Pages

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ έρευνα στο Δήμο Τριφυλίας και του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την υγεία των ηλικιωμένων δημοτών

 


Η Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας αποδέχθηκε με απόφασή της το αίτημα συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού 
Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Δήμου Τριφυλίας, για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, ποιότητας ζωής και υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού του Δήμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση…

Η κ. Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπέβαλε αίτημα συνεργασίας του ΤΕΔΔ με τον Δήμο Τριφυλίας στο πλαίσιο της διατροφικής αξιολόγησης ηλικιωμένων που διαβιούν στην Πελοπόννησο, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Σκοπός:
1. Η διατροφική αξιολόγηση του γηράσκοντος πληθυσμού (άνω των 65 ετών), σε δείγμα υγιών ατόμων και καρδιολογικών ασθενών που διαβιούν στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Δήμο Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν σχέσεις μεταξύ των παρακάτω χαρακτηριστικών:
(α) τρόπου ζωής (ήτοι διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, δραστηριότητες, ποιότητα ζωής, ποιότητα ύπνου,
άγχος και κατάθλιψη),
(β) κατάστασης θρέψης (ήτοι, ανθρωπομετρία, πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών,αιματολογικοί-βιοχημικοί δείκτες),
(γ) καρδιαγγειακής υγείας (παρουσία καρδιαγγειακού νοσήματος ή παραγόντων κινδύνου, ήτοι υπέρταση, ινσουλινοαντίσταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία).
2. Η αξιολόγηση του ρόλου των παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων, αλλά και στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, στην καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων.
Μεθοδολογία:
Για τους ανωτέρω σκοπούς θα χρειαστεί να προσεγγιστούν άτομα άνω των 65 ετών που διαβιούν στην Τριφυλία, τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία. Πηγή υγιών εθελοντών θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ΚΑΠΗ και άλλες αντίστοιχες δομές του Δήμου.
Θα εφαρμοστούν έγκυρες και τυποποιημένες διαδικασίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
(α) τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης και του τρόπου ζωής του ηλικιωμένου πληθυσμού της κοινότητας (> 65 έτη),
(β) σωματομετρήσεις, καθώς και
(γ) αιματολογικές εξετάσεις.

Οι σωματομετρήσεις θα αφορούν στο ύψος, στο σωματικό βάρος, στις περιφέρειες σώματος (περιφέρεια μέσης και άνω μέσου βραχίονα), στη σύσταση σώματος με τη μέθοδο των δερματοπτυχών, στο χρόνο βάδισης, καθώς και στη χειροδύναμη.
Οι αιματολογικές εξετάσεις θα αφορούν σε γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος.
Όλες οι μετρήσεις θα γίνονται στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Όσοι/ες εθελοντές/τριες το επιθυμούν, θα προσκομίσουν στους ερευνητές γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος του τελευταίου 3μηνου ή εάν δεν έχουν πρόσφατες εξετάσεις και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες, θα τις πραγματοποιούν ΔΩΡΕΑΝ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Πριν την έναρξη της αξιολόγησης, θα υπάρχει ενυπόγραφη λήψη συγκατάθεσης των εθελοντών. Κάθε εθελοντής/τρια θα έχει προηγουμένως ενημερωθεί αναλυτικά για τους σκοπούς του εγχειρήματος
αυτού και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Οι εθελοντές δεν δικαιούνται κάποια οικονομική απολαβή από τη συμμετοχή τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, θα εφαρμοστεί ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας Ερευνών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Νοσοκομείου Καλαμάτας και o Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR, νομοθεσία ΕΕ 2016/679) και το ιατρικό απόρρητο, όπως και σε τυχόν ιατρικές δημοσιεύσεις που θα προκύψουν. Όλα τα δεδομένα θα φυλάσσονται με ευθύνη της Επιστημονικά Υπεύθυνης.
Το παρόν πρωτόκολλο έχει ήδη λάβει έγκριση από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας με ΑΠ 04/11.09.2023 και από την Επιστημονική Επιτροπή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας (αρ. πρωτ 1050/11.01.24).
Η συμμετοχή των εθελοντών είναι αυστηρά εθελοντική, και οι εθελοντές/τριες έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμία συνέπεια. Μπορούν επίσης να αρνηθούν να απαντήσουν
σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις δεν επιθυμούν να απαντήσουν. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν, εάν το επιθυμούν, ατομικά και σε έντυπη μορφή τα αποτελέσματα των σωματομετρήσεων/εργαστηριακών
εξετάσεων σε σφραγισμένο φάκελο.
Χρονοδιάγραμμα: Νοέμβριος 2024 – Δεκέμβριος 2026
Αναμενόμενα αποτελέσματα : Ταυτοποίηση παραγόντων τρόπου ζωής (συστατικά τροφής, διατροφικές συνήθειες, ανθρωπομετρικοί δείκτες, βιοχημικοί δείκτες) που σχετίζονται με τη υγιή γήρανση και μακροζωία.
Τα αναμενόμενα οφέλη : Πολλαπλά τόσο για την τοπική κοινωνία του Δήμου Τριφυλίας όσο και της Πελοποννήσου γενικότερα, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

Η παρούσα πρόταση ΔΕΝ χρηματοδοτείται και η αιτούμενη συνεργασία ΔΕΝ επιβάλλει οικονομική ενίσχυση από την πλευρά του Δήμου.
Για το αίτημα συνεργασίας ενημερώθηκε η Κοινωνική Λειτουργός του ΚΑΠΗ κ. Δήμητρα Τέλιου και παρείχε τη σύμφωνη γνώμη της και τη διάθεσή της να επικοινωνήσει την ερευνητική δράση και να
ενθαρρύνει τα μέλη του ΚΑΠΗ Φιλιατρών να συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου