Το ιστορικό από ίδρυσης Κράτους Πρωτοδικείο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ που θέλουν να καταργησουν - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Το ιστορικό από ίδρυσης Κράτους Πρωτοδικείο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ που θέλουν να καταργησουν


 Μικρό ιστορικό του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Το έτος 1833, περίοδος της αντιβασιλείας του Όθωνα με πρωτοβουλία του νομομαθους Φον Μάουρερ ιδρύονται τα 10 πρώτα Πρωτοδικεία στις έδρες/πρωτεύουσες των 10 πρώτων νομών της χώρας. Ένα απ' αυτά ήταν και το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, που για 2 χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας (1833-1835), με Νομάρχη τον Χρηστίδη.

Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα το έτος 1835 μετά τα γεγονότα της μεσσηνιακής επανάστασης του 1834 (πρώτη κοινωνική επανάσταση των Ντρέδων).

Μετά από σιωπή των πηγών από την εφημερίδα της κυβερνήσεως (Αρ. Φυλ. 39/02-09-1871) σε διάταγμα του Βασιλιά Γεωργίου, αντλούμε την πληροφορία περί συστάσεως του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας σε εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ΑΑ Κοντόσταυλου. Ημέρα έναρξης λειτουργίας είχε οριστεί η 15/1/1872.

Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας στεγάστηκε σε διάφορα κτίρια της Πάνω η της Κάτω Πόλεως.

Για ένα διάστημα στεγάστηκε στο ισόγειο της οικίας Γεωργίου Α. Γεωργακοπούλου (το επιβλητικό αρχοντικό αριστερά μας, ανεβαίνοντας προς το κάστρο την οδό Ελένης Χαμερη). Σίγουρα αυτό είχε συμβεί στα χρόνια της Δημαρχίας Κανάρη Γ(υ)ιαλία και του τοπικού βουλευτή Ν. Πονηροπουλου. 

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνταν πάντα ο βουλευτής Ευστάθιος Κοκκεβης, που όταν ερχόταν σε θέση ισχύος μετέφερε το Πρωτοδικείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες από την Πάνω Πόλη στην Παραλία.

Το έτος 1905 καθώς η κυβέρνηση Δηλιγιάννη αποφάσισε να καταργήσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας μαζί με άλλα τέσσερα, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν πραγματοποιώντας ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ υπέρ της μη κατάργησης του. 

Ακολούθησαν έντονες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες που τελικά ακύρωσαν τα σχέδια περί κατάργησης του.

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ευχαριστώ πολύ τον εκπαιδευτικό φίλο Αριστείδη Γκιουλή για τη συμβολή του στην επεξεργασία των πηγών. Ηλίας Παν. Γιαννόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages