Όχι οι Εργολήπτες στην απευθείας ανάθεση έργων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Όχι οι Εργολήπτες στην απευθείας ανάθεση έργων

Κατά των απευθείας αναθέσεων από τους Δήμους για την εκτέλεση έργων τάσσεται με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Μεσσηνίας. Η αφορμή δόθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας.
Στο πρώτο, γίνονται περικοπές πιστώσεων από συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να ενισχυθεί το αποθεματικό και οι ίδιοι πόροι, συνολικού ύψους 550.993 ευρώ. Από συγκεκριμένα έργα οδοποιίας που αναφέρει η ανακοίνωση περικόπτεται ποσό 350.000 ευρώ και δημιουργούνται 28 παρεμφερή έργα, με προϋπολογισμό 12.500 ευρώ έκαστο, ποσό που έρχεται στα όρια της απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με το νόμο που δίνει σχετικό δικαίωμα στους δημάρχους.
Για το Δήμο Οιχαλίας καταγράφεται περίπτωση 51 έργων στα όρια της απευθείας ανάθεσης (12.500 ευρώ), ενώ σε καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Κ. Δημητρακόπουλου αναφέρεται ότι εμπλέκονται και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, που είναι και εργολάβοι.
Μετά από αυτά ο Σύνδεσμος αναρωτιέται για ποιο λόγο επιλέγονται οι απευθείας αναθέσεις αντί του διαγωνισμού και γιατί δεν εξοφλούνται με το ενισχυμένο αποθεματικό οι παλιές οφειλές σε εργολαβίες για τις οποίες τρέχουν τοκοχρεολύσια και μερικές εξ αυτών καταλήγουν σε κατασχέσεις της περιουσίας του Δήμου. “Μα φυσικά ανέκαθεν οι δήμαρχοι προτιμούσαν αυτή τη διαδικασία για να εξοφλήσουν πολιτικά γραμμάτια…. ή να δημιουργήσουν νέα…”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι “ο Σύνδεσμος έχει παγίως την άποψη πως οι αναθέσεις δημοσίων έργων πρέπει να γίνονται μετά από ανοικτές και διάφανες διαδικασίες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους διαγωνιζόμενους που έχουν τα νόμιμα προσόντα να συμμετέχουν στις Δημοπρασίες Δημοσίων Έργων. Η απευθείας ανάθεση έργου σε έναν εργολάβο (βάσει ποίων κριτηρίων άραγε;) είναι κατακριτέα από το Σύνδεσμό μας, κάτι που άλλωστε τόσο η εθνική μας νομοθεσία όσο και οι κοινοτικές οδηγίες συστήνουν να αποφεύγονται”.
Δηλώνεται, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Εργοληπτών θα παρακολουθεί από κοντά την εκτέλεση των τεχνικών προγραμμάτων (αρχικής και της τροποποίησής του) και θα κάνει όλες τις κατάλληλες ενέργειες, καταγγέλλοντας στις αρμόδιες αρχές τις πρακτικές αυτές. Εκφράζει δε τη λύπη του επειδή διαπιστώνει ότι στην περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης η μεθοδολογία του παρελθόντος επαναλαμβάνεται και σίγουρα όχι μόνο στους δύο αυτούς Δήμους.




Απο το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages