ΣΗΜΕΡΑ, με την κατηγορία της δολοφονίας από πρόθεση, πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή Καλαμάτας οι δύο νεαροί δράστες του διπλού φονικού στη Μάνη, ενώ εκπροσωπώντας την πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας Σγούρου, θα προβεί σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Με αφορμή το νεαρό των θυτών και των θυμάτων και το ευτελές ποσό, που μέχρι σήμερα φέρεται σαν αιτία του φονικού, έφεραν σε δεύτερη μοίρα το παράνομο λαθρεμπόριο αναβολικών, που έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η μόδα για την απόκτηση, γρήγορα, ενός σώματος με μύες, έχει φέρει πολλούς από τους νέους να προσφεύγουν στην χρήση αναβολικών, ακόμα και σε κοκτέιλ αναβολικών.
Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του BEST, ο πρόεδρος του πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Στ. Καμινιώτης, «μπαίνουν για σώμα και… βγαίνουν πτώμα». Επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία, ανέφερε τις παρενέργειες που δημιουργεί η χρήση των αναβολικών. Όπως είπε, η χρήση τους επιφέρει βλάβες στην καρδιά το συκώτι, τα νεφρά και επηρεάζει την ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, να δημιουργείται βίαιη συμπεριφορά. Παράλληλα απεκάλυψε ότι μερικά φάρμακα για τον καρκίνο περιέχουν αναβολικά, τα οποία διατίθενται με συνταγή γιατρού. Και τα φάρμακα αυτά προκαλούν παρενέργειες και οι χρήστες τα παίρνουν σε υπερδόσεις.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
Σ’ ένα άρθρο- έρευνα, στο χθεσινό «Πρώτο Θέμα», οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πώποτας και Άρια Καλύβα αποκαλύπτουν ότι ο ετήσιος τζίρος από το εμπόριο αναβολικών, στην Ελλάδα, ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως επισημαίνεται, η χώρα μας έχει γίνει κέντρο διακίνησης, γιατί δεν υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο. Η διακίνηση και το λαθρεμπόριο αναβολικών διώκεται σαν πλημμέλημα, με ποινές που δεν ξεπερνούν τα δύο χρόνια. Η νομοθεσία περιλαμβάνεται στο περί καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Κύριο μέσο διακίνησης είναι το διαδίκτυο, όπου με την πιστωτική τους κάρτα, όσοι το επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν τις παράνομες ουσίες. Οι περισσότεροι προτιμούν να τα προμηθεύονται από ενδιάμεσους, όπως έγινε στην περίπτωση με τους δύο νέους. Μάλιστα, μερικοί από τους προμηθευτές τους ετοιμάζουν τα κοκτέιλ των ουσιών.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει διεθνές κέντρο διακίνησης αναβολικών. Αυτό φάνηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή διακινητή που κατασχέθηκε. Υπήρχαν καταχωρημένες 121 ταχυδρομικές αποστολές σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, και Ολλανδία.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Εδώ και μήνες, σύμφωνα με την έρευνα, στο στόχαστρο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων και του ΣΔΟΕ έχει μπει κύκλωμα διακίνησης από την Ινδία στη χώρα μας, που διακινεί τεράστιες ποσότητες. Μέχρι στιγμής, έχει ανακαλυφθεί μία πρόχειρη αποθήκη σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, όπου βρέθηκαν ποσότητες 28 ειδών αναβολικών, συνολικής αξίας 58.000 ευρώ. Στην ανακάλυψη οδηγήθηκε η Αστυνομία, μετά από καταγγελίες ότι διάφοροι «φουσκωτοί» έρχονταν για να αγοράσουν αναβολικά.
Το Νοέμβριο, ύστερα από πληροφορίες ότι από φαρμακείο της Κυψέλης, στην Αθήνα, διακινούνται ύποπτα συμπληρώματα διατροφής χωρίς παραστατικά. Το ΣΟΕ έκανε έφοδο και επέβαλε πρόστιμο 2.760.000 ευρώ. Παράλληλα, άρχισε έρευνα για να διαπιστωθεί από πού εκπορεύεται το κύκλωμα που τα πλασάρει στα φαρμακεία και από εκεί καταλήγουν στα γυμναστήρια.
Ο Γιάννης Μαρακάκης, συνήγορος ποδοσφαιριστή της Α΄ Εθνικής που είχε κατηγορηθεί για ντόπινγκ, με επιστολή του στον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωνε ότι σε καταστήματα, κυρίως φαρμακεία, διακινούνται συμπληρώματα διατροφής νοθευμένα με απαγορευμένες ουσίες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και επισημαίνει ότι χρειάζεται προσωπικό, για να γίνουν οι έλεγχοι πιο πυκνοί και πιο αποτελεσματικοί, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Ενώ, είπε ότι κατά καιρούς ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ανακοινώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης των αναβολικών.
ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ
Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε στην ομολογία του ο 18χρονος Νίκος Μ. όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία των δύο αθλητών body building, Κων. Σγούρου 26 και Γιάννη Κομμάτη 25 ετών, ξημερώματα της 19ης Αυγούστου. Την προανακριτική του κατάθεση ενώπιον των αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Περιέγραψε τη μοιραία στιγμή της διπλής δολοφονίας ως εξής: «Ο Κώστας (σ.σ.: ο Κων. Σγούρος) έπιασε από τον σβέρκο τον Παναγιώτη (σ.σ.: πρόκειται για τον δεύτερο κατηγορούμενο Παναγιώτη Μ.) και τον έβαλε ανάμεσα σε αυτόν και τον άλλο φίλο του, για να πάνε με τα πόδια εκεί που υποτίθεται ότι ήταν το αυτοκίνητο. Εγώ, μόλις είδα αυτή τη σκηνή φοβήθηκα για τον φίλο μου και για μένα και βγήκα από το αυτοκίνητο ακολουθώντας τους γρήγορα. Ο Παναγιώτης με άκουσε που τους ακολουθούσα, γύρισε, με είδε και τους ξέφυγε γρήγορα προς την άκρη του δρόμου και τότε εγώ πυροβόλησα. Ημασταν φοβισμένοι και τρέμαμε, ενώ ο Παναγιώτης έκανε εμετό. Από την τρομάρα μας δεν πλησιάζαμε προς το σημείο τους». Στη συνέχεια, ο 18χρονος περιγράφει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να εξαφανίσουν τα πτώματα: «Σύραμε το ένα πτώμα για να το πάμε πιο πάνω και να το πετάξουμε, αλλά επειδή δεν μας άρεσε το σημείο γυρίσαμε πίσω και βάλαμε τα δύο πτώματα στην καρότσα του αγροτικού. Ψάχναμε να βρούμε ένα σημείο προς τη Μάνη για να τους πετάξουμε, όπως κι έγινε. Πήγαμε στο σπίτι μου στη Φιλοθέη και παρκάραμε απ’ έξω. Εκεί, με το λάστιχο της βρύσης πλύναμε την καρότσα και πετάξαμε κάποια πράγματα δικά τους και δικά μας ρούχα που είχαν λερωθεί σε κάδο σκουπιδιών και την άλλη μέρα πετάξαμε τα τσαντάκια τους σε άλλο κάδο εκεί δίπλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου