Τα 4 μέγα - φράγματα της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Τα 4 μέγα - φράγματα της Μεσσηνίας

Στη Μεσσηνία, μετά το Φιλιατρινό, το Μηναγιώτικο και το φράγμα Χαράδρου, η περιφέρεια ετοιμάζεται να αναδείξει και το έργο του Λαγκούβαρδου και να ολοκληρωθεί έτσι ο σχεδιασμός για το νομό.
Μιναγιώτικο φράγμα 
Η προμελέτη και η οριστική μελέτη του Μιναγιώτικου φράγματος, καθώς και η οριστική μελέτη του αρδευτικού του δικτύου, είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποσό σύμβασης μελέτης 1.567.930,20 €.
Η ανάθεση της μελέτης έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2014 και η υπογραφή του συμφωνητικού στις 14 Ιανουαρίου 2015 από τη Σύμπραξη των γραφείων μελετών:
"ΑΔΚ Αρώνης - Δρεττάς - Καρλαύτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.", "ΚΑΣΤΩΡ ΕΠΕ Ελληνική Εταιρεία Ερευνών Υπεδάφους", "Ηλιόπουλος Θεόδωρος", "Εμμανουηλίδης Γιώργος" και "Λεβογιάννης Μιχαήλ".
Η μελέτη που συντάσσεται αφορά δύο κύρια έργα: το φράγμα στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος και το αρδευτικό δίκτυο, το οποίο θα εξυπηρετήσει το φράγμα.
Σήμερα η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης, η οποία θα διαρκέσει 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το φράγμα θα κατασκευασθεί 1 χλμ δυτικά της Φοινικούντας και 5,5 χλμ βόρεια της εκβολής του ποταμού και σκοπός του είναι η άρδευση 35.000.000 m2 γης.
Η χωρητικότητα της λεκάνης του φράγματος θα είναι 12.500.000 m3, η έκταση της λίμνης του ταμιευτήρα θα είναι 850.000 m2 και το ύψος του 49 m.
Φιλιατρινό φράγμα
Η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος έχει προϋπολογισμό 35.300.000 ευρώ και το τελικό κόστος των εργασιών θα φθάσει τα 24.032.737 ευρώ.
Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2010 από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ και περιλαμβάνει τρία κύρια έργα:
- το φράγμα στη λεκάνη του Φιλιατρινού ποταμού,
- τμήμα του αγωγού μεταφοράς ύδατος προς κατανάλωση και
- νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας μεταξύ της πόλης των Φιλιατρών και του οικισμού Χριστιανουπόλεως.
Σήμερα το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο δεδομένου ότι έχει ήδη εκτελεσθεί ποσοστό εργασιών της τάξης του 90%.
Η χωρητικότητα της λεκάνης του φράγματος είναι 7.810.000 m3. Ο ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση: 9.000.000 m3. Ο κύριος όγκος του φράγματος είναι 430.000 m3. Το μήκος του 246 μ., πλάτος 7μ. και μήκος υπερχείλισης 24μ. Το ύψος του είναι 55m από τη θεμελίωση και 45m από το φυσικό έδαφος.
Με το φράγμα θα αρδευτούν 30.000.000 m2 γης.
Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ολοκληρωθεί η τελευταία μεγάλη εργασία της στεγανοποίησης της ανάντη πλευράς του φράγματος με την πλέον σύγχρονη γεωσύνθετη μεμβράνη.
Οι εργασίες που απομένουν για την ολοκλήρωση του φράγματος είναι:
- Ολοκλήρωση του πύργου υπερχείλισης μαζί με τα διαφράγματα του φράγματος.
- Ολοκλήρωση της νέας οδοποιίας 4,3 χλμ (κυρίως ασφαλτοστρώσεις), που περνά πάνω από το φράγμα και συνδέει τα Φιλιατρά με τη Χριστιανούπολη.
- Τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης της λειτουργίας του φράγματος.
- Τάπωμα του φράγματος και 1η πλήρωση της λεκάνης με παράλληλη τοποθέτηση των σωληνώσεων και των βανών εντός της στοάς.
Η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου είναι η 30η-10-2015.
Χάραδρος 
Το έργο αφορά στην κατασκευή αρδευτικού και αντιπλημμυρικού φράγματος στον ποταμό Χάραδρο Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ. Πρόκειται για φράγμα με λεκάνη κατάκλυσης 2,5 χλμ2, που στόχο έχει την άρδευση 30.000 στρ. Το ύψος του θα είναι 50m.
Με την κατασκευή του φράγματος αναμένεται:
  • διπλασιασμός της ελαιοκομικής παραγωγής,
  • πενταπλασιασμός των κτηνοτροφικών προϊόντων και
  • αναβάθμιση των όψιμων καλλιεργειών (π.χ. καλαμπόκι, τριφύλλι κ.λ.π.).
Επιπλέον, αναμένεται ριζική αλλαγή και του τουριστικού τοπίου, μέσω της δημιουργίας λίμνης 2,5 χλμ., κάτι πολύ σημαντικό για μια απομονωμένη περιοχή.
Τέλος, με την κατασκευή του φράγματος αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα, επειδή το 40% της ροής του Παμίσου σε πλημμύρες το προκαλεί ο ποταμός Χάραδρος.
Λαγκούβαρδος
Για το φράγμα Λαγκούβαρδου στην Πυλία, έχει εγκριθεί από το 2002 ως ανάδοχος της μελέτης η εταιρία ΥΔΡΟΤΕΚ ΕΠΕ.
Προβλέπεται η κατασκευή λιθόρριπτου φράγματος με αργιλικό πυρήνα. Το ύψος του θα είναι 39 m και η χωρητικότητα της λίμνης περίπου 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 
Πηγή: tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages