Pages

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Στον καινούργιο «Σφυγμό Πολιτισμού», μια πανελλαδική στατιστική έρευνα της ΜΚΟ Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με την εταιρεία στατιστικών ερευνών Άποψις, επιχειρείται να αποτυπωθεί η γνώμη του κοινού σε θέματα που αφορούν τους κατεξοχήν πολιτισμικούς τομείς: βιβλίο, θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, χορός κ.ά.
Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη από τις 16 έως τις 21 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν στο 1ο Athens Culture Symposium που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Βρέθηκε ότι το κοινό παρακολουθεί πιο συχνά κινηματογράφο και θέατρο. Κινηματογράφο προτιμά η νεότερη γενιά, κυρίως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις. 35-44 το ηλικιακό πλαίσιο του κοινού που βλέπει θέατρο. Το συγκεκριμένο κοινό είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και κατοικεί σε πρωτεύουσα νομού. 50% Η έρευνα βρήκε ότι σε ποσοστό πάνω από 50% οι Έλληνες δεν παρακολουθούν ποτέ: σεμινάρια-διαλέξεις (58%), λογοτεχνία-ποίηση (57%), εκθέσεις (53%) και χορό (51%).
 Τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους χαρακτηρίζονται φθηνά. Αντίθετα, οι κινηματογράφοι, το θέατρο και οι συναυλίες χαρακτηρίζονται «ακριβά». Οι τιμές των βιβλίων, οι εκθέσεις και τα DVD/CD κατηγοριοποιούνται ως «κανονικά». Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2010, η μόνη διαφορά έγκειται στο αντίτιμο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το οποίο σήμερα κρίνεται «κανονικό» και όχι «ακριβό», όπως πέντε χρόνια πριν. 47,2% δήλωσαν ότι επισκέπτονται σπάνια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Πολύ συχνά τα επισκέπτονται το 7,3%, συχνά το 26,2%, ενώ σπάνια το 47,2% και καθόλου το 17,9%. 40% του δείγματος δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ πωλητήριο ελληνικού μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου γιατί πιστεύει ότι τα προϊόντα που πωλούνται εκεί είναι ακριβά. 47,1% δήλωσε ότι συμφωνεί με τη χρήση αρχαίων μνημείων για σύγχρονα πολιτιστικά γεγονότα. Το 13,1% είπε ότι διαφωνεί και το 36% αμφιταλαντεύεται, δηλώνοντας «και συμφωνώ και διαφωνώ». Μόλις το 20,7% του δείγματος έχει παρακολουθήσει ελληνική ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το ποσοστό που δεν έχει παρακολουθήσει κυμαίνεται στο 54,4%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν θυμούνται είναι στο 21,1%.
 Ελληνικές ταινίες στον κινηματογράφο παρακολουθούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και κάτοικοι μεγάλων πόλεων. 31,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται επαρκώς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ενώ το 30,2% δεν ενημερώνεται επαρκώς. Το 68% θεωρεί ότι ενημερώνεται επαρκώς μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Κύρια πηγή πληροφόρησης δηλώνεται η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το Ιnternet, με το ποσοστό του τελευταίου να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη έρευνα. Το 56,8% του δείγματος διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι οι κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση λειτούργησαν σωστά ως προς την ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας, ενώ το 38,1% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί. Το 75,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο πολιτισμός είναι βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου