καλαμάτα -μέχρι το τέλος του χρόνου- της μονάδας του ΕΚΑΒ που τώρα φιλοξενείται στο χώρο του ιδρύματος. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προσπάθεια να καταστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ολοκληρωτικά ενεργειακά αυτόνομο και αυτοδύναμο - μέσα από το έργο στέγασης όλου του πάρκινγκ στο προαύλιο και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στέγαστρα.
Ο Γ. Μπέζος μιλά για την επισταμένη αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία και λειτουργία νέων, χαρακτηριστικά εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στο Αιμοδυναμικό που, όπως λέει, μέσα σε περίπου 2 χρόνια λειτουργίας έχει στο ενεργητικό του 450 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές μαζί: "Καθημερινά καταξιώνεται με τη λειτουργία του και προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες υγείας στους συμπατριώτες μας, όταν -σε άλλες εποχές- για μία στεφανιογραφία έπρεπε να πηγαίνουν στην Αθήνα", σημειώνει. Ωστόσο, ο διοικητής του Νοσοκομείου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, τόσο στελέχωσης όσο και γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, "θεωρώ ότι πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί που αφορούν το θέμα των προσλήψεων να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν σημαντικά και τάχιστα προς το καλύτερο".

Θετικά τα μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη

Θερ­μή υ­πο­δο­χή σε Ρώ­σους του­ρί­στες... Θερ­μή υ­πο­δο­χή ε­πε­φύ­λα­ξε ο Δή­μος Κα­λα­μά­τας σε συ­νερ­γα­σί­α με φο­ρείς της πό­λεις σε 69 Ρώ­σους ε­πι­βά­τες α­ε­ρο­πλά­νου της A­E­G­E­AN που προ­σγει­ώ­θη­κε λί­γο με­τά τις 5 το α­πό­γευ­μα στο α­ε­ρο­δρό­μιο της Κα­λα­μά­τας.
Η υ­πο­δο­χή έ­γι­νε με α­φορ­μή την Παγ­κό­σμια η­μέ­ρα του­ρι­σμού που γι­ορ­τά­ζε­ται σή­με­ρα πα­ρου­σί­α της Δη­μο­τι­κής συμ­βού­λου Πα­να­γι­ώ­τας Ντίν­τας η ο­ποί­α ση­μεί­ω­σε: «Εί­μα­στε ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι α­πό την πρό­ο­δο που έ­χει ση­μει­ώ­σει το α­ε­ρο­δρό­μιο της Κα­λα­μά­τας , ο Δι­ε­θνής α­ε­ρο­λι­μέ­νας Κα­λα­μά­τας φι­λο­ξε­νεί πτή­σεις α­πό ό­λη την Ευ­ρώ­πη .Το ση­μαν­τι­κό σή­με­ρα εί­ναι ό­τι εί­μα­στε ό­λοι μα­ζί , μοι­ρά­σα­με στους ε­πι­σκέ­πτες μας πλη­ρο­φο­ρια­κό υ­λι­κό και τα κα­τα­στή­μα­τα υ­γει­ο­νο­μι­κού εν­δι­α­φέ­ρον­τος έ­δω­σαν το­πι­κά προ­ϊ­όν­τα σε ό­λους τους ε­πι­βαί­νον­τες . Η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση φέ­τος πή­γε πο­λύ κα­λά ό­πως ό­λοι γνω­ρί­ζου­με και α­γω­νι­ζό­μα­στε ό­λοι για να μην ση­μει­ω­θούν τα γε­γο­νό­τα των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων και βρι­σκό­μα­στε στην α­πο­μό­νω­ση . Ευ­χό­μα­στε α­πό δω και πέ­ρα να εί­μα­στε α­πό τους πρώ­τους προ­ο­ρι­σμούς.» .

Έκθετοι για τα χαιδολογήματα οι αιρετοί που μιλούσαν με την ΧΑ..!

Aπο το πρωί έχει αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ εδώ και ένα χρόνο είχε βάλει τον σούπερ κοριό πάνω στα τηλέφωνα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη έχει κάνει πολλούς επύνυμους πολιτευόμενους ακόμα και δημάρχους να…τα έχουν κάνει επάνω τους.
Ολοι αυτοί που συνομιλούσαν με βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής για να διατηρούν καλές σχέσεις με την οργάνωση τρέμουν τώρα για τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν. Οι “πονηροί” που ένα χρόνο τώρα έκαναν παιχνίδια με σκοπό να κερδίσουν την στήριξη της οργάνωσης στις δημοτικές εκλογές, είναι σε κατάσταση πανικού. Η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική έχουν στα χέρια τους απίστευτο υλικό. Ας πρόσεχαν…!

Τραγικός αυτόχειρας πατέρας 3 παιδιών στην Καλαμάτα

TO βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε κρεμασμένος σε ελαιοτριβείο λίγο πριν την κοινότητα του Άμμου του Δήμου Καλαμάτας ένας άνδρας... Η ταυτότητα του θύματος παραμένει άγνωστη ενώ στο σημείο σπεύδουν αστυνομία, ΕΚΑΒ αλλά και ο ιατροδικαστής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών εκ των οποίων το ένα ανήλικο. Ο αυτόχειρας βρέθηκε απαγχονισμένος από τον γιο του στο ελαιοτριβείο. Το άψυχο σώμα του βρίσκεται ακόμα στο χώρο του συμβάντος, όπου υπάρχουν συγγενείς του, αλλά και αστυνομικές δυνάμεις που συλλέγουν στοιχεία.

Ενημέρωση της ΠΕ Μεσσσηνίας για τα υγρά απόβλητα

Από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι την 9η Σεπτεμβρίου 2013 εξεδόθη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 191002(ΦΕΚ2220Β/9-9-2013), η οποία τροποποιεί την όμοιά της με αριθμό 145116(ΦΕΚ354Β/8-3-2011) ¨Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις¨. Σύμφωνα με την ανωτέρα ΚΥΑ, για έργα κατηγορίας Β΄, τα οποία υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) αντί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και που ο φορέας ανακτημένου νερού είναι και ο τελικός χρήστης ή φορέας διαχείρισης, τότε η άδεια επαναχρησιμοποίησης αντικαθίσταται από τις ΠΠΔ, στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνονται και οι όροι τήρησης της απόφασης ανάλογα με την χρήση του ανακτημένου νερού.
Για έργα κατηγορίας Α΄ απαιτείται διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την διεξαγωγή ΜΠΕ και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Ορίζεται επίσης η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014 ως καταληκτική για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, τους όρους και περιορισμούς των επιχειρήσεων που παράγουν υγρά απόβλητα. Εκτός των ανωτέρω, για την κατασκευή νέων εδαφοδεξαμενών για την υποδοχή αποβλήτων ελαιοτριβείων, έχει εφαρμογή η ΚΥΑ Φ15/4187/266 (ΦΕΚ1275/Β/11-4-2012), με τους όρους και περιορισμούς που τίθενται στη σχετική νομοθεσία.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΗΝ εκτίμηση ότι οι Δημοτικές Κοινότητες απαξιώθηκαν από τη Πολιτεία και ότι οι Πρόεδροι έχουν αυτοκαταργηθεί διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας κάνουν τον δικό τους απολογισμό. Πάντως ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας δεσμεύθηκε ότι χωρίς τα χωριά δεν υφίσταται το μυικό σύστημα του Δήμου και για αυτό από τις 3 Οκτωβρίου θα ενημερωθεί εκ νέου για όλα τα προβλήματα που καταγράφονται στα χωριά. 
Ο κ. Αλέξανδρος Σπάλας από το Ραυτόπουλο τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης με 100 μέτρα αμιαντοσωλήνες ενώ η κοινοτική οδοποιία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση όπως και η απουσία διαδικτύου στο κοινοτικό ιατρείο. Πρότεινε έργα τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Ο κ. Τάκης Καλογερόπουλος από τους Αρμενιούς μίλησε για στόχους στη θητεία του Δήμου όπως αγροτική οδοποιία, μελέτες για έργα υποδομών, δημοτικός φωτισμός στα οποία δεν έγινε τίποτα ενώ ανέφερε ότι οι κάτοικοι αγοράζουν μόνοι τους λάμπες, ενώ για τα σκουπίδια ζήτησε καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών με τον κόμπο να φτάνει στο χτένι για την κίνηση των απορριμματοφόρων.
Ο κ. Δ. Φούρλαρης από τις Ράχες υπέβαλε ερωτήσεις για τα ανταποδοτικά έσοδα στο Δήμο τα οποία δεν αποδίδονται αναλογικά στη περιοχή ενώ έθιξε το θέμα των δρόμων καθώς και την απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την ενδοεπικοινωνία των κοινοτήτων ασκώντας κριτική για την ερημοποίηση του ορεινού όγκου..
Ο κ. Ηλίας Μπάλτας από την Αγαλιανή μίλησε για διαμαρτυρίες δημοτών στο προγραμματισμό έργων ενώ έθιξε θέματα καθημερινότητας όπως αγροτικοί δρόμοι και φωτισμός με μεγάλη ακτίνα περιφέρειας στη περιοχή καθώς λόγω της αγροτικής σύστασης του χωριού υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στα ελαιοπερίβολα.

Μετεωρολογικό σταθμό θέλουν οι αγρότες στα Φιλιατρά

Την αρωγή του Δήμου Τριφυλίας ζήτησαν αγρότες από τα Φιλιατρά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη προκειμένου να λειτουργήσει μετεωρολογικός σταθμός για τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής που αποτελεί αγροτικό κέντρο παραγωγής.
Η ανάγκη ύπαρξης μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή των Φιλιατρών θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να έχουν ακριβέστερη ενημέρωση για τον καιρό που είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αγροτικές καλλιέργειες όπως κατέληξαν στην επικοδομητική συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

ΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΖΗΤΗΣΕ...Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Αναφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη έκανε η Μαρία Πανουσιοπούλου με το χρηματικό υπόλοιπο των 11,5 εκ. ευρώ που σήμερα φτάνει τα 5,3 εκ. ευρώ μιλώντας για ατελές μοντέλο διοίκησης του Δήμου με οφειλές για ύδρευση ακόμα και από το 2011 ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλάνο ιεράρχησης σε όλα τα επίπεδα. Για μιζέρια και κατακερματισμό μίλησε ο Γ. Βασιλόπουλος, ενώ ο Γιάννης Μερκούρης ζήτησε ρήξεις από το Δήμαρχο ώστε να μην λειτουργεί με συνδικαλιστική νοοτροπία καταλογίζοντας ότι ήταν δέσμιος προεκλογικών δεσμεύσεων ενώ χαρακτήρισε αναποτελεσματικό και αναποφάσιστο τον κ. Κόλλια καθώς χάθηκε η καθημερινότητα με τον πολίτη. Ο Γ. Φιλντίσης προς τιμή του δήλωσε ότι δεν μπορεί να κοιτάξει τους Προέδρους στα μάτια καθώς για 18 μήνες μηχανήματα του Δήμου σέρνονται στα συνεργεία προς επισκευή ενώ η ομογενοποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από τον Καλλικράτη. Ο Ζαχ. Κανελλόπουλος πάντως μίλησε για τους παιδικούς σταθμούς που επιβιώνουν χάρη στην επιμονή του Δήμου, ενώ ο κ. Κατσαρύρης χαρακτήρισε ως ψυχοθεραπεία την συνεδρίαση με τον Δήμο να χάνει την αξιοπιστία του.
Από τους κοινωνικούς φορείς απαντήσεις ζήτησε ο Πρόεδρος των Αλιέων κ. Ροιλός για το λιμάνι διατυπώνοντας το ερώτημα να έγινε η μήνυση στην εταιρία που ευθύνεται ενώ για το ίδιο θέμα μίλησε ο Σωτ. Τσίγγανος καταλογίζοντας στο Δήμο ότι λειτουργεί ως λογιστές και όχι ως πολιτικά πρόσωπα. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για ρητορικές κορώνες και ανύπαρκτες υποδομές που θα φέρουν τουρισμό ζητώντας ρήξεις και όραμα από την Δημοτική αρχή....ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΝΑΚΟΣ ΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΣ” ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων (ΕΜΣ) προκηρύσσει τον 3ο λογοτεχνικό Νάκος Κληρόπουλοςδιαγωνισμό «Νάκος Κληρόπουλος», στη μνήμη του πρώτου προέδρου της. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Μεσσηνίας, σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας και φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών της Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ανώτατο όριο ηλικίας τα 25 χρόνια. Αποκλείονται συγγενικά πρόσωπα των μελών του ΔΣ της ΕΜΣ. Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει μέρος με ένα μόνο έργο του. Το θέμα του διαγωνισμού (ποιήματα ή πεζά) είναι ελεύθερο. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από επιτροπή της ΕΜΣ. Θα απονεμηθούν:
Α΄ βραβείο (τιμητικό δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ, προσφορά της οικογένειας Κληροπούλου). Β΄ και Γ΄ βραβείο (τιμητικό δίπλωμα και έπαθλο βιβλία της Ένωσης). Τα ποιητικά έργα δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 30 στίχους και τα πεζά τις 5 σελίδες Α4 (γραμματοσειρά arial 12, διάστημα μονό). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπογράψουν το έργο τους με ψευδώνυμο και μέσα στο φάκελο να εσωκλείσουν άλλο μικρότερο, σφραγισμένο φάκελο, όπου θα αναγράφουν δίπλα στο ψευδώνυμό τους το πραγματικό τους όνομα, την ταχυδρομική τους διεύθυνση, το τηλέφωνό τους, την εκπαιδευτική μονάδα στην οποία φοιτούν, καθώς και την ημερομηνία γέννησής τους. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι πληκτρολογημένα και εκτυπωμένα ανά φύλλο. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν πρέπει να έχουν εκδοθεί, ούτε να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ούτε να είναι εν αναμονή αποτελεσμάτων από άλλο διαγωνισμό. Προθεσμία υποβολής έργων: 25 Οκτωβρίου 2013.
Οι ημερομηνίες της αποστολής θα εξακριβώνονται από τις σφραγίδες των ΕΛΤΑ. Αποκλείονται οι συμμετοχές με ελλιπή ή ψευδή στοιχεία. Τα έργα θα πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά, απλά (όχι συστημένα), στη διεύθυνση: Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Οδός Αριστομένους 35 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ Οι βραβευθέντες θα ενημερωθούν έγκαιρα ώστε να παρευρίσκονται στην απονομή-εκδήλωση που θα διοργανώσει η ΕΜΣ μέχρι το τέλος του έτους.

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Ηλείας για την Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως

Στα σοβαρά θέματα των οδικών αξόνων που έχουν άμεση σχέση με το Νομό και αφορά ιδιαιτέρως την ανάπτυξή του κάνει νέα παρέμβαση το Επιμελητήριο Ηλείας, με έγγραφο που εστάλη στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ειδική μνεία γίνεται μάλιστα για το πολύ σημαντικό τμήμα Λιναριάς – Λούβρου, το οποίο όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικολούτσος έχει εγκαταλειφθεί αν και είναι έτοιμο σε ένα ποσοστό 80%. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αγανάκτηση του κόσμου, που προβλέπει στην ολοκλήρωση των εργασιών για να εξυπηρετηθεί κυρίαρχα, σε ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεών του. Με το ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για βελτίωση στον δρόμο Πύργου – Ολυμπίας – Βυτίνα στο τμήμα Πύργου – γέφυρας Νέδα , της Ε.Ο 111 κλπ. Αναλυτικά όσα αναφέρονται από τον κ. Νικολούτσο προς τον Υπουργό Υποδομών έχουν ως εξής: «Το Επιμελητήριο Ηλείας εδώ και πολύ καιρό παρεμβαίνει συστηματικά για τη βελτίωση της οδικής προσβασιμότητας του Νομού μας.
Εχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση του έργου της Ολυμπίας οδού και ελπίζει βάσει και της ανακοίνωσης του Υπουργείου σας, ότι η Ολύμπια οδός θα ολοκληρωθεί όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Αγωνιζόμαστε όμως παράλληλα για τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου να διαθέτουμε ένα σχετικά ασφαλές και βατό οδικό δίκτυο. Πληροφορηθήκαμε ότι θα διατεθούν πιστώσεις για το τμήμα Πύργος – Γέφυρα Νέδα, καθώς και για την Ε.Ο 111. Σας παρακαλούμε να εντάξετε στον άμεσο προγραμματισμό σας τη χρηματοδότηση για βελτίωση της Ε.Ο Πύργου – Ολυμπίας – Βυτίνας, που δίνει σημαντικές δυνατότητες διασύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου (Ολυμπία – Μυκήνες) ζητούμενο από πολλά τουριστικά γραφεία που διακινούν το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν.

«Το ΕΣΠΑ τρέχει» αλλά εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι…

«Το ΕΣΠΑ τρέχει» λένε οι διαφημίσεις στα κανάλια, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, ωστόσο οι εργάτες στα έργα του ΕΣΠΑ που γίνονται από Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία είναι σχεδόν τέσσερις μήνες απλήρωτοι!… Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «KalamataJournal», απλήρωτοι επί τουλάχιστον τρεις μήνες, από το Μάιο, είναι οι εργάτες που έχουν προσληφθεί για τα έργα συντηρήσεων και αναστηλώσεων στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο Νιόκαστρο της Πύλου, στο Καποδιστριακό Σχολείο της Μεθώνης και στο Κάστρο της Μεθώνης.
Το έργο «Νιόκαστρο Πύλου – Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη» με το ποσό του 1.400.000 ευρώ. Στο ίδιο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης». Έχει εγκριθεί ποσό 900.000 ευρώ, ωστόσο στο συγκεκριμένο έργο οι εργάτες δεν πρόλαβαν να μείνουν πολύ καιρό απλήρωτοι γιατί η σύμβασή τους διακόπηκε, εξαιτίας των προβλημάτων που πρώτο το «KalamataJournal» ανέδειξε. Επίσης στο ίδιο πρόγραμμα έχει ενταχθεί το έργο «Αποκατάσταση του Καποδιστριακού Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης, όπου επίσης οι εργάτες είναι απλήρωτοι επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Για το συγκεκριμένο έργο έχουν εγκριθεί 650.000 ευρώ. Θα περίμενε κανείς ότι εφόσον πρόκειται για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την πληρωμή των εργαζομένων. Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει σοβαρό και οι εργάτες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και μεγάλη ανησυχία.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ- ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ 9 ΜΕΤΡΩΝ ΕΚΑΝΕ..ΦΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

AΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως...ελληνικό. Προφανώς έχουμε ακούσει για κλοπές πολλών ειδών στη στεριά αλλά μέσω θαλάσσης ποτέ δεν καταγράφηκε τουλάχιστον στη περιοχή μας. Πιο αναλυτικά ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος σύμφωνα με καταγγελία του ιδιοκτήτη αφαίρεσαν άγνωστοι την Πέμπτη παρότι ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας το οποίο δεν έχει καν φωτισμό!
Το σκάφος την ημέρα αυτή δεν βγήκε για αλιεία και ήταν στην προβλήτα του λιμανιού αλλά όταν το αναζήτησε ο ιδιοκτήτης του κάτοικος Κακοβάτου Ηλείας ο οποίος τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος των αλιέων Κυπαρισσιακού Κόλπου στην Ηλεία ήταν..άφαντο! Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται το αλιευτικό σκάφος 9 μέτρων να έκανε φτερά μέσω θαλάσσης σε άγνωστα νερά καθώς ο δράστης φαίνεται να γνώριζε καλά την ναυτική ορολογία. Και τούτο διότι η μεταφορά του μέσω στεριάς απαιτεί μεγάλο όγκο πρόσδεσης και βαρέος όχημα για να...πάει σε άλλο προορισμό. Τις έρευνες διεξάγει ο Λιμενικός σταθμός Κυπαρισσίας ο οποίος συνεργάζεται με όλες τις αρχές για την ανεύρεση του σκάφους...το οποίο έκανε φτερά από το λιμάνι μας...Τι άλλο θα ακούσουμε...Ι.ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο & Ιόνια Νησιά

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, που εκτελούνται στις τρεις Περιφέρειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσίασε, σήμερα, στη 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007 – 2013», ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.Στην αρχή της εισήγησής του ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι, συνολικά, για όλη τη χώρα, υπάρχουν ακόμα αδιάθετα περίπου 9 δις ευρώ, για τα οποία πρέπει να γίνει «αγώνας δρόμου» προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Για τη συνολική πορεία υλοποίησης του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ, ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, έχει απορροφηθεί μόλις το 56,95% των συμβάσεων, συνολικής δαπάνης 523.047.122 ευρώ, επί προϋπολογισμού ενταγμένων έργων 1.670.868.228 ευρώ.
Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αγγελάκας ενημέρωσε ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων της συνολικής χρηματοδότησης του Προγράμματος φθάνει, σήμερα, το 53,04%, που αντιστοιχεί στο ποσό των 224.000.281 ευρώ. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απορρόφηση ανέρχεται σε ποσοστό 44,1%, ποσού 162.268.837 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%, ποσού 136.778.004 ευρώ. Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είπε ότι η χώρα έχει, ήδη, διασφαλίσει κονδύλια ύψους 20,4 δις ευρώ, τονίζοντας, χαρακτηριστικά ότι η συγκρότηση της νέας πρότασης για τη ΔΕΠΙΝ θα πρέπει, απαραίτητα, να βασίζεται: - Στην αντικειμενική ανάλυση των πραγματικών αναγκών και στον κατάλληλο σχεδιασμό.

Σε ανεμόπτερο, σε σκάφος, στο βουνό και στον κάμπο η φλόγα των εθελοντών αιμοδοτών!

Η 26η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα διοργανώνεται στην Καλαμάτα για την υποδοχή της φλόγας της 11ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας και τη φιλοξενία της 26ης Αμφικτυονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, το τριήμερο από τις 4 έως τις 6 Οκτώβρη…
Η φλόγα θα περάσει από τον κάμπο της Καλαμάτας, θα ανέβει στον Ταΰγετο, θα πετάξει με ανεμόπτερο, θα μπει στη θάλασσα, ενώ θα τερματίσει με ιππείς στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το απόγευμα της 4ης Οκτώβρη. Για την πραγματοποίηση και το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας και της αμφικτυονίας παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος και ο συνεργάτης της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Μπούκλης, που είναι και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Ομοσπονδία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας είναι να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, χωρίς να χρειάζονται κίνητρα ή ανταλλάγματα και να γίνει η περιοχή της Πελοποννήσου αυτάρκης σε αίμα.
kalamatajournal.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ αλήθειες κατέθεσε στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος στην απολογιστική συνεδρίαση του Δήμου. Αρχικά συμφώνησε ότι δεν υπάρχει ομογενοποίηση του Δήμου σε συλλογικό επίπεδο αλλά και υπαλλήλων δεδομένου ότι ο Δήμος πήρε εκχωρημένες αρμοδιότητες χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους και το προσωπικό που απαιτείται. Για το μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου που υπερασπίστηκε τόνισε ότι δημιουργήθηκε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο την οποία χαρακτήρισε μεταβατική, απολογούμενος ότι οι Δήμοι δεν ήταν έτοιμοι για τον Καλλικράτη ο οποίος λειτούργησε με συρραφή νόμων εκ των υστέρων. 
Στην συνεδρίαση αυτή οι θεματικοί αντιδήμαρχοι ανέλυσαν τη κατάσταση του Δήμου ωστόσο ο Δήμαρχος δέχθηκε κριτική από την...εσωκομματική αντιπολίτευση. Έμφαση στα έργα του ΕΣΠΑ έδωσε ο Αντιδήμαρχος Πάνος Τσίγγανος με ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 10,5 εκ. ευρώ, εγκεκριμένα προς ένταξη 1,6 εκ. ευρώ και σε ωρίμανση έργα στα οποία περιλαμβάνεται ο Βιολογικός Γαργαλιάνων με κόστος 14 εκ. ευρώ λέγοντας ότι υπάρχει έργο στο Δήμο, ενώ η ΣΑΤΑ κινήθηκε στα 3,4 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους χωρίς να υπολογίζονται έργα της ΔΕΥΑΚΥ

Πώς θα οργανώσει το ελαιόλαδο το ταξίδι του στις διεθνείς αγορές

Διπλή προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουν οι Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες για να επικρατήσουν στις εξαγωγές ελαιολάδου, έναν τομέα στον οποίο οι ανταγωνιστές τους δραστηριοποιούνται εδώ και 20 χρόνια, και να αφήσουν πίσω τους την εποχή της εξαγωγής ελαιολάδου χύδην, που είχε ως αποτέλεσμα να χάνει το προϊόν την υπεραξία που θα μπορούσε να έχει δεδομένης της εξαιρετικής του ποιότητας. Ενδεικτικό είναι ότι η Ιταλία και η Ισπανία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου, αφού, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το μερίδιο των ιταλικών και ισπανικών εξαγωγών ελαιολάδου στις 15 πιο σημαντικές αγορές αγγίζει το 92%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών ανέρχεται στο 8%. Και μάλιστα, το τυποποιημένο ελαιόλαδο, το οποίο τιμολογείται πολύ περισσότερο από το χύμα, περιορίζεται στο 5%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου, ένα λίτρο τυποποιημένου ελαιολάδου τιμολογείται από 6 έως 30 ευρώ, ενώ ένα λίτρο παρθένου ελαιολάδου χύδην στα 2,3 ευρώ.
Χωρίς στρατηγική
Εκτός από χύδην και φτηνά, το ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται και με λάθος εικόνα, όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Μπρούσαλης, διευθυντής της Dasc Branding, στο συνέδριο «Εξαγωγές Ελαιολάδου» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2014 το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που παρέθεσε η Έλενα Παραβάντη, διατροφολόγος και δημοσιογράφος, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη μάρκετινγκ, διαφοροποίησης του προϊόντος και ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, ενδεικτικό της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι αναμειγνύεται με άλλα ελαιόλαδα για να ανεβάσει την ποιότητά τους. Εξόφθαλμο παράδειγμα αυτής της καθυστέρησης αποτελεί η σύνδεση της μεσογειακής διατροφής από τους ξένους με την Ιταλία και όχι με την Ελλάδα, παρόλο που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Γενικότερα, δεν υπάρχει κεντρική στρατηγική όσον αφορά στις εξαγωγές. Όπως δήλωσε στην Agrenda η Κατερίνα Παπαϊωάννου, διευθύντρια εξαγωγών της Ecogreen LTD, «δεν είναι οργανωμένη κρατικά η συμμετοχή μας σε εκθέσεις που έχουν ως στόχο τις εξαγωγές, αφού δεν έχουν γίνει κινήσεις για να κατεβαίνουν ομαδικά οι Έλληνες εξαγωγείς».

Mόνο την Αλήθεια για την Ολυμπία οδό δεν μας λένε στη Βουλή;

Α­πάν­τη­σε ο Υ­πουρ­γός Υ­πο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών και Δι­κτύ­ων Μι­χά­λης Χρυ­σο­χο­ϊ­δης στην ε­ρώ­τη­ση που εί­χε κα­τα­θέ­σει στην Βου­λή προ λί­γων η­με­ρών ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Γιά­ννης Λαμ­πρό­που­λος, για την Ο­λυμ­πί­α Ο­δό.
Ο κ. Λαμ­πρό­που­λος στην πρω­το­λο­γί­α του α­νά­φε­ρε τα ε­ξής: «Κύ­ρι­ε Υ­πουρ­γέ, κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, ό­πως εί­ναι γνω­στό, το 2007 ε­δώ στην Βου­λή κυ­ρώ­θη­κε η σύμ­βα­ση για την κα­τα­σκευ­ή του δρό­μου Κό­ριν­θος-Πά­τρα-Πύρ­γος-Τσα­κώ­να στη Μεσ­ση­νί­α. Ό­λοι τό­τε και σχε­δόν ό­λα τα Κόμ­μα­τα χαι­ρέ­τι­σαν την κα­τα­σκευ­ή αυ­τού του δρό­μου ως έ­να με­γά­λο α­να­πτυ­ξια­κό έρ­γο για ο­λό­κλη­ρη τη δυ­τι­κή Ελ­λά­δα, ό­χι μό­νο για το Νο­μό Μεσ­ση­νί­ας ή για το Νο­μό Η­λεί­ας, α­φού θα συν­δέ­ει τη Μεσ­ση­νί­α με το κυ­ρι­ό­τε­ρο λι­μά­νι, εί­σο­δο-έ­ξο­δο προς την Ευ­ρώ­πη, αλ­λά και μέ­χρι τα Ι­ω­άν­νι­να. Έ­νας ο­δι­κός ά­ξο­νας που θα συν­δέ­ει το νό­το με το βορ­ρά. Το 2009, ό­μως, οι τρά­πε­ζες στα­μά­τη­σαν να χρη­μα­το­δο­τούν αυ­τό το με­γά­λο α­να­πτυ­ξια­κό έρ­γο με την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση που ξέ­σπα­σε δι­ε­θνώς. Για­τί προ­φα­νώς έ­βλε­παν ό­τι θα κερ­δί­σουν λι­γό­τε­ρα α­π’ ό,τι εί­χαν υ­πο­λο­γί­σει. Α­πό τό­τε άρ­χι­σαν οι συ­ζη­τή­σεις, ό­που ζη­τού­σαν και α­πο­ζη­μί­ω­ση και να στα­μα­τή­σει ο δρό­μος στην Πά­τρα. Ε­μείς μι­λά­με για α­νάγ­κη α­νά­πτυ­ξης της πε­ρι­ο­χής και ό­ταν μι­λά­με για α­νά­πτυ­ξη δεν μπο­ρού­με να μην κά­νου­με κά­θε προ­σπά­θεια για να γί­νει αυ­τός ο δρό­μος. Γνω­ρί­ζω, κύ­ρι­ε Υ­πουρ­γέ, ό­τι κα­τα­βάλ­λε­τε πο­λύ με­γά­λη προ­σπά­θεια, που ί­σως τα προ­η­γού­με­να χρό­νια -α­πό το 2009 μέ­χρι πρό­τι­νος- δεν εί­χε κα­τα­βλη­θεί. Το γνω­ρί­ζω προ­σω­πι­κά αυ­τό και έ­χου­με κου­βεν­τιά­σει πά­νω σε αυ­τό. Πι­στεύ­ω ό­τι θα κά­νε­τε το παν αυ­τή η σύμ­βα­ση να υ­πάρ­ξει και ο δρό­μος να γί­νει μέ­χρι την Τσα­κώ­να. Θα έ­χου­με ό­λοι μας –και ε­σείς προ­σω­πι­κά που σας έ­χει τύ­χει να εί­σα­στε σή­με­ρα σε αυ­τή τη θέ­ση- συμ­βά­λει στην α­νά­πτυ­ξη ο­λό­κλη­ρης της Δυ­τι­κής Ελ­λά­δος.

Tα σενάρια επαναληπτικών εκλογών στην Πελοπόννησο με κάλπες στη Μεσσηνία

Στην περίπτωση που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής λάβει την απόφαση να παραιτηθεί σύσσωμη τότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές σε 15 περιφέρειες της χώρας. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει 18 εκλεγμένους βουλευτές. Σε ποιες περιφέρειες θα στηθούν κάλπες
  1. Α΄Αθηνών
  2. Β΄Αθηνών
  3. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
  4. Αττικής
  5. Αχαϊκός
  6. Ευβοίας
  7. Α’ Θεσσαλονίκης
  8. Β’ Θεσσαλονίκης
  9. Κορινθίας
  10. Λαρίσης
  11. Μαγνησίας
  12. Μεσσηνίας
  13. Α’ Πειραιώς
  14. Β’ Πειραιώς
  15. Σερρών
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ
  1. Παππάς Χρήστος ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  2. Μιχαλολιάκος Νικόλαος Α’ ΑΘΗΝΩΝ
  3. Ζαρούλια Ελένη Β’ ΑΘΗΝΩΝ
  4. Γερμενής Γεώργιος Β’ ΑΘΗΝΩΝ
  5. Παναγιώταρος Ηλίας Β’ ΑΘΗΝΩΝ
  6. Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ AΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  7. Κασιδιάρης Ηλίας ΑΤΤΙΚΗΣ
  8. Αρβανίτης – Αβράμης Μιχαήλ ΑΧΑΪΑΣ
  9. Μίχος Νικόλαος ΕΥΒΟΙΑΣ
  10. Γρέγος Αντώνιος Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  11. Ζησιμόπουλος Πολύβιος Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  12. Μπούκουρας Ευστάθιος ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  13. Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης ΛΑΡΙΣΗΣ
  14. Ηλιόπουλος Παναγιώτης ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  15. Κουκούτσης Δημήτριος ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  16. Κούζηλος Νικόλαος Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  17. Λαγός Ιωάννης Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  18. Ματθαιόπουλος Αρτέμιος ΣΕΡΡΩΝ
Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος
Οπως προβλέπεται στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα, πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που παίρνει την σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε πάνω από μια κενές θέσεις προς αναπλήρωση (όπως στην Β’ Αθηνών, όπου η Χ.Α. εξέλεξε τρείς βουλευτές: Ελ. Ζαρούλια, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο), η αναλογική κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς που έρχονται πρώτοι στην σειρά ψήφων δεν αφήνει περιθώρια στην οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου να επανεκλέξει βουλευτή.
Τι θα γίνει με τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Παππά
Μοναδικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κατέχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς. Εδώ οι απόψεις διίστανται με επικρατέστερη, πάντως, την άποψη των συνταγματολόγων που θεωρούν ότι μένει κενή, αφού δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές και η Βουλή θα αριθμεί 299 βουλευτές. Μια άλλη άποψη θεωρεί ότι η κενή έδρα μπορεί να αναπληρωθεί από το κόμμα το οποίο θα έρθει πρώτο σε ψήφους στις 15 εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, σενάριο ωστόσο που δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.

Νοσοκομείο Κρεστένων: Το "ακριβότερο" σε όλη την χώρα

Σε καθοδική τροχιά έχουν εισέλθει οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ, που για το 2013 έχουν «κλειδώσει» στο 1,86 δισ. ευρώ -1,95 δισ. ήταν η αρχική πρόβλεψη- από 2,6 δισ. ευρώ το 2010! Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία, όπως δείχνει πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Υγείας, έχουν... συμμορφωθεί και έχουν μειώσει σημαντικά τα κόστη υλικών και υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη «έπεσε» κατά 13%, ενώ το κόστος υπηρεσιών μειώθηκε κατά 20% ανά ασθενή, γράφει στην Ημερησία η Ελένη Πετροπούλου.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η οποία δόθηκε και στους εκπροσώπους της τρόικας, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 25%. Πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση του συνολικού κόστους ανά ασθενή, που «έπεσε» από 1.185 ευρώ το 2010 σε 752 ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2013, καταγράφοντας μείωση κατά 36%.
Ωστόσο, υπάρχουν και νοσοκομεία που εμφανίζουν εκτροχιασμό των δαπανών εμφανίζοντας αδικαιολόγητα υψηλά κόστη ανά ασθενή, ενώ υπάρχει και η περίπτωση νοσοκομείου με δαπάνη ανά ασθενή 13.000 ευρώ... Περιορισμένα είναι πάντως τα έσοδα των νοσοκομείων, αφού μέχρι τον περασμένο Μάιο είχαν μόλις συγκεντρώσει 794.282.096 εκατ. ευρώ (κρατικός προϋπολογισμός, κοινωνική ασφάλιση) από τα 2.920.643,271 που έχουν προβλεφθεί μέχρι τα τέλη του έτους.Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των νοσοκομείων, ακόμη και ομοειδών (π.χ. αριθμό κλινών, νοσηλευτικό έργο κ.ά.) καταδεικνύει η καταγραφή του κόστους ανά ασθενή. Από τα στοιχεία προκύπτουν τα «ακριβά» και τα «φθηνά» νοσοκομεία με το νοσοκομείο Κρεστένων να ξεπερνά όλα τα... προγνωστικά.
Συγκεκριμένα, το μέσο συνολικό κόστος -το πρώτο πεντάμηνο του 2013- ανά ασθενή ανέρχεται σε 13.708,56 ευρώ! Το νοσοκομείο διαθέτει 43 κλίνες και η νοσηλεία των τριών (!) ασθενών που νοσήλευσε ανέρχεται σε 41.125,67 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση στη λίστα με τα «ακριβά» νοσοκομεία βρίσκεται το νοσοκομείο «Ερυθρός» (διαθέτει 425 κλίνες) με μέσο συνολικό κόστος ανά ασθενή 1.634,56 ευρώ. Ακολουθούν ο «Ευαγγελισμός» (διαθέτει 933 κλίνες) με μέσο συνολικό κόστος ανά ασθενή 1.470,50 ευρώ, το Νοσοκομείου Σάμου (διαθέτει 118 κλίνες) με 1.274,33 ευρώ, το Νοσοκομείο Θήβας (1.260,21 ευρώ), το Λαϊκό με 1.199,21 ευρώ, Πύργου (1.186,17 ευρώ), Γενικό Κρατικό Αθηνών (1.095,41 ευρώ) Καρπενησίου (1.058,68 ευρώ), Πανεπιστημιακό Πάτρας (1.052,35 ευρώ) και Σύρου (1.030,19 ευρώ).
Στα... οικονομικά νοσοκομεία περιλαμβάνονται το Παίδων Πεντέλης με μέσο συνολικό κόστος ανά ασθενή 345,76 ευρώ, το Μυτιλήνης 397,04, το Νάξου 398,06 ευρώ, Γρεβενών 339,43 ευρώ, Καστοριάς 381,60, Ηγουμενίτσας 372,28 ευρώ, Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης 307,71 ευρώ, Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης 325,46 ευρώ, Καρδίτσας 362,14 ευρώ, Καλαμάτας 361,15 ευρώ, Κορίνθου 372,57 ευρώ, Παιδιατρικό Πατρών 335,01 ευρώ, Πνευμονολογικό Πατρών 354,04 ευρώ, Ιεράπετρας 330,23 ευρώ, Νεάπολης 354,36 ευρώ και Σητείας 367,07.

Tέλη Οκτωβρίου το 50% της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης

Περί τις 20 Οκτωβρίου θα δοθεί προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, στα πλαίσια της ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Μελάς εκτίμησε ότι η καταβολή προϋποθέτει να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, κάτι το οποίο θα συμβεί. Μάλιστα, προβλέπεται ο έλεγχος βοσκοτόπων, στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της Κομισιόν.
Άλλωστε, από της 16 Οκτωβρίου μπορούν να λάβουν οι Ευρωπαίοι αγρότες το 50% της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως έχει ήδη γράψει και η Agrenda, η δυνατότητα για πληρωμή από τις 16 Οκτωβρίου, την πρώτη ημέρα δηλαδή του νέου οικονομικού έτους της ΕΕ, θα παρέχεται στους αιτούντες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του συστήματος.

Έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας αναφορές για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα και έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επαναλαμβάνω απευθυνόμενος προς όλους όσους κάνουν δηλώσεις για το έργο αυτό ότι έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι το θα το εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα.
Σε περίπτωση ωστόσο που, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό δεν καταστεί εφικτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησής του. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή έχουν λάβει οδηγία να ενεργοποιήσουν όλες τις δομές τους για να παρακολουθούν και να συνδράμουν στη μελετητική ωρίμανση του έργου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλωστε ήταν αυτή που ανακίνησε πρώτη το θέμα αυτό. Η Πελοπόννησος έχει αλλάξει σελίδα και με συνδυασμένες ενέργειες σε όλους τους τομείς κινείται στο δρόμο της ανάπτυξης. Οι Μεσσήνιοι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι θα αποκτήσουν ασφαλές και άνετο οδικό δίκτυο, ιδίως μάλιστα για τη σύνδεση της πρωτεύουσάς τους με ένα προορισμός με ιδιαίτερα τουριστικά και αγροτικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά».

Άγρια κόντρα γονιών και Διευθυντή Εκπαίδευσης...με άρωμα μηνύσεων

Καταγγελία ,ότι ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας κ. Πλατάρος έχει δώσει εντολή στους Λυκειάρχες των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη να καταθέσουν μηνύσεις σε γονείς μαθητών που κάνουν Κατάληψη , έκανε πριν λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας κ. Κουφαλάκος. Σε συνέντευξη του αργότερα ο Διευθυντής της Β/θμιας διέψευσε κατηγορηματικά την καταγγελία αυτή. Δείτε τα βίντεο με την καταγγελία του κ. Κουφαλάκου και με την απάντηση του κ. Πλατάρου...

Μόνο 37 αγορανομικοί και υγειονομικοί έλεγχοι έγιναν στη Μεσσηνία το Καλοκαίρι

Μό­νο 37 Α­γο­ρα­νο­μι­κοί και υ­γει­ο­νο­μι­κοί έ­λεγ­χοι δι­ε­νερ­γή­θη­καν α­πό το Μι­κτό Κλι­μά­κιο Ε­λέγ­χου Τρο­φί­μων της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Μεσ­ση­νί­ας σε δι­ά­φο­ρα κα­τα­στή­μα­τα στη Μεσ­ση­νί­α στη διά­ρκεια του κα­λο­και­ριού.
Συγ­κε­κρι­μέ­να ε­λέγ­χθη­σαν κα­τα­στή­μα­τα (κα­φέ – σνακ μπαρ, σού­περ μάρ­κετ, ε­στι­α­τό­ρια, τα­βέρ­νες, κρε­ο­πω­λεί­α και αρ­το­ζα­χα­ρο­πλα­στεί­α και δι­α­πι­στώ­θη­καν πα­ρα­βά­σεις σε 16 κα­τα­στή­μα­τα ως ε­ξής: α) Κα­τε­ψυγ­μέ­να χοι­ρι­νά και μο­σχα­ρί­σια κρέ­α­τα, τα ο­ποί­α εί­χαν κα­τα­ψυ­χθεί α­πό ι­δι­ο­κτή­τες ε­στι­α­το­ρί­ων, χω­ρίς αν­τί­στοι­χη έν­δει­ξη στους τι­μο­κα­τα­λό­γους τους σε 5 κα­τα­στή­μα­τα στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή της Κο­ρώ­νης. Β) Έλ­λει­ψη τι­μο­κα­τα­λό­γων και έλ­λει­ψη σή­μαν­σης του ε­λαί­ου που χρη­σι­μο­ποι­ού­σαν ε­στι­α­τό­ρια σε 11 κα­τα­στή­μα­τα στην πε­ρι­ο­χή της Μά­νης και της Πυ­λί­ας. Για τις πα­ρα­βά­σεις αυ­τές υ­πο­βλή­θη­καν μη­νυ­τή­ρι­ες α­να­φο­ρές στον Ει­σαγ­γε­λέ­α Πλημ­με­λει­ο­δι­κών Κα­λα­μά­τας, σύμ­φω­να με τις δι­α­τά­ξεις του α­γο­ρα­νο­μι­κού κώ­δι­κα. Στα υ­πό­λοι­πα κα­τα­στή­μα­τα δεν δι­α­πι­στώ­θη­καν πα­ρα­βά­σεις που να ε­πι­σύ­ρουν την ε­πι­βο­λή δι­οι­κη­τι­κών κυ­ρώ­σε­ων.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΟΝ θεσμικό της ρόλο με καυτά ερωτήματα προασπίστηκε η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με θέμα τον απολογισμό και πορεία του Δήμου για τα τελευταία 3 χρόνια. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπακούρος μίλησε για διαφορά φιλοσοφίας σε ότι αφορά τις 3 ισοδύναμες ενότητες και το Δήμο που ήρθε με δυσβάστακτο χρέος. Πρόσθεσε ότι απουσιάζει ο κοινός βηματισμός, δεν υπάρχει νοικοκύρεμα και ότι ο Δήμος περιχαρακώθηκε σε τοπικισμούς χωρίς οργάνωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αποστροφή του λόγου διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν εκταμιεύθηκε ούτε 1 ευρώ από το Υπουργείο εσωτερικών με το οποίο υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ενώ μίλησε για μηδενική ιεράρχηση των χρεών που κληρονομήθηκαν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει οργάνωση σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα μίλησε για ανυπαρξία του Δήμου στις Κοινότητες που λειτουργούν στο περιθώριο χωρίς αρμοδιότητες και πόρους ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα. 
Εξάλλου ο κ. Μπακούρος μίλησε μόνο ισορροπία χωρίς ανάπτυξη. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση πάντως επι προσωπικού εκφράστηκε μια κόντρα μεταξύ του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας κ. Σωτήρη Τσίγγανου και του κ. Δημάρχου με αφορμή τα λόγια του τελευταίου για λαικισμό και κακοήθειες λόγω της κριτικής που ασκήθηκε νωρίτερα από την αντιπολίτευση. Ο κ. Σωτ. Τσίγγανος τόνισε ότι ο Δήμαρχος δεν είναι εκλεγμένος σύμβουλος και δεν μπορεί να παραδίδει μαθήματα στο Σώμα, ενώ από τη πλευρά του ο κ .Κόλλιας απάντησε ότι όλοι πρέπει να αντέχουν την κριτική καθώς δεν εξύβρισε κανέναν αλλά έκανε μια πολιτική τοποθέτηση.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σαράντος Κουκούμης μίλησε για βάρη που μεταφέρει το Κράτος στις πλάτες των Δήμων με ενίσχυση των εργολάβων , ενώ για τους μεγάλους οφειλέτες εκτίμησε ότι αποβαίνουν σε βάρος των δημοτών με πενιχρά έσοδα. Επίσης άσκησε κριτική γιατί κόβεται το νερό σε δημότες ενώ χαρίζονται χρέη στη Costa Navarino, ενώ σε ότι αφορά τα σχολεία εξήγησε ότι χρειάζεται κοινωνική πολιτική. Μάλιστα θεώρησε ότι δεν αξιοποιήθηκαν έργα από το ΕΣΠΑ με έλλειμμα σε υποδομές και διαχείριση φιλοσοφίας χωρίς προτεραιότητες σε έργα. Σε ότι αφορά τοπικά θέματα έθιξε το θέμα του Πολεοδομικού Γαργαλιάνων τους Βιολογικούς που δεν λειτούργησαν αλλά και θέματα καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων. Συμφώνησε πάντως ότι δεν υπάρχει ομογενοποίηση του Δήμου. 

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ- ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΓΥΑΛΑ ΤΟΝΙΣΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΟΣ για την πορεία του Δήμου Τριφυλίας λόγω Καλλικράτη ήταν ο Δήμαρχος Τριφυλίας στο Δ.Σ. με θέμα την πορεία του Δήμου αλλά και την ανάδειξη προβλημάτων. Καυτηρίασε την εσωκομματική αντιπολίτευση ενώ επέμεινε ότι δεν βρίσκεται σε γυάλα καταγράφοντας την κοινωνία που βρίσκεται στα όριά της λόγω των επιλογών της κεντρικής εξουσίας. 
Αρχικά τέθηκε θέμα διαδικασίας από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο κ. Πετρόπουλος αργότερα επειδή δεν δόθηκε αρχικά λόγος στους Προέδρους ενώ τοποθετήθηκαν σύμβουλοι και κοινωνικοί εταίροι. Ο κ. Κόλλιας απαρίθμησε σε ένα μίνι απολογισμό τα θέματα του Δήμου. Το 1ο ζήτημα αφορούσε το αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του Δήμου το οποίο αφορούσε ανοιχτά Δημαρχεία σε κάθε ενότητα για να επιλύει ο δημότες τα προβλήματά του αποτέλεσε κεντρικό του σύνθημα παρά τις δυσλειτουργίες του. Το 2ο θέμα αφορούσε τα οικονομικά τονίζοντας ότι έγινε Απογραφή, αξιολόγηση των Κεντρικών αυτοτελών πόρων, ενώ μειώθηκαν οι οφειλές σε προμήθειες, μειώθηκαν οι δαπάνες του Δήμου νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά του. Το 3ο θέμα άξονας για τα έσοδα του Δήμου ο κ. Κόλλιας αποσαφήνισε ότι δεν θα γίνει ληστρικότερος από την κεντρική εξουσία που ξεζουμίζει τους πολίτες, με προτεραιότητα την αύξηση των εσόδων. Για τον 4ο άξονα που αφορά τους πόρους του Δήμου μίλησε για προγράμματα από ιδίους πόρους απολογούμενος ότι μπορεί η Δημοτική αρχή να πάει καλύτερα και ότι δεν βρίσκεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον από την κοινωνία.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Στον άξονα της εκπαίδευσης πρόσθεσε τις πενιχρές ενισχύσεις από το κράτος, την αλληλεγγύη των γονιών στους παιδικούς σταθμούς αλλά και την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Για τον τομέα του αθλητισμού μίλησε για ελλείψεις που καλύπτονται από το Δήμος αγωνιστικούς χώρους ώστε να αδειοδοτηθούν, ενώ για το πολιτισμό υπογράμμισε ότι δεν θα ενδώσει στην μιζέρια στηρίζοντας δράσεις που παράγουν πολιτισμό και όχι..γουρνοπούλες. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Κοινοτήτων που αποτελούν το μυικό σύστημα του Δήμου καθώς παρά τις αδυναμίες αναγνώρισε ότι οφείλονται πολλά στους Προέδρους με οφειλές που αποπληρώνονται σταδιακ

Φήμες για δημοπράτηση μέσα στο 2014 από το νέο ΕΣΠΑ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ολυμπία Οδός θα κατασκευαστεί έως και τον Πύργο, με πιθανή παράλληλη βελτίωση της παράκαμψης για την Αρχαία Ολυμπία, έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, δρα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Ευστράτιος Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με επιτελείο στελεχών του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η συνάντηση αποτελούσε συνέχεια εκείνης που είχε η βουλευτής με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με στόχο την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, το θέμα της Ολυμπίας Οδού το έχει αναλάβει προσωπικά, σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, ο διευθυντής Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου και των Έργων Παραχώρησης, Ιωάννης Καρνέσης, ενημέρωσε την κα Αυγερινοπούλου ότι το τμήμα Πάτρα-Πύργος αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2014, ως έργο πρώτης προτεραιότητας από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως έχει προτείνει και η βουλευτής Ηλείας εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υποδομών στην προσπάθεια «ανάστασης» των τεσσάρων βαλτωμένων οδικών αξόνων- μεταξύ αυτών και η Ολυμπία Οδός-, αποτυπώνονται σε όσα υποστήριξε, στο συνέδριο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις του Euromoney, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Μανώλης Μαρουλάκης. «Για έναν ακόμα μήνα λέμε πως όλα θα τελειώσουν μέχρι τα τέλη του μήνα!», είπε ο κ. Μαρουλάκης, ο οποίος είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα πως τα χρονοδιαγράμματα γίνονται λάστιχο στην Ελλάδα, με τη χώρα να πληρώνει ακριβά το χρόνο που χάνεται.
Απαντώντας σε ερώτηση, τα στελέχη των κατασκευαστικών ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξα. «Ας πούμε μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αναφέρουμε το χρόνο», είπε αστειευόμενος ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ, αλλά τόσο ο Γεράσιμος Δρακάτος από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όσο και ο Θεόδωρος Μόσχος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανώτερα στελέχη που ασχολούνται με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, είπαν πως, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει επέλθει συμφωνία για το νέο μοντέλο χρηματοδότησης και υλοποίησης των οδικών αξόνων.

Σε φάση αξιολόγησης περνά η Υγειονομική μας Περιφέρεια...

Από κόσκινο περνά η υγεία στην περιοχή μας. Οπως σημείωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, ήδη στην δικαιοσύνη έχουν αποσταλεί φάκελοι με υποθέσεις από νοσοκομεία της Πελοποννήσου που αφορούν υποθέσεις για διοικητικές ή άλλες παραβάσεις.
Ταυτόχρονα ο κ. Κατσίβελας, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο χώρο της υγείας συντονισμένος στην δήλωση του νυν υπουργού Υγείας που δηλώνει το ίδιο αλλά ουδείς μπορεί ακόμα να προδικάσει το μέλλον λόγω τρόικας. Η αξιολόγηση αφορά και τα 2 Νοσοκομεία της Μεσσηνίας για τα οποία πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία....

Ζητούν παράταση της μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ κατάσταση απειλείται και πάλι με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής λήγει σε 20 μέρες, οι αρμόδιοι του ΧΥΤΑ δηλώνουν αρνητικοί σε κάθε παράταση, ενώ η οριστική λύση του προβλήματος αναμένεται το νωρίτερο στα μέσα του 2014. Μέχρι πρότινος, το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο «λυνόταν» μέσω δεκάδων παράνομων χωματερών, με τη χρήση συστημάτων δεματοποίησης, που όμως κορέστηκαν, και ατύπως με την παράνομη μεταφορά τους στην. Αττική.
Υπό την απειλή των προστίμων από πλευράς Ε.Ε. οι χωματερές έκλεισαν και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έριξε όλο το βάρος στη διαδικασία επιλογής αναδόχου που θα οργανώσει σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μέσω σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι προσωρινός ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΤΕΡΝΑ χωρίς όμως ακόμη να υπογραφεί σύμβαση ή να χορηγηθούν άδειες για τις μονάδες επεξεργασίας που θα δημιουργηθούν. Τον περασμένο Απρίλιο και αφού ειδικά στην Τρίπολη συσσωρεύονταν λόφοι σκουπιδιών επί εβδομάδες, εκδόθηκε υγειονομική διάταξη που επέβαλε μεταφορά τους σε αδειοδοχημένο χώρο. Ακολούθησε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που όριζε ότι: 1 Ενενήντα τόνοι σκουπιδιών ημερησίως θα μεταφέρονται από τους δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδος στον ΧΥΤΑ Φυλής. 2 Η μεταφορά αυτή θα ίσχυσα για ένα 6μηνο.

Συνεχίζεται το «Βοήθεια στο Σπίτι» ως το Σεπτέμβριο τυο 2014

Κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και συζητούνται σήμερα στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην τροπολογία 828/6, με την οποία το πρόγραμμα συνεχίζεται, μετεξελίσσεται και διευρύνεται. Για το σκοπό αυτό, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, συνεργάστηκαν με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, προσφέρει υπηρεσίες στους δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και «Κατ’ οίκον Νοσηλεία». Τα τρία επιμέρους προγράμματα
-Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/12, αφορά στην παροχή υπηρεσιών στους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί.
-Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» θεσμοθετείται για πρώτη φορά, με σκοπό την κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλισθεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
-Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» θεσμοθετείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη μετανοσοκομειακή νοσηλεία και ανάρρωση του ασθενούς στο δικό του χώρο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απελευθέρωση νοσοκομειακών κλινών, για να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Το πρόγραμμα «κατ’ οίκον Νοσηλεία» θα εφαρμοστεί κατ’ αρχήν πιλοτικά.

«Μελέτη οδικού άξονα Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη. Από τα 34 θέματα που συζητήθηκαν τα 9 αφορούσαν Π.Ε. Μεσσηνίας . Το 1ο θέμα αφορούσε την Μ.Π.Ε. «Μελέτη οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα) τμήματα Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη στα πλαίσια έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ως άνω έργου». Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα συνταχθεί οριστική μελέτη. Π/Υ μελέτης 1.840.000 € Π/Υ έργου 65.000.000 € με ΦΠΑ Δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των απαλλοτριώσεων.
Η δημοπράτηση εκτιμάται για τον Ιούνιο του 2014. Το Α τμήμα, το υποτμήμα Πύλος – Ριζόμυλος είναι νέα χάραξη, μήκους 26 ΚΜ, δίιχνη πλάτους 11μ. παρακάμπτει βόρεια Χανδρινού – Σουληνάρι, νότια το Νερόμυλο – Καρποφόρα. Με 12 ισόπεδους κόμβους 1 ανισόπεδο. Στα τελευταία 2,5 ΚΜ προς Ριζόμυλο είναι τετράιχνος πλάτους 17 μ και συναντάται με Ριζόμυλο – Κορώνη και Ριζόμυλο – Καλαμάτα. Το υποτμήμα Πύλος – Μεθώνη 9η Εθνική Οδός μήκος 7, 9 ΚΜ βελτίωση υφιστάμενου δρόμου με δίιχνη διατομή πλάτους 11μ και τμήμα μήκους 0,8 ΚΜ που καταλήγει στην είσοδο της Μεθώνης. Προβλέπονται τρεις ισόπεδοι κόμβοι: Μεσοχώρι – Καινούριο Χωριό – Βαράκες – Φοινικούντα. Στο δεύτερο τμήμα Παράκαμψη Πύλου, μήκους 3,4 ΚΜ, πλάτους οδοστρώματος 11μ και κυκλοφορίας 7,5 μ, δύο ισόπεδοι κόμβοι Πύλος – Κυνηγού – υφιστάμενη 9η Ε.Ο. Πύλου – Μεθώνης. Κύριος και προφανής σκοπός που εξυπηρετεί η κατασκευή της προς μελέτη οδού είναι η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη. Με την ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα εξασφαλίζεται άνεση, ασφάλεια της κυκλοφορίας και μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου.
Σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες τουριστικές επενδύσεις στο νομό μας, θα συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι εκπληρώνεται και ο στόχος της Ε.Ε. που είναι η εντός 30 λεπτών πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο από δευτερεύον οδικό δίκτυο. Επίσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας συζητήθηκαν τα θέματα: Αποδοχή χρηματοδότηση από ΠΔ.Ε ποσού 3.300.000 για το έργο Βελτίωση – συντήρηση 2ης επ.ο. Μηλέα – Γιάτρισσα μήκους 9 ΚΜ. Κατάρτιση σχεδίου ανάδειξης καθαρισμού σήμανσης μονοπατιών ΔΕ Ανδανίας.
Σχέδιο για την δημιουργία χώρων αναψυχής, παρατηρητηρίων, πινακίδες, ενημέρωση και πληροφόρηση. Μελέτη και γενετική ανάλυση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το ΤΕΙ. Η γενετική ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία αλλά και ο εντοπισμός τοπικών μη καταγεγραμμένων πληθυσμών που ενδέχεται να υπάρχουν με ιδιαίτερα ποιοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά π.χ. γευστικά, αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες κ.λ.π.  Έτσι το ξηρό σύκο στη Μεσσηνία θ’ αποκτήσει στοιχεία ταυτότητας και θα ενισχύσει την πρόταση της ΣΥΚΙΚΗΣ για κατοχύρωση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του προϊόντος. Συμπληρωματικό κτηματολόγιο για παράκαμψη οικισμών Κάμπου – Σταυροπηγίου μήκους 3 ΚΜ. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας του έργου. 5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας» της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας. 6. Έγκριση τοποθέτησης επαγγελματιών πωλητών σε κενές θέσεις στην Λαϊκή Αγορά Αγίας Τριάδας Καλαμάτας. 7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Οιχαλίας, για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δρόμου και ανάπλαση Αγ. Γεωργίου Δωρίου».