Pages

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΤΡΙΦΥΛΙΑ: Ανεξέλεγκτη εισαγωγή Τούρκικων αγροτικών προϊόντων

 


 Η καλλιέργεια των κηπευτικών υπό κάλυψη είναι ένας κλάδος, της πρωτογενούς παραγωγής, πολύ δυναμικός. Όμως η τρέχουσα χρονιά, εξελίσσεται στην χειρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους αστάθμητους λόγους.

  α) Η πανδημία λόγω κορονοιού επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο των κηπευτικών, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης των τουριστών προς την χώρα μας.

  β) Από το φθινόπωρο του 2019 έχει ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας από το Μ.Φ.Ι. ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας. Ο ιός αυτός είναι ιός καραντίνας, και έχει προσβάλει όλα τα θερμοκηπιακά κέντρα του κόσμου. Προσβάλει κυρίως την τομάτα και την πιπεριά, προκαλώντας πολύ μεγάλη μείωση των  εμπορεύσιμων καρπών, η οποία φτάνει στο 70%. Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Η μόνη ελπίδα είναι η εύρεση ανθεκτικού γενετικού υλικού στην ίωση.

  Στους πάρα πάνω λόγους, που όπως ανέφερα είναι αστάθμητοι, έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει στους παραγωγούς τομάτας και πιπεριάς τη χαριστική βολή, με το να επιτρέπει τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως Τουρκία, Αλβανία, Σερβία.

  Η Τούρκικη λίρα από την αρχή του χρόνου έχει υποτιμηθεί περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ και σήμερα η ισοτιμία είναι ένα ευρώ 9,2 λίρες Τουρκίας. Το γεγονός αυτό κάνει πολύ ελκυστικά τα Τούρκικα αγροτικά προϊόντα. Από την κείμενη νομοθεσία επιτρέπεται η εισαγωγή από τρίτες χώρες, αρκεί να πληρούν τα προβλεπόμενα από της Ελληνική νομοθεσία, που αφορούν τα πιστοποιητικά του ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου, καθώς και ο έλεγχος υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων). Ο έλεγχος υπολειμμάτων δεν γίνεται από της αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

   Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται αθρόες εισαγωγές κυρίως Τούρκικης τομάτας προς το παρόν, και λόγω υποτίμησης της λίρας θα ακολουθήσουν οι εισαγωγές και άλλων αγροτικών προϊόντων.  

  Η λύση στο πρόβλημα είναι η τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας, δηλαδή η λήψη από την αρμόδια υπηρεσία αντιπροσωπευτικού δείγματος  από κάθε φορτίο και η αποστολή του σε πιστοποιημένο εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων, με έξοδα του εισαγωγέα. Μέχρι να ελεγχθούν τα δείγματα, τα φορτία θα είναι δεσμευμένα και αν τα αποτελέσματα του ελέγχου πληρούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία τότε να απελευθερώνονται τα φορτία και να οδεύουν ασφαλή πλέον για κατανάλωση.

  Με αυτό τον τρόπο οι εισαγωγείς θα σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τα εισαγόμενα φορτία τους να καταστραφούν αν είναι επιβαρυμένα με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

   Ετσι με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται αφ’ ενός η προστασία του καταναλωτή και αφ’ ετέρου η προστασία των παραγωγών, οι οποίοι στη παρούσα στιγμή μαστίζονται και από τους δυο προαναφερθέντες λόγους.

                                                                            Κυπαρισσία 16-10-2020

                                                                             Ζωγόπουλος Γεώργιος

                                                                                        Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου