«Η ιστορία της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, η γεωγραφική της θέση, ο παραδοσιακός οικισμός, τα ξωκκλήσια της, η ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων της την κάνουν ξεχωριστή», σημειώνει ο Ανδρέας Κίζηλης, πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας. Αναφέρεται στα ζητήματα καθημερινότητας που τους απασχολούν, αλλά και σε αυτά που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή, καθώς οι δυνατότητές της είναι μεγάλες.
Πότε και πώς δημιουργήθηκε ο σύλλογός σας;
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2004 ύστερα από πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας»
Τι σας οδήγησε στην δημιουργία ενός συλλόγου για την Ανω Πόλη;
«Θέλαμε η Ανω Πόλη να έχει συγκροτημένη και ηχηρή φωνή για την ανάδειξη και την προβολή της. Ανθρώπους που θα βοηθήσουν στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της».
Ποιους στόχους έχετε θέσει;
«Οι στόχοι του συλλόγου έχουν να κάνουν με την προστασία, την αναβίωση και προβολή της Ανω Πόλης, με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την περιφρούρηση, διατήρηση, αποκατάσταση και αναπαλαίωση έργων και ιστορικών μνημείων, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειές σας;
«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος, που μαθαίνει για την δράση του συλλόγου, ανταποκρίνεται στις προσπάθειές του είτε με εθελοντική εργασία, είτε με οικονομική ενίσχυση».
Κάθε καλοκαίρι μας έχετε συνηθίσει σε κάποιες εκδηλώσεις. Τι θα πρέπει να περιμένουνε φέτος;
«Ηδη στις 23 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για ακόμη μια φορά η εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά. Η επόμενη εκδήλωση του συλλόγου είναι στις 16 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας, με θέμα "Ρεμπέτικες ιστορίες».
Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας;
«Η ιστορία της Ανω Πόλης με ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 16ο-19ο αιώνα, η γεωγραφική της θέση, ο παραδοσιακός οικισμός και τα ξωκκλήσια της, η ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων της είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της».
Ποιο θεωρείτε εσείς ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της;
«Τα πλεονεκτήματα της Ανω Πόλης είναι πολλά. Η γεωγραφική της θέση βέβαια την κάνει ξεχωριστή».
Εχει αξιοποιηθεί όλο αυτό το κομμάτι της παραδοσιακής πόλης όπως θα έπρεπε;
«Και βέβαια δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Οι δυνατότητες αξιοποίησης και ανάδειξής της είναι τεράστιες».
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους;
«Το κυκλοφοριακό είναι ένα πολύ έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και η έλλειψη προσωπικού του δήμου για την καθημερινή καθαριότητα της Ανω Πόλης και των περιφερειακών δρόμων της».
Ποιες παρεμβάσεις πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνουν;
«Αξιοποίηση και ανάδειξη του Κάστρου, των καλντεριμιών, του Λαογραφικού Μουσείου. Διατήρηση του παλιού οικισμού και συντήρηση των παραδοσιακών ιστορικών κτηρίων. Επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου, επαρκής δημοτικός φωτισμός».
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα με επίκεντρο την Ανω Πόλη. Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή;
«Ολα τα καταστήματα που λειτουργούν στην Ανω Πόλη τονίζουν τον χαρακτήρα, το ύφος της και τον παραδοσιακό οικισμό της. Σαφώς αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα σημαίνει ανάπτυξη για την Ανω Πόλη, όχι μόνο σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου».
Εχουμε δει να γίνονται συσκέψεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;
«Ο σύλλογος έχει κάνει συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους επαγγελματίες της Ανω Πόλης θέτοντας ως πρόβλημα το κυκλοφοριακό και καταθέτοντας προτάσεις επίλυσής του, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί από το δήμο καμία πρόταση του συλλόγου».
Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι γνωστό σε πολλούς αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση που του αξίζει. Τι θα πρέπει να γίνει;
«Πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού να προβούν στην επισκευή και συντήρησή του».
Καλντερίμια, παλιές βρύσες, παλιά αρχοντικά σπίτια. Μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν ώστε να κερδίσει επισκέπτες η περιοχή;
«Ολα αυτά είναι σήμα κατατεθέν για την Ανω Πόλη. Ο σύλλογος με δική του πρωτοβουλία και έξοδα έχει προβεί στην συντήρηση κρηνών και καλντεριμιών στο παρελθόν. Συνεχίζει την προσπάθεια αυτή και είναι παρών σε οποιαδήποτε ενέργεια αξιοποίησης της Ανω Πόλης».
Λαογραφικό Μουσείο μόνο στην επιγραφή. Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το καταπληκτικό οίκημα;
«Πραγματικά είναι Λαογραφικό Μουσείο μόνο στο όνομα και στην επιγραφή. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του έχει ορίσει μια επιτροπή για την αξιοποίηση του Μουσείου, η οποία έχει συνεδριάσει μια φορά χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Η δημοτική αρχή σας στηρίζει στις προσπάθειες που κάνετε σαν σύλλογος; Γιατί κάθε φορά ακούμε τα ίδια και τα ίδια αιτήματα;
«Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν στηρίζει όπως θα έπρεπε τον σύλλογό μας».
Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πράξει άμεσα η δημοτική αρχή για την Ανω Πόλη;
«Να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα της Ανω Πόλης (κυκλοφοριακό, καθαριότητα). Να φτιάξει μια παιδική χαρά για τα παιδιά της Ανω Πόλης και τους επισκέπτες της και να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης».
Τι θα λέγατε σε κάποιον για να τον πείσετε να επισκεφθεί την Ανω Πόλη Κυπαρισσίας;
«Η Ανω Πόλη είναι ήδη γνωστή για την ομορφιά της και δεν χρειάζεται να βρεις λόγους για να πείσεις τον κόσμο να την επισκεφτεί».
Τι θα του προτείνατε να δει κατά την επίσκεψή του;
«Το Κάστρο και την πλατεία με τον ιστορικό πλάτανο και τις κρήνες, την Αγία Τριάδα και την Αγία Σωτήρω με την παραδοσιακή γειτονιά γύρω τους και τα λιθόστρωτα καλντερίμια. Το συγκρότημα ανατολικά του Κάστρου που περιλαμβάνει το ανακαινισμένο κτήριο που έζησε ο Κωστής Παλαμάς, τα παλιά αρχοντικά, το ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο, την πύλη του 1787 στα Εισόδια και την πηγή Πηγαδούλι, τις διάσπαρτες κρήνες σε όλη την Ανω Πόλη, το οθωμανικό χαμάμ. Μετά από όλα αυτά μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί σε ένα από τα εννέα καταστήματα που λειτουργούν στην Ανω Πόλη.»
Πώς θα θέλατε να είναι η όμορφη Ανω Πόλη μετά από μια δεκαετία;
«Να παρουσιάζει ανάπτυξη διατηρώντας όμως το παραδοσιακό και γραφικό της ύφος». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην 'Ελευθερία'Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/41500-kizilis-anw-poli-kyparissias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου