ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ (1925-2007): Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ (1925-2007): Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



Ξεκινάμε σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου Κυπαρίσσιου ποιητή και συγγραφέα Διονύση Πιτταρά. Τύπος μαχητικός ο τιμώμενος, οραματιστής δικαιότερης κοινωνίας και ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος, στάθηκε σε όλη του τη ζωή μπροστάρης σε κάθε αγώνα για το Δίκαιο και τον Πολιτισμό. Τα έργα που άφησε θα τον θυμίζουν για πάντα. Ιδιαίτερα το ιστορικό και εμβληματικό περιοδικό «ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ», το πραγματικά προσωπικό του δημιούργημα, εκτός που θα υποδηλώνει ζωντανή την παρουσία του, θα αποτελεί και στο διηνεκές για τους επερχόμενους πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικών με τους ανθρώπους και τις συνθήκες ζωής τους, που έζησαν κάποτε στον ίδιο τόπο μ’ αυτούς, διαιωνίζοντας έτσι την ανάμνησή του…

Κυπαρισσία

Ρόδο και γιασεμί ν’ απλώνει στις σγουρόμαλλες αυγές σου ο Ήλιος Κυρά της θάλασσας και το φιλί σου να σκορπάει τις πικρές μου θύμησες όταν πυκνό θα μας σκεπάζει πούσι.

Κάτω στον κάμπο σου να σεργιανάς τους πόθους μας, στους δαντελένιους κόρφους σου να κρύβεις τη χαρά μας και με το μισοφέγγαρο, τους εραστές σου ν’ αρμενίζεις στο Ιόνιο.

(Πρώτη στροφή από το ποίημα «Κυπαρισσία», Ο ΑΙΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ)

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μια ζωή φορτωμένη με μνήμες πικρές και βιώματα τραγικών στιγμών: Κατοχή, πείνα, εμφύλιος, θάνατοι, τραυματισμοί, νάρκες, δυναμίτες, πολυβόλα, όλμοι – τα σύνεργα του διαβόλου: στη θάλασσα, στο βουνό, στα σύνορα και ο κόσμος να ‘ρχεται απ’ το μέλλον: αισιόδοξος, ελπιδοφόρος, ανθρώπινος. Ύστερα ήταν το πάθος: για προσφορά, για δημιουργία, για αγάπη στον άνθρωπο. Και στον κόσμο: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία – και η ζωή συνεχίζεται…


Ο Διονύσης Πιτταράς, ποιητής και πεζογράφος, γεννήθηκε το 1925 στην Κυπαρισσία, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, κοντά στους ξωμάχους γονείς του. Στην Κυπαρισσία τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες χωρίς να λάβει πτυχίο. Πέρασε τη ζωή του απ’ το καμίνι της αιώνιας φωτιάς. Υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος Αξιωματικός τραυματίστηκε τρεις φορές (την Τρίτη στο Γράμμο υψόμετρο 1.615 μ) και τον έθεσαν σε πολεμική διαθεσιμότητα. Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1959 με την έκδοση του πρώτου ποιητικού του βιβλίου. Με το ψευδώνυμο Νείλος Παλμύρας συνεργάστηκε σε λογοτεχνικά έντυπα, στα οποία δημοσίευσε ποιήματα και μελέτες του γύρω από την Πελοπόννησο. Δεν το ΄βαλε ποτέ κάτω. Ίδρυσε στην Επαρχία και στην Αθήνα δυο πολιτιστικούς συλλόγους με πλούσια κοινωνική και πνευματική δράση (στη μακρόχρονη πορεία τους).

Παράλληλα ίδρυσε το 1975, με τη βοήθεια ομάδας συμπατριωτών του και το περιοδικό «ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ», την οποία και διηύθυνε επί δέκα χρόνια με απόλυτη επιτυχία. Στις ημέρες του θεωρήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα περιοδικά της Ελληνικής Πνευματικής επαρχίας.

Γενικά διαδραμάτισε πολλούς ρόλους στα κοινωνικά πράγματα: πρόεδρος για δώδεκα χρόνια σε δυο πολιτιστικούς συλλόγους, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ. στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Πρωταγωνίστησε σε έργα και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στην Αθήνα και στην επαρχία. Πέθανε στις 22.01.2007 και ενταφιάστηκε στην Κυπαρισσία, στο Κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages