Ο σκουπιδότοπος γίνεται δάσος - Στην Ηλεία μετά από 40 χρόνια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο σκουπιδότοπος γίνεται δάσος - Στην Ηλεία μετά από 40 χρόνια

Το μεγάλο έργο μας θα συνεχίσουμε να το παρουσιάζουμε με εντάξεις, θεμελιώσεις και εγκαίνια. 
Εν τω μεταξύ ισχύει η πρόσκλησή μας στην τηλεόραση για να μιλήσουμε ενώπιος -ενωπίω για όλα. 
Ειδικότερα, με όποιον προσπαθεί με κατά παραγγελία δημοσιεύσεις από την Αθήνα, να ξεφύγει από την ευθύνη της άμεσης ενημέρωσης του κόσμου. 
Γιατί εξακολουθείτε να το αποφεύγετε; 

•    Τέλος στη ρύπανση από την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων
•    31 στρέμματα γης στα Κονιδέικα θωρακίζονται και αποδίδονται στο περιβάλλον.
•    Πλήρης αποκατάσταση του φυσικού τοπίου
•    Προστατεύονται
o     τα εδάφη
o    τα υπόγεια και επιφανειακά νερά
o    η ατμόσφαιρα 
o    η αισθητική της περιοχής
•    Καμιά ουσία δε διαφεύγει στο υδάτινο περιβάλλον
•    με σύγχρονη τεχνολογία
•    σύμφωνα με τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος
•    Οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών με το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης

foto 2

Το πρώτο έργο ολοκληρωμένης αποκατάστασης ΧΑΔΑ στην Ηλεία στην περιοχή των «Κονιδεΐκων»,  βρίσκεται ένα βήμα πριν την παράδοσή του.  
Ο σκουπιδότοπος που πρόσβαλε το περιβάλλον και την εικόνα της περιοχής μπαίνει πια στο παρελθόν, δίνοντας τη θέση του σε ένα δασύλλιο, που θα δημιουργηθεί με τις εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει. 
Για σχεδόν 40 χρόνια η διάθεση των απορριμμάτων της περιοχής της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής γινόταν, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τρόπο ανεξέλεγκτο και περιβαλλοντικά επικίνδυνο, στην περιοχή Κονιδέικα, 3,5 μόνο χιλιόμετρα από την πόλη.
Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, για την ορθολογικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση, με επικάλυψη των απορριμμάτων, ήταν επιβεβλημένη η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της επιβαρυμένης αυτής περιοχής. 
Έτσι, μετά τη δρομολόγηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων με την κατασκευή του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και ενεργειακής αξιοποίησης, ο δήμος Ήλιδας προχώρησε στο έργο της αποκατάστασης και αποτελεσματικής προστασίας του ΧΑΔΑ Αμαλιάδας. 
Με τις τεχνικές εργασίες που έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται, η εικόνα της περιοχής μεταμορφώνεται. 
Το φυσικό ανάγλυφο του τοπίου αποκαθίσταται με χωματουργικές εργασίες
Γίνεται αποστραγγιστικό έργο και τοποθετούνται ειδικές μεμβράνες που εμποδίζουν την εισροή νερού και στεγανοποιούν το χώρο.
Με εγκατάσταση δικτύου σωλήνων  συλλέγονται τα στραγγίσματα των παλαιών απορριμμάτων και οδηγούνται σε δεξαμενή, από όπου θα μεταφέρονται  για επεξεργασία. 
Απομακρύνεται το εύφλεκτο βιοαέριο, που δημιουργείται από τις ζυμώσεις των παλιότερων αποθέσεων.
Με έργα παρακολούθησης γίνεται διαρκής περιβαλλοντικός έλεγχος μέσω γεωτρήσεων της  ποιότητας των υπόγειων νερών της περιοχής, ενώ μέσω μαρτύρων  παρακολουθούνται γεωλογικά φαινόμενα όπως καθιζήσεις του αναγλύφου . 
Μετά την τελική κάλυψη, τοποθετείται παχύ στρώμα χώματος με πράσινο. Οι φυτεύσεις δένδρων και θάμνων όχι μόνο  θα αποκαταστήσουν την εικόνα της περιοχής, αλλά και θα παίξουν προστατευτικό και αντιπλημμυρικό ρόλο.
Για το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης (ενάμιση περίπου χρόνο) τα απορρίμματα του Δήμου θα δεματοποιούνται με κατάλληλο εξοπλισμό μέσα  σε κτίριο, που έχει ήδη κατασκευασθεί. Τα απορρίμματα δεματοποιούνται με προστατευτική πλαστική ταινία, η οποία θα αποτρέπει την εισροή νερού και αέρα. Έτσι αποφεύγεται η  αποσύνθεση.  Τα δέματα οργανώνονται σε ένα ελεγχόμενο χώρο, ενώ τα στραγγίσματα που δημιουργούνται συλλέγονται σε δεξαμενές  και οδηγούνται προς επεξεργασία. 
Η ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση είναι τμήμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Ήλιδας και την Ηλεία, που δείχνει έμπρακτα τη φροντίδα και το σεβασμό μας για  το  περιβάλλον και τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages