Pages

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μνημείο της Φύσης η Μάνα- ελιά της Καλαμάτας 1744 χρονών!!

Η ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΟΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΕΓΕ) ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΟΔΟΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ 85).
 ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΟΡΜΟΥ 8,97 Μ..
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 2,5 Μ. Ο ΚΟΡΜΟΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΙ ΧΟΝΤΡΟΥΣ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ (Ο ΕΚΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΤΩΣΗΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΑ 12 Μ. ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.Η «μάνα-ελιά», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένδρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας «Καλαμών» με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού «αετονύχι».
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η συγκεκριμένη ελιά, ώστε να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων της φύσης; Μα φυσικά την ηλικία της. Η εκτιμώμενη ηλικία του αειθαλούς δένδρου είναι 800 ετών, ωστόσο η έρευνα του Δρ. δασολόγου Παν. Μπαζίγου, Γεν. Δ/ντή Περιφερείας Πελοποννήσου, που βασίσθηκε στο δείγμα δύο τρυπανιδίων, τα οποία πήρε κατά την αυτοψία που διενήργησε στις 23 Αυγούστου 2001, ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 1733 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΠΕΡΙ ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Μ.Χ.!
Άξιο θαυμασμού όμως είναι και το γεγονός ότι η υπεραιωνόβια ελιά είναι αρκετά θαλερή τουλάχιστον στα ? της περιμέτρου της, αυξάνεται με ικανοποιητική υγεία και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Μπαζίγος «αν δεν υπάρχουν βίαιες ενέργειες ή εμπόδια στην ανάπτυξή της μπορεί να ζει για πολλούς αιώνες ακόμα και θεωρητικά να παραμένει αθάνατη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου