Προστατέψτε τους καταναλωτές και τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Προστατέψτε τους καταναλωτές και τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην ΠΕΜΕΤΕ σχετικά με το θέμα της ονομασίας Ελιά Καλαμάτα δίνει ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ). Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ τους «ΑγροΤύπου» με τίτλο: «Σύγχυση στα ονόματα ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και Kalamata Olives δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές μας στην Ιταλία», ο Σύλλογος σε επιστολή του που υπογράφει ο Πρόεδρός του Θανάσης Μαυρούλης τονίζει απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Εφαρμόστε τον νόμο! Προστατέψτε τους καταναλωτές και τους Μεσσήνιους παραγωγούς! Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν πάντα οι πιο αδύνατοι στο όνομα ενός υποτιθέμενου εθνικού συμφέροντος και μάλιστα υπέρ των παρατυπούντων». Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον «ΑγροΤύπο» ο Θανάσης Μαυρούλης αναφέρει: Νέα διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ (βλ.www.agrotypos.gr της 14ης τρέχοντος) για την καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων, των οργανωμένων σε αυτή επιχειρήσεων, από την κατάχρηση της Καλαματιανής ονομασίας προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς.
Και γιατί διαμαρτύρεται; «Για την αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ σε καταγγελία της ότι στην Ιταλία επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εισαγωγείς και εκφράζει την ανησυχία της ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες» Χώρες που με βάση τον νέο κανονισμό ΕΕ 1151/12 ( για την έκδοση του οπίου υπόγραψε και η Ελλάδα) καταδιώκουν και τις καταχρήσεις των ελληνικών προστατευομένων ονομασιών προέλευσης ακόμη κι αν προέρχονται από την Ελλάδα. Γιατί λέει η ΠΕΜΕΤΕ στην Ελλάδα η ονομασία ελιά Καλαμάτα αποτελεί εμπορική ονομασία δεδομένου ότι οι έλληνες εξαγωγείς την χρησιμοποιούσαν από το 1950 νόμιμα με βάση την ελληνική νομοθεσία η οποία είναι ακόμη σε ισχύ δεδομένου ότι είχε ψηφιστεί πριν την καταχώριση και προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα οι οποίες καθιερώθηκαν και ισχύουν εδώ και είκοσι χρόνια. Οι κύριοι της ΠΕΜΕΤΕ δεν μπήκαν ακόμη στην Ευρώπη κι οι δικηγόροι τους δεν έχουν ακόμη συλλάβει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages