Pages

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ- ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....

Με αμείωτο ρυθμό εξαπλώνεται δυστυχώς η νόσος που σκοτώνει τα πλατάνια, από τα πιο εμβληματικά δέντρα του ελληνικού οικοσυστήματος, συνδεδεμένα άρρηκτα με τον πολιτισμό της χώρας. Στη Νέδα, στους φημισμένους και απερίγραπτα εντυπωσιακούς καταρράκτες, ο αριθμός των νεκρών πλατανιών αυξήθηκε φέτος το καλοκαίρι… Επισκεφθήκαμε τους καταρράκτες της Νέδας, όπου πέρσι γύρω από την «κολυμπήθρα» είδαμε τα πρώτα νεκρά πλατάνια και δυστυχώς φέτος στην ίδια κατάσταση είναι περισσότερα! Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, με δηλώσεις του στο «KalamataJournal», σημείωσε ότι πράγματι το πρόβλημα όχι απλά υφίσταται αλλά βαίνει διογκούμενο. Τόνισε ότι ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα από τη Νέδα υπάρχει στην παραποτάμια περιοχή της Νέδουσας του Ταϋγέτου, στην Αγία Θεοδώρα της Άνω Μεσσηνίας και σε πολλές ακόμη περιοχές του Νομού. Επιπλέον, η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε πολλές άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, στην Ηλεία, την Αρκαδία, την Αχαΐα αλλά και στην Ήπειρο!
Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του μύκητα που προκαλεί το «μεταχρωματικό έλκος» στα πλατάνια και τα σκοτώνει. Όπως σημείωσε, ο μύκητας μεταδίδεται από δέντρο σε δέντρο κυρίως με μηχανήματα έργων, διάνοιξης δρόμων, που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση γίνεται και με μολυσμένα εργαλεία κοπής δέντρων και κλαδιών αλλά και με το ριζικό σύστημα και ειδικότερα όταν οι ρίζες ενός μολυσμένου πλατανιού συναντηθούν με τις ρίζες ενός υγιούς θα του μεταδώσουν το μύκητα. Το κρίσιμο ζήτημα, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, είναι το πλύσιμο και η απολύμανση των μηχανημάτων που εκτελούν έργα σε μια περιοχή, ώστε να μην μεταφέρουν το μύκητα στην επόμενη περιοχή που θα πάνε να εκτελέσουν εργασίες, όπως και το πλύσιμο των εργαλείων υλοτόμησης. Επεσήμανε δε ότι έχει εκδοθεί σχετική ρυθμιστική διάταξη από τις δασικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η ασθένεια μεταφέρθηκε από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο, από μηχανήματα που έφυγαν από την περιοχή μας για να εργαστούν στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού! Στη Νέδα πάντως, στους καταρράκτες, τα πλατάνια είναι χαραγμένα από επισκέπτες που έχουν αναγράψει είτε το όνομά τους, είτε τον τόπο καταγωγής τους, είτε την ομάδα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό μέσω από αυτή την πληγή να μεταδόθηκε στα δέντρα ο μύκητας.
Σταύρος Μαρτίνος

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ- ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ

Οι οδηγίες κατάρτισης υποχρεωτικά ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών που έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε περιφέρειες και δήμους κρύβουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2015. ''Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένηή πλεονασματική'' αναφέρεται στην απόφαση που κοινοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα διευκρινίζεται πως ''το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια''.
Όπως αποκαλύπτει όμως η Ναυτεμπορική οι οδηγίες κρύβουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το επόμενο έτος. Οι αυξήσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν αστοχίες στον προϋπολογισμό, κάτι δηλαδή που είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο σε περιφέρειες και δήμους. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το σημείο της απόφασης που αναφέρει: Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014

Πρωτιά για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας κατέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Από τα 643, συνολικά, τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, μέχρι 28 Ιουλίου 2014, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Α.Δ. έχει ήδη προχωρήσει στην κατεδάφιση των 170. Συγκεκριμένα, οι κατεδαφίσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι: Αιτωλοακαρνανία 18, Αργολίδα 4, Αρκαδία 27, Αχαΐα 40, Ζάκυνθος 1, Ηλεία 7, Κέρκυρα 9, Κεφαλληνία 24, Κορινθία 14, Λακωνία 29 και Μεσσηνία 3. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες κατεδαφίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), ενώ επίκεινται και νέες, για την πιο γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης των αιγιαλών.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που υλοποιούνται τώρα, είναι και υποθέσεις που εκκρεμούσαν, από Περιφέρειες και Νομαρχίες, ακόμη και προ 20ετίας. Σχολιάζοντας την πρωτιά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε.&Ι. στις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου, ανέφερε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους προϊσταμένους και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου, όχι μόνο γιατί κατάφεραν, με τον προσωπικό τους μόχθο, να καταστήσουν την υπηρεσία την πιο δραστήρια στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, αλλά και γιατί έχουν προτείνει και υλοποιούν τις κατεδαφίσεις με συγκεκριμένο πιλοτικό τρόπο ιεράρχησης.

Κώστας Ανδριανόπουλος: "Χρειάζεται τουριστική σχολή η Μεσσήνια"

Ελάχιστοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με σωστή κατάρτιση στη Μεσσηνία, που έχουν αποφοιτήσει από αναγνωρισμένες τουριστικές σχολές, κρατικές ή ιδιωτικές. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστας Ανδριανόπουλος, μιλά για αδιαφορία των φορέων να αποκτήσει η Καλαμάτα έδρα τουριστικής σχολής, όπως φρόντισε και έκανε η γειτονική Σπάρτη. «Δεν υπάρχει στόχευση για τον τουρισμό στη Μεσσηνία, ή ευαισθησία να ασχοληθούμε με το τι θέλουμε, αν μπορούμε να γίνουμε ως τουριστικός προορισμός και πώς θα το πετύχουμε», τονίζει. «Στην περιοχή μας υπάρχουν προβλήματα με την κατάρτιση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, γιατί δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα το να αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση ως νομός», προσθέτει ο Κ. Ανδριανόπουλος. Μία από τις συνέπειες της έλλειψης τουριστικής συνείδησης είναι «να έχουμε λίγους πτυχιούχους από ΤΕΙ, που είναι η ανώτερη σχολή», λέει. Και συμπληρώνει ότι «είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι πτυχιούχοι - αν και τα τελευταία χρόνια κάποιοι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, είδαν να υπάρχει προοπτική στον τομέα αυτό και υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα». Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους φορείς του τουρισμού ή άλλους παράγοντες στη Μεσσηνία, καθώς εκτός από το Δημόσιο ΚΕΚ και ένα τμήμα που λειτουργεί κατά καιρούς στον ΟΑΕΔ, «η επόμενη λύση είναι οι ιδιωτικές σχολές εδώ ή στην Αθήνα, με μεγάλο όμως κόστος για μια οικογένεια». Ετσι, ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παίρνουν παιδιά με μια γενική μόρφωση και εκπαίδευση - και ειδικά στην υποδοχή δεν βρίσκουμε άτομα εκπαιδευμένα». Ο Κ. Ανδριανόπουλος προσθέτει επίσης πως «η Σπάρτη κέρδισε μια σχολή για τουριστική εκπαίδευση, κι ας μην έχει η Λακωνία τη δυναμική και το μέγεθος της Μεσσηνίας στο τουριστικό κομμάτι. Αλλά η Μεσσηνία συνελήφθη κοιμώμενη». Αντίθετα εδώ, «από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον Οκτώβριο, μάλλον δεν θα λειτουργήσει τμήμα με πρωτοετείς στο Δημόσιο ΙΕΚ - και αυτή τη στιγμή δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει κάποιο τμήμα και στον ΟΑΕΔ».
  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Βέβαια με τις προοπτικές που ανοίγονται και στη Μεσσηνία, ένας σωστά καταρτισμένος υπάλληλος έχει ευκαιρίες δουλειάς και μόνιμης θέσης. Προς το παρόν όμως «το δικό μας επάγγελμα χαρακτηρίζεται κυρίως ως εποχιακή εργασία, και στο νομό μας το ποσοστό των ξενοδοχοϋπαλλήλων που απασχολούνται για λίγους μήνες ξεπερνά το 70%», τονίζει ο κ. Ανδριανόπουλος. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για τον κλάδο είναι πως, για να είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να έχουν μαζέψει 100 ένσημα. Κάτι που στις μέρες μας «είναι πάρα πολύ δύσκολο - και κατά συνέπεια, όταν τελειώνει η 4μηνη ή 5μηνη εργασία τους ή και λιγότερο, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα για να ζήσουν», όπως λέει ο πρόεδρός τους. Αλλά και όσοι δικαιούνται ταμείο ανεργίας -και είναι μικρό το ποσοστό, σύμφωνα με τον Κ. Ανδριανόπουλο- θα πάρουν ένα επίδομα για 80 ημέρες μόνο. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια «να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν δεν υπάρχει σύζυγος που να τους έχει ασφαλισμένους». Επιπλέον, ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας αναφέρει ότι στον κλάδο τους παρατηρείται «ένας ιδιότυπος ρατσισμός για όσους είναι 40 ετών και πάνω: Θεωρούνται... γέροντες γι' αυτή τη δουλειά και δύσκολα προσλαμβάνονται». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΠΑ ΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

ΣΟΒΑΡΟ ζήτημα έχει προκύψει με την συμμετοχή των παιδικών σταθμών Κυπαρισσίας που έπρεπε εδώ και 1 εβδομάδα να είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Μάλιιστα όπως επιβεβαιώθηκε από το ρεπορτάζ μας μέχρι το βράδυ της Τρίτης στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤΑΑ παρέμειναν εκτός προγράμματος οι τέσσερις Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου), ενώ την έγκριση έλαβε μόνο ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός από τους οριστικούς πίνακες επιλέξιμων δομών που δόθηκαν στην δημοσιότητα..Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αφορούσε περίπου 115 νήπια που οι γονείς τους δεν θα έχουν το δικαίωμα της επιδότησης, από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πληρώσουν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Μέχρι τώρα γονείς αναρωτιούνται αν τελικά δεν υπάρξει ένα θαύμα τα παιδιά θα μείνουν εκτός επιδότησης καθώς το πρόγραμμα παραλαβής αιτήσεων ολοκληρώνεται την Δευτέρα το μεσημέρι ενώ ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, στον οποίο υπάγονται διοικητικά και λειτουργικά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, αναμένει μετά την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών εκ νέου να περιληφθεί οριστικά στο πρόγραμμα. Οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Ράδιο Κυπαρισσία 936 είναι ότι μετά τη γραφειοκρατική εμπλοκή του θέματος οι πίνακες επιλογής θα ανοίξουν ηλεκτρονικά το αργότερο ως την Πέμπτη ώστε οι γονείς που έχουν έτοιμα τα δικαιολογητικά τους να τα υποβάλλουν άμεσα. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Πελοπόννησος «γέμισε» μακροχρόνιους ανέργους

Οδυνηρά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα στην Πελοπόννησο, έπειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat, αλλά και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Περιφέρειά μας -και, κατ” επέκταση, οι νομοί της- βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιων ανέργων (70,8%).
Οι «πληγές» του Μνημονίου στην αγορά εργασίας είναι ανεπανόρθωτες, αφού ο μοναδικός δείκτης που ευημερεί σε αυτόν κλάδο είναι η ανεργία, ενώ υπάρχει μόνο ένας δείκτης στην οικονομία που μπορεί να «αναμετρηθεί» μαζί του, αυτός της φορολογίας… Αποκαλυπτικά για τη δραματική αυτή κατάσταση και το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης στο θέμα των κοινωνικών παροχών είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σημειώνεται ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%. Παράλληλα, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - "Η ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΚΌΠΤΕΤΑΙ"

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στην ένστολη διαμαρτυρία (που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα σε χώρο και τόπο που θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ) που  αποφασίστηκε από το Γενικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΠΛΣ προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας :
 Α)Γ ια τα σχέδια που ετοιμάζονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
  Β) Για την μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με την απόφαση του ΣΤΕ που αφόρα την αντισυνταγματική περικοπή των μισθών μας.
   Γ) Για την μη έκδοση των διαταγών  των μεταθέσεων του 2013 καθώς και για την καθυστέρηση  της διαδικασίας των μεταθέσεων του 2014 που έχει γίνει πλέον ο κανόνας πρακτικής της διοίκησης.
  Δ) Την μη δημιουργία ελεγκτηρίου δαπανών για τα υγειονομικά μας.
   Ε) Την τρομερή υποχρηματοδότηση του οργανισμού του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ –ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΚΑΚΗΣ.
  
Η ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΚΌΠΤΕΤΑΙ
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ
ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ
    

   Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που έχουν σχέση με την δικαίωση των  ενστόλων για τις περικοπές του μισθολογίου μας και επειδή έχει δημιουργηθεί μια αναστάτωση λόγο συγκεχυμένων πληροφοριών και ενεργειών από διάφορους κύκλους  ενημερώνει τα μέλη της  ότι έχουν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση -  όχληση ( η οποία επισυνάπτεται  στο παρόν ) για την αναγνώριση απαίτησης και διακοπή   παραγραφής προς το ΝΣΚ.
       Προς ενημέρωση των μελών μας η Ένωση μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με δικηγορικό γραφείο για περαιτέρω νομικές ενέργειες αν αυτό απαιτηθεί

       Τέλος αυτό που εμείς ζητάμε είναι η Ελληνική πολιτεία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου τις Επικρατείας και να μην οδηγεί του πολίτες στα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα

«Κοινωνικό Φροντιστήριο» με μαθήματα αλληλεγγύης σε Δήμους της Πελοποννήσου

Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και αυτή που θα ορκιστεί στο τέλος Αυγούστου, υπάρχει ένα διακύβευμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για την ίδια την κοινωνία, αλλά, εν τέλει, και για την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της κοινωνικής της πολιτικής. Και δεν έχει να κάνει με «πολιτικό χρώμα», αλλά με την ίδια τη θέλησή της, θέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως πρωτεύον. Ο Δήμος έχει, μεν, υποχρεώσεις, αλλά έχει και πόρους, τους οποίους διαθέτει αναλόγως του προϋπολογισμού και των στόχων του. Την ίδια ώρα, σε κάθε συνοικία ή κοινότητα της επικράτειάς του, διακρίνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Πρωτεύον, λοιπόν, θα ήταν οι όποιοι πόροι του να διατεθούν κατά προτεραιότητα για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς... στον ήλιο μοίρα. Με άλλα λόγια, ο Δήμος μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί σήμερα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως προς τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δομές. Η ενίσχυση των κοινωνικών αυτών δομών, αλλά και η οικονομική στήριξη όσων αποδεδειγμένα έχουν μεγάλη ανάγκη, αποτελούν τώρα ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή. Σε περίπτωση, δε, που η ίδια δε θελήσει να προχωρήσει σε ενίσχυση του κοινωνικού της έργου, αυτό μπορεί να γίνει από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνεργασία ή κάποια από αυτές που θα αναλάβουν θέσεις στα νέα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. tharrosnews

Λείπουν 24.500 εκπαιδευτικοί σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Πόρους για να προσλάβει αναπληρωτές καθηγητές αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – Πόσα κενά δημιουργήθηκαν από τις συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου έτους – Δεν θα υπάρξει πρόβλημα τη νέα χρονιά, διαβεβαιώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος «Μαύρη» τρύπα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλείται να καλύψει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου ο ερχόμενος Σεπτέμβριος να βρει τις σχολικές αίθουσες με δασκάλους και καθηγητές. Σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για την σχολική χρονιά 2014 – 2015 το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις 24.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλύψει παλαιότερα κενά αλλά και τις 11.200 συνταξιοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013-2014 χωρίς να αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων (6.200 συνταξιοδοτήσεις το 2013 και 5.000 το 2014).
Ο κ. Δερμετζόπουλος, εξήγησε ότι την περυσινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών και πρόσθεσε «φέτος θα έπρεπε να πάρουμε 24.500. Ωστόσο, με μια πρόχειρη εκτίμηση θα χρειαστούμε 22.500 αναπληρωτές» εξηγώντας ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν από τον μειωμένο ποσοστό αποσπάσεων εκπαιδευτικών προς διάφορους φορείς. Ο υφυπουργός είπε ότι η σχετική εγκύκλιος για τους αναπληρωτές θα βγει εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν ο τρόπος επιλογής τους –αυξημένη μοριοδότηση – θα γίνει από την φετινή χρονιά ή από του χρόνου. Να σημειωθεί πάντως πως ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη νέα σχολική χρονιά.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η ΕΚΘΕΣΗ –ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 100% παράνομη η κατασκευή των «δρόμων

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ σήμερα τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-καταπέλτη του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου που συγκροτήθηκε με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μέσα από καταγγελίες φορέων για παράνομη δραστηριότητα κατασκευής δρόμων στο «κτήμα Παππά» στο δάσος και την παραλία της Ελαίας Τριφυλίας. Στο σημερινό τμήμα της έκθεσης καταγράφονται οι αποκαλυπτικές διαπιστώσεις των επιθεωρητών ως προς την τήρηση της νομιμότητας κατά την κατασκευή των δρόμων που πραγματοποιήθηκε το 2011 και το 2012. Όπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν το 2011 και το 2012 δεν τηρήθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία και έγιναν χωρίς τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών. Παράλληλα προκύπτει ότι τόσο οι εισηγήσεις του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας στον περιφερειάρχη για την επιβολή προστίμου, όσο και οι αποφάσεις του τελευταίου είναι σύννομες. Τέλος γίνεται αναφορά στην επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων (δρόμων) από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και ότι δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις επ’ αυτών και ότι ο σχετικός χρηματικός κατάλογος απεστάλη στην αρμόδια ΔΟΥ.
Από την ΦΑΕ Αθηνών προκύπτει ότι δεν έχει πρωτοκολληθεί ο σχετικός χρηματικός κατάλογος και η κατάσταση βεβαίωσης προστίμου, ούτε έχει βεβαιωθεί και εισπραχθεί το σχετικό πρόστιμο. Προκύπτει, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι η εταιρεία Παππά, αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια προχώρησε σε διανοίξεις και κατασκευές δρόμων και ενήργησε εντελώς παράνομα, ολοκληρώνοντας τους δρόμους, παρά τις διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων της περιοχής και παρά τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Παράλληλα η εταιρεία φαίνεται να έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα πρόστιμα που επιβλήθησαν τόσο από την Πολεοδομία για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτου, όσο και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την κατασκευή δρόμων χωρίς περιβαλλοντικές άδειες.
Αντί της συμμόρφωσης ο επιχειρηματίας «φρουρεί» επί 24ωρου βάσεως τα… κατορθώματά του στην περιοχή προκαλώντας φορείς, κατοίκους και επισκέπτες! Στην έκθεση-καταπέλτη υπάρχουν όλες οι απαντήσεις και τα μίσθαρνα όργανα και φερέφωνα των επιχειρηματικών συμφερόντων ας σταματήσουν να προκαλούν και να φοβερίζουν, ανοίγοντας τα μάτια τους για να μην εκτεθούν, συμπράττοντας καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε παρανομίες Παππά, για τις οποίες – ίσως – δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι. ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ- ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η ένσταση για την ακύρωση της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος και εξελέγη νέος δήμαρχος Τριφυλίας, συζητήθηκε σήμερα στο Εκλογοδικείο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με την αίτηση, ο Παναγιώτης Κατσίβελας δεν έπρεπε να ανακηρυχθεί υποψήφιος διότι ως διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ασκεί εξουσία που επηρεάζει τη βούληση του εκλογικού σώματος του Δήμου όπου εξελέγη… Την ένταση υπέβαλε ο Χρήστος Χωραΐτης, τον οποίο εκπροσώπησε ο δικηγόρος της Καλαμάτας, Αντώνης Γιαννακόπουλος, ενώ τον Παναγιώτη Κατσίβελα εκπροσώπησε ο δικηγόρος της Πάτρας, Φώτης Λεπίδας. Ο Αντώνης Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι ο Παναγιώτης Κατσίβελας δεν είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να θέσει υποψηφιότητα, διότι ως διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ασκεί εξουσία ως έχων την ευθύνη της γενικής διεύθυνσης υγειονομικών μονάδων όπως το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων, Φιλιατρών κ.ά
Ο Φώτης Λεπίδας από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχει ειδικός νόμος που εξαιρεί τους διοικητές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από αυτά τα κωλύματα εκλογιμότητας. Επιπλέον δε υποστήριξε ότι ο Παναγιώτης Κατσίβελας εξουσία έχει στο προσωπικό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα και η εξουσία του δεν επεκτείνεται με κανέναν τρόπο στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας. Ο Χρήστος Χωραΐτης έχει καταθέσει ένσταση και κατά της υποψηφιότητας του Αλεξ. Τζωρτζίνη. Όπως σημείωσε ο δικηγόρος του, Αντώνης Γιαννακόπουλος, ούτε ο συγκεκριμένος μπορεί σύμφωνα με το νόμο να είναι υποψηφιότητας γιατί προΐσταται στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και με την ιδιότητά του αυτή έχει μεγαλύτερες δυνατότητες επηρεασμού των εκλογέων. Ο δικηγόρος του Αλεξ. Τζωρτζίνη, Φώτης Λεπίδας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο δημοτικός σύμβουλος είναι συντονιστής στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, δεν εκδίδει και δεν μπορεί να εκδώσει κάποια διοικητική πράξη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας. Η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο, δεδομένου ότι την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές.
Σταύρος Μαρτίνος

Εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης για το ΠΕΠ 2014 – 2020

Το Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Όπως τονίστηκε, η έγκριση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020. Η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 και τα Τομεακά Προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).
Οικονομικό προφίλ
Εισηγούμενη το θέμα, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε ότι η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι η προσπάθεια κινητοποίησης του ενδογενούς δυναμικού και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με τους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σκιαγραφώντας το οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας είπε: «Βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση εξόδου από την κυριαρχία του πρωτογενούς τομέα, με μια ετερόφωτη βιομηχανία, με κάποιες πολύ δυνατές επιχειρήσεις, που όμως δε δημιουργούν διασυνδέσεις -αυτό που λέμε διακλαδικές σχέσεις με τους άλλους τομείς της οικονομίας και άλλους κλάδους-, και έναν τριτογενή τομέα που βασίσθηκε στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στον τουρισμό, χωρίς να έχει αξιοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Επιπλέον, έχουμε μια ισχνή παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχεδόν παντελή απουσία από δυναμικά ερευνητικά κέντρα.
Πού θέλουμε να πάμε, λοιπόν; Μείωση της σημασίας του πρωτογενούς; Nαι, είναι δεδομένο ότι με τη δομή και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα που έχουμε δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή, ασφαλέστατα γιατί η γεωργία μας είναι στραμμένη στην παραγωγή, δηλαδή παράγουμε τρόφιμα που έχουν υψηλή ζήτηση λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και δυνατότητες πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά. Λέξεις κλειδιά: μεταποίηση, συσκευασία, επώνυμο προϊόν, οικονομία κλίμακας, συμβολαιακή γεωργία, διερεύνηση νέων αγορών, μείωση κόστους παραγωγής, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διασύνδεση με βιομηχανία και τουρισμό.
Στη βιομηχανία υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης; Nαι, αλλά με ποιους όρους; Όχι σίγουρα με το χαμηλό εργατικό κόστος και τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.
Τουρισμός; Ναι, μπορούμε να έχουμε τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο, αξιοποιώντας νέες μορφές τουρισμού 

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ- ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ

Με μια μεγάλη δίκη θα ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος για τη Μεσσηνία, αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η υπόθεση εμπλοκής δεκάδων αγροτών από την Τριφυλία σε παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από πώληση αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βούλευμα περιλαμβάνει τριάντα κατηγορουμένους, εκ των οποίων είκοσι από τα Φιλιατρά, τέσσερις από του Ρωμανού, δύο από τους Γαργαλιάνους, δύο από Αθήνα, ένας από το Ριζόμυλο και ένας από το Ναύπλιο. Η κατηγορία που θα αντιμετωπίσουν αφορά στην πλαστογραφία, ενώ το τμήμα της υπόθεσης που σχετίζεται με την έκδοση των εικονικών τιμολογίων βρίσκεται στο στάδιο της Ανάκρισης.
Δεύτερο μέρος της υπόθεσης Οι αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ και ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης. Συνολικά απολογήθηκαν κατά την έρευνα της υπόθεσης 43 αγρότες. Από αυτούς, άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Δύο Φιλιατρινοί, που εμπλέκονται στο σύνολο της υπόθεσης, κρατούνται ήδη στις φυλακές. Από το 2012 Η υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε ειδική επιχείρηση. Στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη. Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου να φαίνονται νόμιμα. Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ. Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1#sthash.ZKYFRBFU.dpuf

Βγαίνει μπροστά για την ΚΕΔΕ ο Καμπόσος για την Πελοπόννησο

Ο δήμαρχος του Αργους Δημήτρης Καμπόσος βγαίνει μπροστά προσπαθεί να συσπειρώσεις τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς στους δήμους.
Στην Πελοπόννησο διαμορφώνεται ενας νέος άξονας με τους κκ. Καμπόσο και Καφαντάρη, για τις εκλογές της ΠΕΔ.Επίθεση τόσο στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τις σχέσεις τους με κόμματα παρά την εικόνα ανεξάρτητου που παρουσίαζαν, εξαπολύουν με με αφορμή τις εκλογές της ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή τους οκτώ δήμαρχοι.
Αναλυτικά το κείμενο:
Με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύθηκε σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Κ.Ε.Δ.Ε. θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις, σχετικά με το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον ουσιαστικό θεσμικό, πολιτικό, και κυρίως κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία παρά τις σημαντικές περικοπές των πόρων, κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και αποτέλεσε βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
* Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν ότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά κριτήρια.
* Το αίτημα για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση» είναι σωστό και κοινώς αποδεκτό.
Επειδή όμως η ανεξαρτησία δεν μπορεί να αποτελεί μία ευκαιριακή ταμπέλα για την εκπλήρωση προσωπικών ή κομματικών στόχων, ανεξάρτητα αν αυτή την περίοδο είναι πολύ «της μόδας», διατυπώνουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της κίνησης των έξι που έγιναν πέντε, τον Ιούνιο του 2013 (γιατί άραγε αποχώρησε ο κύριος Ιωακειμίδης την τελευταία στιγμή;) θα παρατηρήσει μία άλλη προσέγγιση για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το σημερινό κείμενο. Μια προσέγγιση καθαρά κεντροαριστερή και καθόλου ανεξάρτητη. Με δεδομένο ότι οι βασικοί πρωτεργάτες και των δύο κειμένων είναι οι ίδιοι (Καμίνης και Μπουτάρης), τι άλλαξε από τότε;
2. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Μπουτάρης γιατί δήλωνε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές ότι είναι πιο Πασόκος από τους Πασόκους (Οκτώβριος 2013).
3. Ο «ανεξάρτητος» κύριος Καμίνης πριν από τον πρώτο γύρο καθώς και μετά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου με ποιά κομματικά επιτελεία και πόσες φορές συναντήθηκε, τί διαπραγματεύθηκε μαζί τους και εάν αληθεύει ότι ζήτησε να μοιραστούν ψηφοδέλτιά του από τοπικές επιτροπές συγκεκριμένων κομμάτων;

Χωρίς επιθεωρητή εργασίας παραμένει η Μεσσηνία

Χωρίς επιθεωρητή εργασίας έχει μείνει τους τελευταίους μήνες η Μεσσηνία, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να έχουν περιορισθεί σημαντικά και να διενεργούνται από επιθεωρητές της Αρκαδίας. Σύμφωνα με το διευθυντή της Περιφερειακής Επιθεώρησης Εργασίας, με έδρα την Τρίπολη, Βασίλειο Σιώλη, η βασική παράβαση που βεβαιώνεται στη Μεσσηνία αφορά στους ανασφάλιστους. Στους τελευταίους, μάλιστα, ελέγχους βεβαιώθηκαν παραβάσεις για 8 ανασφάλιστους εργαζόμενους στην περιοχή της Κυπαρισσίας.
Έλλειψη επιθεωρητών
Από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο φέτος έχουν διενεργηθεί 28 έλεγχοι στη Μεσσηνία από επιθεωρητές της Αρκαδίας και συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 116.400 ευρώ. Από την Επιθεώρηση Εργασίας στη Μεσσηνία αποχώρησαν πέρυσι τον Αύγουστο με σύνταξη τρεις υπάλληλοι. Μία επιθεωρήτρια που έμεινε, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε άδεια κύησης, με αποτέλεσμα πλέον να μην υπάρχει κανένας επιθεωρητής. Κατά συνέπεια, ο Νομός Μεσσηνίας σε ζητήματα εργασιακά ελέγχεται περιοδικά και από επιθεωρητές της Αρκαδίας, που επισκέπτονται την περιοχή μια φορά την εβδομάδα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα σταλεί ένας υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας Μεσσηνίας, αλλά και πάλι δε λύνεται το πρόβλημα. Όπως σημείωσε ο κ. Σιώλης, οι επισκέψεις επιθεωρητών από την Αρκαδία θα αυξηθούν σε δύο την εβδομάδα. Προσωπικό (δύο επιθεωρητές) αναμένεται να σταλεί και από την κεντρική υπηρεσία της Αθήνας, προκειμένου να στελεχωθεί η υπηρεσία της Μεσσηνίας, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί χρονικά και εκτιμάται ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Πάντως, ο κ. Σιώλης, διευκρίνισε ότι διενεργούνται και ανεξάρτητοι έλεγχοι από ειδικούς επιθεωρητές που μεταβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά την τοπική υπηρεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της έλλειψης προσωπικού να διενεργούν τους τακτικούς ελέγχους που θα επιθυμούσαν. 'Θάρρος'

ΑΓΡΟΤΙΚΑ «Η νέα ΚΑΠ θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς…»

Η δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, επεσήμανε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστος Γιαννόπουλος. Μαζί με τους συναδέλφους του και μέλη της ομοσπονδίας κκ Κούφη και Βομπίρη όπου αναφέρθηκαν στα προβλήματα με το καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα (οι κτηνοτρόφοι χάνουν την κοπάδια τους κα) και την αβεβαιότητα που επικρατεί με την σταφίδα (τιμή, μείωση στρεμματικών ενισχύσεων, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ) κάλεσαν όλους τους αγρότες να αντιδράσουν δυναμικά.
 Ο κ. Γιαννόπουλος σχολίασε με έμφαση ότι «Η ΚΑΠ υποτάσσεται πλήρως στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προωθεί τους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία. Η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ φέρνει σε ακόμα πιο τραγική θέση το φτωχό αγρότη, τις οικογενειακές μορφές εκμετάλλευσης.Θεωρούμε ότι η νέα ΚΑΠ θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Εμείς λέμε ότι η ΚΑΠ δε διορθώνεται. Η ΚΑΠ ανατρέπεται. Λέμε στους φτωχούς αγρότες ότι δε μένει άλλος δρόμος παρά ο δρόμος του αγώνα, για να μπορέσουν να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες και να παλέψουν για μια άλλη πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Μία πολιτική που θα τους δίνει τα περιθώρια να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χωριά τους, στα μαντριά τους, στα χωράφια τους».

ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ; Χιλιάδες προσλήψεις σε ΔΕΚΟ -Συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου

Χιλιάδες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο σε μεγάλες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνο όσο όμως και μέσω συμβάσεων αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος θα γίνουν 540 προσλήψεις μέσω σύμβασης αορίστους χρόνου στον ΔΕΔΔΗΕ, άλλες 600 επίσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, 70 στην ΥΠΑ και 450 στις ΟΣΥ και αυτές με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Παράλληλα 645 άτομα θα προσληφθούν ως διανομείς και οδηγοί στα ΕΛΤΑ και 155 καταμετρητές, οδηγούς και εργάτες στην ΕΥΔΑΠ που θα προσληφθούν μέσω 8μηνων και τετράμηνων συμβάσεων.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΑΨΟΓΗ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 4ου BEACH RACKET ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ- ΘΕΣΜΟΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΕΜΙΣΕ αστέρια του αθλήματος η 3η αγωνιστική του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach Racket  που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κυπαρισσία με τη καυτή άμμο της βραβευμένης παραλίας Αη Λαγούδη και διοργανωτή τον Αθλητικό Όμιλο Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας. Την περιοχή επισκέφθηκαν φέτος 95 αθλητές από όλη την Ελλάδα συμμετέχοντας στην μεγάλη γιορτή που κατακλύστηκε στις κερκίδες από θεατές. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΑΟΞ Κυπαρισσίας Μένης Βρεττός έχοντας αρωγούς τον Δήμο Τριφυλίας για την συνδιοργάνωση τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και τους χορηγούς ενώ από καρδιάς αναφέρθηκε στους αθλητές δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους με τους φιλάθλους να ζωντανεύουν την άψογη διοργάνωση. Ευχαρίστησε επίσης το Ράδιο Κυπαρισσία 936 και την κάλυψη από την τηλεόραση BEST.
Παράλληλα ικανοποιημένος από την φιλοξενία ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας Γιώργος Κοσμάς επιβεβαιώνοντας ότι η Κυπαρισσία φιλοξενεί το καλύτερο τουρνουά, απονέμοντας εύσημα τους αθλητές ενώ αποκάλυψε στους θεατές ότι από τη νέα χρονιά ο ΠΣΑΞ θα συμπεριληφθεί στους κόλπους της ομοσπονδίας του τένις. Τα αποτέλεσμα των τελικών νικητών που βραβεύτηκαν μετά το πέρας του αθλητικού διημέρου ήταν τα ακόλουθα;
Δυάδες ανδρών
Πόρτο Ράφτη πόντοι 371,65 Αντωνόπουλος Κώστας , Πλακιώτης Σταύρος
Γαλάζια Ακτή 327,51 Μουρελάτος Σπύρος , Νερούτσος Αργύρης
Pasarellas club  291,30 Μοροχλιάδης Αλέξανδρος, Κατσαπάρας Δημήτρης
Δυάδες Μικτές
Κρέστενα 384 ,59 Πατσαλίβας Πέτρος , Λοίζου Ελένη
Πόρτο Ράφτη 359,6 Ζακλακούτη Φάνια , Κουβαράς Χρήστος
Πόρτο Ράφτη 337,67 Αντωνόπουλος Κωστας, Αποστολοπούλου Φαίη
4αδες Ανδρών
Γαλάζια Ακτή 855,89 Μαραγκός Μηνάς , Αποστολάκης Βασίλης , Βούλγαρης Φάνης, Μανωλάς Στέργιος
Πόρτο Ράφτη 791,82 Πλακιώτης Σταύρος, Κουβαράς Χρήστος, Καραμούζης Σταύρος, Στεφανής Κώστας
Αίγινα 772,34 Σεμερτζέλης Περικλής , Μπότσης Αργύρης , Νομικός Αθανάσιος, Νικολακόπουλος Φώτης
4αδες μικτές
Πόρτο Ράφτη 703,95 Ζακλακούτη Φάνια , Αντωνόπουλος Κώστας, Αποστολοπούλου Φαίη , Κουβαράς Χρήστος
Πόρτο Ράφτη 615,57 Πλακιώτης Σταύρος, Παπαζή Μαρία, Καραμούζης Σταύρος, Κλίτσου Ελίνα
Γαλάζια Ακτή 516,39 Μουρελάτος Σπύρος, Τσολαρίδου Αγγελική, Κομινάκης Ανδρέας Κάτρη Κωνσταντίνα
Επιδιαιτητής Α” Ροζή Αγγελική , Β” Πραγκατσή Χριστίνα.

Καταπέλτης για το Ισραήλ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τις εχθροπραξίες στη Γάζα Υπέρ της άμεσης και άνευ όρων ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα τάσσεται ρητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Είναι στρατηγικής σημασίας και επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί η άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα τερματίσει από τώρα τις συγκρούσεις και θα οδηγήσει σε οριστική παύση των εχθροπραξιών. Ο κύκλος της βίας και του αίματος πρέπει να κλείσει και να ανοίξει ο κύκλος του διαλόγου και της συνεννόησης για να εξευρεθεί βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θέτει ως αδιαπραγμάτευτη αρχή την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και την εξάλειψη κάθε απειλής εναντίον της. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί επίσης σε εγρήγορση και στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφασιστικής σημασίας μέτρων τη διεθνή κοινότητα και την Ελληνική κυβέρνηση για την προάσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής στα εδάφη της Παλαιστίνης.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΚΟΡΥΦΑΙΑ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2014 στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας η τελετή λήξης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Leonardo Da Vinci. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το διάστημα 2-16 Δεκεμβρίου 2013 στην Κύπρο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνη Γεώργιο να καλωσορίζει τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνέπεια του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε σε παρόμοιες μελλοντικές δράσεις του Κέντρου.
Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν , ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Μαλλίδης Κωνσταντίνος ο οποίος αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις κατάρτισης που εφαρμόζονται από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Σαμπαζιώτης Γεώργιος και ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος Αντώνιος. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος από τον κ. Τσουμάνη , προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της κατάρτισης και απονεμηθήκαν στους συμμετέχοντες τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους.

: «Επανακατεθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες και για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης»

«Η κυ­βέρ­νη­ση να α­πο­δε­χθεί ά­με­σα τις προ­τά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για δω­ρε­άν ρεύ­μα στις ευ­πα­θείς ο­μά­δες πλη­θυ­σμού και για ου­σι­α­στι­κή μεί­ω­ση του ΕΦΚ στο πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης». Το­νί­ζει σε δή­λω­σή του ο υ­πεύ­θυ­νος του Το­μέ­α Ε­νέρ­γειας της Κ.Ο. του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Θα­νά­σης Πε­τρά­κος. Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Πε­τρά­κος στην δή­λω­σή του ε­πι­ση­μαί­νει τα ε­ξής: «Ε­πει­δή το η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα εί­ναι κοι­νω­νι­κό α­γα­θό δεν πρέ­πει να το στε­ρεί­ται κα­μί­α λα­ϊ­κή οι­κο­γέ­νεια. Ε­πει­δή εί­ναι α­πα­ρά­δε­κτο να πε­θαί­νουν φτω­χοί και άρ­ρω­στοι συ­νάν­θρω­ποί μας λό­γω δι­α­κο­πής της η­λε­κτρο­δό­τη­σης, για­τί α­δυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τους λο­γα­ρια­σμούς του ρεύ­μα­τος. Ε­πει­δή οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές έ­χουν ε­πι­φέ­ρει κα­τα­στρο­φι­κά οι­κο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα και τε­ρά­στιας έ­κτα­σης αν­θρω­πι­στι­κή κρί­ση.
Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με αί­σθη­μα κοι­νω­νι­κής ευ­θύ­νης α­πέ­ναν­τι στους φτω­χο­ποι­η­μέ­νους συμ­πο­λί­τες μας οι ο­ποί­οι δεν έ­χουν η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα, ε­πα­να­κα­τε­θέ­τει τις τρο­πο­λο­γί­ες που εί­χε κα­τα­θέ­σει α­πό τον Δε­κέμ­βριο του 2013 για δω­ρε­άν ρεύ­μα στις ευ­πα­θείς ο­μά­δες πλη­θυ­σμού και για ου­σι­α­στι­κή μεί­ω­ση του ΕΦΚ στο πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης. Οι προ­τά­σεις μας αυ­τές εί­ναι κο­στο­λο­γη­μέ­νες και εί­ναι η ε­λά­χι­στη κοι­νω­νι­κή υ­πο­χρέ­ω­ση της Πο­λι­τεί­ας για την ά­με­ση α­να­κού­φι­ση των φτω­χών και α­νέρ­γων προ­κει­μέ­νου να μην έ­χου­με πε­ρι­στα­τι­κά και άλ­λων θα­νά­των συμ­πο­λι­τών μας.

Aκυβέρνητο σκάφος με 65 μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλλονιάς – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη μία το μεσημέρι μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωση 75 μεταναστών που βρίσκονται σε ακυβέρνητο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου. Την είδηση μεταδίδει το e kefalonia, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει αποφασιστεί αν οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε Κεφαλλονιά ή Ζάκυνθο, αφού η επιχείρηση περισσυλογής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπάρχει μαέστρος πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της «Ενωσης Μεσσηνίας»

Γράφει ο Θανάσης Κουκοβίστας

ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ είναι το γεγονός της επίθεσης εναντίον της κυοφορούμενης συμφωνίας της «Ένωσης Μεσσηνίας», διαδόχου συνεταιρισμού της φαλιρισμένης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (ΕΑΣ) με ιδιωτικές εταιρείες για την αξιοποίηση της περιουσίας της, την περασμένη εβδομάδα.
Η συμφωνία της «Ένωσης» δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Ιουλίου. Ακολούθησε μια σιωπή 15 ημερών, μέχρι το πρώτο δημοσίευμα και στη συνέχεια την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και την ταυτόχρονη, σχεδόν, ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. Πέρα από τον «θαυμασμό» των άμεσων αντανακλαστικών, που χρειάστηκαν 15 και 17 ημέρες να κατανοήσουν την συμφωνία της «Ένωσης», είναι πολλά τα δημοσιεύματα, που εύλογα προκαλούν την εντύπωση πως πίσω από την ομαδική επίθεση υπάρχει ένας «μαέστρος» που την… ενορχήστρωσε! Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση της «Ένωσης» για την συμφωνία με τις εταιρείες AGRIFREDA και «Κωνσταντόπουλος ΑΕ» ήταν πέραν του δέοντος αναλυτική. Στο φύλλο της 7 Ιουλίου, στη «ΦΩΝΗ», δημοσιεύτηκε ολόκληρη.
ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Όπως συνήθως, κάθε δήλωση του βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου, περιέχει την «κασέτα» των συνθημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία φαίνεται ότι την  έχει ενστερνισθεί και αφομοιώσει. Ξεκινά, όπως σε κάθε άλλη δήλωσή του με μια επίθεση εναντίον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εκπρόσωποί τους κυριάρχησαν στις διοικήσεις συνεταιρισμών και ενώσεων και έτσι απαξιώθηκε ο θεσμός. Ενώ, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.
Με τη σειρά μας, θα υπενθυμίσουμε στον Θανάση Πετράκο ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν απαξιώθηκε μόνον από τις διοικήσεις της «Πασοκονεοδημοκρατίας». Κατά κανόνα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν, όταν τα οικονομικά συνεταιρισμών και ενώσεων έφθασαν στο απροχώρητο από χρέη. Δεν υπάρχει ούτε μια διαμαρτυρία, όταν με την πολιτική του αλόγιστου δανεισμού οι διοικήσεις οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στην κατάρρευση. Όσο έδιναν τα λεφτά και στους δικούς τους ψηφοφόρους, τσιμουδιά !!!
Αντίθετα, πίεζαν, και συνεχίζουν να πιέζουν, να δοθούν περισσότερα λεφτά, έστω και αν κάποια στιγμή θα τα πλήρωνε όλος ο ελληνικός λαός. Αυτό δεν έγινε με το «πακέτο Χατζηγάκη»; Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν διαμαρτυρήθηκε, όταν οι αγρότες έπαιρναν δάνεια και επιδοτήσεις για βελτίωση της παραγωγής και τα κατασπαταλούσαν σε αλλότριες δράσεις. Το αντιπολιτευτικό κλάμα άρχιζε, όταν οι αγρότες αντιμετώπιζαν το φάσμα κατασχέσεων και πίεζαν να σταματήσουν. Σε συνδυασμό με την λαϊκιστική κυβερνητική πολιτική η κρατική, μέχρι πρότινος, ΑΤΕ ουδέποτε κινήθηκε να διεκδικήσει τα χρέη ούτε και άσκησε έλεγχο για το που πήγαιναν τα λεφτά που δάνειζε. Κυβερνήσεις και αντιπολίτευση καλλιέργησαν το κλίμα «δανείσου και λογαριασμό μη δίνεις, γιατί δεν θα έχεις συνέπειες».
Και για να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον νόμο 4015/2011, επί υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, δεν τον επέβαλε κανένα μνημόνιο, αλλά ήταν αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ και κοινοτική υποχρέωση. Εφ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ ομνύει στην, έτσι κι αλλιώς, παραμονή μας στην ΕΕ, καλό θα είναι βουλευτές και στελεχη του να κρατούν αιδήμονα σιωπή. Όσο για την κατάληξη της δήλωσής του: «Για το ΣΥΡΙΖΑ η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος είναι προτεραιότητα και θα πρέπει ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας να θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει πραγματικότητα από την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς».
Όπως λέμε, «με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτα». Κι αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση σχέση με την Αριστερά όση ο… φάντης με το ρετσινόλαδο!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΩΣΗ»
Μέμφεται ο Θανάσης Πετράκος την διοίκηση της ΕΑΣ, γιατί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση μετείχαν μόνο 40 μέλη. Όπως γάφει στην δήλωση: «Η απόφαση αυτή μάλιστα, η οποία πάρθηκε από μια συνέλευση στην οποία παρευρέθηκαν μόλις 40 μέλη (!!!), είναι στην ουσία απ’ ευθείας ανάθεση, αφού ανεξάρτητα από την δική μας ριζική διαφωνία, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ούτε καν  πρόσκληση για τυχον άλλους ενδιαφερόμενους».
Κατ’ αρχήν, δεν βγήκε στη γύρα η «Ένωση» να ψάξει επενδυτή, αλλά τη βρήκαν οι επενδυτές και, ως όφειλε, κάλεσε τα μέλη της σε συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν επί της πρότασης που της έγινε. Θα ήταν κατανοητή η κατηγορία, αν η διοίκηση δεν είχε ειδοποιήσει όλα τα μέλη. Όμως, τα είχε ειδοποιήσει (και μάλιστα με δημόσιες προσκλήσεις και για την επαναληπτική συνέλευση) και δεν προσήλθαν, τότε είναι πρόβλημα των απόντων και όχι της διοίκησης. Και, εφ’ όσον ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη της συνέλευσης να δεχθούν τη συμφωνία, στα πλαιότερα των υποδημάτων τους η ριζική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του κάθε άλλου που έχει αντίθετη απόψη.
Λέει και κάτι άλλο ο Θανάσης Πετράκος: «Οι Μεσσήνιοι αγρότες, όπως και όλοι οι αγρότες της χώρας μας, χρειάζονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, υγιείς, ισχυρούς και ανασυγκροτημένους συνεταιρισμούς, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των πολυεθνικών». Φυσικά, η «Ένωση» δεν αντιμετώπισε καμιά λαίλαπα πολυεθνικών, αλλά την πρόταση δύο πετυχημένων ελληνικών εταιρειών. Ούτε ο Θανάσης Πετράκος, ούτε το αγροτικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν κάποια πρόταση για το πως θα καταστεί υγιής, ισχυρή και θα ανασυγκροτηθεί η «Ένωση», με χρέη πάνω από 11 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες διοικήσεις. Πετάμε τον λόγο μας περί πολυεθνικών, που είναι «πιασάρικος» και δημιουργεί εντύπωση, προκειμένου να πάρουμε την εξουσία και μετά «στάχτη και μπούρμπερη», που λέει και ο λαός…
ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ
Από τους όρους που ανακοίνωσε στην συνέλευση ο πρόεδρος της «Ένωσης», Κώστας Κατσούλης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική να φθάσουν οι πωλήσεις τους 5.000 τόνους εμφιαλωμενου λαδιού και του 1.500 τόνους για τυποποιημένη βρώσιμη ελιά. Αυτά είναι πέρα από το μαράζωμα και την πώληση σε βαρέλια. Παράλληλα τα μεσσηνιακά προϊόντα θα εκτεθούν στις 10 από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, ενώ θα διατίθενται στις αγορές 50 τουλάχιστον χωρών. Με τη συμφωνία με την AGRIFREDA μπορεί να αναστηθεί η πνέουσα τα λοίσθια παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ η «Κωνσταντόπουλος ΑΕ», στοχεύει ακόμα και στις πωλήσεις τυποποιημένης σταφίδας.
Το πιο σπουδαίο από όλα, είναι ότι και οι δύο εταιρείες έχουν, ήδη, ανοίξει την αγορά στο εσωτερικό και εξάγουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι κάτι στο οποίο η «Ένωση» προσπάθησε να πετύχει, αλλά το τμήμα πωλήσεων διαλύθηκε στην ουσία. Για να ανασυσταθεί ένα σοβαρό γραφείο πωλήσεων και να ανοίξουν οι αγορές χρειάζεται χρόνος και πάρα πολλά λεφτά, που η καταχρεωμένη «Ένωση» είναι αδύνατο να βρει στις παρούσες συνθήκες. Κάτι που ομολόγησε ο πρόεδρός της, όταν παρουσιάζοντας τα οφέλη για τον συνεταιρισμό, είπε: «Πολλαπλασιάζει τις ποσότητες των προϊόντων που με τις δικές του δυνάμεις μπορούσε μέχρι τώρα να διακινεί».
Πάνω από όλα, με την συμφωνία κύριος όλων των περιουσιακών στοιχείων του παραμένει ο συνεταιρισμός. Ενώ, σπάει δεσμά και εξαρτήσεις και αποκτά την δύναμη, με τη συμφωνία, να επιβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την είσπραξη λιγότερων δικαιωμάτων ενίσχυσης για τα μέλη της. Με άλλα λόγια, οι «παράγκες» τέλος! Εκτός, και αν με τις αντιρρήσεις τους αυτό πάνε να αποτρέψουν.

15 χρόνια στο νεαρό 18χρονο από τη Χώρα για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη -Κεκλεισμένων των θυρών η ακροαματική διαδικασία

15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκισης επέβαλε χθες το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας στο 18χρονο από τη Χώρα, για απλή συνέργεια στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και για την οποία, εκτός από το 18χρονο, που τότε ήταν 17 χρόνων, κατηγορείται ένας 24χρονος Γεωργιανός, ο οποίος θα δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο το προσεχές διάστημα. Η δίκη του 18χρονου από τη Χώρα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στο ξεκίνημα αυτής έγινε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από συγγενή του θύματος, με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου να υποβάλει ένσταση και το Δικαστήριο να την κάνει δεκτή και να απορρίπτει – αποβάλλει την πολιτική αγωγή. Ο 18χρονος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία και ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Μετά την ακροαματική διαδικασία, αυτές οι δύο κατηγορίες μετατράπηκαν, με πλειοψηφία από το Δικαστήριο, σε απλή συνέργεια.
Επίσης, κατηγορούνταν για οπλοφορία από κοινού και οπλοχρησία από κοινού, κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκε, ενώ το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ομόφωνα για την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής. Επίσης, αναγνώρισε στο 18χρονο μειωμένο καταλογισμό. Οι ποινές που του επιβλήθηκαν για τις κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος (της ανθρωποκτονίας σε συνέργεια και ληστείας σε συνέργεια) ήταν δέκα χρόνια για κάθε πράξη, και δύο μήνες για την παράνομη οπλοκατοχή. Άρα, σύνολο 15 έτη και 1 μήνας, κατά πλειοψηφία, γιατί η μία από τις τρεις δικαστές πρότεινε να επιβληθούν θεραπευτικά μέτρα στον κατηγορούμενο. Όσον αφορά στην έφεση, κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με μία από τις δικαστές να υποστηρίζει το αντίθετο. Με πληροφορίες και από το Θάρρος.

Στην πρωτοπορία των μακροχρόνιων ανέργων η Πελοπόννησος

Οδυνηρά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα στην Πελοπόννησο, έπειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat, αλλά και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Περιφέρειά μας -και, κατ' επέκταση, οι νομοί της- βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιων ανέργων (70,8%). Οι «πληγές» του Μνημονίου στην αγορά εργασίας είναι ανεπανόρθωτες, αφού ο μοναδικός δείκτης που ευημερεί σε αυτόν κλάδο είναι η ανεργία, ενώ υπάρχει μόνο ένας δείκτης στην οικονομία που μπορεί να «αναμετρηθεί» μαζί του, αυτός της φορολογίας… Αποκαλυπτικά για τη δραματική αυτή κατάσταση και το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης στο θέμα των κοινωνικών παροχών είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σημειώνεται ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%. Παράλληλα, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ, ΑΥΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΧΑΙΡΕΤΑΙ...

Ο όρος «ρουσφέτια του αίσχους» δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της πολιτικής αλητείας μεγάλης μερίδας νεοεκλεγμένων ευρωβουλευτών.
Οι οποίοι, πριν καν λάβουν τις έδρες τους στο ευρωκοινοβούλιο, «βόλεψαν» στις Βρυξέλλες άνδρες, γυναίκες, γιους και θυγατέρες με παχυλούς μισθούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πρόκληση που συνιστούν τέτοιες ξεδιάντροπες πρακτικές. 
Αυτή είναι η λίστα της ντροπής, με ονοματεπώνυμα, που «δανειστήκαμε» από το «Πρώτο θέμα»…
Χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, αν και θα έπρεπε γενικά να είναι υποψιασμένοι, οι Ελληνες ψηφοφόροι στις 25 του περασμένου Μάη έστειλαν στις Βρυξέλλες με τις επιλογές τους μαζί με τους ευρωβουλευτές και… στενούς συγγενείς αρκετών εξ αυτών. Για την ακρίβεια, ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων βρήκαν ευκαιρία να αποκαταστήσουν, με την εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών και κομματικούς φίλους.
Αποδεικνύεται έτσι ότι για μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας η ενασχόληση με την πολιτική είναι και ένα μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς τους…
Πρώτοι μάλιστα σέρνουν τον χορό οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δύο εκ των οποίων διόρισαν τις κόρες τους, ενώ αποκατέστησαν και κομματικά στελέχη στα γραφεία τους.
Ο μοναδικός ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, είχε φροντίσει από καιρό να αποκαταστήσει τον γιο του στο γραφείο της ομάδας, στην οποία εντάχθηκε όταν εκλέχτηκε, ενώ δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες με το έτερον ήμισυ σε άτυπο επιτελικό ρόλο, αν και ακόμη δεν υπάρχει κανένας επίσημος διορισμός. 
Ολα αυτά τα ωραία και τόσο «ελληνικά» έχουν προκαλέσει από θυμηδία μέχρι ενόχληση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού σε πολλά πηγαδάκια, με παλιούς παράγοντες να σηκώνουν ψηλά… χέρια και ώμους. Πρόκειται ασφαλώς για μια εικόνα που εκθέτει τη χώρα και φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά και την ίδια την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου.
Είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας, ώστε να μη διακυβεύεται το κύρος του από φαύλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει στους ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς και παιδιά).
Κι όμως, ακόμη και σ’ αυτό το «εμπόδιο» το ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τη λύση, αφού οι δύο Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής: ο καθένας πήρε τον άνθρωπο του άλλου και έτσι ξέφυγαν από τη θεσμική απαγόρευση.

Ως απάντηση για τις επιλογές τους, ορισμένοι ευρωβουλευτές επικαλούνται την ανάγκη να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, όμως φαίνεται ότι εδώ ισχύει και η αξέχαστη ρήση από παλιά ταινία του ελληνικού σινεμά: «Είναι πολλά τα λεφτά». Ακόμη και μετά τις μειώσεις και τις δικλίδες διαφάνειας και ελέγχου, ο κάθε ευρωβουλευτής πέραν του μισθού και των προνομίων που απολαμβάνει προσωπικά (συνολικά περί τις 15.000 ευρώ!), έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί για την πληρωμή συνεργατών του 21.000 ευρώ τον μήνα!
Με την «κατάλληλη» δηλαδή διαχείριση και κατανομή των θέσεων, μπορεί το οικογενειακό εισόδημα να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ μηνιαίως – ποσό διόλου άσχημο, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει κανείς την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά και κάνα δυο-τρεις μελλοντικές…
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΑ...
Πάντως, για να μη μείνει παραπονεμένο και το κόμμα και ίσως για να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο κ. Επιτήδειος τον κ. Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον κ. Αλέξανδρο Λύρη. Ωραίο επάγγελμα το «χρυσαυγίτης πολιτικός» δηλαδή…
Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του, Γιώργος, προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής.
Η σχέση ανάμεσα στον κ. Μαριά -ο οποίος είχε από καιρό βάλει στόχο να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη συγκεκριμένη ομάδα είναι παλιά και στενή για να είναι τόσο αθώες όλες αυτές οι κινήσεις με τις επιλογές συνεργατών, συμβούλων και επιτελικών στελεχών.
Και επειδή οι σατανικές συμπτώσεις λέγονται έτσι επειδή είναι και σπάνιες, στα πηγαδάκια του Ευρωκοινοβουλίου η περίπτωση Μαριά είναι από τις πλέον συζητήσιμες τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι τυπικά η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί – απλά όπως και όλες οι πολιτικές πράξεις εμπίπτει στον γνωστό κανόνα περί νόμιμου και ηθικού!
Χωρίς θεσμικό ρόλο οι Συριζαίοι σύζυγοι 
Δεν διορίστηκαν ακόμα και μάλλον δεν θα διοριστούν – ίσως να μην ήταν καν αυτός ο σκοπός τους από την αρχή. Ωστόσο η παρουσία συζύγων δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει συζητηθεί έντονα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη παρουσία του συζύγου της κυ­ρίας Σοφίας Σακοράφα, κ. Κωνσταντίνου Μπιτσάνη. Πρόκειται για τον πιο στενό και φυσικά έμπιστο συνεργάτη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια.
«Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μου συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η κυρία Σακοράφα στο «ΘΕΜΑ». Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγος του κ. Κώστα Χρυσόγονου, κυρία Ελένη Μυλωνά. Δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο κάποιος θεσμικός ρόλος της.
Γιώργος Επιτήδειος – Λευτέρης Συναδινός: Οι Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους Μάρθα και Θεοδότα, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής – ο ένας προσέλαβε την κόρη του άλλου και για να μην καρφωθούν έβαλαν στο παιχνίδι των προσλήψεων συμβούλων και τον Λάμπρο Φουντούλη, ξεφεύγοντας έτσι από τη θεσμική απαγόρευση των κανόνων των Ευρωκοινοβουλίου
Στην ΑΘήνα 
Επιτελικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς κυρία Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα, την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. «Η Μανταλένα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες μακριά από την πολιτική. Οταν, όμως, μπλέκεις με όλα αυτά, η αδελφή σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεσαι.
Η Μανταλένα ανέλαβε το γραφείο μου από τότε που πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική, ενώ ακόμη και όταν έμεινα εκτός, εκείνη έκανε πάντα την πολιτική διαχείριση. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδά μου στο γραφείο μου στην Αθήνα για τις ανάγκες της θέσης μου στο Ευρωκοινοβούλιο», παραδέχεται η κυρία Καϊλή στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την αδελφή της όχι μόνο λόγω συγγένειας, αλλά και για τα προσόντα της.
Η Μανταλένα Καϊλή έχει σπουδάσει δικηγόρος, πήρε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο, έκανε την πρακτική της στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose όπου εργάστηκε μικρό διάστημα, την περίοδο 2012-2013 ήταν μάνατζερ στα Village Cinemas στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μαρία Σπυράκη: Επιλογή συνεργατών βάσει προσόντων 
Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε συγγενικό κύκλο και προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη, γιους παλαιών κομματικών στελεχών. Τον κ. Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον κ. Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ. «Επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους», έγραψε στο Facebook η κυρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζαγορίτης μιλά τρεις ξένες γλώσσες και έχει δύο μεταπτυχιακά.
Τα ονόματα Epitideiou Martha και Synadinou Theodota φιγουράρουν στις λίστες των εσωτερικών e-mail του Ευρωκοινοβουλίου, στις ομάδες των ευρωβουλευτών κάτω από τους ευρωβουλευτές FOUNTOULΙS Lampros και EPITIDEIOS Georgios
«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα
Με τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών γίνεται ένα ενδιαφέρον οικονομικό παιχνίδι. Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.
Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).

Και έξτρα διχίλιαρα

Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ!Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ! 
Με μια απλή μελέτη εκτιμάται ότι η δουλειά σε ένα γραφείο Ελληνα ευρωβουλευτή μπορεί να βγει με το πολύ τρεις συνεργάτες (θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και εκείνοι που έχουν διατεθεί και πληρώνονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο). Εάν δηλαδή ένας ευρωβουλευτής προσλάβει έναν-δύο «κανονικούς» και με πραγματικά προσόντα συνεργάτες που θα του κοστίσουν μαζί γύρω στα δέκα με δώδεκα χιλιάρικα ώστε να βγαίνει η δουλειά και να μην εκτίθεται, του μένουν και περίπου άλλα δέκα να τα διαθέσει ακόμη και στον πιο ανίκανο συγγενή, φίλο ή κομματικό στέλεχος.
Εάν μάλιστα οι συγγενείς, φίλοι ή κομματικά στελέχη έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να κάνουν τα βασικά της δουλειάς, τότε όλος ο προϋπολογισμός των 21.000 ευρώ μπορεί να κινείται και να διατίθεται σε έναν στενό περίγυρο ανθρώπων του ευρωβουλευτή. Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ!  Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό – μέχρι και καλή προίκα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος!

Ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ. είχε ήδη τοποθετήσει τον γιο του Γιώργο στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, με τους οποίους επέλεξε να συμπορευτεί στην Ευρωβουλή 

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες. Πιθανόν, μετά απ’  όλα αυτά να χρειάζεται και αλλαγή της ύλης του μαθήματος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών: καλύτερο επάγγελμα μακράν είναι αυτό του ευρωβουλευτή – και του συνεργάτη του! 

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ- ΑΡΧΙΖΟΥ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΧΡΗΜΑ...

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τη χάραξη των «οικοπέδων» για τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης έστειλε τους επίσημους χάρτες προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Αυτοί απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και «χερσαία» οικόπεδα, που θα δοθούν μέσα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Στις δύο υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» προσδιορίζονται γεωγραφικά οι τρεις χερσαίες περιοχές Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το είδος σύμβασης- στη μία- και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης. Η διακήρυξη των δύο διαγωνισμών αναμένονται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Η διαδικασία υποβολής προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσει μόλις δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών.
Διαφορετικοί οι δύο διαγωνισμοί
Οι διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» 224.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο άλλος για τα τρία χερσαία, διαφέρουν. Ο δεύτερος προκλήθηκε από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel, με τον κ. Μανιάτη να ανακοινώνει το ενδιαφέρον των Ιταλών τον περασμένο Απρίλιο. Οπως προβλέπει ο νόμος, σε τέτοιες περιπτώσεις ο υπουργός δημοσιοποιεί το χάρτη με τις συντεταγμένες, την προκήρυξη και το είδος της σύμβασης, προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Οι τρεις περιοχές θα είναι διαθέσιμες για υποβολή προσφορών για 90 ημέρες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ και αν δεν βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, τότε θα υπογραφεί σύμβαση με την Enel.
Τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα»
Οι περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης καθορίστηκαν αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεγε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έκανε.
Για αυτά τα 20 «οικόπεδα» υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Η διακήρυξη και ο χάρτης για ατή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή προσφορών από επενδυτές. Ετσι, στα μέσα Μαρτίου θα είναι γνωστό ποιες εταιρείες θα έχουν ενδιαφερθεί και για ποιες περιοχές.
Οι περιοχές του Ιουνίου που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά από το Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία. Με τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτές τις περιοχές, στοιχεία που έχει αναφέρει δημόσια και ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι σε βάθος 25ετίας η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 150 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, η εκτίμηση είναι για περίπου 2-3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.