Ψίχουλα η "επιταγή κατάρτισης", αλλά και στάση πληρωμών προς τα ΚΕΚ! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ψίχουλα η "επιταγή κατάρτισης", αλλά και στάση πληρωμών προς τα ΚΕΚ!

<<Το απίστευτο «σκάνδαλο» των voucher! Πώς κέρδιζαν οι εργοδότες και οι άνεργοι έμεναν με τα… ψίχουλα!>>. Έτσι τιτλοφορείται ένα εύστοχο ρεποστάζ της ιστοσελίδας aftodioikisi, το οποίο -κατά την γνώμη μας- θα ήταν πληρέστερο, εάν εκτός από την κριτική που γίνεται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των προγραμμάτων voucher - «Επιταγής Κατάρτισης», εάν συμπεριελάμβανε και την στάση πληρωμών προς τους παρόχους κατάρτισης, οι οποίοι δεν φέρουν άλλωστε και την ευθύνη για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που είναι πολιτικής δημιουργίας. Όμως, η στάση πληρωμών (χωρίς εισαγωγικά) προς τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που άπτεται και της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης αλλά και της κρατικής αξιοπιστίας (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ - ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το γεγονός ότι τα προγράμματα voucher ή αλλιώς «Επιταγής Κατάρτισης», αποτελούν από μόνα τους ένα μικρό «σκάνδαλο» -με την έννοια ότι όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντιθέτως μοιάζουν με… ασπιρίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου- είναι γνωστό. Ωστόσο, τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, καθιστούν το όλο θέμα ακόμη πιο… «σκοτεινό».
Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών, ύψους 112 εκατ. ευρώ, για το οποίο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου πρόσφατα αποφάσισε τον ανασχεδιασμό του.
Το πρόγραμμα αυτό είχε αρχικά σχεδιαστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας -επί ΝΔ και υπουργίας Γ. Βρούτση- και ο σχεδιασμός του, σύμφωνα με την σημερινή ηγεσία, ήταν το λιγότερο σκανδαλώδης.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως είχε σχεδιαστεί, οι κύριοι ωφελούμενοι δεν ήταν οι άνεργοι αλλά οι… πάροχοι της κατάρτισης, δηλαδή τα διάφορα ΙΕΚ και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στις τσέπες των παρόχων και μόλις το 25% στους ανέργους! Δηλαδή, ενώ τα κέντρα θα έπαιρναν 84 εκατ. ευρώ, για τους 16.220 ανέργους έμεναν μόλις 28 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ τα Κέντρα θα έπαιρναν περίπου 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο -όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα ο μέσος όρος κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1.600 ευρώ ανά άνεργο- την ίδια ώρα ο κάθε άνεργος θα έπαιρνε μόλις 1.726 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages