ΑΠΟΨΗ: Η χώρα μας αλλάζει χέρια… - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΨΗ: Η χώρα μας αλλάζει χέρια…

1) Η χώρα αλλάζει χέρια…
Έστω και με καθυστέρηση αρκετών χρόνων η ελληνική χρεοκοπία που ξεκίνησε το 2010 φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία. Σε γενικές γραμμές μια κατάσταση χρεοκοπίας μπαίνει στην τελική τροχιά όταν οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς από τα «κόκκινα» δάνεια και οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια.Από αυτήν την άποψη η εκποίηση του ΔΟΛ πριν από λίγες μέρες αποτελεί ορόσημο μιας περιόδου που τελειώνει και μιας άλλης που ξεκινά.
Η εκποίηση του μεγαλύτερου συγκροτήματος ενημέρωσης της χώρας από τις δανείστριες τράπεζες,  εκτός από τις συνέπειες στο χάρτη της γεωγραφίας της ενημέρωσης τις οποίες δρομολογεί, κρύβει πολλά μηνύματα για πολλές πλευρές.
2) Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις: Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ και το 50% του συνόλου των δανείων. Τα επόμενα χρόνια οι μέτοχοι των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα κληθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και όσοι δεν ανταποκριθούν επαρκώς θα χάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων οι οποίες θα πλειστηριαστούν από τις τράπεζες.  Το μήνυμα είναι το εξής: Όταν το ισχυρότερο εκδοτικό συγκρότημα της χώρας βγαίνει σε πλειστηριασμό, κάθε χρεοκοπημένος επιχειρηματίας μπορεί να συμπεράνει πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο της επιχείρησης με πολιτικές ή τραπεζικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση αν και φαίνεται πως επιχείρησε να επηρεάσει τις εξελίξεις με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στη Βουλή δεν φαίνεται να τα κατάφερε…
Εργαζόμενοι:  Όταν γίνονται εξαγορές προκύπτουν αλληλοεπικαλύψεις καθώς διαφορετικοί τίτλοι μέσων απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Το ίδιο κοινό σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη και ανάλογη διαφημιστική δαπάνη. Αυτό σημαίνει συγχωνεύσεις τίτλων και προσαρμογή του αριθμού του προσωπικού και του κόστους λειτουργίας στα δεδομένα των εσόδων.
Αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στη διαφημιστική δαπάνη οι εξελίξεις αυτές είναι μονόδρομος. Τους επόμενους μήνες θα βγουν σε πλειστηριασμούς πολλές εκδοτικές  και μη επιχειρήσεις. Για αρκετές από αυτές δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγορά ή θα εξαγοραστούν μόνο ακίνητα ή μηχανήματα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών θα χάσουν την εργασία τους. Οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους αποσπώντας εύκολα το μερίδιο της αγοράς που κάλυπταν. Κάποιοι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από ανταγωνίστριες αλλά όχι όλοι…
Για την οικονομία συνολικά αυτό σημαίνει απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και μείωση της συνολικής  αγοραστικής δύναμης.
Τράπεζες: Ο όμιλος του ΔΟΛ όφειλε στις τράπεζες περί τα 200 εκατ. και από την εκποίηση τίτλων και ακινήτων αυτές θα εισπράξουν περί τα 25 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό πως σε γενικές γραμμές οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις για το 60% των κόκκινων δανείων. Το 40% των 200 εκατ. είναι περί τα 80 εκατ. ευρώ. Από τα 25 μέχρι τα 80 λείπουν άλλα 55 εκατ. Τα 25 είναι 12,5 των 200 εκατ. Αν ο μέσος όρος των εκατοντάδων ή  χιλιάδων πλειστηριασμών που θα γίνουν προσεχώς καλύψουν το 10-15% των «κόκκινων» δανείων θα προκύψει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Βέβαια, οι τραπεζίτες έχουν άλλη άποψη και εμφανίζονται αισιόδοξοι. Μακάρι…
Κυβέρνηση: Παρά τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις φαίνεται πως για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο αποτυγχάνει να επιτύχει τον έλεγχο ενός συγκροτήματος ενημέρωσης το οποίο έστω και για επικοινωνιακούς λόγους είχε ορίσει σαν το ισχυρότερο όπλο των αντιπάλων της.Το λάθος της κυβέρνησης αλλά και κάποιων εκδοτών σε σχέση με τον τύπο έγκειται στην αυταπάτη πως αν π.χ. μιας μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα αλλάξει γραμμή και από αντικυβερνητική γίνει φιλοκυβερνητική οι αναγνώστες θα συνεχίζουν να την αγοράζουν ή θα αλλάξουν άποψη και όχι μέσο, εφημερίδα, ραδιόφωνο κλπ. Λίγο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην τηλεόραση που οι περισσότεροι «χαζεύουν» τις ειδήσεις παρά ενημερώνονται. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν την πολιτική τους στάση από ένα πολύπλοκο και πολυμερές πεδίο παραγόντων μια παράμετρος του οποίου είναι τα μέσα ενημέρωσης και μια άλλη σημαντική είναι η «τσέπη» του σήμερα και οι προσδοκίες του αύριο.
Επιπλέον, μια δραστική αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις, δηλ. ο ενεργός πληθυσμός, ενημερώνονται περισσότερο από το διαδίκτυο παρά από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τέλος, καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε επειδή είχε αυξημένη επιρροή στον τύπο, ούτε καν η Χούντα που τον ήλεγχε απόλυτα και ασφυκτικά.
Κρίση: Η εκποίηση του ΔΟΛ σηματοδοτεί την έναρξη της  τελικής φάσης του κύκλου της χρεοκοπίας που ξεκίνησε το 2010. Ένας κύκλος χρεοκοπίας τελειώνει όταν οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς βγάζοντας παλιές αμαρτίες και σκελετούς από τις ντουλάπες τους.
Από αυτές τις εκποιήσεις και χρεοκοπίες προκύπτουν νέες ευκαιρίες για επέκταση όσων άντεξαν στην κρίση ή δημιουργούνται περιθώρια για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που θα καλύψουν τα κενά που προκύπτουν.
Αν ο κύκλος εκκαθάρισης των τραπεζικών ισολογισμών συνοδευόταν και από μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ελκυστικό το επενδυτικό προφίλ της χώρας η αναπτυξιακή έκρηξη της οικονομίας θα ήταν δεδομένη.
Η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά λειτουργούν σαν βαρίδια σε αυτήν τη διαδικασία. Το πόσο μεγάλα θα είναι αυτά, θα το διαπιστώσουμε προσεχώς.
Δραχμή: Μια μερίδα των οπαδών της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα προσδοκούσε το μηδενισμό του κοντέρ με τη διαγραφή χρεών και καταθέσεων. Οι Τράπεζες θα κρατικοποιούνταν και θα ανακεφαλαιώνονταν με φρεσκοτυπωμένο χρήμα. Οι ιδιοκτήτες των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων θα συνέχιζαν να τις ελέγχουν και να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το σενάριο αυτό προς το παρόν δεν παίζει. Η εκποίηση του ΔΟΛ σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου εξελίξεων κατά τον οποίο ένα σημαντικό μέρος της χώρας θα αλλάξει χέρια ή θα πάψει να υπάρχει.
Του Κώστα Στούπα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages