ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΑΝΑΔΑ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΑΝΑΔΑ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ


ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ από όλες τις απόψεις ήταν η 2η Βραδιά αφιερωμένη στη Μεσογειακή διατροφή παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στην Βανάδα Τριφυλίας που κατέληξε σε γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων αλλά και με πολλές ειδήσεις για την αξία των ελληνικών προιόντων.
Τον αρχικό χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Φιλντίσης καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων Παν. Λούτος τόνισε ότι οργανώθηκε μια εκδήλωση με σημασία για την μεσογειακή διατροφή στις σημερινές συνθήκες αναφέροντας ότι σε ανάλογο συνέδριο στη Κορώνη η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε από την Ουνέσκο ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στον διατροφικό κατάλογο που υλοποιεί συνδυάζοντας πολιτισμό και τουρισμό. Μίλησε για Παιδεία που παράγεται από την διατροφική αξία των ελληνικών ειδών ενώ ζήτησε τη συνεργασία των Πανεπιστημίων για το συμφέρον της χώρας ώστε να αναδείξει την σημασία της.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και Πρόεδρος του Συλλόγου Βαναδαίων κ. Παναγιώτης Φιλντίσης μίλησε για την αρωγή του επιστημονικού σωματείου με καμπάνια σε 12 πόλεις της χώρας για το αντικείμενο της διατροφής ενώ το υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την δράση σε 50 σχολεία της Αττικής σε συνεργασία με την Ένωση προάγοντας ανάλογες δραστηριότητες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η καμπάνια ξεκίνησε με προτροπή του Νίκου Κατσαρού και τον καθηγητή κ.Σίσκο η οποία αποτελεί κοινό τόπο δράσης για να προσεγγίσουν το θέμα αποτιμώντας τους επίσημους προσκεκλημένους. Επίσης θεώρησε ότι τα σχολεία της Μεσσηνίας μπορούν να αναλάβουν τέτοιες δράσεις για τους μαθητές ηλικίας 12-18 ετών ώστε να αποκτήσουν συνείδηση για την μεσογειακή διατροφή. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Μπασδάνης συνδυάζοντας το γραφικό χώρο της εκδήλωσης για την αξία της ελληνικής διατροφής. Ενώ ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης μίλησε για επικαιροποίηση ενός ζητήματος που με πολιτικές και δράσεις μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο και την χώρα μας ενώ συγκινημένος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν καθοριστικά στο εγχείρημα. Μίλησε για δεσμούς παράδοσης και διατροφής στις αλλοτριωμένες εποχές που ζούμε.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία των ελληνικών μεσογειακών ειδών στο τόπο της Μεσσηνίας είναι αυτό που διατηρεί την παράδοση αφού όταν μιλάμε για ελληνική διατροφή μιλάμε για προιόντα της ελληνικής κουζίνας. Υπογράμμισε ότι η αξία της μεσογειακής διατροφής αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού μας από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και την αξία της στην ευζωία στις μέρες μας με τους ρυθμούς που καταναλώνουμε προιόντα ξένα προς την κοινή μας φύση. Εξάλλου έκανε αναφορά στην Μεσσηνία που θεωρείται η κατεξοχήν περιοχή της διατροφικής κληρονομίας της χώρας μας, ενώ σε δηλώσεις του στον υπογράφοντα μίλησε για την Πολιτεία που οφείλει να θωρακίζει τους πολίτες από διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν κάθε τόσο στην Ελλάδα.
Τέλος μίλησαν ο σύμβουλος ορθομοριακής διατροφής Κώστας Πανταζέλος και ο δάσκαλος λαογράφος Στάθης Κακούτης που κατάγεται από την περιοχή. Ο πρώτος ανέλυσε την τροφική αλυσίδα στο καθημερινό τραπέζι και ο δεύτερος τις μνήμες άλλων εποχών γύρω από την διατροφή. Παρών ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Ανδανίας κ. Ξηρόκωστας, πανεπιστημιακοί, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου από την επιτροπή Διαβούλευσης και πλήθος κόσμου, ενώ το κοινό γεύθηκε τα τοπικά εδέσματα που σερβίρισαν στην πλατεία του χωριού οι γυναίκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages