Η μεγάλη ντάπια είναι έτοιμη να πέσει όπως και η καμάρα, (το 'μάτι'), αλλά και άλλα σημεία είναι επικίνδυνο να πέσουν αν κάνει ένα μικρό σεισμό.
Το καφενεδάκι είναι μισογκρεμισμένο εδώ και μήνες, τσιμεντόλιθοι και μπάζα μέσα στο κάστρο! Και η αιτία είναι η γραφειοκρατία μεταξύ Δήμου-Αρχαιολογίας- ΔΕΗ διότι στο σπιτάκι αυτό ήταν ο ηλεκτρικός πίνακας για τον φωτισμό του κάστρου.
Υπάρχει παντού άχαρη συρμάτινη περίφραξη, Στο μπακονάκι έφυγαν τα κάγκελα και είναι επικύνδυνο να πέσει ένα παιδί στο γκρεμό. Υπάρχουν πολλά πλαστικά σκουπίδια, δεν υπάρχουν παγκάκια, δεν υπάρχει φύλακας-ξεναγός κλπ.
Όλα αυτά είναι γνωστά. Αλλά το θέμα μας είναι να βρουμε την αιτία.
Αν ρωτήσεις τον Δήμο γιατί δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, θα σου απαντήσουν πως το απαγορεύει η Αρχαιολογία της Καλαμάτας όπου υπάγεται διοικητικώς το Κάστρο. Πράγματι έτσι συμβαίνει, έτσι λέει ο Νόμος. Ξέρουμε επίσης πως η Αρχαιολογία, δηλ. το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι εκ φύσεως πολύ γραφειοκρατική υπηρεσία. Αν παραδώσεις ένα αρχαίο που βρήκες, δεν θα σου δώσουν τα χρήματα που δικαιούσαι, ή θα στα δώσουν μετά από πολλά χρόνια. Σαν να σου λένε: μη το δίνεις, πούλα το στους ξένους!
Αφού η αρχαιολογία δεν δίνει τα χρήματα για την παράδοση αρχαίου, πώς θα νοιαστεί να στείλει από την Καλαμάτα ειδικό υπάλληλο για να μαζεύει τα σκουπίδια?. Και είναι και λάθος νά έρθει αυτοκίνητο από την καλαμάτα για να μαζέψει λίγα σκουπίδια. Γι αυτό και δεν τα μαζεύει κανείς.
Ένας λόγος που η αρχαιολογία περπατά με ρυθμούς χελώνας είναι πως οι Ελληνες δεν αγαπούν τα αρχαία. Πιο πολύ πάνε στις εκκλησίες παρά στους αρχαιολογικούς χώρους. Όταν φτιαχνόταν ο εθνικός δρόμος στην Κυπαρισσία, είχαν βρεί πολλά αρχαία και αγάλματα και τα έσπασαν, τα έθαψαν οι τότε άρχοντες! Πολλές άλλες αρχαιότητες της πόλης έχουν πεταχτεί ως μπάζα. Οι κάτοικοι αν βρουν αρχαία πανικοβάλονται και τα κρύβουν για να μην τους πάρουν το χωράφι!
Έτσι λοιπόν, η αρχαιολογία έχει γίνει πολύ τυπική υπηρεσία, πάει πολύ 'με το νόμο', υπερπροστατεύει τα αρχαία, δηλαδή τα αφήνει σε εγκατάλλειψη όπως και το κάστρο.
Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα?
Αρχικά πρέπει να κάνει ο Δήμος προγράμμα, μελέτες, και προτάσεις προς την Αρχαιολογία, Υπουργείο, Ευρώπη, κλπ. Να ζητήσει να γίνουν τα διάφορα έργα.
Αλλά επειδή αυτοί θα απαντήσουν 'στην άλλη ζωή' , στο μεταξύ πρέπει να γίνουν αρκετά που θα τα κάνει ο Δήμος, εμείς οι ίδιοι, κάπως 'στη ζούλα' κάπως 'παράνομα'. Μη ξεχνάμε πως παράνομα φτιάχτηκε το θεατράκι κάποτε, παράνομα φτιάχτηκαν τα σκαλιά και η μάντρα, παράνομα μπήκαν τα καλαθάκια σε τσιμεντένια βάση, παράνομα υπήρχε το καφενεδάκι, παράνομα είναι ανοιχτό το κάστρο τα βράδια, (ενώ κανονικά πρέπει να κλείνει από φύλακα στη δύση του ηλίου) , παρανόμως ιδιώτες έβαλαν τα λουλούδια, απαγορεύεται ακόμα και να ακουμπήσεις μια πέτρα σε αρχαιολογικό χώρο….
Παράνομο ,όμως, είναι και το τσιμεντένιο θέατρο στο αρχαίο κάστρο καλαμάτας, κι όμως εκεί γίνονται συχνά ωραίες μουσικές εκδηλώσεις.
Άραγε, στο φινάλε, όλες αυτές οι τυπικώς 'μικροπαρανομίες', είναι όλες σωστές και στην ουσία νόμιμες!
Πρέπει -λοιπόν- ο δήμος να μαζεύει τα σκουπίδια έστω κι αν απαγορεύεται. Να βάλει έναν υπάλληλο καθαριότητας να ανεβαίνει κάθε μέρα και στο κάστρο.
— Οι μαστόροι -αρχιτέκτονες της πειροχής θα μπορούσαν 'ελαφρώς στη ζούλα' να επισκευάσουν επειγόντως την 'τρύπα' να μην πέσει. Να βάλουν πέτρες και να τη στερεώσουν με τον αρχαίο τρόπο.
—Ο δήμος ή ιδιώτες ας βάλουν 5-10 ξύλινα απλά, ή πέτρινα παραδοσιακά παγκάκια, όπως πρέπει να έχει το κάστρο.
—Να επισκευαστεί η αριστερή πλευρά ανεβαίνοντας τα σκαλιά, οι πολεμίστρες είναι έτοιμες να πέσουν.
—Να επισκευαστούν τα σκαλιά.
—Να γεμίσει λουλούδια, αρωματικα φυτά, κλπ.
— Να βάλουν μια μεγάλη σημαία ψηλά στην μεγάλη ντάπια ώστε να φαίνεται από μακρυά.
— Να υπάρχουν 2-3 βρύσες εντός. Να υπάρχει νερό από το δίκτυο στις αρχαίες βρύσες στον πλάτανο.
—Να ξεβαφτεί ο ασβέστης (!) που υπάρχει πάνω στα πελασγικά τείχη, εκεί που βρίσκεται το πανέμορφο καφέ.
—Να διώξουν αμέσως τα μπάζα από το μισογκρεμισμένο καφενεδάκι!
— Να χτιστεί με πέτρες-πορόλιθο, με τον αρχαίο τρόπο, όλο το μπαλκονάκι, και σε λιγο πιό ψηλό σημείο, για λόγους ασφαλείας.
— Ο φύλακας να είναι κάθε πρωΐ στο φυλάκιο που βρίσκεται στα πρώτα σκαλιά, να μοιράζει φυλλάδια σε όλες τις γλώσσες, να δίνει πληροφορίες, κλπ. Αφού δεν διορίζει η αρχαιολογία φύλακα, θα μπορούσε να ήταν ένας δημοτικός υπάλληλος ή και ιδιώτες εθελοντές θα πήγαιναν αν υπάρξει ένας οργανωτής-χορηγός.
—Πρέπει ακόμα να επισκευαστεί το θολωτό οίκημα που είναι απέναντι απ το φυλάκιο, αλλά και πολλά οικήματα που υπάρχουν μέσα στο κάστρο!!!. Πρέπει να αναπαλαιωθούν, να χτιστούν όπως χτίζονταν και τότε. Αν περιμένουμε την έγκριση από το κράτος δεν θα φτιαχτούν ποτέ. Τα κτίσματα αυτά μπορούν και να αξιοποιηθούν. Το ένα μπορεί αν γίνει ΄πολεμικό' μουσείο, το άλλο 'λαογραφικό', να έχουν εκθέματα από τις παλαιές εποχές,όπλα, φουντανέλες, κλπ. κλπ.
—Πρέπει όμως -πρώτα- να καθαριστεί όλο το κάστρο απο τα πολλά χορτάρια ώστε να υπάρχει μονοπατάκι και να μπορεί να είναι επισκέψιμο σχεδόν όλο το κάστρο.
Εδώ θα παραθέσουμε μια πρωτοποριακή ιδέα που λύνει το πρόβλημα με την μεγάλη ντάπια που είναι έτοιμη να πέσει απ τη μιά της πλευρά. Πρέπει το θεατράκι να ανακατασκευαστεί, σε σωστό ημι-κυκλικό σχήμα (σήμερα είναι σαν πεπόνι), και να μεγαλώσει με περισσότερα σκαλιά και να φτάσει, να ακουμπήσει έως την μεγάλη ντάπια, στηρίζοντάς της συγχρόνως!!!
Μιά άλλη καινοτόμος ιδέα είναι να τοποθετηθεί μικρή ηλεκτρογεννήτρια στο νερό που πέφτει με φόρα στη δεξαμενή, 50 μέτρα, πιό ψηλά απ το κάστρο. Έτσι θα έχουμε δωρεάν φωτισμό χειμώνα-καλοκαίρι σε όλο το κάστρο!
Όσο για την Πλατεία στον Πλάτανο της Αρκαδιάς, πρέπει να διώξουν το τσιμέντο, να αποκαλυφθεί η πέτρα, να μην υπάρχει πάρκιγκ για αυτοκίνητα, αλλα να υπάρχει λεωφορειάκι κάθε μισή ώρα χειμώνα, -καλοκαίρι.
Το συμπέρασμα είναι πως για όλα τα στραβά στο κάστρο, τυπικά φταίει η Αρχαιολογία, -λόγω αρμοδιότητας-, αλλά στην ουσία φταίει ο Δήμος λόγω αδιαφορίας. Ο Δήμος πρέπει να κάνει όλα όσα προτείνουμε. Ο Δήμος, δηλαδή στο φινάλε, εμείς, ο λαός.
1 σχόλιο:
Πολύ σωστά όλα όσα αναφέρθηκαν... Το θέμα όμως είναι να γίνουν και πράξη κάποια στιγμή!! Όλη η περιοχή είναι πανέμορφη!Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το βλέπουν μόνο λίγοι... Και υπάρχει αυτή η αδιαφορία!
Δημοσίευση σχολίου