24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Pages
▼
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024
Οι καρέτα καρέτα επιστρέφουν θριαμβευτικά στον Κυπαρισσιακό κόλπο
Οπως σχολίασε στην «Καθημερινή» ηΑλίκη Παναγοπούλου, συντονίστρια ερευνητικών θεμάτων του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχελών», φέτος, «στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σημειώθηκε ρεκόρ ωοτοκίας, καθώςκαταγράψαμε 6.700 φωλιές».
Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του αριθμού, η ίδια συμπλήρωσε πως «την περίοδο 1992-2005 ο μέσος όρος φωλιών στον πυρήνα του βιοτόπουανερχόταν στις 552 ετησίως, ενώ την περίοδο 2006-2024 σχεδόν τετραπλασιάστηκε,φτάνοντας τις 2.145 φωλιές κατά μέσο όρο ετησίως. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμόςξεπέρασε αρκετές φορές τις 3.000 και 4.000 φωλιές, μέχρι να φτάσουμε στα φετινά εντυπωσιακά νούμερα». Αλλωστε, όπως εξήγησε η κ. Παναγοπούλου που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994, «επειδή “μαρκάρουμε” τις χελώνες,εντοπίζουμε μεγάλο ποσοστό νεαρών καρέτα καρέταπου έρχονται για πρώτη φορά στην περιοχή ώστε να γεννήσουν. Αυτό δείχνει ότι ο κόπος μας φέρνει αποτελέσματα».
Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς, «από το 1992 εφαρμόζεται συστηματική προστασία των φωλιών από τις απειλές που καταγράφηκαν στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα. Εχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνιαπερισσότεροι από 2.000 εθελοντές, παρακολουθώντας συστηματικά την παραλία και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα».
Οι κυριότερες απειλές
Η κυριότερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι καρέτα καρέτα στην περιοχή, σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου, «είναι η θήρευση από τις αλεπούδες. Βρήκαμε όμως τρόπο να προστατεύεται η φωλιά με τέτοιον τρόπο, ώστε η αλεπού να μην μπορεί να σκάψει να φάει τα αυγά».
Ειδικά στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με την ίδια, «καταγράφηκαν φέτος από τον “Αρχελών” και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που είναι οι αρμόδιοι φορείς,2.365 φωλιές στις 6 παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου. Στα Σεκάνια, την παραλία που δραστηριοποιείται το WWF και αποτελεί τον πυρήνα του πάρκου,καταγράφηκαν συνολικά 1.201 φωλιές, δηλαδή περισσότερες από τις μισές που εντοπίστηκαν σε όλο το νησί. Πρόκειται για τη σημαντικότερη παραλία παγκοσμίως αναφορικά με τη φωλεοποίηση, καθώςέχει μήκος μόλις 550 μέτρα και φέτος είχαμε φωλιές σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατοστών».
Φέτος στη Ζάκυνθο καταγράψαμε 2.365 φωλιές στις 6 παραλίες ωοτοκίας. Ειδικά στην παραλία των Σεκανίων η οποία έχει μήκος μόλις 550 μέτρα, εντοπίστηκαν 1.201 φωλιές.
Πρόκειται για νούμερα ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, καθώς σύμφωνα με την ίδια «πέρσι στα Σεκάνια, είχαμε λίγο πάνω από τις 900 φωλιές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο αριθμός κυμαινόταν περίπου στις 500-600 φωλιές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου