Οι νέες άδειες με ενεργειακή κλάση κτιρίων Α και Α+ από την αρχή του έτους προκαλούν πονοκέφαλο στους μηχανικούς – Οι τεχνικές δυσκολίες σε ιστορικούς οικισμούς και η εκτίναξη του κόστους κατασκευής
Από 1ης Ιανουαρίου όλες οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται για νέες κατασκευές τηρούν τις απαιτήσεις ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Και αυτό τεκμηριώνεται, υποχρεωτικά, από ειδική Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), η οποία συνοδεύει τον φάκελο για την έκδοση της άδειας. Με άλλα λόγια, όλα τα νέα κτίρια και εγκαταστάσεις πρέπει στο εξής να ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Α και Α+.
Ωστόσο, το εγχείρημα στην υλοποίησή του έχει τεχνικές δυσκολίες, που αν δεν επιλυθούν σύντομα υπάρχει κίνδυνος να παραλύσει η οικοδομική δραστηριότητα αλλά και να μην επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα.
Μονόδρομος τα φωτοβολταϊκά;
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κώστας Λάσκος, όσα κτίρια αρχίζουν να κτίζονται με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2020 πρέπει να ανέβουν δύο ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με τις οικοδομές που πήραν άδεια έως το τέλος του 2019 και οι οποίες πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής κλάσης Β.
Για να υλοποιηθεί η απαίτηση βελτίωσης της ενεργειακής κλάσης κατά δύο κατηγορίες, η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί κατά 50%. Δηλαδή, εάν ένας μηχανικός κτίζει σήμερα δύο ίδια σπίτια, το ένα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και το άλλο με άδεια του 2020, θα πρέπει στο δεύτερο να περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού στο μισό, με κατάλληλο σχεδιασμό και χρήση νέων τεχνολογιών και υλικών.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ανάλογα με την περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το έργο, αλλά και τον τύπο του κτιρίου (πολυκατοικία, μονοκατοικία, βιομηχανικό κτίριο κ.λπ.), για να καταφέρει ο μηχανικός να φτάσει στην κατηγορία Α ίσως χρειαστεί να ενσωματώσει στον σχεδιασμό και αυτοπαραγωγή ενέργειας, δηλαδή αντλίες θερμότητας, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ακόμη και μικρών ανεμογεννητριών. Μάλιστα, στην τρίτη και τέταρτη κλιματική ζώνη της χώρας (ορεινή Αρκαδία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα) η χρήση φωτοβολταϊκών για την επίτευξη της απαίτησης ενεργειακής απόδοσης των νέων κτιρίων ίσως αποδειχθεί μονόδρομος. Το ίδιο και για τις μονοκατοικίες σε όλη τη χώρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
«Παγώνει» η οικοδομή λόγω… εξοικονόμησης ενέργειας
Tags
# κοινωνία
# οικονομία
Share This
About Freegr network
οικονομία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου