Διάλογος 45 ημερών για την διαχείριση των απορριμάτων... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Διάλογος 45 ημερών για την διαχείριση των απορριμάτων...

3/8/2010
Ένας ουσιαστικός απολογισμός για τις εξελίξεις στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, καθώς και την υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων στους επτά μήνες της θητείας του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής.
Ο Γ. Γραμαμτέας τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Κατ’ αρχήν προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τις διαδικασίες του Ε.Σ.Π.Α. Όπως γνωρίζετε είναι μία παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική για την αναπτυξιακή τροχιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζετε από τις ανακοινώσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα ότι μετά την ομόφωνη αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο προχωρήσαμε στην έκδοση προσκλήσεων σχεδόν για όλους τους άξονες προτεραιότητας του Ε.Σ.Π.Α. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προσκλήσεις για την εθνική οδοποιία, για την περιφερειακή οδοποιία και για τα λιμάνια, για αστικές αναπλάσεις των πρωτευουσών των νομών ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για θέματα πολιτισμού, για τα θέματα και τις υποδομές της Παιδείας, για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α.. Γενικώς έχουν ανοίξει όλοι οι άξονες προτεραιότητας του Ε.Σ.Π.Α. και σε λίγο θα ανοίξουμε και τον τελευταίο που αναφέρεται στις υποδομές της Υγείας. Για τις υποδομές της Υγείας, όπως έχω ανακοινώσει πρόσφατα διατίθενται 48 εκ. ευρώ που πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν και αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο."
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας, που έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είχα πει στην αρχή, το πρόβλημα αυτό είναι κυρίαρχο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστό σχεδιασμό, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς συνθηματολογίες, με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Γνωρίζω ότι η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ένα οξυμμένο πρόβλημα, που εγώ προσωπικά το έχω χαρακτηρίσει ως προσβολή για τον πολιτισμό μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθυστέρησε σημαντικά στην υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της και στην ουσία μετατράπηκε σε μία απέραντη χωματερή. Με εξαίρεση το ΧΥΤΑ του Κιάτου, ο οποίος σχεδόν εξαντλεί τη δυναμικότητά του, δεν υπάρχει κανένα άλλο έργο υποδομής.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε και εγκρίθηκε το 2005 δεν υλοποιήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να τον αναθεωρήσουμε. Όπως θυμάστε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είχε εγκριθεί συμπλήρωσε την πενταετία στις 10 Φεβρουαρίου του 2010. Την ίδια μέρα έστειλα την έκθεση για την υλοποίηση του Σχεδιασμού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξηγώντας στην Υπουργό την κατάσταση που υπάρχει και ζητώντας τη δυνατότητα να αναθεωρήσω τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε νέα βάση και παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία από τότε και σήμερα φθάσαμε στο σημείο να παραλαμβάνουμε τη μελέτη για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια είναι ένας διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για να καταλήξουμε στο τέλος μετά και τις γνωμοδοτήσεις που θα έχουμε από τους συναρμόδιους φορείς στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, την έγκρισή του από τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια στη διαδικασία υλοποίησής του. Όπως είχα υποσχεθεί η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη.
Με την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει μέσα σε 45 μέρες όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και παίρνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις να προχωρήσουμε στην τελική απόφαση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ξεκινάμε, λοιπόν, τη διαδικασία του διαλόγου με τους φορείς, αφού πρώτα η Περιφέρεια εξετάσει και εγκρίνει τη μελέτη η οποία έχει κατατεθεί. Αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages