Pages

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Κλιματική αλλαγή: Άμεσες παρεμβάσεις και στη Μεσσηνία απαιτούν φορείς

ΠΑΡΑΞΕΝΗ που είναι η ζωή… ή μήπως οι άνθρωποι;  Ίσως και να ανήκουμε τελικά, στο χειρότερο είδος του σύμπαντος, βάζοντας σε προτεραιότητα τους εφήμερους… εαυτούς μας, το κέρδος, τα όποια οφέλη και την αδυσώπητη αίσθηση της… επέκτασης, η οποία κυριεύει ακόμη και το τελευταίο μας κύτταρο!
Είμαστε εμείς άλλωστε, αυτοί που παρεμβαίνουμε όλο και περισσότερο στην υπέροχη φύση, επηρεάζοντας με τις επιλογές μας το κλίμα και τη θερμοκρασία της Γης, ξεχνώντας πως καραδοκεί όχι για να μας εκδικηθεί προφανώς, αλλά για να καταφέρει να… αναπνεύσει!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Είμαστε εμείς, που με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση ομβρόφιλων δασών, προσθέτουμε τεράστιες ποσότητες αερίων, αυξάνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και φυσικά, την υπερθέρμανση του πλανήτη, εμείς που συμβάλουμε στην αύξηση της τρύπας του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση του νερού, του εδάφους, του περιβάλλοντος, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και φυσικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού έχουμε βάλει για τα καλά, το χέρι μας, στην κλιματικη αλλαγή…
Είμαστε εμείς, που κοιμόμαστε τη νύχτα με καύσωνα ύστερα από μπλακ άουτ στη ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από την υπέρμετρη χρήση κλιματιστικών και ξυπνάμε με 7 νεκρούς και απίστευτα πολλούς τραυματίες, από 10 λεπτά σφοδρής, καλοκαιρινής… κακοκαιρίας.
ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»
Το φαινόμενο της Χαλκιδικής, δεν είναι καινούριο!
Ήταν η Μάντρα, πιο πριν η Καλαμάτα, ήταν το Μάτι και όπου αλλού έχει βάλει το χέρι του ο «άνθρωπος», ο οποίος στο βωμό της ευημερίας του, λες και θα κρατήσει αιώνια, θυσιάζει τα πάντα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών που με περισσό εγωισμό, φέρνει σ’ αυτόν τον… σάπιο από κάθε άποψη κόσμο, προκειμένου να διασφαλίσει τη… συνέχειά του!
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…. και ναι, μπορεί να έχουν δίκιο όσοι το ισχυρίζονται, όπως και εκείνοι που λένε πως σαν τη Μεσσηνία… πουθενά, όμως η αλήθεια είναι τόσο εύθραυστη τελικά και είμαστε εμείς, εκείνοι που την καθιστούμε ετοιμόρροπη ανά πάσα στιγμή, γιατί δεν αρκεί να είναι όμορφος ένας τόπος! Πάνω απ’ όλα, οφείλεις να τον προστατεύεις, για να μπορείς να απολαύσεις τις ομορφιές και όσα σου χαρίζει απλόχερα, ζητώντας σου για αντάλλαγμα μόνο λίγη φροντίδα, λίγη φειδώ στις παρεμβάσεις σου και μέτρο…
Το τελευταίο ειδικά όμως, το χάσαμε προ πολλού…
Χτίζουμε στο ρέμα, έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν το γκρεμίζει, ζητά λίγα… ψίχουλα, να κινηθεί και ο κλάδος που επλήγη πρώτος από την κρίση και σου λέει: Εντάξει κύριος, νόμιμο το σπιτάκι σου, κομπλέ… Όταν πνιγείς βέβαια μετά, όπως και ο κάτοικος μερικούς δρόμους πιο κάτω, που δεν φταίει σε τίποτε, να… τα δάκρυα ποτάμι και δωσ’ του οι ευθύνες στον κακό μας τον καιρό! Όπως και οι δρόμοι και τα σπίτια γύρω απ’ το Μάτι, όπως και τα 10 φονικά λεπτά στη Χαλκιδική, για τα οποία φταίμε όλοι!
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Και δεν είχε κάτι… μαζί μας φονική κακοκαιρία που ανήκει στην κατηγορία του υπερκυττάρου, τη λεγόμενη «super cell», ήταν απλώς, ένα σπάνιο μεν, αλλά πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται κάτι λιγότερο από μια φορά το χρόνο, το οποίο αυτή τη φορά, ξεκίνησε από τις Πρέσπες, όταν μια πολύ ψυχρή, αέρια μάζα, κινήθηκε από βορρά προς νότο, φτάνοντας τα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, που είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί , οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο, μπορεί να «χτυπήσει» οπουδήποτε στη χώρα, δεδομένης της αποσταθεροποίησης του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε, που είναι ανθρώπινο δημιούργημα, δεν φέρνει μαζί της μόνο αυτά τα δεινά. Το κλίμα σε όλη την Ευρώπη, είναι πλέον περισσότερο ζεστό και υγρό, γεγονός που προφανώς, θα επιφέρει επιδημίες και ασθένειες, που θα προκαλούνται από κουνούπια, άλλα έντομα και τρωκτικά, με τη διάδοση των ασθενειών να είναι πιο εύκολη, καθώς και αύξηση μικροβίων και βακτηριδίων που δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα άλλωστε, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για την υγεία, θα είναι σημαντικοί και θα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Το ακραίο, έχει πάψει να είναι ακραίο πια, όπως και ο άνθρωπος έχει πάψει να έχει τα μάτια της καρδιάς του στραμμένα στην ουσία, αναζητώντας το κέρδος και ακολουθώντας με ασύδοτους ρυθμούς την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Χθες το πρωί λοιπόν, εξαιτίας των δικών μας επιλογών, κοιμηθήκαμε με καύσωνα και ξυπνήσαμε με θύματα από την κακοκαιρία, τα οποία παρεμπίπτοντος, ήταν όλα τουρίστες! Αυτό, δίνει άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο τομέα, τον οποίο θέλουμε να αποκαλούμε κυρίαρχο για την ανάπτυξη της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον, ως τη βαριά μας βιομηχανία, με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δημήτρη Καραλή, να κρίνεται επιτακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου