Pages

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

Ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας αποτελεί η κατασκευή του Τεχνητού Υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, εγχείρημα άμεσα συνδεδεμένο με τον Αλιευτικό Τουρισμό και την ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου μας. 
 Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η προστασία ορισμένων θαλάσσιων βιοτόπων (Ποσειδώνια λιβάδια), η αναβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και η αύξηση των αλιευτικών ιχθυοαποθεμάτων στην ευρύτερη περιοχή. (άποψη του Κυπαρισσιακού Κόλπου) Παράλληλα, η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού αποτελεί μια εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα για τους ντόπιους αλιείς και είναι ένας επιπλέον πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τα Πανεπιστήμια, καθώς εφόσον κατασκευαστεί, θα είναι ο πιο κοντινός -χιλιομετρικά- ύφαλος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. 
 Ο Τεχνητός Ύφαλος είναι ένα σύνολο φυσικών και τεχνητών ογκόλιθων, προκατασκευασμένων από τσιμέντο, οι οποίοι θα βυθιστούν σε συγκεκριμένο σημείο του Κυπαρισσιακού κόλπου, με σκοπό τον τεχνητό εποικισμό ποικίλων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. (βύθιση μέρους Τεχνητού Υφάλου) Αποτελεί µία φυσική µέθοδο εµπλουτισµού των ιχθυοαποθεµάτων, δεδοµένου ότι προσφέρει καταφύγιο σε ποικίλα θαλάσσια είδη, ενώ παράλληλα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από την αλιεία. (πηγή: http://www.alieia.minagric.gr/node/31) Ειδικότερη αναφορά που αφορά στην περιοχή μας, γίνεται για τη θαλάσσια χελώνα Carreta-Carreta, η οποία βρίσκει ένα περιβάλλον φιλικό και κατάλληλο για ξεκούραση πριν την ωοτοκία της. 
 Η ακτογραμμή του Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί στο σύνολό της, σημείο επιλογής ωοτοκίας για το συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος και η επικείμενη κατασκευή του Τεχνητού Υφάλου θα συμβάλλει στη διαρκή προστασία και ασφαλή αναπαραγωγή του. Η εν λόγω περιοχή είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη, παράκτια περιοχή, καθώς είναι ενταγμένη στην περιοχή NATURA 2000 και έχει την έγκριση και προστασία του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» και της “WWF”. Οι συστάσεις της “WWF” για τη θεσμοθέτηση μιας βιώσιμης αλιείας για τη χώρα μας, φαίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο. (http://www.wwf.gr/images/pdfs/wwf_proposal.pdf) Η μελέτη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας και είχε την αμέριστη υποστήριξη της τότε δημοτικής αρχής, ολοκληρώθηκε εν έτει 2010 από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), με συγχρηματοδότηση του τότε Δήμου Κυπαρισσίας και της Νομαρχίας Μεσσηνίας. 
Έχει συγκεντρώσει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠ.Π.ΑΛ) 2014-2020, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Ταμείο κατά 100%. (παράδειγμα τεχνητού υφάλου) Το ΚΥ.ΜΑ. θα αναλάβει μία σειρά από δράσεις για την προώθηση του φακέλου, που θα αφορούν στη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου. 
Ανάρτηση του Ανεξάρτητου Συνδυασμού Ενεργών Πολιτών ΚΥΜΑ «Κυπαρισσία Μαζί»

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΟ 2020

H Εκτελεστική Επιτροπή, με την αριθμ. 5/2019 πράξη της, κατάρτισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας, ύψους 27.975.710,71 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο είναι αυξημένο κατά 5.1 εκ. ευρώ σε σχέση με αυτό του 2019. Η Εκτελεστική Επιτροπή κατόπιν διαλογικής συζήτησης και αφού έλαβε υπ’ όψη της : Α. Την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών . Β. Τις διατάξεις των άρθρων 63 (παρ. δ), 76 (παρ. 3) και 266 (παρ. 1-5) του Ν. 3852/2010. Γ. Την ΚΥΑ 55905/29-07-2019 (ΦΕΚ 3054/2019/Β), περί «Παροχής οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2020, αποφάσισε ομόφωνα και εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή το προσχέδιο του πρ/σμού οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Τριφυλίας

Οι επενδύσεις αναδεικνύουν τους προορισμούς

Το παράδειγμα του «Costa Navarino» στην αύξηση του τουρισμού στη Μεσσηνία και στην άμεση επίδραση στο ΑΕΠ.
Ενα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται μεμονωμένα στην επιτυχία των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ, του spa και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά συνολικά στην επιτυχία του προορισμού, καθιέρωσε το συγκρότημα «Costa Navarino» στη Μεσσηνία.
Η «τουριστική πολιτεία» του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που απλώνεται στο δυτικό άκρο της Πελοποννήσου, ανέδειξε μέσα σε λίγα χρόνια την περιοχή της Μεσσηνίας σε νούμερο ένα προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηδη οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Mεσσηνίας από τη λειτουργία του «Costa Navarino» σε αυτά τα 10 χρόνια ζωής του υπολογίζονται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Νικόλαος Γεωργόπουλος, σε εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: 
Το παράδειγμα του «Costa Navarino»», η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της περιοχής φτάνει στο 3,02%.

Η επίδραση

Η συνολική επίδραση του «Costa Navarino» στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ξεπερνά το 8%, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του έργου η επίδρασή του (άμεση και έμμεση) θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ηδη ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια στο «Costa Navarino» θα προστεθούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας περίπου 5.000 κλινών.
Σύμφωνα με την έρευνα, χωρίς το κατασκευαστικό κομμάτι, το «Costa Navarino» από το 2010 έως το 2018 είχε πολλαπλασιαστική άμεση και έμμεση επίδραση στην τοπική οικονομία ύψους άνω των 780 εκατ. ευρώ.

Απασχόληση

Καθοριστική είναι η συμβολή του συγκροτήματος και στην απασχόληση της περιοχής, καθώς το 70% των εργαζομένων του προέρχονται από τη Μεσσηνία.
Το «Costa Navarino» κατά την υψηλή περίοδο απασχολεί 1.509 εργαζομένους (800 τη χαμηλή), με το μισθολογικό κόστος να ανέρχεται ετησίως σε 21,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συγκρότημα δημιούργησε 2.508 έμμεσες θέσεις εργασίας στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, όταν θα ολοκληρωθούν οι νέες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, η απασχόληση θα ξεπεράσει τις 11.200 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των προμηθειών, από την έρευνα προέκυψε ότι το 44% προέρχεται από τη Μεσσηνία. Ωστόσο, το συγκρότημα δίνει ζωή και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, η γεωργία, η αλιεία κ.λπ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές από μερικά ευρώ έως μερικές δεκάδες ευρώ θα δουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από το νέο έτος λόγω των αλλαγών στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τα 15 ευρώ αν πρόκειται για συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Στην περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης θα φθάσει έως και 11 ευρώ και αν πρόκειται για συνταξιούχο με ένα παιδί το ποσό αυτό φθάνει τα 13 ευρώ.
 Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ και για τους συνταξιούχους έως τα 17 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ και για συνταξιούχους με 3 προστατευόμενα τέκνα έως 27 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά μηνιαίας μείωσης φόρου που θα φανεί σε μισθούς και συντάξεις αφορούν συνολικά ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και ως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα

Παραπλανούν οι εταιρείες κινητής και ηλεκτρισμού

Κλήσεις το μεσημέρι, παραπλανητικές προσφορές, εκπτώσεις που δεν τηρήθηκαν είναι μερικές από τις δεκάδες καταγγελίες που δέχονται κάθε μήνα οι Ενώσεις Καταναλωτών από δυσαρεστημένους πολίτες που ζητούν λύση αλλά και να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές από τις εταιρείες τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας.


Οι μισές καταγγελίες και αναφορές αφορούν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Καταγγέλλουν ότι τους καλούν σε μεσημεριανές ώρες όπως επίσης και ότι τους λένε ψέματα. Για να πείσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν τη δική τους εταιρεία τους λένε ότι δεν υπάρχει ποινή πρόωρης διακοπής της σύμβασης. Αλλά δεν ισχύει» ανέφερε στην εφημερίδα "Θεσσαλία" ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχει λάβει τουλάχιστον τέσσερα παράπονα από δυσαρεστημένους καταναλωτές.
Η επιβάρυνση για την πρόωρη διακοπή των συμβάσεων με τους παρόχους είναι μεγάλη, ωστόσο πολλές εταιρείες εξαπατούν τους πελάτες υποστηρίζοντας ότι δεν θα πληρώνουν τίποτα για τη διακοπή του συμβολαίου.

Σύμφωνα όσα είπε, η «ποινή» αυτή αρχικά στέλνεται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον λογαριασμό και αν δεν εξοφληθεί, την αναθέτουν σε κάποιο δικηγορικό γραφείο ή σε δικούς τους νομικούς συμβούλους, οι οποίοι στέλνουν επιστολή και μηνύματα στους καταναλωτές με την απειλή δικαστικών μέσων.
«Οι πάροχοι μπορούν να κινηθούν δικαστικά καθώς το περιγράφει η σύμβαση πως αν φύγει κάποιος πριν από τη λήξη της, που συνήθως είναι δύο χρόνια, μπαίνει κάποια ποινή. Οι εταιρείες μπορεί να στείλουν και εξώδικο με το ποσό συν κάποια δικαστικά έξοδα, ασχέτως αν θα προχωρήσουν σε αγωγή» πρόσθεσε.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Η .Ε.Ο.Πατρών – Πύργου και έλευση του τρένου τα μεγάλα στοιχήματα της νέας χρόνιας

Πατρών – Πύργου και τρένο αποτελούν δύο από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας χρονιάς στον χώρο των κατασκευών, μετά από ένα χρόνο που φεύγει και δικαίως θεωρείται «νεκρός» σε ότι αφορά τις υποδομές για τη Δυτική Ελλάδα. Το υπουργείο υποδομών και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής , έχει επιλέξει να βάλει ψηλά στην ατζέντα την ακύρωση των πέντε από τους οκτώ διαγωνισμούς για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος και την υλοποίησή του με άλλο μοντέλο. Το μοντέλο που προτιμούν στο υπουργείο Υποδομών προβλέπει την ένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό, αλλά τον τελευταίο λόγο των έχουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ακόμα και αν δεν εγκριθεί η λύση που προωθεί το υπουργείο, εξετάζεται η επαναδημοπράτηση του έργου ως ενιαίο. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 ώστε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια ενός έργου που το ελληνικό δημόσιο δημοπράτησε την τελευταία δεκαετία «με τρεις διαφορετικούς τρόπους», όπως είπε και προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών. Εκτός από τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, στο υπουργείο υποδομών και μεταφορών, έχουν ανοιχτό ένα ακόμα μέτωπο που «ακουμπάει» την Πάτρα.
 Αυτό δεν είναι άλλο από το πως θα γίνει η έλευση του τρένουν στην πρωτεύουσα της Αχαϊας και με ποιο τρόπο θα πείσουν τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη να συναινέσει ώστε να φτάσει το σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι το λιμάνι χωρίς να υπογειοποιηθεί η γραμμή σε μήκος 9,5 χιλιομέτρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί υπογειοποίηση. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση εντός του εξαμήνου, καθώς ήδη θεωρείται αδύνατο να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται ώστε να μην απειληθεί η Ελλάδα με επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΣΤΟ τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας την Παρασκευή, ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε ο Δήμαρχος κ. Λεβεντάκης με αφορμή συζήτηση -που δεν κατέληξε πουθενά- για τους άμισθους συνεργάτες κι αντιδημάρχους στο Δήμο. Μάλιστα ο Δήμος πέτυχε να εξοικονομήσει κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ σε πόρους καθώς η διαφάνεια και η διαχείριση του δημόσιου χρήματος αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο.
Εξοικονόμηση Χρημάτων για το Δήμο Τριφυλίας από το Λεβεντάκη Γεώργιο
  • 2 αμισθί Ειδικοί Συνεργάτες 28.800 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή έως τις 31/12/2023. Θα εξοικονομήσει ο Δήμος Τριφυλίας 122.400 ευρώ.
  • Ο πρόεδρός της Κοινωφελούς επιχείρησης δεν παίρνει μισθό όπως υποχρεούται. Οπότε θα εξοικονομήσει ο Δήμος Τριφυλίας συνολικά 36.312 ευρώ
  • Ο πρόεδρός του Καπετάν Τέλου Άγρα δεν παίρνει μισθό όπως υποχρεούται. Οπότε θα εξοικονομήσει ο Δήμος Τριφυλίας συνολικά 36.312 ευρώ
  • Ο πρόεδρός της ΔΕΥΑΤ δεν παίρνει μισθό όπως υποχρεούται. Οπότε θα εξοικονομήσει ο Δήμος Τριφυλίας συνολικά 87.210 ευρώ
  • Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ και τα μέλη δικαιούνται ανά συνεδρίαση 50 ευρώ έκαστος. Η εν λόγω δαπάνη απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ. Άρα Εξοικονόμηση Χρημάτων για το Δήμο Τριφυλίας 56.100 ευρώ
  • Ο πρόεδρος της Κοινωφελής επιχείρησης και τα μέλη δικαιούνται ανά συνεδρίαση 50 ευρώ έκαστος. Η εν λόγω δαπάνη απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Κοινωφελούς επιχείρησης. Άρα Εξοικονόμηση Χρημάτων για το Δήμο Τριφυλίας 56.100 ευρώ
Άρα Συνολική Εξοικονόμηση Χρημάτων για το Δήμο Τριφυλίας 394.434 ευρώ.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου Τριφυλίας – Λεβεντάκη Γιώργου γίνονται πράξη για ακόμα μία φορά. Η οικονομική κάθαρση, η Εξοικονόμηση Χρημάτων και η τήρηση της νομοθεσίας στο Δήμο Τριφυλίας και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου είναι πρωτεύον μέλημά μας.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΠΑΓΟΥ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΕΜΟΥΣ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Αγριεμένος είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, με τη “Ζηνοβία” να έχει φέρει… για τα καλά τον χειμώνα. Μεγάλο μέρος της ορεινής Πελοποννήσου έχει ντυθεί στα λευκά, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει κατακόρυφα και ισχυρούς ανέμους να πνέουν σε όλες τις περιοχές, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.
Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης). 
 Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων. Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία: 
 *Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα. *Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα. *Στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο. 
 *Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου. *Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα. Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟΔΕΚΤΗ έκανε την παραίτηση Ασημακόοπουλου ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης με γραπτή του δήλωση, επισημαίνοντας ότι θα ασκήσει ο ίδιος τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στον αιρετό μετά την επιστολή συγνώμης του δημοτικού πλέον συμβούλου.
Αφού έλαβα υπόψιν μου την, με σημερινή ημεροχρονολογία, ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τριφυλίας κ. Γεωργίου Ασημακόπουλου, ΔΗΛΩΝΩ ότι κάνω αποδεκτή την παραίτησή του.
Από τούδε και στο εξής, αναλαμβάνω ο ίδιος να ασκήσω τα καθήκοντα του παραιτηθέντος αντιδημάρχου, με όλες τις αρμοδιότητες που κατείχε.
Τριφυλία Μεσσηνίας 29-12-2019
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Καιρός: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πελοπόννησο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ KYPARISSIANEWS.COM ΚΑΙ ΤΟ KALAMATANEWS.GR
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης) καθώς η “Ζηνοβία” έχει φέρει πυκνή χιονόπτωση.
Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.
Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:
*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.
*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.
*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.
Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:
*Στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.
*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.
*Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.
Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η τύχη του ΚΕΤΕΚ Πελοποννήσου (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), κι αφού προηγουμένως συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λειτουργία ενός αντίστοιχου Κέντρου, όπως προβλέπεται από το ΕΣΠΑ. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή, γενική συνέλευση των εταίρων του ΚΕΤΕΚ που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. 
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η εξόφληση όποιων δαπανών στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα το εν λόγω Κέντρο. “Δημιουργήθηκε το 2008 αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κάποια δράση μέχρι τώρα, κι ενώ το κόστος λειτουργίας του ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ” σημείωσε ο περιφερειάρχης. Το ΚΕΤΕΚ Πελοποννήσου αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει βασικό μηχανισμό εφαρμογής της, καθώς επίσης και και να αναλάβει κάθε είδους δραστηριότητα η οποία θα σχετίζεται με την προώθηση της Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια.

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΟ 2020 ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ο χρόνος φεύγει με καμιά 50αριά πλειστηριασμούς, ενώ ο νέος χρόνος θα κάνει… ποδαρικό με 1.110 «σφυριά», ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι το 2020 θα είναι δύσκολη χρονιά για όσους δεν ρυθμίσουν με κάποιον τρόπο τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αναρτημένα προγράμματα πλειστηριασμών, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα «σφυριά» θα χτυπήσουν 2.444 φορές. Παράλληλα θα ενταθούν οι πιέσεις από την ΕΚΤ και την Κομισιόν- όπως αποτυπώθηκε άλλωστε- στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για αποτελεσματικότερες διαδικασίες, καθώς πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, ενώ ακόμα και σε εκείνους που ολοκληρώνονται, τα ακίνητα καταλήγουν ως επί το πλείστον πάλι στις τράπεζες.
Πλειστηριασμοί: Τελευταία προθεσμία ως τα τέλη Απριλίου
Με φόντο αυτά τα δεδομένα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους «κόκκινους» δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αιτήσεων και των εγκρίσεων, δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά αυξημένη ροή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα νούμερα απέχουν ακόμα έτη φωτός από την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν 150- 180 χιλιάδες δανειολήπτες.
Αναμφίβολα, με τις τελευταίες βελτιώσεις, που αφορούσαν στην κατάργηση των τελευταίων γραφειοκρατικών εμποδίων, οι δανειολήπτες διευκολύνονται περισσότερο, ωστόσο η συνολική διαδικασία παραμένει βραδεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και πάνω από 57 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, ως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1.249 αιτήσεις ρύθμισης προς τις τράπεζες, μόλις 84 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί τη ρύθμιση και μόλις 41 από αυτούς πήραν το «οκ» και για την κρατική επιδότηση των δόσεων!

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΤΑΝΙΩΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ συγνώμη ζήτησε με ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος κ.Ασημακόπουλος τόσο προς τον κ.Κατσίβελα όσο και προς τον κ. Δριμή, που δεν ήταν παρών στην πρόσφατη συνεδρίαση, με αφορμή την προσωπική κριτική που άσκησε από το βήμα ο αιρετός.
Αντιμετωπίζοντας αρχικά την οργισμένη ανακοίνωση του δημάρχου που δεν ήταν παρών καθώς απουσίαζε για σοβαρούς λόγους, διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα στην παράταξη που αναδείχτηκε στις φετινές εκλογές. Ο Αντιδήμαρχος έθεσε εαυτόν σε παραίτηση και απομένει στον κ. Λεβεντάκη αν την αποδεχτεί ή αν το μήνυμά του για παραφωνίες ελήφθη σοβαρά υπόψην. Δείτε το κείμενο της δήλωση του κ. Αντιδημάρχου που δόθηκε στην δημοσιόητα.

"ΦΕΣΙ" 1,8 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΤ στο Δήμο Τριφυλίας

Ποσό 1,8 εκ. ευρώ περίπου οφείλει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Τριφυλίας προς τον δήμο, για την αποπληρωμή του οποίου έκανε αίτηση που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Η αίτηση ήταν για ένταξή της στις 100 δόσεις και όπως αναφέρθηκε το ποσό είναι 1,515 εκ. ευρώ συν 279.263 ευρώ οι προσαυξήσεις. 
Μάλιστα όπως σημείωσε στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, το ποσό των 450.000 ευρώ είναι από το πολιτιστικό τέλος των ετών 2015, 2016 και 2017 και το υπόλοιπο από ρεύματα αντλιοστασίων, ενώ αναρωτή
θηκε αφού από το 2017 τα αντλιοστάσια μεταβιβάστηκαν από το δήμο στη ΔΕΥΑΤ πώς εξακολουθούν να βεβαιώνονται οφειλές από το δήμο τα έτη 2018 και 2019. Πάνω σε αυτό κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις η οικονομική υπηρεσία του δήμου, από την οποία τονίστηκε ότι κάποια αντλιοστάσια δεν έχουν μεταβιβαστεί. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε παράταση 5 μηνών της σύμβασης προμήθειας οικοδομικών υλικών με το ανεκτέλεστο ποσό να είναι περίπου 50.000 ευρώ. 
Επίσης διαγράφηκαν οφειλές τελών από δημότες μετά από θετική εισήγηση των υπηρεσιών του δήμου.
 Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή 27 του μηνός στη 1 το μεσημέρι με τα εξής θέματα: Επικύρωση πρακτικού IΙΙ του συνοπτικού διαγωνισμού «Προμήθεια αναλώσιμων υλικών εκτυπωτών / φωτοτυπικών / fax (μελάνια - toner - drum), φωτοαντιγραφικού χαρτιού και γραφικής ύλης - λοιπά υλικά γραφείου, Δήμου Τριφυλίας 2019 - 2020», που αφορά τον έλεγχο των δικαιολογητικών των προσωρινών αναδόχων. Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020 (εισήγηση προς το Δ.Σ.). Εγκριση διαφοράς εσόδων-εξόδων και ετήσιου προγράμματος δράσης, οικ. έτους 2020, της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. Εγκριση προϋπολογισμού, οικ. έτους 2020 της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. 
 Κ.Μπ από την 'Ελευθερία'

ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΑΙΜΑΤΟΣ 64ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην Καλαμάτα τα ξημερώματα 64χρονος ιατρός ο οποίος ζούσε στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο άνδρας, τον οποίον αναζητούσαν οι φίλοι του, βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος, με τα έως τώρα δεδομένα να αποκλείουν προς το παρόν την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΣΗΜΑΚΟΥΛΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΛΟΓΩ...ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ!

Eπιστολή του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Γεωργίου Λεβεντάκη
Ζήτησα ήδη από τον κ. Γεώργιο Ασημακόπουλο, όπως υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από Αντιδήμαρχος.
Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και αφού έλαβα γνώση των όσων διαδραματίστηκαν, κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, καθότι δεν ήμουν παρών σε αυτήν, λόγω σοβαρού οικογενειακού θέματος που προέκυψε, 
Υποχρεούται δε, πάραυτα, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τόσο από τον κ. Κατσίβελα, όσο και από το Σώμα και τους πολίτες αυτού του Δήμου.
Σε περίπτωση που δεν πράξει τα παραπάνω, δεν θα έχει πλέον καμία θέση στην παράταξη μου και τη Δευτέρα, με απόφασή μου, θα διαγραφεί οριστικά.
Τριφυλία Μεσσηνίας, 28-12-2019
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

ΣΠΕΙΡΑ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Δύο ακόμα μέλη, ένας 22χρονος και ένας 24χρονος, της τετραμελούς σπείρας ρομά που μέσα σε 11 μέρες τον περασμένο Νοέμβριο κατάκλεψε τον τόπο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας την παραμονή των Χριστουγέννων, με εντάλματα. Τα άλλα δύο μέλη είναι ένας 27χρονος και ένας 17χρονος. Οι νεαροί συλληφθέντες απολογήθηκαν ήδη στην ανακρίτρια Καλαμάτας και οδηγήθηκαν στη φυλακή ως υπόδικοι, καθώς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για 7 αδικήματα: α) εγκληματική οργάνωση, β) διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, γ) απλή συνέργεια σε ληστεία, δ) απόπειρα ανθρωποκτονίας, ε) παράνομη οπλοφορία, στ) οπλοχρησία και ζ) πλαστογραφία. Στα τέλη Νοεμβρίου είχε συλληφθεί και πάρει πρώτος το δρόμο για τις φυλακές ο 27χρονος από τη σπείρα των τεσσάρων. Οι τρεις προφυλακισθέντες όπως και ο 17χρονος κατηγορούνται για 21 κλοπές και απόπειρες κλοπής, από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου, σε σπίτια και αυτοκίνητα σε Τριφυλία, Πυλία και χωριά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, αλλά και για την αρπαγή τσάντας από 71χρονη στον Πύργο Τριφυλίας.

Εντατικοί έλεγχοι τυποποίησης – διακίνησης ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Μεσσηνίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, υλοποιούν πρόγραμμα ελέγχων σε μονάδες τυποποίησης- διακίνησης ελαιολάδου της περιοχής μας. Οι έλεγχοι συνίστανται στην τήρηση των όρων και προϋποθέσεων τυποποίησης – διακίνησης ελαιολάδου που θέτει η υφιστάμενη νομοθεσία. Αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης και με τη Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας την εντατικοποίηση των ελέγχων με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων με στόχο την διατήρηση της τιμής του ελαιολάδου σε υψηλά επίπεδα και την αποφυγή ελληνοποιήσεων ξένων ελαιολάδων.

ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ

Δείτε σε τι επίπεδο κυμαίνονται τα έξοδα της μέσης Ελληνικής οικογένειες κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Η σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γύρω στα 450 ευρώ ξοδεύουν κατά μέσο όρο τα Ελληνικά νοικοκυριά στις αγορές των Χριστουγέννων, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 455 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή της Deloitte, καταγράφεται ότι ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων κυμαίνεται στα 450 ευρώ. 
 Από αυτά σύμφωνα με την έρευνα τα 157 ευρώ πηγαίνουν σε φαγητό, 136 ευρώ σε δώρα, 82 ευρώ σε ταξίδια και 75 ευρώ σε διασκέδαση. Οι Έλληνες επιλέγουν να ξοδέψουν χρήματα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυρίως σε ρούχα και παπούτσια, ακολουθούν το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία, είναι τα παιδικά παιχνίδια. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ξοδεύει 188 ευρώ για δώρα, 131 ευρώ για φαγητό, 77 ευρώ για ταξίδια και 49 ευρώ για διασκέδαση.Τα περισσότερα χρήματα τα Χριστούγεννα ξοδεύουν κατά σειρά οι Ισπανοί με 633 ευρώ, οι Βρετανοί με 614 ευρώ και οι Ιταλοί με 529 ευρώ, με τους Έλληνες να είμαστε στη 5η θέση της λίστας.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά και δημόσια για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετική εξυπηρέτηση που είχαμε από τους ιατρούς του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κ.Δημήτρη Κουτσούλη και κ.Κωνσταντίνο Κιντή κατά τη διάρκεια επίσκεψή μας για εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Ιατροί που με ήθος και τιμώντας πάντα τον όρκο τους βρίσκονται δίπλα στο πολίτη άμεσα και με όποιο κόστος παραδίδοντας μαθήματα σεβασμού και αξιών κερδίζοντας ταυτόχρονα και το σεβασμό των ασθενών και επισκεπτών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Ίδρυμα που εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας ώστε να συνεχίσει να έχει τη φήμη ενός εκ των καλύτερων νοσοκομείων της χώρας

Οι αθλητές του Γ.Σ Αρκαδίας
Θάνος Χουλιάρας
Παναγιώτα Τόκα

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕ ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ- VIDEO

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ φέτος η κίνηση και στα κρεοπωλεία της πόλης λόγω του εορταστικού τραπεζιού που θα στηθεί ξανά την Πρωτοχρονιά. Το κρέας έχει την τιμητική του στο εορταστικό τραπέζι με τους καταναλωτές να επιλέγουν κυρίως γαλοπούλα, χοιρινό ή αμνοερίφια. Οι τιμές πάντως έχουν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο κόσμος προτίμησε κυρίως χοιρινό αλλά και ντόπιο αρνάκι.
Οι τιμές στο αρνάκι και κατσίκι τοπικής προέλευσης κινήθηκε από 7,50 ως 8,50 ευρώ το κιλό, περίπου στα 8 ευρώ η γαλοπούλα ενώ το χοιρινό κόστισε για το εορταστικό τραπέζι από 7 εως 8,50 ευρώ το κιλό περίπου. Οι κρεοπώλες συστήνουν στους καταναλωτές να βλέπουν την σφραγίδα προέλευσης του σφαγείου, να εμπιστεύονται την τοπική αγορά και να κάνουν έρευνα αγοράς πριν πάρουν την τελική τους απόφαση.

400.000 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 405.153, 69 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αποπληρωμή έργων υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Οι πιστώσεις αυτές προορίζονται για πληρωμές έργων και μελετών στις Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η πλειονότητα των έργων αφορά αποκαταστάσεις, βελτιώσεις, συντηρήσεις και καθαρισμούς οδικών δικτύων, καθαρισμούς χειμάρρων και αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ ΣΕ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020 ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ο Προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης για τη χρήση 2020 εγκρίθηκε  από την Οικονομική επιτροπή καθώς έχει αλλάξει η νομοθεσία (Ν.4635/2019) και δεν την εγκρίνει ποια το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Σας ενημερώνω ότι έχει μέσα στα έξοδα του προϋπολογισμού έχει έναν κωδικό 61.00.17 με ονομασία αμοιβή λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών εκτελούντων ειδικές υπηρεσίες ποσού αξίας 37.500 ευρω με ΦΠΑ.
Αυτός ο κωδικός περιέχει 2 εργασίες οι οποίες είναι οι εξής:
1η Εργασία: Έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές της Κοινωφελούς επιχείρησης για τον τακτικό έλεγχο των χρήσεων 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 σύμφωνα με τους Νόμους 3463/2006 και 4412/2016. Δεν αφορά τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο του Νομικού Προσώπου όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από το 2011. Ο έλεγχος είναι ο τακτικός ο οποίος είναι θέμα της υπάρχουσας διοίκησης του Νομικού Προσώπου. Είναι δέσμευση και εντολή από το Δήμαρχο Τριφυλίας να γίνει ο τακτικός έλεγχος στη Κοινωφελή επιχείρηση από Ορκωτούς Ελεγκτές.
2η Εργασία: Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία Νόμος 3463/2006 και Νόμος 4483/2017 η Κοινωφελής επιχείρηση υποχρεούται να έχει λογιστική υποστήριξη από εξωτερικό λογιστή. Καθώς έχει δική του ταμειακή υπηρεσία η Κοινωφελής επιχείρηση. Ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο όπως στη ΔΕΥΑΤ, που έχει και αυτή δικό της Λογιστή το Κ. Νικολόπουλο. Έτσι και η Κοινωφελής επιχείρηση πρέπει να έχει δικό της λογιστή.
Επίσης σας ενημερώνω ότι από σύσταση της Κοινωφελούς επιχείρησης δεν υπήρχε μέχρι στιγμής λογιστική υποστήριξη από εξωτερικούς λογιστές όπως προβλέπεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Τα λογιστικά βιβλία τα είχαν οι λογιστές του Δήμου Τριφυλίας έως τις 31/12/2019 κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι λογιστές του Δήμου Τριφυλίας δεν έπρεπε να κρατάνε τα λογιστικά βιβλία της Κοινωφελούς επιχείρησης και να υπογράφουν. Έπρεπε με βάση το νόμο να υπογράφει εξωτερικός λογιστής.
Εμείς ως δημοτική αρχή, τηρούμε αυτά που λέει η υπάρχουσα νομοθεσία.
Προς διευκρίνιση: Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή και για τον τακτικό έλεγχο από τους Ορκωτούς Ελεγκτές και για τη Λογιστή υποστήριξη από εξωτερικό λογιστή, θα υπάρξει διαγωνισμός σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος 4412/2016.
Τα πορίσματα του ελέγχου πρέπει να σας ανησυχούνε Κύριοι. Ο Δήμαρχος έχει πει όλα τα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών θα πάνε στον Εισαγγελέα. Και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

ΠΟΔΑΡΙΚΟ με προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό

Τον πρώτο μήνα νέας χρονιάς ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίoi έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση τους. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή 2 δόσεων της ρύθμισης (της πάγιας ή των 120 δόσεων) να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμός για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα , ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή". Επί της ουσίας οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Ο τρόπος λειτουργίας του ακατάσχετου λογαριασμού Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", '
Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής: 
1.Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον 2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. 
2.Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών 2 τελευταίων μηναίων δόσεων που εξοφλήθηκαν , το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. 
3. Ωστόσο δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι . Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
 4.Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ. 5.Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Η 24ΧΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΕ ΚΑΦΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Δικαστικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που συνεδρίασε το μεσημέρι, έκρινε προφυλακιστέα την 24χρονη Γεωργιανή που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του μόλις 5 ημερών αγοριού της. 
Φέρεται ότι το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Κανάρη της Καλμάτας.
Το μωράκι εδώ και μέρες φιλοξενείται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στην Αθήνα. Η ίδια βρισκόταν μέχρι τώρα, από το περασμένο Σάββατο, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι συνήγοροί της εξακολουθούν να κάνουν έκκληση όποιος έχει συσκευή βίντεο από την περιοχή ή τον κάδο και έχει καταγράψει τις κινήσεις της γυναίκας, να παραδώσει το υλικό στην αστυνομία για να φανούν επακριβώς οι κινήσεις της εκείνες τις ώρες και ν’ αποδειχθούν οι ισχυρισμοί της πως δεν πέταξε. αλλά άφησε το μωρό πάνω στον κάδο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κάμερες.
Η 24χρονη – γεωργιανής καταγωγής- εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου άφησε το παιδί μέσα σε μια χάρτινη σακούλα πάνω στον υπόγειο κάδο πολλές ώρες πριν περάσει το απορριμματοφόρο με στόχο να το πάρει κάποιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, στην πολύωρη απολογία της το περασμένο Σάββατο στην ανακρίτρια, η γυναίκα κατονόμασε και τον πατέρα του αγοριού, ο οποίος, όπως υποστηρίζει η ίδια, αδιαφόρησε πλήρως για τον τοκετό της και τη γέννηση του παιδιού. Η επικοινωνία, μάλιστα, με τον άνθρωπο αυτόν ήταν και ο λόγος του σύντομου, αυθημερόν ταξιδιού που έκανε στην Αθήνα την Τρίτη, αμέσως μόλις πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και έφερε στον κόσμο το αγοράκι.

ΕΥΧΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΕΥΧΕΣ από την Ομοσπονδία Τριφυλιακών συλλόγων που διατηρεί άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων με τους αποδήμους από το Δ.Σ. του σωματείου που μας φέρνει ελπίζουμε ευχάριστα νέα το νέο έτος..Οι απόδημοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τον τόπο μας πάντα και αντευχόμαστε...

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Κι αποχαιρέτα την, την Ελλάδα που χάνεις…

Τον εθνομηδενισμό των συριζαίων φαίνεται ότι ζήλεψαν οι... νεοφιλελεύθεροι σωτήρες και κάνουν τα πάντα για να τον ξεπεράσουν.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η λεύκη σημαία που υψώνουν καθημερινά απέναντι στον σουλτάνο που είναι έτοιμος να μπουκάρει στο Αιγαίο.
Αντί ήδη να έχουμε στείλει πλοία στην Κρήτη και στο Καστελόριζο κραυγάζοντας Μολών Λαβέ, διεθνοποιούμε την τουρκική προκλητικότητα.
Τακτική που ήδη είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς πρόσφατα όλοι διαπιστώσαμε που μας έχουν γραμμένους οι... σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Εύγε κύριοι του Μαξίμου!
Στο μεταξύ, φιλάμε κατουρημένες ποδιές για να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρώπη. Παντιέρα εθνικής υπερηφάνειας έχουμε κάνει τη συμφωνία των Πρεσπών, που αίφνης από κακή έγινε υποχρεωτική. Τι κάνει αυτή η έρμη η καρέκλα…
Άραγε, μέσω αυτής της υποχωρητικότητας θα διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον αναθεωρητισμό του ταραξία;
Γελάει ο Ερντογάν με τα χάλια μας... νεοφιλελεύθερα αδέρφια και βγάζει Navtex με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο για τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά.
Σε λίγο θα βγάλει Navtex για άσκηση έξω από τον Πειραιά κι εσείς θα τον κοιτάτε τρεμάμενοι.
Διότι αυτό συνάγεται από την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.
«Ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη. Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών», είπε ο κύριος Πέτσας και όλοι οι Έλληνες χειροκροτούν με περηφάνια, καθώς νοιώθουν σίγουροι ότι αν χρειαστεί θα τσακίσουμε τα μεμέτια.
Τελικά, η όλη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά επιβεβαιώνει αυτό που έχει γράψει το Antinews.
Ότι οδηγούμαστε σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου.
Εξ ου και το δέσιμο στο αμερικανικό άρμα. Για να μας προστατεύσει όταν θα γίνει το μπαμ.
Το οποίο θα είναι περιορισμένης διάρκειας, όπως είχαμε γράψει, για να ακολουθήσει μια ωραιότατη συμφωνία από την οποία ελπίζουμε να βγούμε «κερδισμένοι».
Το «κέρδος» μας , βέβαια, θα εξαρτηθεί από την «μοιρασιά» που θα κάνει ο… διαιτητής Ντόναλντ.
Με τις πληροφορείς να λένε, ότι προσδοκούμε η πλάστιγγα να γείρει προς το μέρος μας για να πλασαριστεί η συμφωνία επιτυχώς στους ιθαγενείς.
Και ποιο θα είναι το δίλημμα; Πόλεμος ή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων για να επιστρέψουμε στις ένδοξες εποχές του Ανδρέα που έρρεε το χρήμα άφθονο.
Αν νομίζουν οι ταγοί μας ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν τέτοιου μεγέθους εθνική καταστροφή με οικονομικά ανταλλάγματα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν.
Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καούν πολιτικά. Τα υπόλοιπα ας τα φανταστούν μόνοι τους.
Εδώ έγινε χαμός επειδή χάσαμε όνομα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα οξυδερκής για να αντιληφθεί τι θα συμβεί αν χάσουμε έδαφος.
Γι΄ αυτό σας λέμε... νεοφιλελεύθερα αδέρφια, πάρτε το αλλιώς.
Για αρχή, στείλτε τα πλοία σε Κρήτη και Καστελόριζο για να καταλάβει ο κουμπάρος ότι δεν παίζουμε.
Κατόπιν, συντονίστε τον Δένδια και τον Παναγιωτόπουλο γιατί έχουν γίνει περίγελος.
Τέλος, πάραυτα ο Ντόκος να σταλεί πακέτο πίσω στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κι ας προπαγανδίζει από εκεί το περίφημο καζάν - καζάν που ονειρεύεται.
Θα επανέλθουμε με νεότερες νουθεσίες. Όχι τίποτε άλλο, για να μη λέτε ότι το Antinews ασκεί μόνο κριτική και δεν προτείνει λύσεις.
Προς το παρόν οι παραπάνω αρκούν...
Γρηγορείτε κύριοι του Μαξίμου, γιατί αν συνεχίσετε με αυτά τα μυαλά, παίζεται αν θα κλείσετε χρόνο στην εξουσία.

πηγή

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ θυμίζει άλλη μια φορά το πολύπαθο λιμάνι ή καλύτερα το αλιευτικό καταφύγιο της Κυπαρισσίας καθώς βαδίζουμε σε μια ακόμα νέα δεκαετία χωρίς όμως ακόμα να έχει αποπερατωθεί το έργο κατασκευής του, μετά την αποκατάσταση των ζημιών των τελευταίων ετών.
Η αποκρουστική εικόνα που παρουσίαζε η λιμενολεκάνη λόγω των ανέμων, βροχοπτώσεων ή αν θέλετε των καιρικών συνθηκών στην χερσαία ζώνη του λιμανιού ήταν ενδεικτική το τελευταίο 48ωρο καθώς το στολίδι της περιοχής μετατράπηκε σε..φύκια. Εξάλλου τα λόγια που ακούμε χρόνια τώρα με φύκια και μεταξωτές κορδέλες είναι ενδεικτικά για το μέλλον.
Αν δεν ολοκληρωθεί το λιμάνι, αν δεν εκπομηθεί το μάστερ πλάν για την χερσαία ζώνη της περιοχής τότε η πόλη δεν έχει μέλλον. Ας το αναλογιστούμε σοβαρά πριν δρασκελίσουμε με ταχύ βηματισμό στην νέα δεκαετία. Οι φωτογραφίες μιλούν εξάλλου από μόνες τους...
Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες του φίλου αναγνώστη Ν. που δείχνουν πολύ περισσότερα εξάλλου από ότι στα κοινωνικά δίκτυα...

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ..ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Τριφυλίας σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των τιμών στο ελαιόλαδο. Το θέμα έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παρασκευόπουλος- Πηγαδούλιας- ζητώντας να πάρει και ο δήμος Τριφυλίας πρωτοβουλίες. 
 Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι «Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις τιμές, ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Όταν θα έρθει Απρίλιος – Μάιος δυστυχώς η κατάσταση στο δήμο θα είναι τραγική. Γιατί θα είναι τραγική, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώσει τα ανταποδοτικά ούτε στο δήμο. Θα μου πείτε εμείς σαν δήμος τι μπορούμε να κάνουμε για το ελαιόλαδο; 
Ήρθε ο κ. Υπουργός στη Μεσσηνία, πήγε σε κάποια ελαιοτριβεία αλλά δεν μπήκε σε δύο καφενεία να ακούσει και τον κόσμο τι έχει να πει. Οφείλουμε πιστεύω σαν Δήμος να κάνουμε μια παρέμβαση, μάλιστα όχι μόνο ο δήμος ο δικός μας αλλά και οι όμοροι δήμοι -και της Ηλείας- καθώς το πιο φθηνό λάδι αυτή τη στιγμή είναι στη Μεσσηνία και στην Ηλεία. Τρεις έμποροι κανονίζουν τις τιμές από εδώ, και τρεις έμποροι από εκεί. 
Το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για το θέμα των τιμών, δεν έχει κάνει καμία διαφήμιση στην κρατική τηλεόραση και ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πιστεύω λοιπόν σαν Δήμος ότι πρέπει σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους να κάνουμε προς το Υπουργείο μία ερώτηση». Μάλιστα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως οι βουλευτές «σφυρίζουν» αδιάφορα μέχρι τώρα, για να συμπληρώσει πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο ίδιος η τιμή του ελαιόλαδου σε δύο εβδομάδες θα έχει κατρακυλήσει στο 1.80 ευρώ το κιλό. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να τεθεί και θέμα και γενικότερα για να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει και ο κόσμος.