Οι έχοντες θα πληρώνουν και θα λαμβάνουν φάρμακα... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι έχοντες θα πληρώνουν και θα λαμβάνουν φάρμακα...

Το ενδεχόμενο να φτάσουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, κάνοντας λόγο για καινούργια προβλήματα που προκύπτουν από το νέο τρόπο συνταγογράφησης, με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Ο φαρμακοποιός, από το νόμο, είναι υποχρεωμένος να δώσει το φθηνότερο φάρμακο από αυτά που περιέχουν τη δραστική ουσία την οποία έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Εάν ο ασθενής θέλει να αγοράσει κάποιο που κοστίζει ακριβότερα, εκτός από τη συμμετοχή του, θα πληρώνει την επιπλέον διαφορά στην τιμή. Δηλαδή, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα παίρνουν το ακριβό, αφού, σύμφωνα και με τους φαρμακοποιούς, είναι καλύτερης ποιότητας, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκούνται στο φθηνό, για όσο ακόμη παρέχεται και αυτό.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Στέφανος Καμινιώτης, και το μέλος του Δ.Σ., Σωτήρης Αργυρόπουλος, χαρακτήρισαν εντελώς πρόχειρο τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το μέτρο από την προηγούμενη Δευτέρα, γι’ αυτό και η εφαρμογή του τελικά αναβλήθηκε, προς το παρόν.
Στέφανος Καμινιώτης- «Το φθηνό δεν μπορεί να είναι ισάξιο με το ακριβό»
«Είχε εξαγγελθεί ότι το νέο μέτρο θα ξεκινούσε από Δευτέρα. Ωστόσο, δεν είχαν προβλέψει καμία τεχνική λεπτομέρεια που να αφορά στην εφαρμογή. Δηλαδή, ο γιατρός θα έπρεπε να μπαίνει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να βρίσκει, κατ’ αρχήν, τις δραστικές ουσίες. Να συνταγογραφήσει τη δραστική, να έρθει η συνταγή στο φαρμακείο, και να δώσουμε εμείς το φθηνότερο φάρμακο. Αλλά η κάθε δραστική μπορεί να έχει και 50 σκευάσματα - εμπορικά ονόματα» λέει ο κ. Καμινιώτης και προσθέτει. «Επίσης, όταν ένα σκεύασμα έχει μέσα 20 χάπια και κάνει 5 ευρώ, ενώ το άλλο έχει 30 χάπια και κάνει 6, το φθηνότερο είναι αυτό που κάνει 6. Έκαναν μια εξαγγελία, χωρίς να έχουν συγκεκριμενοποιήσει όλα αυτά. Για εντυπωσιασμό, για την τρόικα, δεν ξέρω για ποιον λόγο. Πρέπει οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί να ενημερωθούν επίσημα και να ξέρουν τι θα κάνουν. Όχι ανοίγεις την τηλεόραση και λέει από Δευτέρα το μέτρο εφαρμόζεται. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τη Δευτέρα ούτε οι γιατροί ήξεραν, οπότε ταλαιπωρήθηκαν, ούτε οι φαρμακοποιοί, αλλά ταλαιπωρήθηκαν και οι ασφαλισμένοι. Όπως ήταν λογικό, η εφαρμογή του μέτρου αναβλήθηκε μέχρι να φτιάξουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα χάος, μια ανευθυνότητα από τους αρμόδιους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages