ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΙΝΕΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΙΝΕΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΔΕΝ κινδυνεύει προς το παρόν η Τριφυλία από το νέο βακτήριο που ξεραίνει ελαιόδεντρα καθώς έχει εμφανιστεί στη γειτονική Ιταλία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Με αφορμή τις επίμονες ερωτήσεις των παραγωγών ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, απαντά ότι τα χιλιάδες ξεραμένα ελαιόδεντρα στην Ιταλία προσβλήθηκαν από το βακτήριο xyllela fastidiosa, ωστόσο με βάση τα νεώτερα δεδομένα το βακτήριο δεν έχει εμφανιστεί στην χώρα μας ενώ σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα ελέγχου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας.
Οι πρώτοι έλεγχοι διεξάγονται μακροσκοπικά όπως ορίζουν οι σχετικές δειγματοληψίες  καθώς το συγκεκριμένο βακτήριο εμφανίζεται και αναπαράγεται στα αγγεία του ξύλου, αποζυμώντας την ελιά από αναγκαία θρεπτικά συστατικά δημιουργώντας ζημιές από τους βλαστούς ως το κορμό του δέντρου.
Το βακτήριο παρουσιάστηκε αρχικά στη γειτονική χώρα το 2010, εξηγώντας ο κ. Παρασκευόπουλος, καθώς από τα πρώτα συμπτώματα που  παρουσιάζονται είναι η μάρανση και ξήρανση του βλαστού και στη συνέχεια του κορμού ενώ εγγενή συμπτώματα εμφανίζουν και άλλα παθογόνα βακτήρια τα οποία Τα ίδια όμως συμπτώματα έχουν και άλλα παθογόνα οπότε απαιτείται η ταυτοποίηση των ελέγχων για μέγιστα αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages