Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αποδεσμεύονται το 4ο από το 3ο ΕΑΠ για τους λιγνιτικούς πόρους

Αποδεσμεύονται το 4ο από το 3ο ΕΑΠ, που χρηματοδοτούνται από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς, και προχωρά σύμφωνα με προβλεπόμενη διαδικασία η καταβολή των χρημάτων της περιόδου του 3ου ΕΑΠ με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά την παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη στην συνάντηση του με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη στις 5 Μαΐου. Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφεται από τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, αναφέρεται ότι:
Σε συνέχεια του υπ 'αρ. Δ2/Γ/6046/17-03-201 εγγράφου περί αναστολής διάθεσης κατανομής χρηματικών ποσών επιδοτήσεων και σε εφαρμογή του ν. 3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ Α/87/7-6-2010), διευκρινίζεται ότι ανεστάλησαν οι κατανομές και εγκρίσεις νέων έργων του Ε.Α.Π. που χρηματοδοτούνται από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996. Για τα ενταγμένα έργα μέχρι 31-12-2010 και μέχρι του ποσού που έχει εγκριθεί για κάθε φορέα από την Επιτροπή Κατανομής του προαναφερομένου Τέλους, η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 7 της υπουργικής απόφασης Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/456/ΟΙΚ.575/9,1,2008 (ΦΕΚ Β 12), μετά από θεώρηση των επιτροπών ελέγχου, όπως αυτές είχαν συσταθεί σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν μα την ίδια σύνθεση μέχρι την νέα συγκρότηση τους, εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις των παρ. 2 και 4 του άρθρου 283 του ν. 38752/2010"
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει άμεσα η αποδέσμευση των χρημάτων αυτών της τρίτης περιόδου, με δεδομένο ότι ο πόρος αυτός αποδίδεται στην βάση της δυναμικής της κάθε περιοχής” είχε σημειώσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε εκείνη την συνάντηση απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αποδέσμευση από τον τέταρτο ΕΑΠ και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα της περιόδου του τρίτου ΕΑΠ, ώστε να δοθούν σε αυτούς που έχουν ήδη επενδύσει.

Η κρίση, οι μετανάστες και το παραεμπόριο στον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών

Τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η κρίση συζήτησαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες από τους εμπόρους. Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι να κερδηθεί καταρχήν η «καλημέρα» του καταναλωτή και στην συνέχεια να καταλάβει ότι θα πρέπει να αγοράζει από την τοπική αγορά και να την ενισχύει.
Από εκεί και πέρα πήραν αποφάσεις για κάποιες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Ετσι θα κυκλοφορήσουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τιμές προϊόντων που θα μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην πόλη τους για να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση υπέρ του τόπου τους. Συμφωνα με την 'Ελευθερία' για το θέμα των μεταναστών που τους απασχόλησε έντονα, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ομάδα που θα έρθει σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές αλλά και τη δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των παράνομων μεταναστών και να μπει μια τάξη. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει σύντομα μια γενική συγκέντρωση όλων των μεγάλων συλλόγων της πόλης, ώστε να συζητήσουν και να γίνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ενα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν αυτό της καθαριότητας. Προτάθηκε να αναλάβουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου να πληρώνουν ένα ποσό που θα χρηματοδοτεί την καθαριότητα της πόλης πληρώνοντας κάποιο άτομο. Σχετικά με το ζήτημα του παρεμπορίου, που επίσης τους απασχόλησε, σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Για αυτό και όπου διαπιστώνεται, θα πρέπει να υπάρχουν άμεσα καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Η Παραπαιδεία κάνει Πρωταθλήτρια την Ελλάδα

Μεγάλη «Πρωταθλήτρια» είναι τελικά η Ελλάδα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα απο τη στιγμή που πουθενά δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα
Ποσό που ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο οι γονείς στην Ελλάδα για τη συμπληρωματική - εκτός σχολείου - ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα) των παιδιών τους.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% των δημοσίων δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα με τη χώρα μας να κατέχει τα πρωτεία σε δαπάνες για ιδιωτική διδασκαλία.
Η συμπληρωματική ιδιωτική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον κοινοτικό Νότο καθώς την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (450 εκ. ευρώ), η Ιταλία (420 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (111 εκατ. ευρώ).Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στους «27» πάνω από το 50% των παιδιών πηγαίνουν φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Συνάντηση για ευρωπαικά προγράμματα στην Υπερπεριφέρεια

Η εξέταση της επιτευχθείσης προόδου όσον αφορά την απορρόφηση του Ε.Σ.Π.Α., την διαχείριση στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στην Δυτική Ελλάδα ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Εκτός του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσου Αποστολόπουλου, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νίκος Χρυσάνθου, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος της Ομάδας Εργασίας για τα Διαρθρωτικά Ταμεία κ. Αλέξανδρος Ζαχάρωφ, η νομική σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Μίνα Φίλιππα, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μιχάλης Τζωρτζής και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι κ. κ. Αποστολόπουλος και Κατσιφάρας έθεσαν το περίγραμμα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς που καθόριζε η ατζέντα της σύσκεψης, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν την καλή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αιρετής Περιφέρειας.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του Ε.Σ.Π.Α. επισημάνθηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε σχεδόν όλους τους στόχους, γεγονός που ο κ. Αποστολόπουλος απέδωσε στην ενεργητικότητα που επιδείχθηκε κατά το τελευταίο έτος και στην διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος συνεργασίας στην περιοχή. Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε πως το Ε.Σ.Π.Α. είναι το μόνο σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Υποστήριξε ότι έχει γίνει καλή προεργασία στην κατεύθυνση της αφύπνισης των φορέων και της ανάδειξης της ευθύνης όλων των πλευρών. Μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στόχος είναι να προχωρήσει η διαβούλευση με την κοινωνία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης έργων και απορρόφησης πόρων.
Η προτεραιότητα των περιβαλλοντικών δράσεων και η πεποίθηση ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης. Στοίχημα των καιρών είναι η υλοποίηση βιώσιμων έργων που να πληρούν τους κανόνες της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, προαπαιτούμενο των οποίων είναι η εδραίωση δομών που να κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα, ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την πίστη του ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει περιοχή-πρότυπο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αναφέρθηκε στην ωριμότητα της κατασκευής εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στου Φλόκα της Πάτρας και στο Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, όπως επίσης και στην επίλυση της εμπλοκής με τη χωροθέτηση αντίστοιχης μονάδας στην Τριανταφυλλιά Ηλείας. Τόνισε δε ότι ευελπιστεί πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Μνεία έγινε και στο ζήτημα των προγραμμάτων αστικής ανάπλασης, όπου τονίστηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και να αξιοποιηθούν επιτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος. Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, η σημασία τέτοιων προγραμμάτων, όπως το JESSICA, έγκειται στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, πιθανόν εκεί να εντοπίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές του μέλλοντος. Επίσης έθεσε προς εξέταση την δυνατότητα προώθησης δράσεων αστικής ανάπλασης και σε μικρότερους δήμους με στόχο την οικοδόμηση οικονομιών κλίμακας, αφού εξευρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και καταρτιστούν συνεκτικά σχέδια.
Αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος θα δεχτεί τους εκπροσώπους στην Τρίπολη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του Ε.Σ.Π.Α. για την Πελοπόννησο.

Υπερ του αεροδρομίου Τρίπολης αλλά και αναβάθμιση στη Καλαμάτα

Με αυξημένη πλειοψηφία εκκρίθηκε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για τη μετατροπή του πολεμικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε μεικτό, εμπορευματικό και επιβατικό χαμηλού κόστους με αυτοχρηματοδότηση. Την εισήγηση υπερψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.
Η δημιουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης κρίνεται απαραίτητη για τον τουριστικό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εισηγητή του τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία αναπτυξιακού χαρακτήρα για το τουριστικό και αγροτικό προϊόν ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Ναύπλιο ετέθη το ζήτημα και οι διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της τελικής απόφασης σε σύντομο χρονικό διάστημα από το αρμόδιο Υπουργείο για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι και ως Υφυπουργός είχε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού, δυστυχώς όμως τότε οι συνθήκες δεν ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη.
Η πρόταση που κατατίθεται τώρα ανέφερε ο κ. Τατούλης, αφορά τη δημιουργία μεικτού αεροδρομίου, στρατιωτικού, επιβατικού και εμπορευματικού, το οποίο θα δέχεται low cost πτήσεις, αλλά και charter. Για το σκοπό αυτό θα προκηρυχτεί από το αρμόδιο υπουργείο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και θα υιοθετηθεί το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης. Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί θετικά για αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Σχετικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Τατούλης υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να θιγεί και ότι η λειτουργία του αεροδρομίου στην Τρίπολη δεν θα έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά συμπληρωματικό. Άλλωστε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2003 προβλέπει την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και με αυτό του 2008 επιβεβαιώνεται η πρόθεση αυτή σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης επέστησε την προσοχή σε όσους δημιουργούν φοβίες στους πολίτες και σημείωσε ότι οι όποιες μικρονοητικές λογικές λειτουργούν προς όφελος του λαϊκισμού ορισμένων ομάδων.
Ο κ. Τατούλης, αφού δήλωσε τη χαρά του για τη συναίνεση που επέδειξαν όλες οι παρατάξεις, επεσήμανε ότι το επόμενο βήμα της Περιφέρειας είναι η παρουσίαση σχεδίου δράσης για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και της ανάπτυξης του τομέα της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα σημαντικού πόλου τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νικητιάδη για τη μελέτη των σχετικών υποδομών για τις κρουαζιέρες.
Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου κα Μενδώνη, αποφασίστηκε η υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματός μας με υπερχρηματοδότηση 120 % ανέφερε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελεί μεγάλο βαρίδι στις προσπάθειες της Αιρετής Περιφέρειας, η οποία με μεθοδικότητα και πολύ προσπάθεια έχει εξασφαλίσει τριπλάσιο αριθμό οδικών υποδομών. Στόχο μας αποτελεί η δημιουργία ενός τοπικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jessica υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και καταλήγοντας ανέφερε ότι ήδη η Περιφέρεια είναι έτοιμη από 1η Ιουλίου που θα πάρει το ΕΣΠΑ να κινηθεί με διαδικασίες fast track πάνω σε όλα τα προβλεπόμενα ζητήματα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αφού χαρακτήρισε ως άστοχες τις παρεμβάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βάζει γερές πλάτες για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι μετά από ενέργειες που έχουν γίνει, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη δημιουργία μεικτού αεροδρομίου στην Τρίπολη. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο μόχλευσης για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ξήλωσαν ακόμα και τις σιδηροδρομικές ράγες στο Καλονερό

Ενας 38χρονος κάτοικος Αίπειας συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας την ώρα που φόρτωνε στο γερανοφόρο όχημα του κομμένες ράγες τρένου στην περιοχή του Καλού Νερού, ενώ δύο ακόμη άτομα που ήταν μαζί του μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να ξεφύγουν.
Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στη 1.10 το μεσημέρι σε υπαίθρια αποθήκη του ΟΣΕ που βρίσκεται στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου. Στο σημείο αυτό όπως είχε αναδείξει και η «Ελευθερία» με ρεπορτάζ της, κάποιοι είχαν βάλει στο μάτι τις αποθηκευμένες μπάρες και είχαν φροντίσει να τις κόψουν σε μικρότερα τμήματα για να μπορούν να τις σηκώσουν. Πριν από αρκετό καιρό είχε επέμβη η Αστυνομία -όταν είχε ειδοποιηθεί για το συμβάν- και είχε βρει στο χώρο τα σύνεργα οξυγόνου με τα οποία έκοβαν τις ράγες. Το Σάββατο το μεσημέρι επειδή ειδοποιήθηκε πάλι από άτομα που είχαν δει τι συνέβαινε στο σημείο, κατάφερε να συλλάβει τον 38χρονο, ο οποίος είχε φορτωμένες 31 ράγες, ενώ το γερανοφόρο όχημά του στερούταν κρατικών πινακίδων, καθώς αυτές που έφερε -όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια- ήταν πλαστές.
Χθες το μεσημέρι ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας που υποστήριξε ότι δύο άτομα του είχαν ζητήσει να μεταφέρει τις ράγες έναντι αμοιβής 150 ευρώ και από εκεί και πέρα δεν γνώριζε κάτι. Η εισαγγελέας του απήγγειλε την κατηγορία της κλοπής κατά συναυτουργία και αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος αφέθηκε ελεύθερος. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Α.Τ. Κυπαρισσίας προκειμένου να εντοπιστούν τα δύο άτομα που διέφυγαν, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε.

Στον αέρα η Ολυμπία Οδός με καθυστερήσεις

Καθυστερεί κι άλλο η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού με ευθύνη της Κυβέρνησης καθώς δόθηκε παράταση 524 ημερών στον Παραχωρισιούχο για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτη σε Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
"Η Ολύμπια Οδός, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ηλείας, βρίσκεται και πάλι μπροστά σε νέα εμπόδια, με την Κυβέρνηση να μην λαμβάνει εγκαίρως τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να απεμπλακεί η κατάσταση και να προχωρήσουν οι εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1,5 χρόνο μετά την ακύρωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή του Καϊάφα, το Υπουργείο δεν έχει λάβει καμία απόφαση με το τι θα συμβεί με την χάραξη στην εν λόγω περιοχή." όπως σχολίασε ο Ηλείος Βουλευτής.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού:
«Όσον αφορά την κατασκευή της Ολύμπιας Οδού, όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ με τις υπ'αριθμόν 2473/2010 και 2474/2010 αποφάσεις του, ακύρωσε την από 30.5.2006 ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή Καϊάφα.
Το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.Κ.Α προχωρά στη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μηδενικής.
Οι τράπεζες, ανέστειλαν προσωρινά τη συμμετοχή χρηματοδότησής τους σε μερικούς αυτοκινητόδρομους που εκτελούνται με Συμβάσεις Παραχώρησης, μεταξύ των οποίων και στην Ολύμπια Οδό, επικαλούμενες την καθυστέρηση στην εκτέλεση των απαλλοτριώσεων τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και την κρίση και τη μείωση των εσόδων λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με το κίνημα πολιτών που δεν δέχονται να πληρώσουν τα διόδια.
Το Υπουργείο θα υπερασπιστεί το έργο στο πλαίσιο βεβαίως του δημοσίου συμφέροντος και μόνον. Γι' αυτό το λόγο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων Παραχώρησης, μεταξύ των οποίων και της Ολύμπιας Οδού, για τη συνέχιση και ολοκλήρωσής τους.
Τέλος όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, ο Παραχωρησιούχος ζήτησε παράταση εξαιτίας των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την άρνηση των κατοίκων της περιοχής των Βραχνέικων να επιτρέψουν την πρόσβαση στον Παραχωρησιούχο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέχρι την εκδίκαση του ΣτΕ για τη χάραξη του συγκεκριμένου τμήματος της Ολύμπιας Οδού, η οποία κατατέθηκε το 2006 και εκδικάστηκε μετά από τρεις αναβολές την 16-3-2011.
Η παράταση δόθηκε από Ανεξάρτητο Μηχανικό, αλλά το Δημόσιο διαφώνησε. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τριμερή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία αποφάσισε τη χορήγηση παράτασης 524 ημερών λόγω της προαναφερόμενης καθυστέρησης που δημιουργήθηκε στη περιοχή των Βραχνέικων».

Στο μάτι των ληστών η Τερψιθέα με νέα ληστεία..

ΣΤΟ μάτι των ληστών εξακολουθούν να βρίσκονται περιοχές της Τριφυλίας με νέα ληστεία στην ίδια περιοχή σήμερα το πρωί με την συνήθη μέθοδο των δραστών. Προφανώς σε μια περιοχή όπου οι παράνομοι λαθρομετανάστες έχουν κάνει γκέτο η κατάσταση έχει αποθρασυνθει τελείως.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες στις 4 τα ξημερώματα 3 άγνωστοι άνδρες εισέβαλαν σε σπίτι 45χρονου στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας που βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρόμο σε καλλιεργειες της περιοχής και με απειλές αλλά και αυτοσχέδια όπλα ακολούθως τους ακινητοποίησαν τους ένοικους της κατοικίας που έμεναν τα τελευταία χρόνια τους φίμωσαν και πήραν χρήματα, διάφορα χρυσαφικά και αντικείμενα αναχωρώντας πρός άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η αστυνομική υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε έλεγχο όπως μας αναφέρουν κάτοικοι της ευρύτερης πλέον περιοχής προτρέποντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων...

Εντυπωσίασε ο Διαγωνισμός Μεσσηνιακών συνταγών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Μεσσηνιακών Συνταγών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και των μεσσηνιακών προϊόντων. Ο 1ος Διαγωνισμός Μεσσηνιακών Συνταγών πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Costa Navarino και τελούσε υπό την αιγίδα των «Χρυσών Σκούφων» και του περιοδικού «Αθηνόραμα».
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που απαρτιζόταν από τους διεθνώς αναγνωρισμένους και βραβευμένους σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, Χριστόφορο Πέσκια, Αχιλλέα Παπαχρήστο, Δόξη Μπεκρή, επέλεξε 10 από τις 260 συνταγές που είχαν σταλεί εμπρόθεσμα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Οι 10 επικρατέστερες (με τυχαία σειρά) είναι οι εξής:
- Κατσικάκι βουνίσιο λεμονάτο με γιαούρτι από τον Ζαχαρία Ντούλο.
- Σταφιδογλυκό από τη Δήμητρα Βαρδουνιώτη.
- Περβόλικο από ζαρζαβατικά του καλοκαιρινού περιβολιού από τη Παναγιώτα Μουρδουκούτα.
- Κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες μανιάτικες από τη Μαρία Νικητοπούλου.
- Βλαστάρια γαλατσίδας με παστό και γάλα ή άγρια χόρτα γλυκά από την Τασία Σταυροπούλου.
- Λαγοτό - συνταγή με κουνέλι από τη Νεκταρία Σπανού.
- Στιφάδο από την Βασιλική Πουλέα.
- Λαλάγγια από την Σταυρούλα Ξυπολίτου.
- Πετιμέζι καρπουζιού ή καρπουζάδα από την Χριστίνα Καραλέκα - Ντόνα.
- Γλυκό καρπούζι από την Ελένη Μακρή.

Η παρουσίαση και δοκιμή των 10 επικρατέστερων-καλύτερων συνταγών και η τελική επιλογή 3 νικητών/νικητριών πραγματοποιείται σήμερα στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, παρουσία της κριτικής επιτροπής και των διοργανωτών. Οι 3 νικητές θα προσκληθούν στη συνέχεια σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου για να παρουσιάσουν τις συνταγές τους, παρουσία δημοσιογράφων και ειδικών της γεύσης.

Κόκκινη κάρτα στον Λαμπρόπουλο

Στην επιτυχημένη συνεστίαση της ΝΔ το Σάββατο στην Καλαμάτα έλαμψε δια της απουσίας του για ακόμα μια φορά σε κινητοποιήσεις του κόμματος ο μοναδικός βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος. Η στάση αυτή του κ. Λαμπρόπουλου σχολιάστηκε άσχημα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από ενέργειες και εκδηλώσεις του κόμματος άλλωστε και η πρόσφατη απουσία του στο Ζάππειο 2 ήταν χαρακτηριστική.
Αυτό που έκανε όμως εντύπωση στην προχθεσινή συνάντηση είναι όταν διαβάστηκε από το βήμα της εκδήλωσης (για πολλούς κακός!!) χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας που δεν εξηγούσε καν τους λόγους της μη προσέλευσής του, ο κόσμος στην κατάμεστη αίθουσα δεν χειροκρότησε καθόλου!! Δείχνοντας την απαξιώσει του... στο πρόσωπο του Γ. Λαμππόπουλου

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Πλήγμα στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ"

Πλήγμα στον τουρισμό θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση θα πλήξει καίρια τον τουρισμό, προσθέτοντας το γεγονός ότι ήδη οι τουρίστες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια του καφέ και του φαγητού.
Η φορολογική επιβάρυνση του τομέα του τουρισμού, όπου η χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διαθέτει τη δυναμική να προσφέρει άμεσα έσοδα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία απειλεί να επιφέρει σοβαρή μείωση στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός προσπαθεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη.
Μια τέτοια αύξηση του ΦΠΑ, κινδυνεύει στην λογική ενός αμφίβολου εσόδου φέτος, να υπονομεύσει μακροχρόνια τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση στην εστίαση των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών - μεσογειακών χωρών κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7%, καθιστώντας τις ξένες επιχειρήσεις ξενοδοχειακής εστίασης άκρως ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις ελληνικές".

Οι Ελληνες αλλάζουν νοοτροπία για το Δημόσιο...

«Διαζύγιο» από το Δημόσιο ζητούν 9 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής». Το 88% έχει αρνητική γνώμη για τον δημόσιο τομέα στη χώρα μας, ενώ το 65% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυγιάνει το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Η απαξίωση του δημοσίου τομέα προκύπτει και από τα συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων που ελέγχονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, όπως η ΔΕΗ και οι αστικές συγκοινωνίες. Τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά που δημιουργούν την εντύπωση ότι πολίτες αποφασίζουν «εν θερμώ» να πουληθούν τα πάντα, ίσως για να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσπιστία τους για τον δημόσιο τομέα, όποιο ρόλο και αν αναλαμβάνει. ....
Το 62,7% υποστηρίζει ότι το Δημόσιο αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και το 82,1% ότι «κυρίως εμπόδισε» την ανάπτυξη κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους ώστε να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος, το 25,4% απαντά «μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο».
Παρά τη συντριπτική απόρριψη του Δημοσίου, η οποία εκφράζει την απόρριψη των πολιτών για το μοντέλο «ανάπτυξης» της Μεταπολίτευσης, οι πολίτες δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον ιδιωτικό τομέα. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Η πλειονότητα, το 51,3%, έχει θετική γνώμη, σε σχέση με το 48,4% που διατηρεί αρνητική γνώμη. Στο ερώτημα με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και το επιχειρηματικό περιβάλλον, το 57,3% προκρίνει την «απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης και αδειοδότησης» επιχειρήσεων και το 49% τη «μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων».
Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το 48,3% προκρίνει την «προώθηση της ανάπτυξης μέσω στήριξης των επιχειρήσεων», ενώ το 16,5% επιλέγει την «υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ανέργων, συνταξιούχων, κ.ά.)». Ακόμη χαμηλότερα ακολουθούν η μείωση του χρέους (16,3%) και η μείωση του ελλείμματος (15,8%). Η δυσφορία των πολιτών για το Ελληνικό Δημόσιο και τον τρόπο που λειτουργεί αποτυπώνεται στα ποσοστά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Το 65% συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μάλιστα το 50,8% πιστεύει ότι ο ηλεκτρισμός «είναι καλύτερο να παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα»!
Ακόμη μεγαλύτερο, 75%, είναι το ποσοστό όσων εγκρίνουν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ). Η πλειονότητα συμφωνεί μεταξύ άλλων με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ (78,5%), του ΟΠΑΠ (71,1%), και της ΔΕΠΑ (66,7%).
Η άποψη κατά της ιδιωτικοποίησης πλειοψηφεί οριακά μόνο στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (51,5% κατά), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (51,1%) και με μεγαλύτερο ποσοστό, 61,6%, στην περίπτωση των Ελληνικών ΑμυντικώνΣυστημάτων (ΕΑΣ).
Οι απαντήσεις για το θέμα της δημόσιας περιουσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες εγκρίνουν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίησή της, αλλά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και χωρίς να εμπιστεύονται (σε ποσοστό 82,6%) την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει το σχέδιο! Για όλα τα περιουσιακά στοιχεία τού Δημοσίου που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων (από 71,5% ως 84,2%) λέει «όχι» στην πώληση και «ναι» στη μακροχρόνια μίσθωση. «Ο Πρωθυπουργός προσωπικά» πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα, λέει το 27%, επιλογή που συγκεντρώνει μακράν τις περισσότερες προτιμήσεις από τις υπόλοιπες. Εντύπωση προκαλεί ότι οι πολίτες (σε ποσοστό 11,9%) προτιμούν την τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών (μόλις 6,1%) για την υλοποίηση του σχεδίου.
Συντριπτικό «ναι» για το Ελληνικό
Στα ερωτήματα για την πώληση συγκεκριμένων ακινήτων, το «ναι» για την αξιοποίηση είναι συντριπτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 συμφωνούν με την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ για σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων τα ποσοστά όσων εγκρίνουν την ιδιωτική εκμετάλλευση κυμαίνονται από 67,3% ως 88,6%.
Το 71,9% προτιμά την ιδιωτική εκμετάλλευση των ακινήτων και των εκτάσεων που συμπεριλαμβάνονται στη δημόσια περιουσία. Ποσοστό 62% πιστεύει ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες για τους οδικούς άξονες, με το 49,6% να προτιμά τη δημόσια εκμετάλλευση σε σχέση με το 48,5% που επιλέγει την ιδιωτική εκμετάλλευση.
Έξι στους δέκα «ψηφίζουν» έλεγχο τού Δημοσίου για τον ορυκτό πλούτο και τα νησιά/ βραχονησίδες της χώρας. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι 36,4% λέει «ναι» στην εκμετάλλευση νησιών και βραχονησίδων από ιδιώτες, καθώς εκτιμά ότι αυτό «θα συνέφερε περισσότερο την οικονομία της χώρας». Το 38,9% πιστεύει το ίδιο για τον ορυκτό πλούτο.
Το 76,5% υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν κριτήρια ως προς τη χώρα προέλευσης των επενδύσεων. Η πρώτη προτίμηση είναι οι επενδυτές από τη Ρωσία (48,9%) και ακολουθούν τα Αραβικά Εμιράτα (45%) και η Κίνα (42,2%). Αντιθέτως χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται η Γερμανία (20,7%), η Βρετανία (7,9%) και οι βαλκανικές χώρες. Μόλις το 2,4% των ερωτηθέντων συμπεριέλαβε στις (τρεις) προτιμήσεις του την Τουρκία ως χώρα προέλευσης των επενδύσεων.

Πτώση των βάσεων για πολλές Σχολές...

Η δυσκολία των φετινών θεμάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις καθιστά δεδομένη την πτώση των βάσεων.Η μεγάλη «σφαγή» σύμφωνα με τους βαθμολογητές έχει γίνει στην Τεχνολογική κατεύθυνση, με την αποτυχία στη Φυσική να φτάνει μέχρι και το… 80%! Τι σημαίνει αυτό; ότι οι μεσσαίες σχολές θα πάρουν την κατιούσα και θα ανοίξουν τις πύλες τους σε υποψήφιους με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τις περσινές. Δεν θα συμβεί το ίδιο όμως και στις σχολές πρώτης ζήτησης, όπου αναμένεται οριακή η πτώση.
Με τις φετινές εξετάσεις να θεωρούνται ως οι πιο απαιτητικές από το 2000 και μετά, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για δεδομένη πτώση των βάσεων.
Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», οι βαθμολογητές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι και έκπληκτοι από δυο πράγματα: το πρώτο είναι το μεγάλο ποσοστό γραπτών που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, και το άλλο η χαμηλή κριτκή ικανότητα των μαθητών που φάνηκε έντονα στην Έκθεση με θέμα το Διαδίκτυο.
Βάσει αυτών των δεδομένων και της κλιμάκωσης της δυσκολίας των θεμάτων, δημιουργήθηκε ένα βαθμολογικό χάσμα το οποίο και εξαφάνισε τις μεσαίες βαθμολογίες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των βαθμολογικών κέντρων, εκτός από την πανωλεθρία στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο στα Μαθηματικά, και στην Λογοτεχνία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι το ίδιο σε Κέντρο και Περιφέρεια, εξαιτίας της κατάργησης των μετεγγραφών.
Πτώση της τάξεως των 1.500 μορίων αναμένεται σε μεγάλα περιφερειακά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων όπως: στις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στα τμήματα Λογιστικής των ΤΕΙ.Μικρότερη θα είναι η πτώση στα τμήματα των: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και στις Φιλολογικές Σχολές της Περιφέρειας.
Τέλος, εξαιτίας της νέας κατηγορίας υποψηφίων που δικαιούνται μετεγγραφή, θα δημιουργηθούν στις σχολές δυο κατανομές υποψηφίων, όπου στη δεύτερη θα εισέρχονται όσοι υποψήφιοι δικαιούνται μετεγγραφή, αυξάνοντας τη ζήτηση σε τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την πτώση να μην ξεπερνά τα 600 μόρια. kalamatablogs.gr

Εργαζόμενοι σε …τιμή ευκαιρίας !!

Οργιάζει η Μαύρη εργασία ,ο Φόβος και τα μεροκάματα πείνας !!Η απογοητευτική εικόνα στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται σε έρευνα του ΚΕΠΕ
Εκτός από εκείνους που τελούν υπό καθεστώς "μαύρης" εργασίας, το 25% των εργαζομένων αμείβεται με τις ελάχιστες απολαβές. Το 6,2% μάλιστα των εργαζομένων αμείβεται, βάσει στοιχείων της έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, χαμηλότερα και από τις κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων στην Ελλάδα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ με αμοιβές κατώτερες από τις χαμηλότερες αμείβονται εργαζόμενοι που εργάζονται σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας (μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι).
Η απογοητευτική εικόνα της αγοράς εργασίας, που διαρκώς επιδεινώνεται, αποτυπώθηκε και σε έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)......
Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια ανεργία και αυτή των νέων και γυναικών, που παραμένει συστηματικά υψηλή, η έρευνα κρίνει ως αναποτελεσματικές τις ακολουθούμενες πολιτικές απασχόλησης.
Σημαντικά κενά εντοπίζονται στη νομοθεσία για την προστασία των ανέργων και όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, με την έρευνα να επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει χαμηλή συμμετοχή και απασχόληση του πληθυσμού των παραγωγικών ηλικιών.
Αναφέρεται επίσης ότι η ανεργία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, των νέων και των γυναικών παρά τη διάθεση αρκετών χρηματικών πόρων μέσω τριών διαδοχικών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης για την ενίσχυση της απασχόλησης, παραμένει συστηματικά υψηλή, έχοντας αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα.
Οι δείκτες απασχόλησης και ανεργίας, όπως υπογραμμίζεται, έχουν χειροτερεύσει μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης -το 2008- και την κρίση ελλειμμάτων και χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Ο δραστικός περιορισμός αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών ή και η παραγωγική αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων της χώρας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική βελτίωσή της. Ωστόσο, η διαμόρφωση και εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής απασχόλησης δυσχεραίνεται από την ανεπάρκεια γνώσης της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αλλάζουν οι συσχετισμοί στις δημοσκοπήσεις...

Ελαφρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse - RC, που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής». Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,5%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών.
Ένα 3,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 23,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το 7,5% εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Ισοπαλία υπάρχει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς συγκεντρώνουν από 20,5%, με το 56% να μην επιλέγει πάντως κανέναν από τους δύο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ενώ το 53% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.
Την ίδια ώρα, το 76% των πολιτών εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Το 52% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μη συμφωνήσει με τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 53% εμφανίζεται θετικό όσον αφορά στις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. για τη μείωση της φορολογίας. Τέλος, ένα 46% εκτιμά πως οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ταύτιση απόψεων Περιφερειάρχη- Δήμου για τα έργα στην Τριφυλία

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ την στενή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας στην επισκεψή του στο Φιλιατρινό φραγμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο οποίος σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών τονισε ότι «μιλάμε για τον ταμιευτήρα, το βασικό είναι και το θέμα των δικτύων, για να μπορέσει πραγματικά να παίξει ένα σημαντικό ρόλο…».
Για την επίσκεψη στον ΧΑΔΑ Φιλιατρών ο κ. Τατούλης που προηγήθηκε εξήγησε ότι: «Βρεθήκαμε εδώ για να δούμε την περιοχή και αφού συζητήσαμε, ουσιαστικά θεωρώ ότι είμαστε σε μια πολύ κοντινή λύση για να επιτύχουμε τους στόχους αυτής της πολιτικής, που εδώ και καιρό έχουμε πει και σήμερα γίνεται πολιτική, πλέον, για όλη τη χώρα, προκειμένου να υπάρξει μία προσωρινή διευθέτηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και από την άλλη μεριά να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπλάσουμε την χωματερή και να την αποδώσουμε στους κατοίκους και το περιβάλλον».
Για το δρόμο «Γαργαλιάνοι – Ρωμανού», τον οποίο επισκέφθηκε ολοκληρώνοντας την περιοδεία του, υπογράμμισε ότι αυτή την εποχή εξελίσσεται ικανοποιητικά επεξηγώντας ότι: «Κερδίσαμε αυτό το δρόμο, δε χάθηκε αυτός ο δρόμος. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα και ο ανάδοχος πολύ σύντομα θα συνεχίσει όλες τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να είναι συνεπής με την ανάθεση της εργολαβίας».
Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο δήμαρχος Τριφυλίας επιστέγασε την στενή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας ευχαριστώντας τον κ. Τατούλη για την προτεραιότητα σε έργα στην Τριφυλία έχοντας συνολική εικόνα της κατάστασης, ευχαριστώντας παράλληλα και τους δύο αντιπεριφερειάρχες, την κα Νικολάκου και τον κ. Μαλαπάνη, για τη αγαστή επαφή που έχουν σε τέτοια θέματα. Είπε ότι το φράγμα θα αποτελέσει το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και θα ενισχύσει την τοπική μας οικονομία.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Κόλλιας ξεκαθάρισε ότι : «Εμείς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την προσπάθεια αυτή, αναλαμβάνοντας, μεσοπρόθεσμα, το βάρος που μας αναλογεί… Τα σκουπίδια εμείς τα παράγουμε και τα σκουπίδια εμείς πρέπει να τα διαχειριστούμε!»
Για το ΧΑΔΑ των Φιλιατρών και τον μπαλοποιητή των απορριμμάτων, ο Δήμαρχος Τριφυλίας υποστήριξε ότι «υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, επανεξετάζουμε το θέμα και προσπαθούμε για την καλύτερη λύση».
Συμπερασματικά αξιοποιήθηκαν επαφές για φλέγοντα θέματα όπως η άμεση προώθηση της μελέτης για το δρόμο Φιλιατρών – Γαργαλιάνων για ένταξη στο ΕΣΠΑ, το θέμα του Βιολογικού των Γαργαλιάνων και του Λυκείου των Γαργαλιάνων. Τον κ. Τατούλη με την ουσιαστική αναφορά του στη Τριφυλία έδωσαν το παρών η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος, Τάσος Πούλος και Γιάννης Φιλντίσης, η δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη.

Γονάτισε η αγορά και το θυμήθηκε το Επιμελητήριο..

''Η εφαρμογή των νέων ακόμη σκληρότερων μέτρων, που γνωστοποιήθηκαν, μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι, για μία ακόμη φορά, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μαζί με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καλούνται να σηκώσουν το βάρος των νέων τροποποιήσεων του Μνημονίου'', τονίζει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι ''σε μια αγορά, που έχει ήδη γονατίσει, η επιβολή μέτρων με επιδιωκόμενη βραχυπρόθεσμη απόδοση, όπως η κατ' ουσίαν αύξηση του ΦΠΑ, φοβούμεθα ότι θα οδηγήσει σε περισσότερη φτώχεια, λιγότερη ζήτηση, άρα μικρότερους έως μηδενικούς τζίρους των επιχειρήσεων και επομένως λιγότερους φόρους και περισσότερες περικοπές θέσεων απασχόλησης''....
Επίσης το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι ''μπροστά στο ενδεχόμενο του νέου αυτού πλήγματος στον μέσο επιχειρηματία, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώνουμε την αδύνατη φωνή μας με αυτή των άλλων αντιπροσωπευτικών φορέων των επιχειρήσεων και ζητούμε η λογική της ανάπτυξης να επικρατήσει της λογικής της σύνθλιψης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εδραίωσης της ύφεσης και της φτώχειας''.

Αγανακτισμένοι σε Τρίπολη, Καλαμάτα και τη Κυριακή στη Κυπαρισσία

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και χθές το βράδυ οι κάτοικοι της Τρίπολης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Η συμμετοχή των "Αγανακτισμένων" πολιτών ήταν λίγο μικρότερη από χθες, με τη διαφορά ότι σήμερα υπήρχε περισσότερος παλμός.


Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα έχιε προγραμματιστεί συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας παρουσία πολλών πολιτών αλλά και επισκεπτών της περιοχής μας.
Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, όπου παρά τη βροχή κυρίως νέοι, σαφώς λιγότεροι από τα προηγούμενα βράδια, βγήκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου στο ιστορικό κέντρο, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του μνημονίου και των νέων μέτρων λιτότητας. Υποτονική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων" πολιτών στην Κόρινθο, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια της πόλης.

Αγροτικά φωτοβολταικά με εγκρίσεις χρηματοδότησης

Προχωρούν οι εγκρίσεις δανείων σε αγρότες για φωτοβολταϊκά !! Στα χέρια των αγροτών έφτασαν οι πρώτες εγκρίσεις χρηματοδότησης των επενδύσεών τους, δηλαδή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτεμάχια, από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Ενδεικτικά, η θυγατρική εταιρεία της Αγροτικής Τράπεζας, ΑΤΕleasing, που προσφέρει χρηματοδοτικά «εργαλεία» σε αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, έχει αποστείλει σε 50 συνολικά αγρότες από όλη τη χώρα τις σχετικές εγκρίσεις.
Σημειώνεται ότι η ΑΤΕleasing παρέχει χρηματοδότηση μέχρι 100% του εξοπλισμού και έως το 85% του κόστους της επένδυσης, διάρκεια έως 15 έτη με περίοδο χάριτος έως 6 μήνες, δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των τόκων της κατασκευαστικής περιόδου.Η εκταμίευση θα γίνεται στο σύνολο της μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, της σύνδεσης του έργου με την ΔΕΗ και της προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού της ΑΤEleasing ΑΕ ή της ΑΤΕΒΑΝΚ, καθώς και της...προσκόμισης βεβαίωσης διασύνδεσης του έργου με τη ΔΕΗ, ενώ δύνανται να χορηγούνται προκαταβολές, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζεται ως διασφάλιση για αυτές ισόποση Ε/Ε του εγκαταστάτη/κατασκευαστή (εκδοθείσα από την ΑΤΕ ΒΑΝΚ).
«Πράσινα» δάνεια παρέχουν στους αγρότες κι άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Χαοτικό ή θετικό το νέο Τεχνικό Λύκειο !

ΣE ριζικές αλλαγές στον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης προχωρεί το Yπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου την ενσωμάτωση Τεχνικών, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών στο νέο Τεχνικό Λύκειο, μέσω του οποίου οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, στο νέο Τεχνικό Λύκειο προστίθεται μία τάξη, η 4η, που θα είναι ουσιαστικά τάξη ειδίκευσης.
Οι μαθητές θα επιλέγουν ανά περιφέρεια τις ειδικότητες, ενώ οι απόφοιτοι της τέταρτης τάξης θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία (στην επτάβαθμη κλίμακα των επαγγελματικών δικαιωμάτων). Οι απόφοιτοι της τρίτης τάξης του νέου Τεχνολογικού θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2. Μετά την απόφοιτησή τους και από την τέταρτη τάξη οι μαθητές θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης για επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία ή να πάνε στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, με κριτήρια που θέτουν τα ίδια τα Τεχνολογικά Ιδρυματα.
Εάν όμως τελειώνοντας τη δεύτερη τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θελήσουν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, άρα θα εγγραφούν στην τρίτη τάξη, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας.
Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευσης και σύνδεσής της με το εργασιακό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Στον αέρα οι μειώσεις διοδίων και η κατασκευή αυτοκινητοδρόµων

«Πάγωσαν» οι χρηματοδοτήσεις !! Στον αέρα βρίσκονται τα έργα κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόµων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η μείωση των τιμών των διοδίων, καθώς, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Υποδοµών, οι τράπεζες έχουν διακόψει τη χρηµατοδότηση των έργων και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σηµείο.
«Το τελευταίο διάστηµα οι τράπεζες έχουν στυλώσει τα πόδια επειδή θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιµα» λένε, σύμφωνα με τα Νέα, πηγές του υπουργείου Υποδοµών.
Θεωρείται πολύ δύσκολο, λοιπόν, να ισχύσουν µειώσεις στα διόδια από τα τέλη Ιουνίου, όπως διέρρεαν πριν από µέρες από το Υποδοµών, εάν η κατάσταση παραμείνει η ίδια.
Σύμφωνα με στελέχη των κοινοπραξιών,.....οι τράπεζες θεωρούν ότι µέχρι στιγµής δεν είναι διασφαλισµένες ότι θα πάρουν τα χρήµατά τους για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που ανακοίνωσε λίγο πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση.
Υπενθυµίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κατασκευαστές και τις τράπεζες προκειµένου να συνεχίσουν τα έργα είναι µείωση στα διόδια από 25% έως 30% για τα κατασκευασµένα τµήµατα των αυτοκινητοδρόµων επί 3 χρόνια και ταυτόχρονη µείωση 50% για τα υπό κατασκευή τµήµατα.
Η πρόταση περιλαµβάνει ακόµη την αλλαγή χάραξης τµηµάτων των αυτοκινητοδρόµων που έχουν µπλοκάρει λόγω των αποφάσεων του Συµβουλίου της Επικρατείας. Αν σταµατήσουν τα έργα, το ∆ηµόσιο θα πρέπει να καταβάλει ως αποζηµίωση 2,5 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγµής έχουν σταµατήσει τα έργα στον αυτοκινητόδροµο Κορίνθου - Πάτρας και στα Τέµπη, ενώ έχουν σταµατήσει οι εργολαβίες του ∆ηµοσίου στο Πέταλο Μαλιακού (στην παράκαµψη Στυλίδας και Λαµίας).
Την ίδια ώρα είναι µπλοκαρισµένα τα έργα στην Ιόνια Οδό (στην περιοχή Κλόκοβα), στον ηµικόµβο Μιντιλογλίου (στην Αχαΐα), στον υγροβιότοπο Καϊάφα (θα πρέπει να απενταχθούν µε απόφαση του ΣΤΕ 25 χιλιόµετρα στο τµήµα Πύργος - Καλό Νερό) και στον Ε-65 (τον αυτοκινητόδροµο που συνδέει την ΠΑΘΕ µε την Εγνατία), όπου το ΣΤΕ έχει αποφασίσει προσωρινή παύση των εργασιών για 42 χιλιόµετρα.

Τέλος οι διακοπές για τους Ελληνες λόγω Μνημονίου...

ΤΕΛΙΚΑ κόουμε διακοπές, τις διατροφικές μας συνήθειες και ακόμη και την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και το σέξ αφού θα ακριβύνουν τα προφυλακτικάγια να πληρώσουμε δάνεια και κάρτες, ενώ διακοπές...στην Αθήνα θα κάνουν οι περισσότεροι εφέτος.
O δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης έπεσε για πρώτη φορά στις 45 μονάδες, ενώ η Ευρώπη αποτελεί την πλέον απαισιόδοξη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, σύμφωνα με τη τελευταία μελέτη της Nielsen η οποία επίσης καταγράφει αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του Έλληνα και κλίμα ανασφάλειας για εργασία - οικονομία.
Οι καινούργιες κολεξιόν για αυτό το καλοκαίρι, μάλλον θα γίνουν όνειρα θερινής νυκτός και θα μείνουν στο ράφι τους, αφού το άμεσο διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί και οι καταναλωτές δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αγορές. Οι προτεραιότητες για αυτό το καλοκαίρι θα είναι η αποπληρωμή καρτών και δανείων και η διαφύλαξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των περισσευόμεων, αν προκύψουν.
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (94%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα που δαπανά για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (77%) και για την αγορά νέων ρούχων (73%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (66%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην περιορισμένη αγοραστική του δύναμη.

Θέλουν τυποποίηση ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη την ….Ελλάδα !!

Βγήκε από τη την «φωλιά του το πουλάκι» που θέλει την δυνατότητα τυποποίησης και εκτός Μεσσηνίας του ΠΟΠ κάτι που συμφωνεί και ο Δρύς και φυσικά και ο Κοζομπόλης..!!
ΝΑ δούμε τι θα μείνει στο τέλος στην Μεσσηνία !!
Η πάγια θέση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. σε όλο τον Ελλαδικό χώρο εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα, επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Οργάνωσης, στις 25 Μαΐου, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του φακέλου ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Όπως επισημαίνεται από το ΔΣ της ΕΔΟΕΕ, για μία ακόμα φορά εκφράζει την πάγια θέση του όπως αυτή έχει διατυπωθεί εγγράφως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ότι: Απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ με κύριο σκοπό την προστασία τους και αναπτυξή τους.
Απαιτείται εκσυγχρονισμός και εναρμόνιση του τρόπου εξέτασης των προς αναγνώριση από την Ε.Ε. φακέλων Π.Ο.Π. από τις κρατικές - αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία σχετικά με τα προϊόντα Π.Ο.Π., ως εργαλεία marketing και όχι ως θεσμό που «εγκλωβίζει» τα αγροτικά προϊόντα παραπέμποντας σε παλιότερες εποχές.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, ο θεσμός όλων των ελληνικών ελαιοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ (ήδη αναγνωρισμένοι, αλλά και οι προς αναγνώριση φάκελοι) πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα. Πάγια θέση της ΕΔΟΕΕ είναι ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. σε όλο τον Ελλαδικό χώρο εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το ΔΣ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό με δεδομένο ότι:

• Σε προϊόντα ΠΟΠ ο φάκελος των οποίων μέχρι τώρα έδινε την δυνατότητα συσκευασίας τους και εκτός ζώνης παραγωγής, έχουν επενδυθεί από εταιρείες του κλάδου που εδρεύουν σε όλον τον ελλαδικό χώρο, πόροι προκειμένου να τύχουν η εν λόγω ονομασίες αναγνώριση και καταξίωση τόσο στην εσωτερική αγορά όσο κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.
• Με τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα (τεχνολογία τσιπ σε φορτηγά- βυτία μεταφοράς ελαιολάδου, έλεγχος DNA σε ελαιόλαδο και ελιές κ.α.) είναι δυνατή η άρτια ιχνηλάτιση των προϊόντων ΠΟΠ προκειμένου να προστατευθεί με πλήρη επιτυχία η προέλευσή τους.
Ιδιαίτερα δε σε σχέση με το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας τίθεται και θέμα τυπικού χαρακτήρα με δεδομένο ότι ο περιορισμός της συσκευασίας εντός της περιοχής του ΠΟΠ ελαιολάδου δεν προβλεπόταν στον αρχικό φάκελο και η ΕΕ δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα αυτό ως σημείο προς διερεύνηση, στα συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες που ζητά από τον φορέα υποβολής του φακέλου δηλαδή από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

«Φάμπρικα» επιστροφής Φ.Π.Α. με το ελαιόλαδο!

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΩ Η ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…
«Φάμπρικα» επιστροφής Φ.Π.Α. με το ελαιόλαδο!

● ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ;
● ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ-ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΑΣ;
ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ιστορία έρχεται στο φως που έχει να κάνει με «φάμπρικα» επιστροφής ΦΠΑ, μέσω πωλήσεων ελαιολάδου από ελαιοτριβεία στην ΕΑΣ σε ονόματα παραγωγών, χρήζει εξονυχιστικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα υπάρχουν καταγγελίες ότι μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου «πέρασε» ποσότητες ελαιολάδου σε ονόματα παραγωγών με στόχο την είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ.
● Ρωτάμε ευθέως τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βασίλη Κοζομπόλη έχει σχέση με αυτό το κύκλωμα;
● Συνέπραξε ο ίδιος ή εν αγνοία του έχει γίνει συναλλαγή στο όνομά του και έχει εισπραχθεί επιστροφή ΦΠΑ;
Παράλληλα συνεταιρισμός-σφραγίδα που δεν έχει επίσημη ελαιοκομική δραστηριότητα φέρεται ότι πούλησε στην ΕΑΣ Μεσσηνίας μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου.
Και γεννιώνται ερωτήματα όπως:
● Που βρέθηκαν αυτές οι ποσότητες ελαιολάδου και ποιοι εισέπραξαν τα ποσά;
● Έγινε συναλλαγή με την ΕΑΣ από το συνεταιρισμό σφραγίδα για λογαριασμό του, για λογαριασμό παραγωγών ή κάποιου τρίτου;Όπως και να έχει το ζήτημα επειδή η «φάμπρικα» παραπέμπει στις εποχές των «πανωγραψιμάτων» για την είσπραξη επιδοτήσεων, τώρα προκύπτουν υπόνοιες για «φάμπρικες» με την επιστροφή ΦΠΑ, κάτι που αναμφισβήτητα πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος, όπως θα πρέπει να ελεγχθούν και οι οικονομικές συναλλαγές συνεταιρισμών-σφραγίδων.
Και κάτι που αφορά το λεγόμενο οικονομικό έλεγχο στην ΕΑΣ:
● Ποιος θα ελέγξει αν κατά τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ μέσω της ΕΑΣ, διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα και τα οικονομικά της Ένωσης ή λειτούργησε «πελατειακά» ο πρόεδρος στο πλαίσιο της… κοινωνικής πιστωτικής πολιτικής του;
Αν η διοίκηση της ΕΑΣ αδυνατεί να επιβάλλει τη διαφάνεια στη λειτουργία της, η ευθύνη όλων των μελών της είναι μεγάλη και θα πρέπει η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα για τη διασφάλιση των παραγωγών και των δημοσίων οικονομικών, την στιγμή που, ομολογημένα πλέον, η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της Μεσσηνίας βουλιάζει οικονομικά και ο πρόεδρός της ουσιαστικά αρνείται τον πλήρη οικονομικό έλεγχο, προσπαθώντας να φορτώσει τις ευθύνες σε υπηρεσιακά στελέχη.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Προτεραιότητα το αεροδρόμιο Καλαμάτας για τη Περιφέρεια

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ο λόγος του περιφερειάρχη Πελοπόννήσου για τις προτεραιότητες σε έργα αλλά και σε υποδομές. Πριν λίγο σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους Δημάρχους στην Καλαμάτα, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ανέφερε για το θέμα του Αεροδρόμιου όταν ρωτήθηκε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι, πρώτα θα αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, αυτό είπε ανέφερε και στον πρωθυπουργό και μετά θα συζητηθούν όλα τα σχέδια που έχουν σκεφτεί για το Αεροδρόμιο της Τρίπολης. Αν μη τι άλλο είναι μια σοβαρή εξέλιξη..Αξίζει να τονίσουμε ότι η πειροχή μας λόγω της ΠΟΤΑ αποτελεί ένα μεγάλο κέντρο και κόμβο μεταφορών με πολλές προοπτικές για το απώτερο μέλλον...

Με προσωπικό καταλογισμό απειλούνται αιρετοί

Με προσωπικό καταλογισμό απειλούνται οι αιρετοί των ΟΤΑ και οι αρμόδιοι υπάλληλοι σε περίπτωση αδράνειας για την είσπραξη επιβληθέντων προστίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, με έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για τη διαφάνεια στην είσπραξη επιβληθέντων προστίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, για πρώτη φορά προβλέφθηκε με το Νόμο για τον Καλλικράτη, ότι «ο αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών Επίτροπος, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους μπορεί να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων και να ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων»......
Όπως επιπλέον σημειώνει ο κ. Ντόλιος, «σε περίπτωση που ο Επίτροπος διαπιστώσει αδράνεια είσπραξής τους από τα αρμόδια όργανα διοίκησης ή τις οικονομικές υπηρεσίες, καλεί τούτους, με έγγραφο του που κοινοποιείται στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Ελεγκτή Νομιμότητας, να ενεργήσουν μέσα σε τασσόμενη εύλογη προθεσμία για την είσπραξη τούτων. Εάν η αδράνεια συνεχίζεται οφειλόμενη σε δόλο ή βαριά αμέλεια των διοικούντων τον δήμο και τα νομικά του πρόσωπα ή των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών αυτών, παραπέμπει τα μεν αιρετά υπαίτια πρόσωπα με αιτιολογημένη εισήγησή του στην Ελεγκτική Επιτροπή για προσωπικό καταλογισμό τούτων με το ποσό της θετικής ζημίας που προξένησαν και τους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπων που προκάλεσαν ζημία στην περιουσία του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό τούτων».
Το έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με την οποία είχε επισημάνει ότι «η διαφάνεια στη λειτουργία του Ενιαίου Ελληνικού Διοικητικού Συστήματος, αλλά και η οικονομική στενότητα επιβάλλει την αναδρομική αναζήτηση προστίμων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν από αρμόδια όργανα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Αντωνακόπουλος είχε καταγγείλει φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, με αποτέλεσμα ενώ είχαν επιβληθεί πρόστιμα από τις Διευθύνσεις Εμπορίου, Πολεοδομίας, Υγείας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να μην έχουν εισπραχθεί. Όπως ειδικότερα είχε επισημάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί στο αρχείο πρόστιμα που αφορούν την εμπορία ενεργειακών καυσίμων, την παραβίαση της λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, πολεοδομικές παραβάσεις και ακόμη τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στον κ. Αντωνακόπουλο είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, θυμίζοντας ότι οι Αρχές Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κατά το μεγαλύτερο μέρος, διαθέτουν πλέον ίδια Λογιστική και Ταμειακή Οργάνωση. Ο κ. Κουσελάς απάντησε επίσης ότι «τυχόν ελαττώματα τα οποία εστιάζονται στην εγκυρότητα του βεβαιωτικού τίτλου αποτελούν αποκλειστικά αντικείμενο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», διευκρινίζοντας πως σε όσες περιπτώσεις βεβαιώνονται έσοδα υπέρ της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (έσοδα υπέρ τρίτων), αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και η ακολουθούμενη πρακτική τόσο των διαδικασιών είσπραξης όσο και των διεξαγόμενων ελέγχων σχετικά με αυτές, είναι όμοια με αυτήν της είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων υπέρ Δημοσίου.

Μοιράζει πρόστιμα για το κάπνισμα ο δήμος Καλαμάτας

Μικτά συνεργεία του Υγειονομικού και της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας άρχισαν ελέγχους για το κάπνισμα, που γίνονται ύστερα από καταγγελίες.
Σήμερα βεβαιώθηκαν τα τρία πρώτα πρόστιμα (50,00€ για τους καπνίζοντες και 600,00€ για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος).Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην Υγειονομική Υπηρεσία και ο έλεγχος που ασκείται για την τήρηση της νομοθεσίας από το Υπουργείο θα είναι καθημερινός και ασφυκτικός. Ελεγχοι πάντως έχουν γίνει σε περιοχές του Νομού αλλά νομίζαμε ότι ειχαν ατονίσει βρε παιδί μου....τώρα θα αναζητούν έσοδα απο το κάπνισμα, μήπως και όσοι επιχειρούν να καπνίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να τους βάλουν πρόστιμο;


newsmesinia...

Λιμάνια και αεροδρόμιο θέλουν να αγοράσουν οι Τούρκοι

Τα λιμάνια μας γλυκοκοιτάζουν οι Τούρκοι και ειδικότερα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Η εφημερίδα Ραντικάλ σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τουρκικής πλευράς για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό δε ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Κελεπούρι από την Ελλάδα» ενώ η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις τούρκων επενδυτών που εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις προς την Ελλάδα.… PROTO THEMA
NAI, ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιώτες και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας όπως αναφέρει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και φανταστείτε να θελήσουν να το αγοράσουν εταιρείες Τουρκικών συμφερόντων τι έχει να συμβεί παρακαλώ. Οπότε ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Τέσσερις γαλάζιες σημαίες στο νομό Μεσσηνίας

Με 34 λιγότερες Γαλάζιες Σημαίες υποδέχεται το καλοκαίρι η Ελλάδα. Το 2011 σε 387 ακτές και σε 9 μαρίνες θα κυματίζει η Γαλάζια Σημαία, ενώ σε 34 ακτές θα υποσταλεί.
Πέρυσι η Ελλάδα είχε 421 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες. Παρόλα αυτά διατηρεί τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες, με πρώτη και πάλι την Ισπανία.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι υπεύθυνοι του προγράμματος στη χώρα μας, η Ελληνική Επιτροπή εξαίρεσε 11 ακτές διότι δεν είχαν εξαιρετική ποιότητα νερών και άλλες 11 γιατί υστερούσαν σε οργάνωση και αριθμό δειγματοληψιών υδάτων. Άλλες 12 ακτές απορρίφθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή των Γαλάζιων Σημαιών διότι ο αριθμός των δειγματοληψιών δεν ήταν επαρκής. Σε όλο τον κόσμο βραβεύτηκαν 3.012 ακτές και 638 μαρίνες.....
Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για φέτος είναι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Η Χαλκιδική «έχασε» φέτος 10 σημαίες και από 40 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 30
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δήμος Καλαμάτας -Μικρή Μαντίνεια -Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση
Δήμος Μεσσήνης- Μπούκα
Δήμος Τριφυλίας- Αϊ Λαγούδης

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ενόψει περιόδου πυροπροστασίας

Με ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ Πέτρο Τατούλη και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κας Νικολάκου και κου Πουλά και την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδοπουλου, αναπληρωτή Περιφερειάρχη, η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενόψει της έναρξης της περιόδου πυροπροστασίας. Οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων δεν παραβρέθηκαν καθώς έχουν προηγηθεί συζητήσεις σε επίπεδο Ενοτήτων νωρίτερα υπό την δική τους εποπτεία.
Ο κ. Τατούλης έθεσε ως προτεραιότητα, στο μείζον ζήτημα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δομών. Αποστολή τους τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι να διαπνέονται από έντονο αίσθημα υπευθυνότητας και σε διακλαδική λογική για την παροχή αυξημένων δυνατοτήτων πρόβλεψης. Με αυτό τον τρόπο η ενεργοποίηση τους θα συντελείται γρηγορότερα και σε κρίσιμα χρονικά σημεία που θα μειώσουν τις επιπτώσεις κατέληξε ο κ. Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού επεσήμανε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Περιφέρειας στο, ζωτικής σημασίας, θέμα των πυρκαγιών, επεσήμανε τους κινδύνους της συγκεκριμένης χρονιάς και επέστησε την προσοχή όλων των φορέων. Τόνισε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και σημείωσε την ανάγκη συμμετοχής όχι μόνο των οργανωτικών δομών της πολιτείας, αλλά και όλων των πολιτών, τους οποίους κάλεσε να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο αυτή, της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών κρίνεται επιτακτικότερη και για το λόγο αυτό ζήτησε να εδραιωθεί μηχανισμός επικοινωνίας με την αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου, το οποίο, κάτω από τη νέα δομή του Καλλικράτη, θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις ομάδες εθελοντών, τη δράση των οποίων εξήρε, και εξέθεσε το σκεπτικό της ουσιαστικής εμπλοκής τους και τη διαρκή επικοινωνία τους με τις αρμόδιες δομές για καλύτερο συντονισμό. Θα πρέπει όμως να πιστοποιηθούν αυτές οι ομάδες για καλύτερη και αξιόπιστη χρησιμοποίησή τους από την πυροσβεστική υπηρεσία σημείωσε ο κ .Τατούλης.
Ένα ακόμα πρόβλημα στο οποίο στάθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι οι πυρκαγιές οι οποίες προκαλούνται από τους ΧΑΔΑ, όχι μόνο των ενεργών, αλλά και όσων έχουν κλείσει, για τους οποίους θα καλέσει όλους τους δημάρχους της περιφέρειας να εξακριβώσουν αν έχουν παύσει τη λειτουργία τους ή όχι. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι αν μετά την απόφαση κλεισίματος ΧΑΔΑ διαπιστωθεί ότι αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν, θα εντέλλονται οι αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της απόφασης.
Πέραν τούτων έθεσε προ των ευθυνών της τη ΔΕΗ, η οποία όπως σημείωσε δεν στέκεται στο ύψος της ευθύνης της εφόσον εξαιτίας της προκαλείται σημαντικός αριθμός πυρκαγιών. Στο θέμα του εξοπλισμού κάλεσε τους δήμους οι οποίοι δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που διαθέτουν να τον παραχωρήσουν στο πυροσβεστικό σώμα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τέλος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπακούσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ενιαίες εντολές του συντονιστικού οργάνου και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες. Ο κεντρικός συντονισμός θα γίνεται από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους τρείς Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Περιφέρεια μπροστάρη στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει την Ελλάδα.

Καλή τιμή και ευνοικές εξαγωγές για το καρπούζι

ΜΕ καλη τιμή ξεκίνησε το εύγεστο προιόν της Τριφυλίας με την ικανοποίηση να καταγράφεται απο τους καλλιεργητές καρπουζιού δεδομένου ότι εντατικοποιειται αυτές τις ημέρς η συγκομιδή του προϊόντος και οι εξαγωγές πολλαπλαισιάζονται, με τις τιμές φέτος να κυμαίνονται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί περιμένουν ικανοποιητική παραγωγή και καλες στρεμματικές αποδοσεις, καθώς το καρπούζι κέρδισε πολλές αγορές στην Ευρώπη και η ζήτησή του κυμαίνεται σε αυξητικά επίπεδα πρόσφατα.
Οι παραγωγοί μιλώντας στον 936 όπως ο κ. Φώτης Δημητρακάκης και ο κ. Μαλάμος η συγκομιδή ολοκληρώνεται σύντομα απο τα θερμοκηπια, καθώς οι υπαίθριες καλλιέργειες ακολουθούν τις επομενες ημέρες με ευνοικο καιρό για να συνεχιστεί η εξαγωγική περίοδος αλλά οι συνολικές ποσότητες θα αρχίσουν να εμφανιζονται προς το τέλος του μήνα.Η ζήτηση εξαρτάται άμεσα απο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες που εξάγεται το προιόν ενώ ήταν ικανοποιημένοι για τη μείωση στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, , η οποία μειώθηκε κοντά στα 41.ευρώ το στρέμμα εκτιμώντας ότι είναι θετικό μήνυμα.

Πανώ διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τον...υδραυλικό που βαφτίζεται Διοικητικός απο τον Διοικητή!


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ www.kyparissianews.com
THN λογική του 'Αποφασίζομεν και διατάσσομεν' καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κυπαρισσίας με αφορμή την απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος να μετακινήσει υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Πύργου επειδή...δεν συμμορφώθηκε με την εσωτερική μεταφορά του απο υδραυλικός...στην διοικητική υπηρεσία εισητηρίων! Μάλιστα οι εργαζόμενο ιανήρτησαν πανώ στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου καταγγέλοντας την στάση του Διοικητή που χαρακτηρίζουν παράνομη.
Πιο αναλυτικά με ανοικτή καταγγελία προς την ΠΟΕΔΗΝ και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ ο Σύλλογος εργαζομένων με έγγραφο που υπογράφουν η πρόεδρος κα Νικολοπούλου και ο Γραμματέας κ. Βλάχούλης αναφέρει ότι "καταγγέλουμε την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Διοικητή μας κου Παναγιώτη Μπόζου με το υπ. αριθ. 4583/12-5-11 έγγραφό του στην 6η Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου ζητά την μετακίνηση υπαλλήλου σε άλλη Υγειονομική μονάδα προς συμμόρφωση των άλλων" για να προσθέσει ότι "αυτά θυμίζουν εποχές του παρελθόντος που αμαυρώνουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, μηδενίζει τον νομοθέτη, αποκαλώντας 'δήθεν' τους Νόμους που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζει δικούς του". Ζητά μάλιστα να "ενημερωθεί ο κ. υπουργός διότι στο πλαίσιο μιας χρηστής διοίκησης τέτοιου είδους συμπεριφορές δημιουργούν ακραίες καταστάσεις" ζητώντας να ανακληθει η απόφαση για 3μηνη μετακίνηση του υπαλλήλου στο Νοσοκομείο Πύργου.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Νικολοπούλου μιλώντας στον 936 τόνισε ότι "το Δ.Σ. των εργαζομένων συναντήθηκε πολλες φορές με τον Διοικητή χωρίς κανένα αποτέλεσμα καθώς όπως μάθαμε ούτε καν έχει ενημερωθεί το Δ.Σ. του ιδρύματος, ζητούμε την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης υπαλλήλου στο Νοσοκομείου Πύργου μετά απο προτροπή του Διοικητή μας στο Διοικητή της 6ης Δ.Υ.Π.Ε κ. Γκούμα καθώς σύμφωνα με το άρθρο 30 του υπαλληλικού Κώδικα θα μπορούσε ο Διοικητής να μετακινήσει για επιτακτικές ανάγκες για 2 μήνες σε συναφή ειδικότητα υπάλλληλο έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση και όχι μετακινούμενος περιστασιακά απο υπηρεσία άσχετη απο το αντικειμενό του, πράγμα το οποιο δεν συμβαίνει". Συμπλήρωσε ότι "το πρόλημα εντοπίζεται στο οτι ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει ειδικότητα υδραυλικού αλλά η μετακινησή του σε Διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου απο την Τεχνική υπηρεσία χωρίς τις απαραίτητες γνωσεις είναι παράνομη" για σημειώσει οτι "το γραφειο εκδοσης εισητηρίων καλύπτει πάγιες και τακτικές ανάγκες όλο το χρόνο στελεχωμένο με 4 διοικητικούς συναδελφους και επομένως δεν χρειάζεται καμία ενέργεια που αποτελεί μέσο συμμόρφωσης υπαλλήλων".
Αύριο μάλιστα διεξάγεται Γενική Συνέλευση εργαζομένων παρουσία του Προέδρου Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ ένώ έχουν κληθεί εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΥΝ. Εκπληξη προκαλει πάντως στο έγγραφο του Διοικητή με αριθμό πρωτοκόλου 4583 στις 12/5/2011 ότι "το Διοικητικό προσωπικό αφενός δεν επαρκεί, αφ ετέρου είναι απασχολημένο με άλλες επείγουσες εργασίες λόγω Μνημονίου, ρύθμιση οφειλών, Χάρτης υγείας, ολοκλήρωση διακηρύξεων για προμήθειες, ζητήσαμε απο υπαλλήλους Τεχνικής υπηρεσίας να καλύπτουν περιστασιακά κάποιες βάρδιες στο Γραφείο εκδόσεων Εισητηρίων, αλλά κάποιοι αρνούνται πεισματικά, περοφρνητικά εντολές και εγκυκλίους..." θεωρώντας ότι "οι περισσότεροι υποαπασχολούνται, αρνούνται με επιμονή και πείσμα να προσφέρουν υπηρεσία σε άλλους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη, καλυπτόμενοι απο δήθεν διατάξεις και νόμους περί αλλότριων καθηκόντων....". Το έγγραφο με την μετακίνηση που αποδέχθηκε ο κ. Γκούμας αναφέρει ότι "η μετακίνηση στο Νοσοκομείο Πύργου θα υλοποιηθεί για διάστημα 3 μηνών" με αριθμό πρωτοκόλλου 12421.
Μάλιστα στη Τεχνική υπηρεσία απασχολούνται 9 υπάλληλοι και οι ανάγκες του Νοσοκομείου λόγω επισκεπτών αυξάνονται οσο περνά ο καιρός λόγω θέρους και εφόσον μείνει με 1 υδραυλικό το ίδρυμα να δούμε ποιός θα αναλάβει τυχόν προβλήματα που προκύψουν...Αλλά ο υδραυλικός που θέλουν να το βάλουν στα εισητήρια και να κάνει διοικητικές πράξεις πάει πολυ και ετσι για συμμόρφωση τον μετακινούν στον Πύργο με την προτέρα ειδικότητά του...Αλαλούμ σου λέω....

Συνεταιριστικά «σημεία και τέρατα»…στην ΕΑΣ

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο ουσιαστικού οικονομικού ελέγχου στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, να ερευνηθούν όλοι οι Συνεταιρισμοί (οι περισσότεροι σφραγίδες) και τα ελαιοτριβεία που έχουν πολλές συναλλαγές με την ΕΑΣ. «Σημεία και τέρατα» με πληροφορούν ότι έχουν συμβεί με φορείς και ιδιώτες κατά Άνω Μεσσηνία μεριά! Γι’ αυτά γνωρίζει τίποτε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασ. Κοζομπόλης ή…
φταίει πάλι κάποιος υπάλληλος; Αν μάλιστα επαληθευτεί ότι «παίζει» και… πείραγμα παραστατικών και εικονικότητες συναλλαγών με στόχο υπεξαιρέσεις και απάτες (όχι μόνο κατά της ΕΑΣ) τότε το… πάρτι μόλις τώρα αρχίζει! Και θα κλάψουνε μάνες…
Με στόχο τζίρο 30 εκατ. ευρώ…
Κατά τη Γ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας προ διετίας, όπου καταψηφίστηκε ο ισολογισμός και οδήγησε στην ανατροπή της διοίκησης Κοζομπόλη, η οποία στη συνέχεια ορίστηκε ως προσωρινή από το Πρωτοδικείο, ο πρόεδρος Βασ. Κοζομπόλης, θέλοντας να πείσει τους δεξιάς πολιτικής προσέλευσης αντιπροσώπους για τη φιλοσοφία της πιστωτικής του πολιτικής, αλλά και για την προσήλωσή του στα κομματικά συνεταιριστικά προτάγματα, αποκάλυψε ένα διάλογο που είχε με τον… ξυλοκόπο – συνεταιριστή πρ. υπουργό Γεωργίας Αλ. Κοντό για τα οικονομικά της ΕΑΣ.
Τον ρώτησε λοιπόν ο υπουργός πόσο τζίρο κάνει το χρόνο η ΕΑΣ Μεσσηνίας και ο κ. Κοζομπόλης του απάντησε περίπου 9 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός του είπε ότι αν δεν φθάσει στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο ο τζίρος της Οργάνωσης, περίπου δεν… δικαιούται δια να ομιλεί!Έτσι λοιπόν ο Βασ. Κοζομπόλης έδωσε το σύνθημα πουλάμε οτιδήποτε και οπουδήποτε αρκεί να ανεβάσουμε το τζίρο!Δεν κάνουν το κόπο να τα διαβάσουν αυτά από τα πρακτικά της Γ.Σ. αυτοί που θα κληθούν στο Δ.Σ. από τον πρόεδρο να… καταλογίσουν ευθύνες;Άραγε αυτά τα γνωρίζει ο κ. Κοζομπόλης ή… πάλι κάποιος υπάλληλος φταίει γι’ αυτά που είπε και την πιστωτική πολιτική που ακολούθησε;
Αποζημιώσεις με το χιλιόμετρο…
Αν αληθεύει ότι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασ. Κοζομπόλης όταν ανέλαβε καθήκοντα το αυτοκίνητό του είχε γράψει 12.000 χιλιόμετρα και μετά από 4 χρόνια αυτά είχαν φθάσει τα 170.000 περίπου, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι πλήρωνε από την τσέπη του (οποία γενναιοδωρία) ή ότι έχει εισπράξει μόνο για χιλιομετρική αποζημίωση (με τις τρέχουσες τιμές της βενζίνης) πάνω από 60.000 ευρώ, αφού αυτή καθορίζεται στο 1/20 της τιμής του λίτρου της super ανά χιλιόμετρο ή σε 0,4 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Αν αφαιρέσεις τις φθορές και το κόστος των καυσίμων έχεις μια οικονομία τουλάχιστον 20.000 ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί!Οπότε το «τρέξιμο» και το «γράψιμο» χιλιομέτρων είναι μια πολύ… αποδοτική δουλειά! Τρέξε πρόεδρε…
Οι αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ…
Και επειδή τώρα ο πρόεδρος της ΕΑΣ πετάει το μπαλάκι στα μέλη του Δ.Σ. να αποφασίσουν για τον καταλογισμό ευθυνών σε υπηρεσιακά στελέχη για την οικονομική διαχείριση, δεν ψάχνουν λεπτομερώς να δουν ποιοι και πόσες παραστάσεις έχουν εισπράξει για εκτός έδρας, ημερήσιες αποζημιώσεις και οτιδήποτε άλλο;
Εκτός αυτού, για να μην παγιδευτούν ορισμένοι, ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες γιατί ακολουθούσαν συνήθως τη «γραμμή» και τις κατευθύνσεις που έδινε ο Βασίλης Κοζομπόλης για την πιστωτική πολιτική, με σαφείς ενδείξεις πελατειακής σκοπιμότητας, και τώρα θα κληθούν από τον ίδιο να καταλογίσουν αλλού τις ευθύνες για τις δικές του επιλογές και τις δικές τους αποφάσεις; Και βεβαίως ας μην ξεχνούν τα «ασυμβίβαστα» ορισμένων, αλλά κυρίως ότι: «και οι κρίνοντες κρίνονται».
Πρωτίστως όμως ας σκεφτούν ότι για τις όποιες αποφάσεις θα κριθούν και από τους αγρότες και από τη Δικαιοσύνη, αφού τα οικονομικά της ΕΑΣ καθώς και οι υπεύθυνοι γι’ αυτά έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιό της.

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι επισκέπτες της 5ης Έκθεσης Καλοκαιρινών Διακοπών

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι επισκέπτες της 5ης Έκθεσης Καλοκαιρινών Διακοπών, SUMMER HOLIDAYS EXPO , που διοργάνωσε η Helexpo, στην Αθήνα από 20 έως 22 Μαϊου.
Οι επισκέπτες της βρήκαν εντυπωσιακές προτάσεις διακοπών από τους εκθέτες και συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις κληρώσεις των πλούσιων δώρων.
Στο «ταξίδι» τους μέσα στον εκθεσιακό χώρο είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα, την Χαλκιδική και την Ουρανούπολη, τον Πόρο και τα Νησιά του Β. Αιγαίου, την Εύβοια, τα Κύθηρα, την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, την Κύπρο, την Ινδονησία και την Τυνησία.
Πλήθος άλλων προορισμών τους πρότειναν τα τουριστικά γραφεία Travel Plan, Express Holidays, Tourgats και ΒΜΙ Travel που ήταν επίσης εκθέτες. Η Οlympic Air και η Endeavor Lines έκαναν ειδικές προσφορές εισιτηρίων μόνο για τους επισκέπτες της SUMMER HOLIDAYS EXPO.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κέρδισε τις εντυπώσεις με μια αποστολή τουλάχιστον 50 ξενοδόχων από όλες τις Περιφερειακές της ενότητες, που βρέθηκαν στο περίπτερό της και ήρθαν σε επαφή με το καταναλωτικό κοινό. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια με τη συνδρομή του Respond On Demand, στο πλαίσιο της έκθεσης, στο Συνεδριακό Κέντρο του Helexpo Palace, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών μονάδων της Πελοποννήσου, είχαν επιχειρηματικές συναντήσεις με ελληνικά τουριστικά γραφεία, προκειμένου να προβάλλουν τα καταλύματα και τον προορισμό τους.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κολέτσος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης και πλήθος εκπροσώπων του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τουριστικοί συντάκτες από την Ουγγαρία, φιλοξενήθηκαν από το Respond On Demand, με στόχο την ενημέρωσή τους και κατ’επέκταση την προβολή του ελληνικών τουριστικών προορισμών. Ηρθαν σε επαφή με το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ , πήραν δηλώσεις του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με όλους τους εκθέτες της SUMMER HOLIDAYS EXPO.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις το Σάββατο και την Κυριακή όπως η Ημερίδα με θέμα τον τουρισμό ευεξίας & Spa, τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και οι κληρώσεις των πλούσιων δώρων έδωσαν στην έκθεση ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Το επόμενο ραντεβού της Helexpo με τον τουριστικό κλάδο είναι τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2011.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πανό στην Βουλή η απάντηση Δημαρά

Με αυτό το πανό εμφανίστηκαν πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Η κίνηση είχε σχεδιαστεί από χθες το βράδυ και αποφασίστηκε σήμερα το πρωί .

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που στο Ναό της Δημοκρατίας δείχνουν το μήνυμα και αφυπνίζουν τους Ελληνες για την ειλλημένη απόφαση και την Κυβέρνηση της τροικας και απο ότι φαίνεται η μεγάλη μάχη θα δοθεί και εκτός αλλά και εντός Βουλής φίλοι μου.....

Απάντηση Μπούζα για τις εικασίες περι Πολιτικής...

Για μία ακόμα φορά στον τόπο μας αποδεικνύεται ότι την ενασχόληση με την πολιτική ,ορισμένοι τη θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποκλειστικό προνόμιο ολίγων.
Κανείς δεν έχει ως φαίνεται το δικαίωμα
,να συμμετέχει στα κοινά με ισότιμους όρους και ιδιαίτερα αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν οι γυναίκες. Όλοι ακούμε διάφορα για «αναγκαστικές» επιλογές των γυναικών στα ψηφοδέλτια λόγω ποσόστωσης , ενώ γνωρίζουν το αναληθές του πράγματος ..
Είναι σε όλους γνωστό ότι αρθρογραφώ σε μία σειρά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Η αρθρογραφία μου είναι επίσης γνωστό ότι είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη.
Όποιος έχει διαβάσει τα άρθρα μου ξέρει ότι με κάθε τρόπο στηρίζω την πολιτική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας.
Ως φαίνεται ο δημόσιος αυτός λόγος πιθανόν να ενοχλεί ορισμένους οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς να ενισχύσουν φαινόμενα εσωστρέφειας στην παράταξή μας. .
Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι αδίκημα να υπερασπίζομαι τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος στο οποίο πιστεύω και το οποίο με συνέπεια υπηρετώ, ας το πουν δημόσια και ευθαρσώς.
Εγώ θα συνεχίσω να γράφω και να αγωνιώ για τον τόπο μου και την πατρίδα μου.
Δε θα σιωπήσω.
Ουδέποτε κινήθηκα υπόγεια ή δόλια.
Δεν έχω ούτε πολιτικές πλάτες ούτε προέρχομαι από πολιτικό τζάκι.
Δε χρωστώ σε κανέναν τίποτα, παρά μόνο στους συμπολίτες μου.
Η ασημαντότητά μου ότι κατάφερε στην ζωή, το κατάφερε μόνη της.
Από το δημοσιογραφικό πόρταλ Moriasnews ,μου ζητήθηκε να αρθρογραφώ και με χαρά δέχθηκα την πρόταση αυτή.
Η συμμετοχή μου στο Moriasnews εξαντλείται στα ενυπόγραφα άρθρα μου.
Θεώρησα και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και να ακούγεται πάντα με κάθε τρόπο και παντού η φωνή της παράταξής μου.
Εγώ ότι γράφω το υπογράφω και για αυτό κρίνομαι.
Δεν είχα ποτέ ούτε και θα έχω στο μέλλον σχέση με παραπολιτικά σχόλια, κουτσομπολιά ή φήμες.
Αυτά τα αφήνω σε άλλους.
Κινούμαι στο προσκήνιο και στο φως του ηλίου και στη ζωή και στην πολιτική.
Τιμώ και σέβομαι εξίσου όλα τα στελέχη της παράταξής μου και μαζί τους έδωσα στο παρελθόν αλλά και θα δώσω στο μέλλον, κοινούς αγώνες.
Είναι άστοχη τουλάχιστον δημοσιογραφικά η σύνδεσή μου με ένα σχόλιο που στοχεύει να με φέρει σε αντιπαράθεση με τον κ. Άγγελο Κωτσιόπουλο.
Αν δεν είναι άστοχη, είναι σκόπιμη .
Για να είμαι ξεκάθαρη, ανήκω στους απλούς ανθρώπους της παράταξης και θα μείνω σ΄ αυτούς. ..απλός στρατιώτης!
Ας το καταλάβουν ,όσοι θέλουν με αγωνία να τους..αδειάσω τη γωνία..!
Όποια προσπάθεια και αν κάνουν δε θα με βρουν ποτέ πίσω από παρασκήνια. Άλλωστε η πορεία μου στην πολιτική μέχρι τώρα το έχει δείξει αυτό.
Αντωνία Μπούζα Κωνσταντέλου

Μοναδικό έργο το Λύκειο Φιλιατρών στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ

Το μόνο έργο της Μεσσηνίας που έχει ενταχθεί μέχρι τώρα στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ είναι η ολοκλήρωση του Λυκείου Φιλιατρών. Αυτό επεσήμανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης, επιβεβαιώνοντας τη χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Παρατήρησε μάλιστα ότι ο εργολάβος έχει καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών και έχει ειδοποιηθεί σχετικά.
Τα έργα που έχουν προταχθεί και προετοιμάζονται να προταθούν για ένταξη, σύμφωνα με τον κ. Μαλαπάνη, είναι: α) Η προστασία του δρόμου εισόδου στην Κορώνη από την κατολίσθηση. β) Ο δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη στο τμήμα γέφυρα Τζάνε - Καλαμάκι, με παράκαμψη του Πεταλιδίου. γ) Η προστασία των ακτών Μικρής Μαντίνειας και Αβίας, με προτεραιότητα στο Ακρογιάλι.
«Αυτά προωθούμε για φέτος», παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης. Ανέφερε ακόμη ότι η προώθηση της κατασκευής του νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου (10ο-26ο Καλαμάτας) στην οδό Κρήτης είναι πλέον αρμοδιότητα του δήμου, ενώ υπενθύμισε ότι ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι έργο-"γέφυρα" από το Γ’ ΚΠΣ.

«Ο Μητσάρας...της Μεσσηνίας» πρκαλεί πολιτικό θέμα...

Στον δικτυακό τόπο www.moriasnews.gr που άρχισε σήμερα να λειτουργεί και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία μια και είναι μια πολύ καλή δουλειά, είδαμε στο κάτω μέρος ότι ένας από τους αρθρογράφους του ,είναι και η πρώην Νομαρχιακή σύμβουλος με την ΝΔ Αντωνία Μπούζα .
Ένα από τα σημερινά άρθρα, που αναδημοσιεύουμε ποιο κάτω, του συγκεκριμένου site σήμερα για την Μεσσηνία ,έχει τίτλο «Ο Μητσάρας...της Μεσσηνίας» το οποίο χωρίς να κατονομάζει φωτογραφίζει σαφώς τον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην Αντινομάρχη
Άγγελο Κωτσιόπουλο. Το ερώτημα είναι υπάρχει περίπτωση να μην το ήξερε η κα Μπούζα αυτό το άρθρο η το έγραψε η ίδια;
Η κα Μπούζα είναι στέλεχος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και υπογράφει και με δύο τίτλους στις επιστολές της, δεν πρέπει να απασχολήσει την ΝΟΔΕ το άρθρο αυτό καθότι το «μαχαίρωμα» αυτό σε τέτοια πολιτική περίοδο δεν είναι απαρατήρητο;
Τέλος αν ξεκινήσουμε έτσι για να πάμε στις εκλογές από τα στελέχη της ΝΔ στην Μεσσηνία, τι άραγε θα συναντήσουμε κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που φαίνεται πολύ σύντομα και ιδιαίτερα αν και οι δύο είναι υποψήφιοι όπως επιθυμούν..
Το όλο άρθρο έχει ως εξής:
Ο Μητσάρας...της Μεσσηνίας-Το όνομα θα το βρείτε εσείς μόνοι σας...
"-Ποιος είναι πάλι αυτός ο Μητσάρας;".
Ρε φίλε, άμα δεν ξέρεις ούτε το Μητσάρα, αναρωτιέμαι τί δουλειά έχεις στο ΧΑΑ. Και όμως, αυτόν τουλάχιστον τον ξέρεις. Είναι ο τύπος που εμφανίζεται διαρκώς πίσω από τις κάμερες και χώνεται στο πλάνο. -Παίκτης μιλάει; Να σου κι ο Μητσάρας από δίπλα, να μοστράρει τη φάτσα του. -Προπονητής μιλάει? Δώστου ξανά ο Μητσάρας στο πλάνο, μονίμως ευτυχής και χαμογελαστός.
Ο καλοκάγαθος Μητσάρας είναι αναμφισβήτητα η πλέον cult φιγούρα των ελληνικών γηπέδων, ο αιώνιος αντεξουσιαστής, ο ρήτορας της εξέδρας, μία μορφή που κυριαρχεί στα ελληνικά γήπεδα εδώ και δεκαετίες, σκορπίζοντας συγκλονιστικά κοινωνικά μηνύματα, όπως «Καθαρή Δευτέρα-Βρώμικο κράτος», Αμερικάνοι μας πίνετε το αίμα» και τέτοια ακραία.
Για να καταλάβεις, ο Μητσάρας είναι τόσο γνωστός, που όταν πρόπερσι είχε έρθει καλεσμένος στην Ελλάδα ο Ροναλντίνιο και μιλούσε στις κάμερες –φυσικά με τον Μητσάρα ακριβώς από πίσω του- κάποιοι δημοσιογράφοι διερωτώνταν :«-Ρε σύ, ποιός είναι πάλι αυτός ο αράπης που μιλάει στα μικρόφωνα, μπροστά απ' το Μητσάρα;;;;».Μέχρι και Κύπελλο Ελλάδος έχει σηκώσει ο Μητσάρας, το 2004.
Αυτός είναι λοιπόν ο Μητσάρας ο θρύλος των γηπέδων.. Και θα πείτε μα τι σχέση έχει ο Μητσάρας με την Μεσσηνία..
Ουσιαστικά καμία απλά τον θυμηθήκαμε κοιτώντας φωτογραφίες του προέδρου και δηλώσεις στις οποίες δεν υπάρχει καρέ ή πλάνο που να μην εμφανίζεται το ίδιο πρόσωπο...!
Ενα πρόσωπο που όπου βρίσκεται ο αρχηγός...χώνεται στο πλάνο...Με το όνομα του αρχηγού ξυπνά και με αυτό κοιμάται...Τον ξέρει απο την παλιά εποχή και έχει πάθος να τον συνοδεύσει και στην...Βουλή....!!!!!

Σκληρή κριτική Πετράκου για το...αεροδρόμιο και τις εξαγγελίες

«Ή λεφτά υπάρχουν ή μας δουλεύουν ο κ. Τατούλης, ο κ. Ανδριανός και ο κ. Πρωθυπουργός»
Το Σάββατο στο Ναύπλιο οι κύριοι Παπανδρέου, Ανδριανός και Τατούλης αποφάσισαν ότι αυτό που λείπει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένα δεύτερο αεροδρόμιο στην Τρίπολη. Αυτό προφανώς για τον κ. Περιφερειάρχη ονομάζεται σωστός περιφερειακός προγραμματισμός και σχεδιασμός. Και φυσικά ο κ. Ανδριανός και ο κ. Παπανδρέου, στα πλαίσια της γνωστής πελατειακής λογικής, γιατί ίσως και να γίνουν και εκλογές, συμφώνησαν με το βαθυστόχαστο σχεδιασμό του κ. Τατούλη.
Απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόση σημασία δίνει και ο κ. Τατούλης, φυσικά ο κ. Παπανδρέου, όπως και η Ν.Δ. στο χωροταξικό σχεδιασμό και στον περιφερειακό προγραμματισμό. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι μεγάλες κουβέντες ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα μετατρέψει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε κέντρο σχεδιασμού και προγραμματισμού είναι μεγάλα λόγια για να τα πιστεύουν οι αφελείς.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο κ. Πρωθυπουργός, μας λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν και καλεί το λαό να αποδεχθεί να του κόψει κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, να αυξήσει το Φ.Π.Α., να διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία για να σωθεί δήθεν η χώρα.
Πριν λίγους μήνες άλλωστε είχαμε ένα άλλο μεγάλο δείγμα σωστού προγραμματισμού και σχεδιασμού. Ο κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο, παρ’ ότι είχαν δοθεί 80 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του, γιατί η χώρα, είπε στους Πελοποννήσου, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Και βέβαια, χρόνια τώρα, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες ο κ. Παπανδρέου ήταν σημαίνων Υπουργός, δεν μπορούσαν να βρουν χρήματα για την αναβάθμιση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας.
Τώρα μας λένε ότι έχουν χρήματα για να μετατρέψουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης σε πολιτικό και να υπάρχουν δύο πολιτικά αεροδρόμια σε απόσταση 75 Χλ. . ή 35 με 40 λεπτά της ώρας διαφορά οδικώς. Προφανώς μας δουλεύουν!
Η κ. Νικολάκου και ο κ. Μαλαπάνης, τι λένε γι’ αυτούς τους σπουδαίους περιφερειακούς σχεδιασμούς του κ. Τατούλη;
Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με τοπικισμούς, αλλά απορρέει από την ορθή λογική και την ανάγκη συζήτησης για ένα σοβαρό περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι:
α) Η χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα της Καλαμάτας.
β) Να επαναφέρουν τους εργαζόμενους του ΟΣΕ που εδίωξαν για να επαναλειτουργήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο να αγοραστούν ανακ λινόμενα βαγόνια για να υπάρξουν μεγάλες ταχύτητες στο σημερινό μετρικό δίκτυο και να χρηματοδοτηθούν τώρα οι μελέτες, αφού υπάρχουν χρήματα, για να γίνει το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο κανονικού πλάτους και ηλεκτροκίνητο, όπως και όλο το δίκτυο Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα.
γ) Στη συνέχεια, αφού χρήματα υπάρχουν, συμφωνούμε να χρηματοδοτηθεί η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρόμιου της Τρίπολης σε πολιτικό.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Να φύγουμε ή να μείνουμε;

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι το ενδεχόμενο της μετανάστευσης. Μέχρι πρότινος δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ με μια δική μου μετανάστευση και της οικογένειάς μου σε άλλη χώρα. Όμως τα δεδομένα έχουν δραματικά ανατραπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από την στιγμή που μένουμε χωρίς πόρους (εργασία) ενώ δεν υπάρχει κάποια θετική προοπτική στην χώρα που αγαπάμε και ζούμε, δεν μας μένουν πολλές επιλογές. Μας μένουν; Θα εξαντλήσω κάθε δυνατή προσπάθεια και ελπίδα που έχω για να μην φύγουμε. Όμως από την άλλη δεν διαφαίνεται κάτι σοβαρό για να μας κρατήσει στην χώρα μας.
Η Ελλάδα μας εξακολουθεί να μας πληγώνει. Η χώρα μας, η πατρίδα μας δυστυχώς δεν διοικείται από εξωγήινες μορφές ζωής. Οι άνθρωποι έχουν τις τύχες της στα χέρια τους και μάλιστα Έλληνες ή κάνω λάθος; Εμείς δώσαμε την ψήφο μας σε ανθρώπους, σε Έλληνες (όχι σε ξένους) γιατί μας το ζήτησαν, γιατι μας έπεισαν ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας και να ζήσουμε όλοι μας όμορφα, με ευημερία και πολιτισμό, αλλα αυτοί που έλαβαν την ψήφο μας… δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία ότι είχαν άλλους σκοπούς!
Αυτοί που έλαβαν την ψήφο μας και τους δώσαμε θέσεις (υψηλές), αξιώματα, άνετους μισθούς και άλλες παροχές για να διοικούν με τις καλύτερες προοπτικές όλους εμάς, είναι αυτοί που μας οδηγούν στην καταστροφή.
Η χώρα μας έγινε έρμαιο των επιθυμιών τόσο των πολιτικών όσο και μεγάλης μερίδας των πολιτών της! Τρέξαμε όλοι να βολευτούμε στο δημόσιο, σπουδάσαμε τα παιδιά μας για να πάρουν πτυχία και στο τέλος βρίσκουν δουλειά για σερβιτόρους. Μια απλή θέση σε μια ιδιωτική εταιρεία ζητούν πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Εμείς που είμαστε τόσο σπουδαγμένοι και γραμματιζούμενοι πολίτες καταντήσαμε να μας προσλαμβάνουν με πτυχία ΤΕΙ και ΑΕΙ σε κατώτερες θέσεις με κατώτερους μισθούς. Αν φυσικά δεν έχεις την δυνατότητα να μπεις στο δημόσιο, έστω και συμβασιούχος (μέχρι πριν λίγο καιρό), διότι αν καταφέρεις και βολευτείς στο δημόσιο, ε…, κάτι μπορεί να γίνει. Ίσως να σου κόψουν ένα 10% του μισθού ή να σου κόψουν το επίδομα έγκυρης προσέλευσης στην εργασία σου, αλλα τουλάχιστον δεν θα σε απολύσουν.
Θα ντρεπόμουν να έπαιρνα επίδομα έγκυρης προσέλευσης στην εργασία μου… Αυτό δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η συνδιαλλαγή ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στα συνδικάτα.
Σήμερα ζητούν να περικόψουν αυτά τα λίγα χρήματα ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης δύο νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι, ο ένας μισθός πρέπει να πηγαίνει στο ενοίκιο. Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί, σε ένα μικρό τριάρι, μόνο το σπίτι έχει ενοίκιο μέσο όρο 550 ευρώ. Εάν προσθέσουμε κοινόχρηστα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ θα χρειαστούν τον μήνα 750 ευρώ, ίσως και παραπάνω τους χειμερινούς μήνες.
Εάν απολυθεί ο ένας από αυτούς… μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει;;; Αυτό που του λένε είναι: πρόβλημά του, καλά να πάθει, ας πρόσεχε, να πάει στους γονείς του, είναι αποτυχημένος, δεν μπορώ να προσλάβω κάποιον παντρεμένο και με παιδί θα προτιμήσω έναν νεότερο, να πάρει δανεικά.
Και το κράτος μας που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το συρτάρι και να λέει που θα βάλω φόρους και από που θα κόψω χρήματα. Ούτε ανάπτυξη, ούτε συμμάζεμα, ούτε όραμα, ούτε άλλες θετικές σκέψεις υπέρ των πολιτών του. Όλα τα σχέδια είναι πως θα κόψω χρήματα να τα δώσω στους δανειστές μας.
Κράτος που διοικείται από εκλεγμένους Έλληνες πολίτες που πρώτα σκέφτεται τους ξένους δανειστές και λιγότερο τους πολίτες του παύει να είναι δίκαιο, σωστό, νόμιμο, ηθικό και θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί να εκδιωχθούν. Διότι αυτές οι θέσεις και τα αξιώματα είναι για όφελος όλων ΜΑΣ και όχι όλων ΤΟΥΣ.
Ετσι, λοιπόν μοιράζομαι με όλους εσάς αυτές τις σκέψεις μου. Άραγε, υπάρχει κάτι θετικό για να μας κρατήσει στην χώρα μας; Να φύγω ή να μείνω με την οικογένεια μου;
Δύσκολη απόφαση!
Σωτήρης Μουζίδης