Pages

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Στάσιμο το εμπόριο τη διετία 2022-‘23- Με ίδια κεφάλαια δίνουν τη «μάχη της επιβίωσης» στη Τριφυλία

 


Αρνητική εικόνα με υποχώρηση των πωλήσεων και συνολικά των δεικτών που σχετίζονται με την επιβίωση τους (μείωση μεικτού περιθωρίου κέρδος, επιβάρυνση στις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις) εμφανίζουν πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στη Μεσσηνία και Τριφυλία για το 2023, με την κατάσταση να επιβαρύνεται ήδη, σε σχέση με βασικά οικονομικά μεγέθη  από το 2022.

Η έκθεση του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αποτυπώνει, κατ αρχή, την τελική εικόνα του εμπορίου για το 2022 με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τους τζίρους μεγαλύτερων εταιρειών από την ‘ICAP CRIF DATABANK’ αλλά και στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σε ότι αφορά την Τριφυλία οι τοπικές επιχειρήσεις παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τα πάγια λειτουργικά έξοδα, τους φόρους και την κρίση αλλά και τα ακριβά ενοίκια, Παράλληλα οι επαγγελματίες με δικά τους...κεφάλαια τα οποία αιμοδοτούν την αγορά προκειμένου να μην κλείσουν μέχρι να βγουν στην σύνταξη...

Σύμφωνα λοιπόν με την ICAP,  o κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου,  αυξήθηκε το 2022 κατά 8,1%, στα 742.3 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,3%, με αποτέλεσμα το ποσοστό μικτού κέρδους να μειωθεί. Περεταίρω, η άνοδος των λειτουργικών δαπανών κατά 13,5% οδήγησε στον περιορισμό της κερδοφορίας με τα κέρδη, προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 31,4 εκατ., μειωμένα κατά 11,4%, έναντι του 2021!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου